Convorbirile telefonice ale premierului britanic David Cameron nu au fost supravegheate de SUA, a declarat, pentru BBC, Caitlin Hayden, purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala american, transmite sambata EFE.
Intrebata in legatura cu premierul britanic, Caitlin Hayden a raspuns: "Pot confirma, comunicatiile sale nu au fost si nu vor fi supravegheate de SUA".
Intr-o situatie similara, privind-o pe Angela Merkel, reprezentantii Casei Albe au declarat ca, in prezent, convorbirile acesteia nu sunt interceptate, dar au refuzat sa spuna clar daca aceasta a fost spionata in trecut. Cancelarul Germaniei a declarat, in legatura cu aceasta situatie ca "spionajul intre prieteni este inacceptabil".
Conform dezvaluirilor din presa, Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA a interceptat telefonul mobil al cancelarului german, Angela Merkel, si a monitorizat milioane de apeluri telefonice in Franta.
Potrivit ziarului britanic "The Guardian", care cita un document din 2006 dezvaluit de fostul consultant Edward Snowden, NSA a spionat convorbirile telefonice purtate de 35 de lideri din intreaga lume.
Marea Britanie i-ar fi sprijinit pe americani in activitatea de spionaj
David Cameron, unul dintre cei mai fermi aliati ai SUA, a refuzat sa comenteze in legatura cu scandalul privind spionajul american in Europa, insa a luat apararea activitatii desfasurate de serviciile de informatii in lupta impotriva terorismului.
Intr-o conferinta de presa... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 14:42
Franta, Italia si Grecia se aflau intre cele 38 de "tinte" supravegheate de Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), potrivit unor documente comunicate ziarului britanic The Guardian de catre fostul consultant al acestei agentii Edward Snowden.
Unul dintre documentele NSA dezvaluie ca activitatile de spionaj electronic ale Agentiei vizau ca tinte ambasade la Washington si reprezentante ale acestor tari la ONU, dezvaluie The Guardian in editia sa online, potrivit AFP.
Tentative de ascultare au vizat ambasadele Frantei, Italiei si Greciei la Washington. Japonia, Mexicul, Coreea de Sud, India si Turcia au fost, de asemnea, citate intre tintele operatiunilor de supraveghere electronica, intr-un document datand din 2010.
Saptamanalul german Der Spiegel a scris anterior, sambata, bazandu-se pe documente furnizate de Edward Snowden, ca NSA, acuzata de spionarea comunicatiilor electronice la nivel mondial prin programul PRISM, a vizat ca tinte sedii ale unor institutii UE la Bruxelles si Ambasada Uniunii la Washington.
Delegatia UE la ONU a facut obiectul unor supravegheri similare, potrivit Der Spiegel.
Ce urmareau spionii informatici americani
Actiunea de spionaj a implicat nu doar microfoane instalate in cladire, ci si despre o infiltrare in reteaua informatica, permitandu-i sa citeasca e-mailuri si documente interne.
Potrivit documentelor confidentiale citate de revista germana, europenii sunt desemnati in mod explicit ca "tinte de atacat".... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:35
Presedintele american Barack Obama a declarat miercuri la Berlin ca serviciile secrete americane nu se amesteca in corespondenta electronica a cetatenilor europeni sau americani si a promis ca va declasifica partial programul de spionaj electronic PRISM, relateaza AFP si EFE.
"Nu ne aflam intr-o situatie in care serviciile secrete americane sa cotrobaie prin corespondenta electronica a cetatenilor germani, americani, francezi sau a altora", a afirmat Obama in timpul conferintei de presa comune cu cancelarul Angela Merkel.
Totusi, liderul de la Casa Alba considera ca pentru securitatea SUA este utila interceptarea de date telefonice si de internet la nivel mondial, el sustinand ca in acest fel au fost prevenite cel putin 50 de acte teroriste.
Barack Obama a mai spus ca atingerile aduse in acest fel vietii private au fost foarte limitate si toate operatiunile de supraveghere au fost supervizate de un tribunal.
Liderul american s-a angajat totodata sa desecretizeze partial programele de spionaj electronic dezvaluite de fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), Edward Snowden. Potrivit lui Obama, scopul acestei declasificari este ca cetatenii sa vada amploarea datelor obtinute prin aceste programe, procesul de obtinere a informatiilor si modul in care ele sunt folosite de serviciile secrete.
La randul sau, Angela Merkel a recunoscut ca Germania a obtinut "informatii importante" datorita serviciilor secrete americane". "Internetul este pentru... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:21