Programul "Prima Casa" functioneaza, are un plafon de doua miliarde de lei si nu au fost schimbate nici criteriile de acordare a creditului, a declarat, luni, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, la postul de televiziune Digi 24.
"'Prima Casa' exista, functioneaza, are plafon doua miliarde de lei, nu e nicio problema si nu se opreste. Poti depune dosar pentru 'Prima Casa'. Daca sunt probleme, sunt cu unele banci care poate au renuntat la program, dar nu din partea noastra.
Din partea noastra, plafonul este doua miliarde de lei si exista si Hotararea de Guvern. Nu este nicio problema la 'Prima Casa'. Programul functioneaza. Si nu am schimbat nici criteriile deocamdata", a spus Florin Citu.
Ministrul a precizat ca plafoanele pentru acest program au fost stabilite in 2016.
"Au fost stabilite 2,5 miliarde (de lei - n. r.) pentru 2017, doua miliarde pentru 2018, doua miliarde pentru 2019, doua miliarde - 2020, 1,5 miliarde in 2021. Niciun fel de discutie. Am semnat si Hotararea de Guvern pentru 2020 (...) Dar el functiona pentru ca erau plafoanele deja date", a afirmat ministrul Finantelor.
Citeste si: "Prima Casa" vs "O familie, o casa" - sa iau credit acum sau sa astept noul program?. ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor: Programul "Prima Casa" exista, functioneaza, are plafon doua miliarde de lei si nu se opreste" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 23:01
Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care transforma programul "Prima Casa" in "O familie, o casa", ce va avea un caracter social.
Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi "pentru" si 10 abtineri.
Proiectul depus de ministrul Finantelor urmeaza sa intre la Camera Deputatilor, care e for decizional.
- vom reveni cu detalii - ...citeste mai departe despre "Senatul a adoptat modificarea programului "Prima casa"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 12:45
Programul "Prima Casa" are prevazut un plafon de doua miliarde de lei pentru acest an si el va continua, insa pana la finele lunii februarie vom avea o forma modificata pentru a-l face mai social, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Am prins ca plafon cam doua miliarde de lei in acest an pentru programul 'Prima Casa', deci el va continua, numai ca am spus ca discutiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrala au fost pentru a-l face mai social, mai indreptat catre zona sociala.
Probabil ca pana la final de februarie vom avea forma propusa a fi modificata, dar nu se schimba aspecte esentiale. Nu. Finantarea exista, a fost bugetat, programul continua. Pana nu il modificam, va continua in aceeasi parametri. Pana la final de februarie o sa iesim, cred, cu o Hotarare de Guvern", a spus, duminica seara, la Antena 3, Eugen Teodorovici.
Intrebat care vor fi modificarile aduse acestui program, seful de la Finante a subliniat ca acestea vor viza aspecte legate de suprafata casei sau de veniturile celor care vor sa il acceseze.
"Ma refer la suprafata casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu iti iei casa de 500 de metri patrati, prima casa, iti iei o casa pentru familie atat cat poti...", a adaugat Teodorovici.
Potrivi datelor MFP, de la lansarea programului 'Prima Casa' in anul 2009 pana la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garantii si promisiuni de garantare, in valoare... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 08:58
Programul Prima Casa 2018 a fost lansat oficial, dupa ce Ministerul Finantelor a dat acordul de distribuire a plafonului de 2 miliarde de lei.
Anuntul a fost facut de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care arata ca, in premiera, "alocarea plafonului total intre finantatorii participanti in Programul Prima Casa a fost realizata cu aplicarea criteriilor si procedurii de evaluare a activitatii desfasurate de finantatori in anul 2017, in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate in cadrul programului in anul precedent".
Astfel, precizeaza FNGCIMM intr-un comunicat, se asigura implementarea unui criteriu calitativ si optimizarea procesului de accesare a programului.
"De-a lungul celor zece ani de derulare, Programul Prima Casa a fost adaptat gradual la tendintele pietei si la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale.
Dintr-o perspectiva sociala, Programul Prima Casa a extins accesul la creditul ipotecar catre segmentul persoanelor tinere, cu varste pana in 35 de ani, cu efect direct in crearea unei premize de stabilitate pentru tanara generatie. Pentru a veni in intampinarea beneficiarilor, FNGCIMM a demarat in cursul anului trecut implementarea unor proiecte destinate simplificarii procesului de analiza si facilitarii accesului la informatii direct din site-ul institutiei", a declarat Alexandru Petrescu, directorul general... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 14:08
Liberalul Daniel Zamfir, initiatorul Legii darii in plata, a declarat, marti, ca programul "Prima Casa" nu va disparea prin aplicarea acestui act normativ.
Politicianul a reiterat ca nu vrea introducerea in lege a unor prevederi care sa excepteze programul "Prima Casa", insa legea nu afecteaza garantia statului, astfel incat nu exista motive de ingrijorare.
Legea darii in plata, dezbatuta in comisii: Ce se intampla cu Prima Casa
"Daca are cineva vreo temere, o pot risipi eu. Prima Casa nu dispare. Decat daca vrea Guvernul sa dispara si nu o mai finanteaza", a spus Daniel Zamfir.
Acesta a spus ca are deja un amendament care precizeaza acest lucru, ca garantia statului va exista in continuare si nu va fi afectata, pe care il va discuta in Comisia juridica a Camerei Deputatilor.
Isarescu: Prima casa nu are ce cauta in Legea darii in plata
Programul Prima Casa nu are ce cauta in Legea darii in plata, pentru ca in acest caz se pun sub semnul intrebarii garantiile emise de ...citeste mai departe despre "Va disparea programul Prima Casa? Ce asigurari da initiatorul Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 15:10
Plafonul pentru programul "Prima Casa" se suplimenteaza cu 200 de milioane de lei in acest an, iar de anul viitor va fi modificat, astfel ca plafonul total de garantii va fi redus la 1,5 miliarde de lei, iar marja de dobanda, aplicata peste ROBOR, scade de la 2,5% la 2%, a anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
"Pentru 'Prima Casa' vom suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul pentru 2015, iar pentru anul viitor am decis o reducere a schemei la 1,5 miliarde de lei, si in conditii actualizate de cost, de rata dobanzii, adica ROBOR plus 2%", a explicat ...citeste mai departe despre "Ce modificari apar la programul Prima casa, anul viitor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 23:16
De la inceputul anului 2015, FNGCIMM a acordat un numar de aproape 6.800 garantii, cu o valoare de 555 milioane lei, ce au sustinut credite in valoare de 1.110 milioane lei, valoarea medie a finantarii accesate fiind de aproximativ 165 mii lei.
Ritmul mediu al solicitarilor de garantare primite, in ultima perioada, de catre fond este de 220 de solicitari pe zi, fata de 120 de solicitari pe zi, cat se inregistrau in aceeasi perioada a anului trecut.
"Programul Prima Casa nu a fost niciodata mai accesat, iar acest lucru reprezinta o provocare pentru echipa FNGCIMM, care face eforturi semnificative pentru a analiza si aproba un volum de solicitari cu mult mai mare", sustin oficialii FNGCIMM intr-un comunicat de presa remis Business24.
In consecinta, ei recomanda potentialilor clienti sa incheie antecontractele de vanzare-cumparare pe un termen de minim 30 zile.
"Depunem eforturi considerabile pentru a accelera ritmul de acordare, pentru a asigura un flux simplu si rapid si facem apel la potentialii beneficiari sa acorde o atentie sporita la intocmirea dosarelor", spun acestia.
O verificare suplimentara a continutului dosarelor transmise spre aprobare contribuie la evitarea reluarii procedurii de analiza in cadrul fondului, asa cum se procedeaza in cazul unei documentatii incomplete sau incorect intocmite.
In aceasta situatie se afla circa 30% din dosarele primite de catre FNGCIMM, ceea ce obliga personalul fondului sa revina in medie de 3 ori pe aceleasi... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 14:38
Romanii care locuiesc in strainatate, cu permis de sedere si de munca, vor putea achizitiona locuinte prin programul Prima Casa, iar plafonul garantiilor acordate exclusiv pentru acestia va fi de 25 milioane lei, pana la finele acestui an.
"Este o propunere venita din practica, prin care dorim sa-i sprijinim pe romanii care muncesc in strainatate sa isi achizitioneze sau sa isi construiasca o locuinta. In acelasi timp, masura va contribui la o administrare mai eficienta si la cresterea gradului de utilizare a portofoliului de garantii din Programul Prima Casa", a declarat, intr-un comunicat, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, transmite Mediafax.
Prevederile sunt incluse intr-un proiect de hotarare de Guvern, elaborat de Ministerul Finantelor.
Garantiile insumand 25 milioane lei, acordate pana la finele anului romanilor care locuiesc in strainatate pentru achizitionarea sau construirea de locuinte, provin din plafonul ramas nealocat sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare in cadrul Programului Prima Casa.
Programul Prima Casa a fost lansat in anul 2009. Pana in prezent au fost acordate 123.922 garantii, din care 31% destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008 si 2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.210 euro. mai mult
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 15:48
Anul 2014 are perspective optimiste in ceea ce priveste evolutia creditelor acordate prin programul Prima Casa. Restrictionarea programului doar la credite in lei a fost urmata de o evolutie buna a vanzarilor de locuinte in 2013, astfel ca programul "Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in anul curent.
Beneficiarii acestui program au la dispozitie in 2014 un plafon de garantii de 1.200 milioane lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de aproximativ 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
In sedinta de marti, Guvernul a aprobat si o hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".
Aceste modificari au in vedere gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.
Bilant Prima Casa 2013
Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul "Prima Casa" continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:30