Fondul European de Investitii (FEI) si Grupul ProCredit ofera o suma suplimentara de 800 de milioane de euro intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) inovatoare, aducand un total de 1,62 miliarde de euro companiilor din 11 tari, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Suportul financiar oferit de FEI este disponibil prin intermediul bancilor din grupul ProCredit din Europa de Sud-Est si de Est si este destinat companiilor care utilizeaza tehnologii noi si produc noi produse intr-una din cele 11 tari in care aceasta facilitate este disponibila (Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Germania, Grecia, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Romania, Serbia si Ucraina).
"La doi ani dupa ce am anuntat 820 milioane euro pentru IMM-uri in 11 tari, Fondul European de Investitii si ProCredit dubleaza sprijinul financiar, respectiv 1,62 miliarde euro sunt acum disponibili pentru finantarea companiilor mici si mijlocii din aceste tari", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.
"Extinderea acordului nostru este un semnal important pentru Grupul ProCredit si arata clientilor nostri ca investitiile inovatoare ale IMM-urilor din Europa de Sud-Est si de Est vor continua sa fie sustinute de UE si demonstreaza, de asemenea, ca aceasta contributie in dezvoltare facuta de bancile ProCredit in tarile in care activeaza este recunoscuta de UE ", a declarat Claus-Peter Zeitinger, presedinte al Consiliului de Supraveghere... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 16:12
Principala provocare pentru IMM-uri este adesea identificarea surselor de finantare care sa le permita dezvoltarea. Nu e de mirare interesul tot mai crescut al intreprinzatorilor pentru liniile de finantare, intrucat numarul proiectelor depuse in acest scop este tot mai ridicat de la un an la altul.
Vestea buna este ca obiectivele ce urmaresc partea de dezvoltare regionala si finantare IMM sunt 100% realizabile, daca solicitantii stiu unde sa se adreseze si ce surse de finantare sa acceseze.
Programul Operational Regional 2014-2020 ofera aceasta oportunitate IMM-urilor, prin axele prioritare specifice, in vederea accesarii fondurilor europene structurale si de investitii provenite din FEDR - Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru a inlatura orice nelamuriri, reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est ne-au oferit cateva informatii utile.
Mai multe detalii despre POR 2014-2020 si posibilitatile de finantare IMM pentru Regiunea Nord-Est sunt de asemenea disponibile in cadrul site-ului inforegionordest.ro.
Cine sunt solicitantii eligibili in cadrul acestui apel de proiecte?
Categoria IMM-urilor, respectiv a Intreprinderilor Micro, Mici si Mijlocii, este formata, conform legislatiei, din acele intreprinderi care angajeaza mai putin de 250 de persoane si care au o cifra de afaceri neta anuala de pana la 50 de milioane euro si/sau care detin active totale de pana la 43 de milioane de euro.
Ce actiuni isi pot gasi sprijin in... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 15:09
Libra Internet Bank a acordat IMM-urilor credite de peste 50 milioane lei cu garantie 50% prin programul COSME, finantat de Uniunea Europeana.
Valoarea unui credit acordat prin programul COSME (Competitivness of Entreprises and Small and Medium Sized Enterprises) este de maxim 675.000 de lei pe o perioada de maxim 60 de luni, iar cele mai multe companii au solicitat finantare pentru activitate curenta si investitii, informeaza un comunicat al bancii remis vineri Ziare.com.
Pe parcursul anului 2015, Libra Internet Bank a organizat gratuit pentru IMM-uri workshop-uri informative prin care a venit in sprijinul acestora pentru le oferi finantare cu 50% garantii acordate prin programul COSME.
"Cred ca initiativa noastra de a fi cat mai aproape de IMM-uri este apreciata, dar mai ales utila in deciziile lor de finantare. Ne bucuram sa vedem un interes atat de mare pentru produsele COSME si ne propunem ca in continuare sa sprijinim prin workshop-uri gratuite cat mai multi antreprenori ...citeste mai departe despre "Libra Internet Bank a finantat IMM-urile cu peste 50 de milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 13:58
Banca Comerciala Romana (BCR) acorda intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) linii de credit pentru capital de lucru in valoare de maximum 5 milioane de lei in cadrul "Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii" - Program OUG 92/2013.
BCR pune un accent deosebit pe sprijinirea sectorului IMM, avand la dispozitie garantii de 263 milioane de lei in cadrul Programului OUG 92/2013 in baza carora poate acorda credite de pana la 526 milioane de lei.
Statul, prin Ministerul Finantelor Publice - FNGCIMM, garanteaza pana la 50% din valoarea finantarii, mai putin dobanzile si comisioanele, prima de garantare ridicandu-se la nivelul de 1,99%/an din valoarea garantiei.
Creditele vor fi acordate la o dobanda de ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50% p.a., la care se adauga un comision de acordare de maximum 0,7%/an.
Perioada de creditare este de maximum 24 luni cu posibilitate prelungirii o singura data pe o perioada de maximum 12 luni, fara a depasi perioada de valabilitate a Programului. mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 11:30
Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare" a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.
In ceea ce priveste creditarea populatiei, acesta este de parere ca este foarte posibil ca in 2014 sa vedem activitate de creditare in special in zona creditelor ipotecare, datorita implementarii programului Prima Casa.
Pentru a incuraja creditarea, Banca Nationala a Romaniei a redus marti dobanda de politica monetara de la nivelul de 3,75% la 3,5% pe an, consemnand astfel un nou minim istoric.
Aceasta este cea de-a sasea scadere consecutiva a dobanzii de referinta de la inceputul anului trecut. Insa, potrivit viceguvernatorului Bogdan Olteanu, prin aceasta reducere BNR a incheiat ciclul de relaxare, nivelul de 3,5% urmand sa fie mentinut pe o perioada indelungata.
"Am incheiat ciclul de relaxare. Avand in vedere situatia actuala, locala si internationala, ne asteptam sa ramanem la acest nivel... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 12:55
Un antreprenor din Romania, care vrea sa-si "creasca" afacerea intampina mari dificultati in gasirea unei surse de finantare, mai ales daca se afla la inceput de drum.
Bancile sunt reticente la la proiectele antreprenorilor, astfel ca acestia din urma se vad nevoiti sa caute alte surse de finantare pentru dezvoltarea afacerii. Pe lista unor eventuale solutii se numara: ajutoarele de minimis de la stat, fondurile europene sau incubatoarele de afaceri.
Business24 a analizat posibilitatile de finantarea pentru dezvoltarea unei afaceri care nu are mai mult de un an pe piata:
Fonduri nerambursabile
O prima varianta de finantare este ajutorul de minimis de la stat in valoare de 200.000 de euro. Acesta se adreseaza companiilor care sunt deja pe piata si au nevoie de finantare pentru investitii si dezvoltare. Cel mai important avantaj al programului este acela ca o firma poate obtine o infuzie de capital de pana la 200.000 de euro, bani care sunt nerambursabili.
In plus, pot aplica la acest tip de finantare companii din diverse domenii, existand restrictii doar asupra firmelor care activeaza in sectorul agricol, transport rutier si sectorul carbunelui.
Totusi, aceasta masura de finantare prezinta si dezavantaje. In primul rand, finantarea se acorda pe principiul "primul venit, primul servit" si banii ajung doar pentru aproximativ 500 de proiecte. In plus, startul pentru o astfel de finantare se da in 2014.
Fondurile europene
O alta solutie de finantare... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 08:12
IMM-urile sunt din ce in ce mai atractive pentru banci si pentru institutiile financiare, care concep credite "preferentiale" sau produse financiare dedicate.
Potentialul IMM-urilor este atractiv pentru banci, in conditiile in care in Romania 90% dintre companii sunt intreprinderi mici si mijlocii si 70% din soldul creditelor acordate companiilor, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre acest segment.
Unul dintre cei mai recenti jucatori interesati de cresterea intreprinderilor mici si mijlocii este Unicredit Tiriac Bank, care se alatura BCR si Raiffeisen in finantarea IMM-urilor prin programul JEREMIE.
Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE) este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale administrata de Fondul European de Investitii.
Credite garantate de minim un an si maxim sase
Reprezentantii Unicredit Tiriac Bank au anuntat ca banca a finantat IMM-urile cu 25 milioane euro prin programul JEREMIE. Pana in prezent aproximativ 100 de intreprinderi mici si mijlocii au beneficiat de acest produsul financiar, valoarea medie a imprumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro.
Cele mai multe IMM-uri care au solicitat si au primit imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc.
BCR si Raiffeisen, alte doua banci cu credite... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 15:42
IMM-urile pot accesa, din 4 aprilie, prin programul "Mihail Kogalniceanu", o linie de credit de 400.000 de lei anual/intreprindere cu dobanda subventionata de Guvern, a anuntat, vineri, la Timisoara, ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini.
"Legat de partea de proiecte si programe, miercuri, in sedinta de Guvern vom porni finantarea pe programul "Mihail Kogalniceanu", acesta porneste din 4 aprilie pentru ca a intarziat procedura de Guvern din cauza evenimentelor din ultima vreme, cu schimbarea ministrului Justitiei. Din 4 aprilie, intreprinzatorii mici si mijlocii vor putea accesa creditul de 400.000 de lei pe an cu dobanda zero", a declarat Grapini.
Potrivit Mariei Grapini, programul "Mihail Kogalniceanu" este unul multianual, ce permite IMM-urilor accesarea unor linii de credit in valoare de maxim 400.000 lei/IMM/an, cu dobanda total subventionata de catre statul roman.
Perioada de rambursare a creditelor acordate in cadrul programului este de maximum un an de la data acordarii. Linia de credit se poate prelungi cu cel mult un an de la data scadentei, fara a depasi perioada de implementare a programului. mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 17:44
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea a declarat luni ca ar trebui schimbate conditiile de calificare a bancilor pentru programul JEREMIE, precum este cea privind soldul creditelor acordate, intrucat CEC Bank finanteaza si pe termen scurt, fapt care nu se vede la final de an in sold.
"Sunt anumite conditii care sunt impuse bancilor comerciale, una dintre acestea fiind un volum minim de afaceri cu intreprinderile mici si mijlocii. Poate ar fi bine daca exista posibilitatea sa se revizuiasca putin si sa se vada in ce masura conditiile. Eu va spun de ce nu s-a calificat CEC, dar probabil ca sunt si alte banci care nu s-au calificat din cauza unor conditii, dar vedeti, s-au calificat numai bancile mari, desi Unicredit este mai mica decat noi, dar care probabil ca are niste conditii in structura creditelor care a facut sa fie calificabila" a declarat Ghetea, in cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai mediului bancar din Romania, organizata de Ministerul Afacerilor Europene.
El a declarat ca in prezent s-au calificat BCR, Raiffeisen, UniCredit, iar CEC Bank, care este banca de locul patru, nu s-a calificat.
"O sa spuneti, dati mai multe credite la IMM-uri. Dam mai multe credite la IMM-uri, poate dam mai multe decat cele mentionate, din pacate, sau din fericire, noi avem foarte multe credite pe termen scurt care nu se reflecta la sfarsitul anului in sold. Si va dau exemplu: creditele pentru bunastarea pasarilor, si noi dam credit punte de sase luni. Dam credit punte in... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 17:40