Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea finanta, incepand cu 2016, impreuna cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), diverse proiecte de infrastructura.
Anuntul a fost facut de presedintele BERD, Suma Chakrabarti, in timpul unei vizite in China.
Chakrabarti sustine ca anul viitor, cele doua banci si-ar putea uni fortele pentru a sustine financiar investitii majore in infrastructura, relateaza portalul Out-Law.
Proiecte ambitioase
Intr-un interviu acordat gentiei China News, presedintele BERD a afirmat ca asocierea celor doua institutii bancare ar permite finantarea unor proiecte de amploare in diferite regiuni din Europa si Asia.
"Ceea ce mi-as dori sa reusesc anul viitor, cand AIIB va fi operationala, este sa asiguram cofinantarea a doua sau trei proiecte importante. Este telul nostru principal.
Sigur, colaborarea se poate extinde si in alte domenii, dar cofinantarea proiectelor de investitii in infrastructura ar reprezenta un start bun", a explicat Suma Chakrabarti.
BERD si AIIB opereaza in mod similar, crede presedintele bancii europene, ceea ce ar permite celor doua institutii sa conlucreze in finantarea unor proiecte majore.
Chakrabarti vede oportunitati investitionale deosebite in finantarea infrastucturii din marile orase, incluzand gestionarea deseurilor, alimentarea cu apa, transport public si iluminatul stradal.
BERD a luat fiinta la inceputul anilor '90 ca o institutie financiara menita sa... mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 16:19
2Copia chinezeasca a Bancii Mondiale, AIIB, va tine prima Adunare Generala a membrilor fondatori, luna viitoare, scopul declarat fiind ca programul de creditare a investitiilor in infrastructura din Asia sa demareze pana la finalul anului.
China a intensificat efortul de a avea controlul asupra Bancii de Investitii in Infrastructura a Asiei, dubland participarea sa la capitalizarea institutiei de la 50 la 100 de miliarde de dolari, remarca fostul ministru al Apararii din Japonia, Yuriko Koike, intr-un editorial din Project Syndicate.
Pozitie ferma
Suma cu care China a suplimentat capitalul AIIB va creste automat si ratingul institutiei financiare.
In acelasi timp, Beijingul avea nevoie sa-si consolideze pozitia in interiorul structurilor de conducere ale bancii, dupa ce numarul tarilor fondatoare s-a dovedit mai mare decat cel anticipat.
Chiar si dublarea investitiei initiale nu asigura o majoritate pentru China insa, pentru 100 de miliarde de dolari, liderii de la Beijing spera-si sa faca jocurile in AIIB prin cele 30 de procente detinute din capitalul de lucru al institutiei.
Este cea mai mare suma pusa in joc de cele 57 de tari fondatoare, ceea ce, in mod normal, ar trebui sa asigure si dreptul de veto pentru China.
Rol incert
Aceasta subliniaza intrucatva si igrijorarea economistilor si analistilor internationali cu privire la rolul pe care il va juca banca internationala a Beijingului.
Va fi o banca a Chinei, pentru China sau va urmari un... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 17:12
Odata cu aparitia Bancii Asiei pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), polul de putere al lumii financiare pare sa se mute dinspre Washington spre Beijing.
Noua banca internationala creata de China a atras in scurt timp in randul membrilor peste 57 de tari de pe diverse continente, in ciuda opozitiei fatise a oficialilor americani.
Aderarea unor mari puteri economice din Europa la AIIB ridica din ce in ce mai mult semne de intrebare in privinta eficientei FMI, pe masura ce analistii cred ca asistam la o schimbare a polilor de influenta in peisajul decizional din economia globala, remarca reporterii Euronews.
57 de decidenti
Cele 57 de state membre ale AIIB vor trebui sa asigure un buget de 50 de miliarde de dolari, avand si dreptul de a stabili regulile dupa care banca isi va desfasura activitatea.
Scopul principal al institutiei ramane asigurarea suportului financiar pentru constructia drumurilor, cailor ferate, aeroporturilor si a altor proiecte de infrastructura pe continentul asiatic.
Membrii fondatori sunt responsabili de stabilirea regulilor manageriale, a cadrului legal si luarea deciziilor. Membrii asociati pot vota pentru sustinerea sau modificarea acestora.
Sapte state arabe s-au alaturat proiectului, Egiptul detinand statutul de membru fondator, in timp ce Emiratele Arabe, Arabia Saudita, Quatar, Iordania, Oman si Kuweit sunt membri asociati.
Din Uniunea Europeana, nu mai putin de 17 state au ales sa obtina statutul de membru... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 18:00
3