Dupa cheltuirea a peste 240 de miliarde de euro acordati in cadrul celor doua programe de asistenta financiara si cinci ani de austeritate, cu taieri salariale si reduceri de posturi, Grecia este in pragul unui dezastru economic iminent.
Ramasa fara rezervele financiare necesare pentru a-si plati transele imprumuturilor, tara a optat sa spuna NU unei oferte lansate de creditori, care prevedea o si mai mare inrautatire a conditiilor de trai.
Pentru o retrospectiva a dezastrului economiei elene privirea trebuie aruncata tocmai pana in anii '80, moment in care grecii au inceput sa se imprumute masiv, arata publicatia Business Insider.
Dependenta de credite
In urma cu trei decenii si jumatate, pe scena politica greaca existau doar doua formatiuni principale, care se succedau la guvernare: partidul de centru-stanga PASOK si liberalii moderati de centru-dreapta de la Noua Democratie.
Imprumuturile statului grec, initiate in prima jumatate a anilor '80, au fost mentinute in ciuda alternantei la putere a celor doua partide.
Pana la urma, politicienii din ambele tabere foloseau banii in acelasi scop: crearea de noi posturi administrative pentru clientela politica.
Acordarea unor salarii grase in sistemul bugetar a influentat in cele din urma piata muncii, nivelul salarial din sfera privata crescand apoi destul de rapid.
Ceea ce a fost privit cu ochi buni de catre salariatii eleni s-a dovedit o sperietoare pentru investitori care au concluzionat ca Grecia... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 17:23
1Guvernul de la Atena a reusit sa impinga epilogul crizei negocierilor cu creditorii pana spre sfarsitul lunii iunie. Cu toate acestea, mai multi analisti sunt de parere ca suntem departe de a vedea actul final al crizei datoriilor Greciei.
Chiar si cu un acord care sa deblocheze cei 7,2 miliarde de euro din ultima transa a programului de asistenta financiara, premierul Tsipras va avea nevoie de o alta infuzie de bani in economia tarii in scurt timp, arata reporterii Bloomberg.
A treia sansa
Dupa aproape cinci luni de negocieri la sange, o eventuala intelegere intre delegatia elena si creditorii internationali nu ar reprezenta decat preambulul pentru deschiderea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara.
Lefteris Farmakis si Dimitris Drakopoulos, doi dintre analistii Nomura International, cred ca Grecia va avea nevoie de inca 30 de miliarde de euro pentru a iesi din impas.
Valoarea totala a imprumutului acordat Greciei va depinde doar de decizia celorlalte state din zona euro privind restructurarea datoriei inregistrate de statul elen si sub ce forma va fi aplicata aceasta.
Prim-ministrul Alexis Tsipras sustine ca un nou imprumut trebuie facut in termenii dictati de Atena, nu in cei ai guvernelor europene care au pompat bani in Grecia in ultimii 5 ani.
Impasul negocierilor dintre greci si creditorii europeni au generat o criza a lichiditatilor, impingand economia in recesiune.
Totodata, situatia a dus si la cresterea sumei... mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 14:21
Epopeea Greciei continua si nu se va termina cu bine, daca cei implicati in aceasta tragedie economica nu recunosc ca se agata de o serie de mituri prafuite in dialogul lipsit de progres dintre guvernul elen si creditorii sai.
Sase dintre acestea, fiecare reprezentand o bariera intelectuala sau emotionala in cadrul negocierilor, sunt disecate intr-un articol din Financial Times, de catre editorialistul Martin Wolf.
Mitul #1: Grexit, benefic pentru zona euro
"Nu-i nimeni sa ma scape de preotul acesta pus pe scandal?", a intrebat Henric al II-lea, adus la exasperare de amestecul episcopului Thomas Becket in afacerile de stat. Cam aceeasi reactie o manifesta si ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, ori de cate ori se aseaza la masa cu delegatia elena.
Pentru regele Angliei, indeplinirea dorintei s-a aratat a avea un rezultat dezastruos. Acelasi efect il poate avea si o iesire a Greciei din zona euro.
Intr-adevar, un rezultat catastrofal in Grecia ar reduce sansele campaniilor electorale populiste din perioada imediat urmatoare.
Insa, varianta Grexit ar avea ca efect alterarea imaginii statutului de membru al uniunii monetare.
Orice alta criza financiara ar putea destrama incetul cu incetul zona euro.
Mitul #2: Grexit ajuta Grecia
Pentru multi analisti, revenirea Greciei la o moneda nationala slaba asigura un drum sigur pentru prosperitate.
Dar acest fapt se poate petrece numai daca economia Greciei isi va extinde cu usurinta capacitatea... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 17:02
2Guvernul de la Atena a obtinut un ragaz de 4 luni pentru a-si convinge creditorii si alegatorii ca poate regla din mers problemele vizand plata datoriei externe si impovaratoarea austeritate reclamata de populatia din Grecia.
Guvernul condus de Alexis Tsipras s-a reunit inca de duminica, pentru a pune la punct detaliile privind directionarea fondurilor obtinute prin acordul de prelungire a asistentei financiare cu inca 4 luni.
In acelasi timp, cabinetul de la Atena s-a trezit si tinta criticilor care ii acuza pe oficialii Syriza ca au vandut iluzii in campania electorala.
Premierul Tsipras sustine ca semnarea prelungirii acordului este un succes al noii puteri politice de la Atena, planul de reforme al grecilor urmand sa fie inaintat astazi partenerilor din zona euro pentru consultare, arata agentia Reuters.
Liniste in zona euro, razboi politic in Grecia
Grecii s-au aratat usurati vineri, in momentul semnarii acordului cu creditorii europeni, evitand o criza a sistemului bancar pe care oficialii din Irlanda o prognozau pentru aceasta saptamana si reusind sa indeplineasca una din promisiunile electorale ale noului gurven de la Atena: pastrarea tarii in zona euro.
Premierul Tsipras se arata in continuare increzator in sustinerea populatiei, desi unii contestatari spun ca, de fapt, oficialii greci au cedat prea mult teren in timpul negocierilor de la Bruxelles.
Acordul de prelungire cu 4 luni a programului de asistenta financiara mentine Grecia sub un... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 10:30
Grecii au fost pacaliti sa faca primul pas, au inghitit in sec si au facut concesii, iar acum, cel mai probabil, se simt tradati de germani, care i-au trimis la plimbare.
Totusi, in premiera, un apropiat al Angelei Merkel si-a exprimat dubiul fata de vehementa cu care Berlinul face tandari solicitarea Greciei de a continua programul de asistenta financiara, semn ca ar mai fi totusi o ultima speranta.
Atena a facut primul pas: Grecia se supune: A cerut oficial extinderea programului actual
Raspunsul Germaniei: Tensiuni intre Germania si Grecia: Berlinul respinge cererea elenilor
"Varoufakis a facut primul pas trimitand noua propunere si se astepta ca partenerii de dialog sa apeleze la reciprocitate in acest gest. Presedintele consiliului de ministri, Jeroen Dijsselbloem, a fost cu siguranta de acord cu solicitarea grecilor, altfel nu ar fi convocat consiliul pentru maine.
Grecii trebuie sa se simta tradati de germani", dupa ce acestia le-au refuzat solicitarea, considera analistul economic al postului TV britanic Channel 4, Paul Mason, citat de The Telegraph.
O prima reactie a Atenei arata ca delegatia elena nu are de gand sa mai faca vreun pas inapoi in sedinta de maine.
"Au doua optiuni: sa accepte oferta noastra sau sa o respinga", a spus o sursa din interiorul guvernului grec.
Pe de alta parte, presedinte social-democratilor germani, Sigmar Gabriel, unul din aliatii Angelei Merkel, a iesit la rampa pentru a afirma ca "decizia de a refuza propunerea... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 18:00
1Premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat duminica in Parlament ca nu vrea extinderea programului de asistenta financiara acordat de Uniunea Europeana, ci un "credit punte" pana la finalizarea unei noi intelegeri, relateaza Greek Reporter, in editia electronica.
Tsipras a declarat ca scopul sau este sa serveasca intereselor nationale si sa respecte promisiunile electorale ale partidului sau. "Dupa cinci ani de austeritate barbara poporul nu se mai pleaca in fata fricii", a declarat el, citat de greekreporter.com, potrivit Mediafax.
"Grecia vrea sa isi onoreze datoria ... Daca partenerii nostri vor acelasi lucru, sunt invitati la masa negocierilor ca sa putem discuta cum putem face acest lucru viabil", a declarat Tsipras in Parlamentul grec.
In discursul sau adresat natiunii, Tsipras a respins prelungirea programului de asistenta financiara acordat de Uniunea Europeana si a insistat ca tara sa are nevoie de un "credit punte" in iunie, cand Atena ar urma sa negocieze un nou acord cu UE si Fondul Monetar International.
"Ajutorul a esuat ... Noul Guvernul nu este justificat sa ceara o prelungire a imprumutului", a declarat premierul, adaugand ca poporul grec i-a oferit partidului sau un mandat pentru a abandona "programul dezastruos de austeritate".
"Vrem un acord nou, un credit punte, care sa ne ofere spatiul fiscal pe care il cere o negociere sincera", a declarat Tsipras.
Premierul a anuntat, de asemenea, redeschiderea televiziunii publice ERT, inchisa in... mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 09:43