In jurul enuntului "Taxe mai mici, salarii mai mari", laitmotiv al oricarui program de guvernare lansat in prag de alegeri, sunt construite si ofertele electorale ale principalelor forte politice care se vor confrunta pe 9 decembrie, desi cu putin timp in urma discutiile publice din sfera fiscalitatii indicau o directie complet diferita.
Din Opozitie, Alianta Romania Dreapta vorbeste despre o economie puternica si incepe, in consecinta, in forta. Imediat dupa 1 ianuarie 2013, cota unica, introdusa de guvernul Tariceanu in 2005 si mentinuta pentru ca "a generat mai multe venituri la buget", dupa cum sustin reprezentantii aliantei, scade la 12%, salariul minim creste la 850 lei, urmand ca in 2015 sa ajunga la 1.000 lei. Tot in 2015, contributiile la asigurarile sociale si de sanatate (CAS) la angajator scad cu 5 puncte procentuale.
Pentru o Romanie puternica de aceasta data, oferta Uniunii Social Liberale vizeaza mentinerea plafonului de 16%, dar introduce cote diferentiate de 8% si 12% pentru veniturile mici, reducerea treptata, in urmatorii 4 ani, a CAS-ul datorat de angajator cu 5 puncte procentuale, concomitent cu cresterea progresiva, pana in anul 2016, a salariului minim pe economie pana la 1.200 lei. Social-liberalii pluseaza pe partea de TVA, intai prin reducerea TVA la producatorii agricoli de la 24% la 9%, iar in patru ani de guvernare TVA revine la 19%.
Citeste mai multe despre Alegeri 2012: Cum trec promisiunile USL si ARD de FMI pe Ziare.com. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 09:02
USL a lansat, pana acum, sapte programe construind viziunea sa despre economie, educatie, administratie, agricultura, turism, mediu si energie, printre promisiuni numarandu-se crearea unui milion de noi locuri de munca si introducerea impozitului diferentiat.
In viziunea sa despre economie, USL a avansat promisiunea de a face un milion de noi locuri de munca, astfel incat numarul de angajati sa devina cel putin egal cu numarul de pensionari, promitand, totodata, o crestere economica de 4% anual.
Obiectivul de a crea un milion de noi locuri de munca va fi posibil, in viziunea USL, in principal, prin reducerea costului muncii si prin scaderea fiscalitatii.
USL a promis reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrala a platii CAS datorate de angajatori pentru un an, precum si zero taxe pentru angajarea in regim part-time si cresterea salariului minim pe economie la 800 lei/luna.
USL va pastra plafonul de 16% si va introduce impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale, astfel: cota 8% - pana la 800 lei/luna, cota 12% - de la 800 lei/luna pana la 1600 lei/ luna si cota 16% - pentru ce depaseste 1600 lei luna.
Dupa patru ani de mandat USL promite ca TVA va reveni la 19%. USL promite, totodata, deduceri de impozite la jumatate din plata pentru pensie privata si asigurari private de sanatate, cu plafon stabilit.
De asemenea, USL va introduce cota redusa de TVA la productia de cereale, paine, carne proaspata, lapte si legume... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2012, ora 10:01
Ministrul Dezvoltarii si Turismului Elena Udrea considera ca propunerea USL privind lipsa constrangerilor la fumat pe litoral reprezinta cea mai superficiala propunere, iar cea privind deschiderea de cazinouri e ironica venind de la Radu Mazare, care nu s-a ocupat de cel din Constanta. "Am auzit ca USL a incercat sa faca un program pentru turismul romanesc! Uau! Altul(?), m-am gandit! Pai nu a mai facut PSD unul, intre 2001-2004, cu care au marcat profund soarta turismului romanesc?! Programul Guvernului Adrian Nastase referitor la turism a insemnat privatizarea frauduloasa a infrastructurii turistice.
Asa au ajuns zeci de hoteluri pe mana unor pesedisti fruntasi ori a unor acoliti ai lor, pe preturi de nimic si fara nicio obligatie legata de desfasurarea activitatii de turism.
Asa a fost distrusa statiunea considerata "perla Banatului", Baile Herculane cumparata pe numai 1,5 milioane de dolari de deputatul PSD Iosif Armas in 2001.
Hoteluri renumite aflate in cladiri monumente istorice au fost lasate sa se degradeze, fiind astazi abandonate si gata sa se prabuseasca", puncteaza Udrea, pe blog.
Ea aminteste si de fratii Micula care, pe litoral, au dobandit, "pe vremea PSD, o cota importanta din infrastructura vanduta pagubos pentru stat, apoi au ipotecat hotelurile pe bani multi si acum le tin inchise, nenorocind statiunile din sudul litoralului in special".
"In Delta Dunarii, Vantu a pus mana pe bazele turistice de acolo, le-a scos din circuit si astazi ne uitam... mai mult
Sambata, 27 August 2011, ora 11:37
"Agricultura nu se poate dezvolta fara o politica inteligenta. Ne dorim ca Romania sa fie o voce cand se decid politicile agricole in UE", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu.Liberalul a sustinut ca, pentru USL, agricultura va reprezenta o prioritate nationala atunci cand vor ajunge la guvernare, si a precizat ca primul pas va fi ca vocea Romaniei sa fie ascultata in cadrul Consiliului European in ce priveste politicile agricole.
"A face din agricultura o prioritate nationala pentru Romania inseamna, in prima faza, nu sa faci din Romania o putere agricola in Europa - ceea ce ar fi normal si perfect posibil - dar sa faci macar din Romania o voce atunci cand se discuta politica sau politicile de agricultura in Europa.
Eu cred ca vom putea spune intr-adevar ca facem o politica agricola buna (...) atunci cand voi vedea presedintele Romaniei sau premierul mergand la Consiliul European si discutand, cu voce puternica si ascultata, problemele care tin de politica agrara din Europa, atunci cand voi vedea ca ministrul agriculturii din Romania se intalneste cu omologii sai si este ascultat si are greutatea pe care o au ministrii agriculturii din Franta, din Polonia sau din Italia", a declarat Antonescu.
El a subliniat ca, desi e non-inteventionist, neprivind "cu foarte mare simpatie pretentia statului de a reglementa in chestiuni economice, e limpede ca agricultura este aceea care nu poate sa se dezvolte fara o politica inteligenta, aplicata si responsabila a statului". mai mult
Duminica, 26 Iunie 2011, ora 14:11
In viziunea USL, programul de dezvoltare rurala pentru perioada 2014-2020 propune o serie de masuri precum realizarea cadastrului gratuit pentru toate terenurile, dezvoltarea irigatiilor si crearea de locuri de munca in mediul rural, potrivit Newsin. "In Romania se produce tot mai greu si la costuri tot mai ridicate. Irigatiile sunt ca si inexistente, avem terenuri nelucrate de peste 3 milioane de ha, romanii se hranesc nesanatos si mai mult din import, preturile alimentelor sunt tot mai mari, populatia rurala este imbatranita, iar tinerii nu sunt motivati sa lucreze in agricultura.
Nu reusim sa cheltuim banii primiti de la Uniunea Europeana. Structurile de stat sunt politizate total", sunt cateva "concluzii privind agricultura sub Guvernul Boc" prezentate de liderii USL, duminica, la Alexandria.
USL se mai arata preocupata ca terenurile sunt faramitate excesiv, sprijinul statului pentru energie si apa lipseste, evaziunea fiscala este ridicata, absorbtia fondurilor UE este scazuta si neprioritizata, exploatatiile de subzistentasi semi-subzistenta reprezinta 93,7% din numarul total de ferme.
Astfel, Uniunea Social-Liberala si-a stabilit ca tinta "elaborarea si negocierea unui nou PNDR (program national de dezvoltare rurala 2) (2013 -2020) cat mai avantajos care sa duca la : dezvoltarea infrastructurii rurale intr-un concept integrat (scoala, IMM, drumuri, dispensar); realizarea unui Cod al Pamantului si a unui Cod al Apei; reducerea decalajelor dintre mediul rural si... mai mult
Duminica, 26 Iunie 2011, ora 14:03
PDL versus USL? Sau, pe de alta parte, ce uneste si ce diferentiaza, in materie de viziune economica, fortele politice importante ale Romaniei? Mai mult decat atat, este de vazut daca politicienii pot sa faca un pact pe temele importante ale economiei romanesti.Uniunea Social Liberala (USL) a prezentat, recent, viziunea economica pentru situatia in care aceasta forta politica ar ajunge la guvernare. Imediat a venit raspunsul Partidului Democrat Liberal (PDL). Mai intai de toate, trebuie spus ca ideea dezbaterii temelor economice este binevenita.
Practic, niciodata nu a fost lansata o viziune economica a unei forte politice cu mai bine de un an inainte de alegerile generale si cu mai putin de un an inainte de alegerile locale.
Este un pas inainte pentru sanatatea dezbaterii publice. Desigur, nu ne asteptam la minuni.
Probabil ca, dupa efervescenta de inceput, dupa ce solutiile economice se vor comenta cateva zile, agenda publica si cea politica va fi din nou dominata de vechile naravuri: contre dure, acuzatii de coruptie sau de slaba administrare si mult politicianism.
Pana atunci, insa, sa analizam, in linii generale, temele economice propuse de USL si comentate de PDL.
Principalele subiecte ale viziunii economice ale USL sunt: deschiderea catre dezbatere a temelor propuse si, in special, invitatia la dialog adresata mediului de afaceri si sindicatelor (din acest punct de vedere, lansarea programului la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei este mai mult decat... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 23:51
"Romania va deveni 100% colonie, daca se accepta solicitarea FMI de a privatiza companiile energetice. Ori pastram o conducere romaneasca, dar cu un control strict din partea Parlamentului, ori se poate privatiza managementul fara sa se vanda din avutia nationala", a declarat Liviu Dragnea pentru Bloombiz.ro.In opinia presedintelui PNL, Crin Antonescu, Romania nu a fost niciodata un El Dorado al investitiilor straine, insa a fost o tara unde dupa 2004 a existat un flux din ce in ce mai ridicat de investitori straini.
"Se stie reteta pentru atragerea investitiilor straine. Ea inseamna un regim prietenos si stabil din punct de vedere fiscal, inseamna autoritati serioase. Un investitor este interesat nu doar de impozite mici si de stabilitatea acestora pentru a-si putea face un business plan pe durata, ci este interesat sa nu fie haituit birocratic, sa nu fie nevoit sa dea spagi in drepta si in stanga, sa gaseasca in autoritatile guvernamentale un partener serios si stabil", a declarat Crin Antonescu pentru Bloombiz.ro.
Potrivit acestuia, banii investitorilor sunt disponibili, insa Romania trebuie sa redevina atractiva pentru a-i putea accesa.
Antonescu spune ca Romania trebuie sa se reorienteze spre o politica economica catre tarile emergente ca Brazilia, India, Rusia, China, unde exista capital care se doreste a fi investit.
Pe de alta parte, senatorul PNL Emilian Francu spune ca Romania trebuie sa-si regandeasca intreaga politica economica. Principala prioritate este,... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 17:06
Nu exista diferente majore intre programul prezentat de USL si cel pus in practica de catre actualul Guvern Boc, potrivit economistilor. In opinia economistului sef de la ING, Nicolaie Chidesciuc, programul USL nu este suficient de detaliat si nu permite o parere obiectiva, prin urmare nu poate fi atacat. Chidesciuc spune ca singura diferenta este cea legata de introducerea unui sistem de taxare progresiv cand vine vorba despre venituri.
Astfel, cu exceptia impozitarii diferentiate in functie de venit, respectiv de 16% pentru cei cu venituri de peste 1.600 de lei pe luna, de 12% pentru cei cu venituri intre 800 de lei si 1.600 de lei/luna si de 8% pentru cei cu venituri de pana la 800 de lei, si a unui TVA diferentiat pentru alimentele de baza, restul masurilor prezentate nu reprezinta nicio noutate.
"Nu sunt schimbari foarte agresive pe partea fiscala, exceptand renuntarea la cota unica in favoarea celei progresive. Programul e un pic lipsit imaginatie, de viziune. Sunt niste masuri moderate, modeste. Pare a fi facut atat de cuminte si de potolit pentru a contracara eventualele acuzatii de populism", a declarat pentru Gandul Matei Paun, managing partner BAC Investment.
O alta propunere care se regaseste in programul USL este si reducerea CAS cu 5%.
Cat despre TVA-ul diferentiat propunerea USL este ca la productia de cereale, paine, carne proaspata, lapte si legume proaspete producatorii sa poata deduce 15% din valoarea taxei pe valoare adaugata.
Cu toate acestea,... mai mult
Sambata, 28 Mai 2011, ora 13:48
Programul economic al USL, prezentat vineri, prevede mentinerea plafonului de 16% pentru veniturile salariale ce depasesc 1600 de lei pe luna, in timp ce veniturile mai mici se impoziteaza diferentiat, cu cote de 8-12%, potrivit NewsIn.Sub titlul "Un sistem fiscal stimulativ, echitabil si predictibil", USL propune pastrarea plafonului de 16% si introducerea unui impozit diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale.
Astfel, pentru venit salarial pana la 800 de lei pe luna se aplica o cota de 8%, pentru un venit intre 800-1600 de lei pe luna se aplica o cota de 12%, iar pentru venitul peste 1600 de lei - cota este de 16%.
"Dupa 4 ani de mandat, TVA va reveni la nivelul de 19%", se mai consemneaza in programul USL.
Uniunea propune deduceri din impozit - jumatate din plata pentru pensia privata (pilonul III) si asigurari private de sanatate, cu un plafon stabilit -, in troducerea unei suprataxari a tranzactiilor speculative, alinierea la media europeana a redeventelor incasate de stat ca urmare a concesionarii activelor statului. mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 12:47