Largirea bazei de impozitare, o cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% si reducerea CAS cu 5 puncte la angajator in masura in care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt prevederile din noul program al Guvernului.
"Simplificam fiscalitatea si sporim competitivitatea fiscala a mediului de afaceri prin: a) reducerea generala a impozitarii; b) largirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) cresterea colectarii veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale.
- Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe masura ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
- Pastram plafonul de 16% si introducem, pe parcursul mandatului, in masura in care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
- Aliniem la media europeana redeventele incasate de stat ca urmare a concesionarii activelor statului
- Scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, in utilaje si echipamente tehnologice, in masura in care cadrul fiscal - bugetar o va permite
-Analizam extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din zona produselor alimentare.
- Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, in masura in care cadrul fiscal - bugetar o va permite
-... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 12:11
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, dupa ce Guvernul Ponta III a primit votul in Parlament, ca va semna decretele de numire a noilor ministrii doar dupa ce vor fi indeplinite toate conditiile.
"Azi s-a adoptat hotararea de numire a unui numar de ministri, punctul meu de vedere e ca voi respecta deciziile anterioare ale CCR si voi numi toti ministrii cand conditiile vor fi indeplinite.
Ceea ce am solicitat, avand in vedere schimbarea extrem de importanta a structurii Guvernului, a fost sa existe un program de guvernare care sa reflecte noua realitate politica a Guvernului precum si protocoalele convenite intre partenerii din noua majoritate", a spus seful statului.
Guvernul Ponta 3: Ponta nu s-a inteles cu Basescu. Se mai duce si maine la Cotroceni
Traian Basescu a mentionat ca, asa cum vede el problema, exista doua solutii. Prima ar fi asteptarea unei solutii la intampinarea facuta de PDL si PMP la Curtea Constitutionala.
"Ei au avut numarul de semnaturi ...citeste mai departe despre "Ce conditii pune Basescu ca sa valideze Guvernul Ponta 3" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 09:17
Membrii noului Cabinet au depus juramantul vineri seara, la Palatul Cotroceni, in fata Presedintelui Traian Basescu. La ceremonie au mai participat Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si Crin Antonescu, Presedintelui Senatului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, dar si membrii CCR.
Anterior, in Monitorul Oficial au fost publicate Hotarararea Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului si Decretul pentru numirea Guvernului.
Cu aceasta ocazie, Presedintele Romaniei le-a spus noilor ministri ca sunt "obligati, condamnati" sa aiba succes, iar daca acest lucru se va intampla, "va avea succes Romania si cei 4,5 milioane de cetateni care si-au pus increderea in dumneavoastra."
"Aveti premise sa trageti, sa tractati Romania catre crestere economica", a mai adaugat Basescu.
Traian Basescu a semnat, vineri, decretul pentru numirea Guvernului, in urmatoarea componenta:
Victor-Viorel Ponta - prim-ministru;
Nicolae-Liviu Dragnea - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
Daniel Chitoiu - viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice;
Gabriel Oprea - viceprim-ministru;
Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
Titus Corlatean - ministrul Afacerilor Externe;
Radu Stroe - ministrul Afacerilor Interne;
Mircea Dusa - ministrul Apararii Nationale;
Mona-Maria Pivniceru -... mai mult
Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 09:28
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, va efectua in zilele de 20 si 21 mai o vizita oficiala la Bruxelles, unde va discuta cu inaltii oficiali europeni despre prioritatile Guvernului Ponta privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
Agenda vizitei va include intalniri cu vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, cu secretarul general al Comisiei, Catherine Day, precum si cu alti inalti oficiali europeni.
Potrivit MJ, scopul vizitei il constituie prezentarea principalelor prioritati ale Guvernului Romaniei cu relevanta pentru MCV, precum si prezentarea ultimelor progrese inregistrate in domeniul justitiei.
Mandatul comisarului european pentru justitie, Viviane Reding, cuprinde dezvoltarea politicilor care sa garanteze accesul la justitie pentru oricare cetatean european, atat in tara sa de origine, cat si in oricare dintre statele membre al Uniunii, luarea de masuri pentru respectarea Cartei Europene a Drepturilor Omului, precum si intreprinderea de actiuni pentru promovarea cetateniei europene, bazata in primul rand pe asigurarea dreptului la libera circulatie pe teritoriul Uniunii pentru toti cetatenii statelor membre.
Secretarul general al Comisiei Europene asigura coordonarea activitatilor si functionarea eficienta a institutiei. Catherine Day se ocupa de alinierea politicilor comunitare cu prioritatile politice al UE, de definirea si formularea obiectivelor... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 12:02
Dupa ziua lunga de luni, in care Guvernul Ponta a trecut de votul din Parlament si de prima intalnire cu presedintele tarii, Executivul gaseste timpul necesar pentru semnarea scrisorii de intentie catre FMI, in pofida previziunilor analistilor, care dadeau ca sigura o amanare de cel putin o saptamana.
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca scrisoarea de intentie catre FMI va fi dezbatuta in sedinta de marti a Guvernului si tot atunci va fi si aprobata.
Analistul economic Mircea Cosea considera ca amanarea trimiterii scrisorii, in cazul in care se va intampla, nu va reprezenta decat un tertip diplomatic prin care Guvernul sa castige timpul necesar pentru o mai buna evaluare a riscurilor masurilor pe care le va lua si daca acestea au sanse reale sa fie acceptate de catre FMI.
"Guvernnul Ponta nu are sanse sa obtina mai multe concesiuni fata de executivele anterioare, ci doar depasirea deficitului si derograri privind privatizarea companiilor de stat", considera Cosea.
Nici analistul financiar Dragos Cabat nu crede in alte noi concesii din partea FMI. "Majorarea deficitului bugetar (implicit daca bugetul va fi rectificat pentru a include platile de CASS si eventual revenirea salariilor bugetarilor si in conditiile in care veniturile bugetare au putine sanse de crestere spectaculoasa in lunile urmatoare) este o concesie pe care reprezentantii FMI o fac, in mod traditional, cu mare strangere de inima", considera Cabat.
Daca vorbim si despre speranta... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 12:24
Programul de guvernare prezentat de Cabinetul Victor Ponta atinge cateva aspecte importante din domeniul sectorului energetic, precum exploatarea gazelor de sist, subordinea ANRE, implementarea "corecta" a legislatiei europene si redeventele platite de companiile care exploateaza resursele naturale.
Totusi, mijloacele de implementare a acestor masuri, menite sa aduca modernizarea si eficientizarea necesare domeniului energiei, raman neclare.
Astfel, noul Guvern isi propune sa instituie un moratoriu (amanare) in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului. Masura este, insa, inutila in conditiile in care Chevron, compania care detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta, desfasoara, in prezent, doar activitati de explorare programate pe o perioada de cinci ani.
"Deocamdata se vorbeste de explorare. Pentru exploatare va fi nevoie de un studiu specific pentru a obtine aprobarea. Oricum, e putin probabil ca un studiu sa dureze cinci ani. Un studiu de profunzime nu poate dura mai mult de 1 an. Masura nu influenteaza explorarea gazelor de sist", a spus Ionut Purica, expert in energie, pentru Ziare.com.
De asemenea, programul de guvernare vizeaza "implementarea corecta a legislatiei europene in domeniul energiei ("Pachetul 3 energie") si asigurarea independentei reglementatorului, prin trecerea... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 21:22
Cabinetul Ponta si-a prezentat obiectivele pentru turism, in cadrul programului de guvernare depus joi la Parlament. Insa lista Guvernului nu corespunde cu cea a jucatorilor din industrie, atrage atentia Federatia Patronatelor din Turism si Servicii.
"Turismul romanesc trebuie sa constituie un domeniu strategic pentru economia Romaniei. In acest scop, este necesara o redresare pe termen scurt, dar si o dezvoltare gandita pe termen lung", se arata in programul de guvernare. Insa lista obiectivelor pentru repunerea turismului printre prioritatile economiei nationale este destul de scurta.
Guvernul isi propune sustinerea turismului balnear in localitatile care dispun de resurse geotermale sau alte resurse cu pontential terapeutic, prin demararea Programului National pentru Realizarea de Centre Balneare.
De asemenea, printre prioritatile Guvernului in ceea ce reprezinta industria turismului se regaseste si "turismul verde". Astfel, Programul National pentru Turism Verde isi propune sa sustina localitatile care dispun de valori naturale protejate sau dispun de zone verzi cu potential turistic.
De asemenea, Guvernul are in vedere Programul National pentru reabilitarea infrastructurii de acces in Statiunile Turistice precum si pentru reabilitarea retelelor de utilitati publice din statiuni.
Hotelierii vor o agentie nationala
Insa lista prioritatilor Guvernului corespunde intr-o prea mica masura cu propunerile pe care jucatorii din industria turismului le fac... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 18:24
Programul de guvernare al Cabinetului Ponta, depus joi la Parlament, contine o serie de masuri care au in vedere mentinerea stabilitatii financiare a tarii si asigurarea cresterii economice sustenabile.
Analistii economici au explicat pentru Business24 care sunt cele mai importante prevederi ale programului si cat de realizabile sunt acestea.
"Obiectivul fundamental al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri este acela de a sustine relansarea economica, atat prin masuri de stimulare a antreprenoriatului, precum si prin introducerea de ordine si coerenta financiara acolo unde, din dezinteres sau rea intentie, exista dezordine economica si institutionala", se precizeaza in document.
Arierate mai mici
Pentru atingerea acestor deziderate, programul de guvernare propune o serie de masuri, printre care imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat prin restructurare si prin restrangerea arieratelor la 1% din PIB, de la 2,6% la sfarsitul lui 2011.
Este o masura necesara, potrivit analistilor economici, dar care poate fi dusa la bun sfarsit doar printr-o abordare corecta, si anume aceea de a reduce arieratele prin combaterea coruptiei de la nivelul companiilor de stat.
"Ce inseamna restructurare la nivelul companiilor de stat? Inseamna reducerea coruptiei si fraudei la nivelul achizitiilor, vectorul principial al coruptiei", explica consultantul financiar, Ionel Blanculescu.
Potrivit consultantului, descurajarea fraudei de la... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 13:43
Liderii partidelor din cadrul USL au prezentat joi seara programul de guvernare pentru perioada de sase luni, pana la alegerile din noiembrie.
Printre prioritatile guvernului Ponta se numara reintregirea salariilor bugetare la nivelul din iunie 2010, restituirea sumelor retinute de la pensionari, cresterea incasarilor bugetare sau semnarea Tratatului Fiscal.
Descarca documentul care contine programul de guvernare.
Care sunt principalele teme ale programului
Afaceri europene
- Gestionarea fondurilor structurale si de coeziune. Guvernul isi propiune cresterea substantiala a gradului de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune pana la 31 decembrie 2012.
Noul executiv vrea sa demareze schema privind reabilitarea termica a cladirilor, finantata prin Programul Operational Regional, dupa aprobarea de catre Comisia Europeana a realocarii sumei de 150 milioane Euro de la Fondul Social European la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Sanatate
- Finalizarea, promovarea si aprobarea noului proiect de lege a sanatatii
- Implementarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferentiata, in functie de performanta, a personalului din sistemul sanitar
- Cresterea accesibilitatii populatiei vulnerabile la servicii medicale
- Infiintarea centrelor multifunctionale in zonele in care si-au incetat activitatea spitalele considerate ineficiente, pentru cresterea accesibilitatii populatiei la servicii medicale de specialitate
- Infiintarea... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 11:01