Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dancila, sustine ca de cand PSD si ALDE au preluat guvernarea economia Romaniei a crescut cu 24%. In ce priveste amnistia fiscala, Valcov spune ca aceasta era inclusa in programul de guvernare, insa nu cu acesti termeni, pentru a nu incuraja romanii sa nu-si plateasca taxele si impozitele.
"Decizia (privind amnistia fiscala, n.red.) sta in mainile doamnei prim-ministru. Ce va pot spune eu e ca in programul de guvernare acest lucru e prevazut, se vorbeste de restartarea mediului de afaceri. Aceste lucruri se fac si nu se discuta, ca nu am vrea sa-i facem pe oameni sa nu plateasca si trebuie si sa-i rasplatesti pe cei care au platit", a spus Valcov, luni seara, la Antena 3.
Ministrul de Finante chiar era serios cu amnistia fiscala, dar deocamdata nu stie cum o face: E luata in calcul, ar putea stimula economia
"Eminenta cenusie a PSD" spune ca dispare deficitul bugetului de pensii
Consilierul Vioricai Dancila, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie, a fost prezentat de moderatorul Mihai Gadea drept "eminenta cenusie a PSD, strategul din umbra al Guvernului, cel care a intocmit programul de guvernare". El a sustinut ca economia tarii a crescut cu 24% si ca in 2020 vom depasi Finlanda.
"Am depasit Grecia, anul acesta vom depasi Cehia si Portugalia, in 2020 vom depasi Finlanda si vom ajunge pe locul 12. Acum suntem pe locul 16. In 2016, in decembrie, veniturile Romaniei... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 23:57
Guvernul grec va distribui suma de 1,4 miliarde de euro, sub forma de dividende sociale, pensionarilor si altor categorii de persoane afectate de programele de austeritate, a anuntat, luni seara, premierul grec Alexis Tsipras.
Din suma totala de 1,4 miliarde de euro, aproximativ 720 milioane de euro ar urma sa fie distribuite pana la mijlocul lunii decembrie sub forma de ajutoare exceptionale gospodariilor ale caror venituri anuale nu depasesc 18.000 de euro pe an, adica un total de 3,4 milioane de persoane, a declarat Tsipras, conform agentiilor straine de presa.
Alte 315 milioane de euro vor fi alocate pensionarilor, pentru a-i despagubi pentru ca in 2012-2016 au fost obligati sa plateasca contributii "incorecte" la sistemul de sanatate.
In sfarsit, suma de 360 milioane de euro va fi platita companiei de utilitati Public Power Corporation, pentru subventionarea tarifelor favorabile acordate persoanelor cele mai vulnerabile.
Economia Greciei este pe o traiectorie ascendenta, asa ca Guvernul poate sa acorde un sprijin financiar suplimentar celor afectati de masurile de austeritate, a mai spus premierul grec.
"Pentru al doilea an la rand, suntem in masura sa distribuim un dividend social persoanelor care au cea mai mare nevoie. Mai bine pregatiti si mai eficienti in acest an, vom putea distribui o suma mai mare", a spus Alexis Tsipras.
Anul trecut, Tsipras a anuntat in mod surprinzator ca Guvernul grec va distribui un ajutor de aproximativ 600 milioane de... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 15:18
Oricat de greu de crezut ar fi, in ciuda contrastelor flagrante, Grecia din zilele noastre si Romania anilor '80 impartasesc si unele asemanari izbitoare. Cea mai evidenta este cea a erodarii economiei prin programe de austeritate, crede profesorul de economie politica Zoltan Pogatsa.
Pogatsa argumenteaza ca punerea datoriilor publice in mod repetat in sarcina contribuabililor nu face decat sa creeze un cerc vicios, care va eroda puterea de cumparare, va mentine un nivel scazut de lichiditati si va transforma sistemul de finante publice intr-o himera.
Dupa modelul Ceausescu
In 1980, dictatorul Nicolae Ceausescu a decis brusc ca Romania trebuie sa-si achite toate obligatiile catre creditorii internationali, explica economistul maghiar Zoltan Pogatsa, pentru Sigmalive.
Planul sau a fost urmat de aproape un deceniu de stoarcere a resurselor financiare ale tarii, culminand cu cea mai violenta revolutie anticomunista din Europa.
Un plan similar este pus in practica de cativa ani in Grecia. Desi era clar ca e sortita esecului, politica de austeritate a fost impusa elenilor inca de acum 5 ani.
Rezultatul a ajuns deja sa fie arhicunoscut: o prabusire economica de 25%, o crestere a gradului de indatorare de la un nivel greu de administrat de 110% din PIB la unul insuportabil de 180 de procente si un somaj in floare atingand 30% din totalul populatiei si 60 de procente din tineri.
In cei cinci ani de austeritate, povara datoriei statului elen a crescut cu 9... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 09:55
Pericolul Grexit nu a trecut inca! O demonstreaza foarte clar unul dintre parlamentarii partidului de guvernamant Syriza, Costas Lapavitsas, profesor de economie la Universitatea din Londra.
Adept al abandonarii monedei unice si a revenirii la moneda nationala, drahma, Lapavitsas reia tema iesirii Greciei din zona euro intr-un opinie publicata de cotidianul britanic The Guardian.
Acord semnat sub presiune
Pentru parlamentarul grec de extrema stanga, acordul semnat de guvern cu creditorii este unul care a fost dictat de presiunea pusa de europeni pe oficialii eleni si nu reprezinta altceva decat un compromis de scurta durata.
"Grecia va trebui sa renegocieze un acord financiar pe termen lung in iunie si are sume importante de returnat creditorilor in lunile iulie si august.
In urmatoarele patru luni, guvernul trebuie sa se puna pe picioare, daca vrea sa depaseasca aceste obstacole si sa-si impuna programul sau radical de reforma.
Stanga europeana a mizat deja pe succesul Greciei, pentru a da semnalul de eliminare a politicii de austeritate de pe intregul continent", arata profesorul Lapavitsas.
Zvonurile lansate de spanioli arata ca unele negocieri ar fi inceput deja, ministrul Economiei de la Madrid, Luis de Guindos, anuntand ca grecii au solicitat un nou imprumut in valoare de 50 de miliarde de dolari.
Doua capcane intinse in calea grecilor
Din punctul sau de vedere, reprezentantii Greciei la Bruxelles au picat orbeste in doua capcane intinse in... mai mult
Marti, 03 Martie 2015, ora 15:33
Guvernul Greciei a angajat banca de investitii Lazard pentru consultanta in domeniul administrarii datoriei publice, semn ca partidul de extrema-stanga Syriza intentioneaza sa isi onoreze agajamentul electoral de a restructura datoriile tarii, in pofida opozitiei oficialilor UE.
Tensiunile dintre autoritatile de la Atena si oficialii europeni sunt ridicate, de la venirea la putere a Syriza in urma cu doua saptamani, iar cancelarul german Angela Merkel a reiterat sambata ca creditorii europeni ai Greciei nu vor restructura datoriile tarii, relateaza CNBC.
"A existat deja o renuntare voluntara a creditorilor privati, bancile au renuntat deja la creante de miliarde in ceea ce priveste Grecia", a explicat cancelarul german intr-un interviu acordat Hamburger Abendblatt, adaugand ca nu vede o noua stergere a datoriei.
Presedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, i-a cerut noului premier grec Alexis Tsipras sa inceteze sa o mai critice pe cancelarul german Angela Merkel si Guvernul sau.
Schulz a declarat pentru editia de duminica a cotidianului german Die Welt ca a transmis aceasta recomandare in timpul intrevederilor pe care le-a avut cu Alexis Tsipras, care vrea sa renegocieze datoria masiva a Greciei.
"I-am recomandat cu insistenta sa se calmeze pe plan verbal. Acest lucru nu il ajuta cu nimic", a declarat Martin Schulz.
Martin Schulz, care a fost primul oficial european primit de noul premier grec la Atena, joi, a declarat ca germanii nu sunt... mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 09:29
Statul elen, criticat pentru ineficienta eforturilor de vanzare a activelor imobiliare, a scos la licitatie o casa darapanata despre care se crede ca ar fi bantuita, intr-o licitatie online in stil eBay, relateaza Bloomberg.
Legenda din jurul casei in ruina de pe strada Smolenski din Atena spune ca fantoma fostului proprietar indeparteaza cumparatorii cu vaietul "casa este a mea".
Guvernul grec refuza sa se lase infricosat, urmand ca imobilul cu doua etaje si un turn, inconjurat de palmieri, sa fie vandut pe 17 septembrie, celui care va oferi mai mult intr-o licitatie organizata pe Internet.
Grecia incearca sa risipeasca criticile ca nu face suficiente eforturi pentru vanzarea unor active imobiliare, in cadrul programului international de salvare de 240 miliarde de euro.
"Bantuie practic bugetul elen. Genereaza zero venituri, nici macar taxe", a spus Andreas Taprantzis, director general pentru proprietati imobiliare la Fondul Republicii Elene pentru Dezvoltarea Activelor.
Vanzarea activelor de stat nu a adus veniturile scontate din cauza birocratiei, scaderii cererii si a opozitiei politice.
Creditorii internationali ai tarii au anuntat ca vor analiza mai atent strategiile folosite de Grecia, la urmatoarea vizita trimestriala de evaluare, din aceasta luna.
Cu peste 70.000 de proprietati, de la o statiune de lux de langa Atena si pana la un service auto iesit din folosinta, activele imobiliare reprezinta jumatate din cele 50 de miliarde de euro pe care... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 11:28
Guvernul Greciei a aprobat vineri lansarea programului de restructurare a datoriilor catre creditorii privati printr-un schimb de obligatiuni, care va duce la reducerea obligatiilor financiare cu 107 miliarde de euro.
"A fost facut un efort titanic pentru asigurarea sprijinului financiar pentru tara", a declarat premierul Lucas Papademos dupa sedinta de guvern, potrivit publicatiei elene Khatimerini.
Autoritatile elene spera ca procesul de restructurare a datoriilor sa fie incheiat pana pe 12 martie, inainte de ajungerea la maturitate a unor obligatiuni de 14,5 miliarde de euro, pe 20 martie.
Parlamentul de la Atena a aprobat joi detaliile programului de schimb de obligatiuni, prin care creditorii privati trebuie sa accepte reducerea cu 53,5% a valorii nominale a detinerilor.
Schimbul de obligatiuni va duce la reducerea datoriilor Greciei cu 107 miliarde de euro, fiind o componenta esentiala a celui de-al doilea program de salvare. Componenta publica a programului, care va fi asigurata de statele din zona euro si FMI, este de 130 de miliarde de euro. Prin aplicarea acestui program, ponderea datoriei publice in PIB ar trebui sa scada de la 160% in prezent la 120,5% pana in 2020. mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 17:18
Guvernul grec are de incasat 60 de miliarde de euro din taxe si impozite, potrivit unui raport al Grupului de lucru pentru Grecia.
Raportul Grupului de lucru pentru Grecia, publicat joi, arata ca posibilitatea colectarii unei mari parti din cele 60 de miliarde de euro este "foarte scazuta". Doar opt miliarde de euro "vor putea fi colectati mai mult sau mai putin rapid", a declarat unul dintre membrii Grupului de lucru pentru Grecia, condus de germanul Horst Reichenbach.
Atena a demarat mai multe procese impotriva unor companii pentru recuperarea a 30 de miliarde de euro, dar astfel de procese se pot intinde in Grecia pe durata a zeci de ani.
Imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor reprezinta una dintre prioritatile programului de ajustare bugetara decis de Atena impreuna cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Raportul mentioneaza ca "sume enorme" de bani, de ordinul sutelor de miliarde de euro, au fost scoase din tara si plasate in special in banci elvetiene. Atena spera sa recupereze macar o parte din aceste sume prin negocieri cu autoritatile de la Berna. Horst Reichenbach a declarat ca negocierile bilaterale intre Grecia si Elvetia vor incepe in curand. mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 13:57
Guvernul Greciei a discutat, luni, noi masuri de urgenta pentru reducerea deficitului bugetar, menite sa convinga creditorii ca autoritatile de la Atena pot depasi criza datoriilor fara restructurarea acestora, transmite Reuters.Masurile analizate includ reduceri mai drastice ale salariilor din sectorul public, noi majorari de taxe, precum si posibile concedieri ale functionarilor publici angajati cu norma intreaga.Miza o reprezinta o noua transa, de 12 miliarde de euro, din programul convenit anul trecut cu UE si FMI, precum si noi imprumuturi necesare pentru acoperirea deficitului de finantare de anul viitor, in conditiile in care este improbabil ca Grecia sa poata reveni pe pietele de obligatiuni in 2012.Pietele considera ca o anumita forma de restructurare a datoriilor elene este inevitabila, eventualitate exclusa insa de liderii europeni, in special de reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE).Autoritatile de la Frankfurt si Bruxelles cer insa respectarea stricta a programului de reforme, care include privatizari si alte masuri de reducere a cheltuielilor, inclusiv a salariilor, si de majorare a veniturilor.
Directorul general al Allianz, cel mai mare grup de asigurari din Europa, Michael Diekmann, a avertizat luni guvernele sa nu impinga Grecia in insolventa prin blocarea unui ajutor suplimentar.
"Avem nevoie de un plan de industrializare pentru Grecia, de tipul Planului Marshall", a spus Diekmann.Presa elena a relatat, luni, ca masurile analizate de guvern... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 10:15