Guvernul va continua programul de listare pe bursa a unor pachete de actiuni la companii de stat, precum Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Companiei Energetice Oltenia si Portul Constanta, a declarat premierul Victor Ponta, aratand ca spera ca 2015 sa fie anul potrivit pentru astfel de listari.
"Daca 2013 si 2014 au fost ani de dezvoltare pentru Bursa de Valori Bucuresti, imi doresc foarte mult ca 2015 si 2016 sa continue, iar implicarea Guvernului, fie pe partea legislativa, fie pe partea decizionala de listare a companiilor care inca se afla in portofoliul Guvernului, sa sprijine aceasta dezvoltare a pietei de capital", a spus Ponta, care a deschis sedinta de tranzactionare de luni a Bursei de Valori Bucuresti, transmite Mediafax.
El a aratat ca stie solicitarea care i-a fost adresata de finalizare a reformei structurale prin adoptarea unui act normativ care sa faciliteze operatiunile pe piata de capital, printr-o mai mare transparenta si deschidere pentru fluxurile de capital, si a asiguirat ca va fi elaborat un astfel de document. mai mult
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 13:30
Oferta publica initiala prin care Electrica scoate la vanzare 51% din actiuni va incepe luni si se va incheia pe 25 iunie, iar pe transa micilor investitori sunt disponibile 7% din actiuni, in timp ce investitorilor mari de retail le sunt destinate 8% din titlurile din operatiune.
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a afirmat miercuri ca spera ca oferta sa fie incheiata in jurul datei de 26 iunie, iar listarea efectiva sa fie pe 3 iulie.
Mai multe surse au declarat recent pentru MEDIAFAX ca oferta ar urma sa se deruleze in perioada 16 - 25 iunie, iar listarea companiei la bursele de la Bucuresti si Londra ar urma sa fie in data de 3 iulie.
Electrica vrea sa atraga minimum 435 de milioane de euro prin listarea la bursa
Oferta incepe la preturi cuprinse intre 11 lei/titlu si 13,5 lei/titlu, compania vizand sa atraga minim 435 milioane euro. Pretul final de vanzare va fi stabilit in functie subscrierile de pe transa investitorilor institutionali, care pot plasa ordinele la preturi cuprinse oriunde in intervalul de pret mentionat. Micii investitori vor putea cumpara actiunile la un pret ceva mai mic, acestora urmand sa le fie acordat si un discount de 5% in functie de numarul de actiuni subscrise si de perioada in care plaseaza ordinele.
Aceasta ar urma sa fie cea mai mare oferta publica derulata vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), chiar si la pretul minim depasind operatiunea prin care statul a vandut anul trecut 15% din actiunile... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 10:45
Bursa a scazut si joi, cu 0,25%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,72% si au depasit nivelul de la inchiderea primei sedinte la BVB, din 25 ianuarie 2011, dupa ce administratorul FP a anuntat ca programul de rascumparare ar putea incepe in cateva zile.
Piata locala a incheiat, astfel, a sasea sedinta consecutiva de scadere, desi bursele internationale au fost pe verde. In ultimele zile, indicele general BET-C a coborat cumulat cu 3,2%.
"Cred ca lipsa banilor a dus la decuplarea pietei locale de evolutia burselor externe. Nu sunt stiri care sa aduca bani noi in piata. Punctual, pe unele actiuni mai intra bani, asa cum am vazut si in cazul titlurilor Fondului Proprietatea. Pe termen scurt, unii vor iesi inainte de dividend, altii asteapta preturi mai bune.
Totodata, o explicatie pentru lichiditatea redusa poate fi si faptul ca unii investitori au vandut actiuni din portofoliu si au directionat banii respectivi catre oferta de la Transgaz, anticipand un pret mai mic in oferta.
Totusi, trebuie sa vedem si partea buna pe care oferta Transgaz o va avea asupra pietei, si anume ca va atrage bani noi in piata. Daca ne uitam la efectul pe care l-a avut anuntul privind programul de rascumparare la Fondul Proprietatea, vedem clar ca piata are nevoie de un imbold ca sa intre bani noi", a declarat pentru Mediafax Adrian Ormenisan, seful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.
Compania Franklin Templeton, administratorul Fondului... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 17:25
Programele de guvernare ale USL si ARD nu contin nicio mentiune despre Bursa Romana de Valori sau privatizarea marilor companii de stat la Bursa. Analistii contactati de Business24 explica de ce.
Cu toate ca in protocolul semnat de FMI si statul roman exista mentiuni specifice cu privire la marile companii de stat care trebuie listate partial la bursa, formatiunile politice din Romania ignora Bursa de la Bucuresti.
In ultima scrisoare de intentie se arata ca vor fi scoase la vanzare actiuni la mai multe societati, in trei grupuri, incepand cu Transelectrica in luna octombrie si Transgaz in decembrie. Printre companiile de stat care trebuie privatizate, se numara Oltchim, Romgaz, Tarom si Transgaz. O alta companie de pe lista privatizarilor era CFR Marfa, care ar fi trebui sa aiba loc pana la finele anului prin oferta publica initiala sau catre un investitor strategic.
Desi un punct important in programul convenit cu FMI, privatizarea companiilor de stat nu se afla pe agenda coalitiilor de guvernamant. Analistii contactati de Business24 au pareri impartite, cand vine vorba despre acest subiect.
Ionel Blanculescu si Ilie Serbanescu cred ca Bursa nu se afla pe lista programelor de guvernare din motive obiective si valabile. In schimb, Constantin Rudnichi sustine ca privatizarea companiilor de stat ar trebui sa se faca prin Bursa, datorita transparentei acestei metode.
Ionel Blanculescu
"Nu este in interesul statului sa listeze companiile de stat pentru... mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 11:55
Managerul de Fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat ca, pe termen scurt, prioritatile in ceea ce priveste Fondul sunt realizarea celui de-al doilea program de rascumparare a actiunilor proprii si listarea cu succes la Bursa de Valori din Varsovia.
Totodata, pe termen mediu si lung va fi continuata incurajarea activa a autoritatilor si a conducerilor companiilor sa implementeze planurile de introducere a managementului profesionist in companiile de stat.
"Prioritatile noastre pe termen scurt continua sa fie realizarea celui de-al doilea program de rascumparare al actiunilor proprii si listarea cu succes la Bursa de Valori din Varsovia (BVV). Pe termen mediu si lung, vom continua sa incurajam activ autoritatile si conducerile companiilor sa implementeze planurile de introducere a managementului profesionist in companiile de stat. Cu privire la planul de privatizari al Romaniei, speram, desigur, ca in prima jumatate a anului 2013 sa se desfasoare cateva oferte publice initiale importante, fapt care ar transmite un semnal pozitiv pietei", a precizat Greg Konieczny, intr-un comunicat de presa.
Franklin Templeton Investment Management Limited aniverseaza doi ani de la preluarea mandatului de manager de investitii si administrator unic al Fondul Proprietatea.
"De cand am inceput sa administram Fondul, in urma cu doi ani, avand in vedere detinerile din portofoliu pe care le-am mostenit, am demarat, inevitabil, un proces de transformare a modului... mai mult
Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 11:41
Actiunile OMV Petrom au depasit pretul de 0,37 de lei, care reprezinta pragul minim cerut de stat in oferta de vanzare a 9,84% din actiunile companiei, din vara anului 2011.
In opinia analistilor contactati de Business24, aceasta perioada ar putea fi un moment bun pentru reluarea ofertei Petrom cu toate ca exista o anumita volatilitate a pretului.
"Nici un investitor nu stie sa vanda pe maxim si sa cumpere pe minus pentru ca lucrurile acestea nu pot fi anticipate. Statul trebuie sa inteleaga ca ar fi mult mai avantajos sa existe un program de privatizare prin bursa, astfel incat ar prinde atat momentele de varf cat si momentele mai putin bune, iar media ar iesi buna pentru toate tranzactiile pe care le face", a declarat presedintele CertInvest, Eugen Voicu, pentru Business24.
In cazul in care statul s-ar gandi sa listeze pachetul de 9,84% din actiunile Petrom in cea de-a doua jumatate a anului, pretul nu va mai fi la aceeasi valoare pentru ca intre timp Petrom va plati dividende generoase actionarilor, dupa parerea lui Eugen Voicu.
Potrivit acestuia, actualul pret al actiunilor Petrom are incorporate aceste dividende pe care in cea de-a doua jumatate a anului nu le va mai avea, de aceea pretul actiunilor va fi din nou la un nivel jos.
In opinia lui Florin Dolea, statul nu vrea neaparat acest pret, insa procedura de vanzare e suficient de complexa pentru a nu permite listarea foarte repede.
"E nevoie de o perioada mai lunga de consolidare a pretului in... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 13:55
Oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile Petrom, efectuata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin OPSPI, a esuat, intrucat subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta, potrivit Newsin."Oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile SC OMV Petrom SA, efectuata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie s-a incheiat, vineri, la ora 12.00.
Subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta", se arata intr-un comunicat emis vineri de MECMA.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri anunta totodata ca va continua programul de privatizare a companiilor aflate in subordinea sa prin metode transparente, incurajand cresterea vizibilitatii pietei bursiere din Romania.
"Actualul Guvern s-a angajat intr-un program ambitios de privatizare prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti, prin metode transparente. Programul isi propune efectuarea de privatizari la preturi corecte si reale si cresterea vizibilitatii pietei bursiere din Bucuresti.
Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni OMV Petrom SA nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse", se mai arata in comunicat.
Oficialii ministerului mai spun ca semnalul dat investitorilor, acela ca Guvernul Romaniei isi respecta programul si privatizeaza transparent... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 16:14
Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, a declarat joi pentru Agentia NewsIn ca in aproximativ trei luni spera sa ia, impreuna cu grecii de la OTE o decizie privind pachetul detinut de statul roman la compania Romtelecom, cel mai mare operator local de telefonie fixa."Noi am inaintat deja oferta noastra celor de la OTE (actionarul majoritar al Romtelecom, n.r.). Acestia nu ne-au dat inca un raspuns. Dar sunt interesati atat de cumpararea pachetului de actiuni detinut de statul roman la Romtelecom (aproape 46%), cat si de listarea actiunilor pe bursa. Noi speram ca in trei luni vom lua o decizie impreuna in acest sens", a spus ministrul Comunicatiilor.
Valerian Vreme a participat joi la relansarea Bibliotecii Nationale de Programe (BNP), care are ca scop colectarea si administrarea informatiilor despre produsele program utilizate in institutiile statului.
Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, spunea la inceputul lunii decembrie ca vrea sa listeze pe bursa actiunile detinute de statul roman la Romtelecom (aproape 46%) si ca va alege un consultant care sa decida ce procent din aceasta participatie va fi listat.
"Din punct de vedere practic, eu am facut intentia de vanzare catre cei de la OTE de a vinde acest pachet. Acum asteptam un raspuns din partea lor si o oferta. Dupa ce punem in balanta oferta, vom lua decizia de a ramane cu actiunile sau de a merge sigur spre bursa. Sa cerem listarea Romtelecomului pe... mai mult
Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 15:13
Listarea Fondului Proprietatea nu va fi suficienta pentru a readuce bursa la nivelul record din vara anului 2007, o astfel de evolutie depinzand de factori precum iesirea economiei din recesiune si noi IPO-uri de mari companii, care sa stimuleze interesul investitorilor straini.Dupa noua ani de crestere, bursa a atins in vara anului 2007 nivelurile maxime istorice. Totusi, piata a fost puternic lovita in 2008 de criza financiara, care ulterior s-a transformat in criza economica mondiala.
Multi investitori straini s-au retras de pe bursa din Romania, iar presiunea la vanzare a dus preturile drastic in jos. Atunci indicele general al bursei, BET-C, a cazut de peste trei ori, iar valoarea SIF-urilor s-a prabusit de sase ori.
Anul trecut bursa a revenit pe crestere semnificativa, insa ritmul ascendent s-a temperat vizibil in 2010. Daca anul trecut indicele general al Bursei a avansat cu 37%, in acest an a crescut cu 14%.
Totodata, SIF-urile au urcat anul trecut cu 90%, insa in acest an au revenit pe scadere si au consemnat un recul de aproape 8%.
Astfel, dupa doi ani de cresteri piata abia a revenit la nivelurile din anul 2005. Capitalizarea tuturor companiilor romanesti este de 44,922 miliarde lei, cu 17% peste nivelul de anul trecut, insa de peste doua ori mai redusa decat inainte de criza.
Desi miscarile au fost bruste in ultimii trei ani, unii dintre investitorii care au cumparat actiuni in perioada 2007 - 2008 nu s-au grabit sa vanda, ci si-au pastrat portofoliile intacte... mai mult
Joi, 30 Decembrie 2010, ora 23:32