Dezechilibrele macroeconomice s-au accentuat in Romania, deficitul de cont curent si cel fiscal s-au adancit, presiunile inflationiste sunt din nou in crestere, iar daca politicile nu-si vor putea schimba directia tara se poate confrunta inclusiv cu o scadere a veniturilor care va afecta in special saracii, avertizeaza Fondul Monetar International.
Deficitul de cont curent ar putea depasi 5% din PIB in acest an, in contextul unei cresteri economice de circa 4%, se arata in raportul delegatiei FMI, publicat vineri ca o concluzie dupa vizita unei delegatii conduse de sud-coreeanul Jaewoo Lee.
Potrivit FMI, in primul rand, consolidarea fiscala trebuie insotita de inasprirea politicii monetare si o flexibilitate mai mare a cursului de schimb.
"Cresterea condusa de consum a ramas solida, majorand veniturile populatiei spre cele din Europa Occidentala.
Totusi, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal si cel de cont curent s-au adancit, iar presiunile inflationiste sunt din nou in crestere.
Daca politicile nu-si vor schimba directia, progresele in realizarea convergentei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor si vor fi afectati semnificativ in special saracii.
Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evolutii: in primul rand si cel mai important, consolidarea fiscala insotita de inasprirea politicii monetare si o flexibilitate... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2019, ora 13:32
Fondul Monetar International (FMI) l-a numit pe sud-coreeanul Jaewoo Lee (foto) in functia de sef al misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Sunt foarte incantat sa anunt ca Jaewoo Lee a fost desemnat noul sef al misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria, din 7 decembrie 2017. Dl. Lee il inlocuieste pe dl. Reza Baqir, care va primi un nou post conform politicilor interne ale organizatiei financiare internationale", a afirmat Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
Inainte de numirea sa, Jaewoo Lee a fost seful misiunii FMI in Sri Lanka, care este inclusa din 2016 intr-un program al organizatiei financiare internationale.
Anterior, acesta a ocupat, in cadrul FMI, postul de adjunct al sefului diviziei de studii pentru regiunile Asia si Pacific si a lucrat la divizia macroeconomie din cadrul Departamentului de cercetare.
Jaewoo Lee a lucrat in cateva economii avansate si emergente si a participat sau a condus cateva proiecte, inclusiv evaluarea cursului valutar, evolutia economica si politica de la criza financiara globala si efectele globale ale reechilibrarii Chinei.
In afara FMI, el a lucrat ca profesor de economie la Universitatea California Irvine si economist sef pentru Coreea de Sud al Bank of America Merrill Lynch.
Cercetarile sale au fost publicate in cateva reviste, inclusiv American Economic Review si Review of Economics and Statistics. Are un doctorat la Massachusetts Institute of Technology si un master in economie... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 20:48
Programul cu Romania se mentine in parametri si toate criteriile pentru finalul lunii septembrie au fost indeplinite, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, seful Delegatiei Fondului Monetar International (FMI), Andrea Schaechter.
Timp de doua saptamani, Misiunea FMI a efectuat la Bucuresti prima evaluare a noului acord cu Romania, s-a ajuns la un acord tehnic, iar evaluarea trebuie aprobata de Board-ul FMI.
Schaechter a precizat ca a fost revizuita in sus cu 0,2 puncte procentuale prognoza de crestere economica pentru 2013, la 2,2 %, dar cererea interna se mentine inca slaba, ceea ce conduce la o ajustare a deficitului de cont curent pentru 2013 la 1,2% din PIB.
Dezinflatia a fost mai puternica decat se estima si reflecta scaderea preturilor produselor agroalimentare, iar proiectia de inflatie pentru 2013 este de 2%.
Pentru 2014, estimarile indica un avans al PIB de 2,2% si un deficit de cont curent de 1,8%.
Oficialul FMI a mai spus ca tinta de deficit bugetar pentru septembrie 2013 a fost indeplinita, precum si tinta de arierate ale administratiei publice locale, dar veniturile bugetare au fost sub program, reflectand cererea slaba, dar mai ales profitabilitatea slaba a economiei, mai ales a sectorului bancar.
Stire in curs de actualizare mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 10:22
Sefa delegatiei Fondului Monetar International care se afla la Bucuresti pentru discutii asupra urmatorului program cu Romania, Andrea Schaechter, a declarat marti ca Guvernul si-a propus mai multe obiective, printre care pastrarea stabilitatii macroeconomice a tarii si continuarea unor reforme structurale in sistemul sanitar, in cel energetic si in cel al transporturilor.
"Suntem pe cale sa finalizam discutiile cu Guvernul, cu ministerele, cu membrii Parlamentului, cu sectorul financiar si cu reprezentanti ai mediului de afaceri. Misiunea noastra este legata de faptul ca Guvernul Romaniei a solicitat un nou acord, cu doua directii: primul obiectiv este sa continuam si sa dezvoltam reusitele pe care le-am avut impreuna in primele doua programe, cand s-a reusit macrostabilitatea tarii, asta inseamna mentinerea, ba chiar, daca se poate, dezvoltarea situatiei de acum, cand s-a reusit doar in cativa ani scaderea dezechilibrelor", a spus Schaechter la inceputul intalnirii dintre delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene cu membrii Comisiei de buget de la Camera Deputatilor.
Ea a adaugat ca tara noastra a beneficiat de pe urma acestor evolutii iar acest lucru se vede si in imprumuturile realizate de Romania, unde ratele dobanzilor au scazut, ceea ce arata increderea investitorilor.
"Asa cum am spus, unul dintre obiective este sa ducem mai departe si sa amplificam aceste castiguri care au fost realizate din perspectiva macrostabilitatii.
Guvernul... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 15:55
Presedintele Traian Basescu a declarat ca dupa iesirea din procedura de deficit excesiv Romania nu mai este constransa de programele cu institutiile internationale si este libera sa opteze privind dezvoltarea, insa are nevoie de acordul cu FMI, UE si BM pentru a nu pierde rata de cofinatare de 85%.
"Am ajuns la stadiul la care putem construi dezvoltarea asa cum ne-o vedem, prin prisma finantarilor pe care le avem de la Uniunea Europeana, prin prisma banilor pe care ii avem la dispozitie de la Banca Europeana de Investitii si prin prisma resurselor bugetare. Deci, nu mai suntem constransi in programe ale institutiilor financiare, ci suntem liberi sa optam pentru propria noastra dezvoltare", a afirmat Basescu, luni seara, la TVR 1.
Intrebat daca aceasta afirmatie este una de renuntare la Acordul cu FMI, Basescu a raspuns: "Dimpotriva".
El a subliniat ca acesta permite Romaniei sa obtina o rata de cofinantare de 85% din partea UE la proiectele cu fonduri europene, fata de 75% cat este normalul pentru tarile UE care nu sunt in program cu Fondul.
"Cand nu ai de luat bani, iti fixezi programul in asistenta FMI-ului. Eu vreau sa ramanem in acord si cu FMI-ul, vreau sa ramanem in acord si cu Uniunea Europeana, dintr-un motiv simplu: in primul rand, cat esti in acord cu Uniunea Europeana, ai un top-up, deci un adaos, la suma cu care contribuie Uniunea Europeana la proiecte, de 10%. Una este sa ai finantat proiectul cu 85% de la Uniunea Europeana si doar 15% sa pui tu,... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 08:24
S-ar putea aprecia ca FMI si-a dat total in petic. Din nou si-a revizuit in jos propria prognoza de crestere economica pentru Romania. Din nou este doar un fel de a spune, caci este a opta oara de la inaugurarea actualei serii de acorduri cu Romania in 2009.
Si, mai relevant, este vorba de toate cele opt dati in care a fost nevoit de propriile cutume sa-si revizuiasca din sase in sase luni estimarile de crestere economica pe baza carora isi croieste programele pe tari si pe regiuni.
Cu alte cuvinte, esec lamentabil total! A construit un program pentru Romania, a prevazut ca va da rezultatele cutare si cutare si niciodata, dar niciodata, n-a nimerit-o! N-a nimerit-o sau, mai bine spus, a mintit cu buna stiinta! Inclinam spre cea de-a doua varianta, pentru ca expertii FMI nu sunt idioti, ci doar rau intentionati si, bineinteles, ipocriti!
Romania, un experiment
FMI a facut in Romania un experiment. Agitand teza "statul e de vina, statul sa plateasca!", desi nu statul ci sectorul privat era de vina de marile dezechilibre economice din Romania (consumul fara productie si importul fara exporturi), a pus, in locul celor responsabili de situatia creata si care cerea intr-adevar ajustari (respectiv bancile si nesabuitii lor debitori), sa plateasca ajustarile niste cvasi nevinovati: salariatii prin taieri de salarii, pensionarii prin inghetari de pensii, contribuabilii prin majorari de TVA.
Mai pe scurt, un program de ajustari in care vinovatii erau protejati, iar... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 13:13
Reprezentantul FMI in Romania, Tonny Lybek, a declarat marti ca se asteapta ca Romania sa atinga obiectivele din programul cu Fondul, indiferent de schimbarile la nivel politic, FMI avand o relatie buna atat cu Puterea, cat si cu Opozitia.
"Programul este cu Romania, nu cu un guvern anume sau cu un partid. Romania a dovedit ca poate sa-si tina angajamentele, iar noul guvern a aratat ca poate respecta programul".
"In fiecare trimestru revizuim programul si ne intalnim cu toti participantii si cu toate partidele politice, iar pana acum, dialogul a fost bun. Romania va atinge obiectivele din program", a precizat Lybek in cadrul conferintei "Finantarea dezvoltarii in Romania", organizata de Financial Times.
In opinia acestuia, Romania a progresat destul de mult, insa mai sunt probleme care trebuie rezolvate.
"Romania a progresat destul de mult la nivelul echilibrului fiscal, are o rata de schimb constanta, iar inflatia e la un nivel scazut. Are un sistem bancar stabil si dobanzi mai bine definite. Romania este mai bine pregatita in fata unor eventuale socuri. Totusi, paharul este pe jumatate plin, exista mult potential, dar trebuie bine folosit(...)Programul pe care il avem pune la dispozitia guvernului anumite sume. Exista nori la orizont, iar daca ploua, stim de unde sa luam umbrela", a mai spus Lybek
El a aratat ca obiectul programului preventiv cu FMI, CE si BM se refera la mentinerea progresului din primul program, respectiv stabilitate macroeconomica si... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 13:47
Costurile de finantare platite de Romania continua sa scada, investitorii pariind ca Guvernul va continua sa urmeze programul convenit cu FMI in pofida alegerilor din toamna.
Romania, una dintre cele mai sarace tari din UE, a imprumutat sume record in primele doua luni ale acestui an si a depasit programul de finantare pentru primul trimestru, profitand de beneficiile obtinute pe piete datorita politicii economice coordonate de Fondul Monetar International, in timp ce Ungaria si Ucraina incearca din greu sa acceseze noi credite de la institutia din Washington, noteaza agentia de presa, potrivit unei analize Bloomberg.
"Investitorii pariaza ca noul guvern al Romaniei va continua sa urmeze programul de bailout pana la alegerile din aceasta toamna, dupa ce fostul premier Emil Boc a fost gonit din functie de cele mai violente proteste din ultimii zece ani", scrie Bloomberg.
Autoritatile de la Bucuresti au incheiat la inceputul anului 2009 un acord de finantare externa pe doi ani, de 20 miliarde euro, cu FMI si Comisia Europeana, prelungit in 2011 cu un acord de precautie de 5 miliarde euro pentru a da investitorilor asigurari ca nu vor exista derapaje fiscale inaintea alegerilor din 2012.
Pentru a se incadra in conditiile atasate imprumuturilor de la FMI si CE, guvernul a redus salariile din sectorul public si a crescut mai multe taxe, inclusiv TVA, care a fost ridicata la jumatatea anului 2010 de la 19% la 24%.
In 2012, Romania s-a angajat sa taie deficitul... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 16:16
Romania nu-si poate permite luxul, precum Japonia, sa reduca taxele si sa creasca deficitul bugetar pentru a stimula economia, deoarece astfel de masuri sunt posibile doar in tari care nu au constrangeri privind finantarea pe pietele internationale, afirma reprezentantului FMI, Jeffrey Franks.El a explicat ca, spre deosebire de Romania, in tari precum Japonia, SUA sau Germania nu exista constrangeri privind capacitatea lor de a finanta deficitul de pe pietele internationale pentru ca exista o cerere constanta si puternica pentru obligatiunile lor.
"Aceste tari au luxul de a creste deficitele daca vor sa stimuleze economia. Intr-o tara ca Romania, unde ratingul pentru obligatiunile emise este sub pragul investitional, nu ai luxul sa majorezi deficitul daca vrei sa stimulezi activitatea economica", a declarat Franks pentru MEDIAFAX.
Guvernul nipon lucreaza la un program de urgenta de returnari si scutiri de taxe pentru companii si populatie, pentru a sprijini eforturile de reconstructie dupa ce Japonia a fost lovita de un cutremur puternic si valuri tsunami.
Franks spune ca cea mai buna metoda pentru a stimula economia Romaniei este adoptarea de reforme structurale care sa faca economia mai productiva.
"Imbunatatirea infrastructurii economiei, acest lucru va genera crestere. In cazul in care ar fi reduse unele taxe sau cheltuielile majorate, imediat ar creste si deficitul.
Aceasta situatie ar duce la pierderea increderii pietelor internationale in Romania si ar avea... mai mult
Sambata, 26 Martie 2011, ora 16:00