Programul Casa Verde Fotovoltaice al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat inca nici macar un cetatean sa isi produca singur energia din surse curate iar viteza cu care AFM deruleaza acest proiect este foarte redusa, nefiind instalat inca nici macar un sistem fotovoltaic, afirma reprezentantii Greenpeace.
"Anuntat la mijlocul lui 2018, programul Casa Verde Fotovoltaice al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat inca nici macar un cetatean sa devina prosumator, adica sa isi produca singur energia din surse curate. Mai mult, conform informatiilor furnizate, la solicitarea Greenpeace Romania, de AFM si de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), peste 13 milioane de euro sunt alocati in proiect (si probabil, partial cheltuiti) unor cheltuieli colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect", se arata intr-un comunicat al Greenpeace remis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, finantarea oferita de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este una generoasa, respectiv maximum 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate sa isi produca singure energia electrica.
"Peste 25.000 de cetateni din intreaga tara s-au inscris pentru a obtine finantare. Din pacate, viteza cu care AFM deruleaza acest proiect este foarte redusa, nefiind instalat inca nici macar un sistem fotovoltaic", arata Greenpeace.
Mai... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 10:03
Programul Casa Verde, care prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, va fi reluat de miercuri, 6 noiembrie 2019, de la ora 10:00.
Incepand de miercuri, instalatorii validati vor putea sa continue inscrierea persoanelor fizice in aplicatia informatica, conform unui anunt al Administratiei Fondului pentru Mediu.
Lista instalatorilor validati.
Documente necesare inscrierii
Iata ce documente sunt necesare pentru accesarea programului "Sisteme fotovoltaice" de catre persoanele fizice:
cererea de finantare (poate fi descarcata de aici);actul de identitate al solicitantului;extras de carte funciara din care sa rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului constructie pe care se va implementa proiectul;certificatul de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de catre organul teritorial de specialitate al Ministerului Finantelor Publice;certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de catre autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul;
*Situatii deosebite:
Daca sistemul de panouri fotovoltaice care deserveste constructia se amplaseaza pe teren, se va prezenta in plus si extras de carte funciara, din care sa rezulte ca solicitantul este proprietar/detine un drept de folosinta asupra imobilului teren;
Daca din extrasul de carte... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 12:31
Persoanele fizice se pot adresa, de marti, instalatorilor in vederea inscrierii in Programul National "Casa Verde Fotovoltaice", privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, informeaza Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
Valoarea contractului de finantare este de 536 milioane de lei, suma asigurata din Programul Operational Regional (POR).
Valoarea totala a finantarii acordate pentru acest program se ridica la aproximativ 656 milioane de lei, Administratia Fondului pentru Mediu asigurand, din Fondul pentru Mediu, sumele necesare pentru regiunea Bucuresti - Ilfov.
Scopul programului il reprezinta cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in sistemul energetic national, precizeaza AFM.
Finantarea se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 de lei. Suma finantata de AFM se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Administratia Fondului pentru Mediu a publicat, pe site-ul institutiei, lista instalatorilor validati in cadrul Programului... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 10:23
Bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice in cadrul programului "Casa Verde" din acest an ar putea acoperi, in medie, solicitarile de finantare depuse de aproximativ 10.000 de persoane. Dar daca vor fi foarte multi doritori, alocarile s-ar putea suplimenta.
Auntul a fost facut, luni, de catre Istvan Jakab, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), institutia care coordoneaza activitatea acestui proiect.
"Data trecuta cele mai multe proiecte au fost cele pe panouri solare, de 6.000 de lei. Deci, daca vom calcula, in medie, ar fi vorba cam de 10.000 de persoane care ar putea primi finantare din bugetul de 60 de milioane de lei, prevazut pentru persoanele fizice in cadrul programului 'Casa Verde' pentru acest an.
Suma aceasta a fost repartizata proportional pe judete, in functie de numarul populatiei. De aici, a reiesit o proportionalitate si tinand cont si de Bucuresti, ar fi vorba cam de 250 de dosare pe judet. Intr-adevar, in unele judete ...citeste mai departe despre "Programul "Casa Verde" are un succes incredibil: Bugetul ar putea fi suplimentat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 16:56
Circa 10.000 de romani pot beneficia de bani pentru construirea de locuinte noi sau renovarea cu materiale ecologice prin programele "Casa Verde" si "Casa Verde Plus", lansate in consultare publica, a anuntat, duminica, ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.
"In acest mandat, am vrut sa punem in Romania niste masuri concrete prin care sa stimulam o tranzitie catre economia verde. Ori economia verde inseamna ca avem mediul in centru cresterii economice. Programul Casa Verde Plus atinge un domeniu important pentru ca materialele de constructii au o amprenta de carbon mare, in general. O casa ecologica este mult mai ieftina", a spus Cristiana Pasca-Palmer, la Digi 24.
Ministrul Mediului a subliniat ca programul "Casa Verde" este unul prin care atat cetatenii cat si autoritatile publice, persoanele juridice pot sa acceseze acest suport financiar pentru a-si schimba sistemul de incalzire pe panouri fotovoltaice, pe panouri solare.
"Pentru persoanele fizice, banii alocati prin ...citeste mai departe despre "Aproape 10.000 de romani pot beneficia de bani prin "Casa Verde'' si "Casa Verde Plus''" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 31 Iulie 2016, ora 14:58
Romanii care vor sa-si instaleze panouri solare sau sa-si izoleze locuintele cu materiale ecologice pot primi bani de la stat. Insa cat de viabil este programul propus de Guvern?
Ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, a explicat ca prin programul "Casa Verde", revitalizat dupa 5 ani, o persoana fizica poate obtine o finantare de 6.000 de lei pentru achizitia unor panouri solare care sa asigure apa calda menajera, ceea ce acopera 100% din costuri.
Insa in cazul achizitiei unei pompe de caldura, finantarea ajunge la 8.000 de lei, adica 70-80% din cat trebuie sa scoti din buzunar pentru asa ceva.
Mai mult, poti primi maximum 40.000 de lei de la stat pentru izolarea cu materiale ecologice a casei tale, prin programul "Casa Verde Plus".
"Ideea este foarte buna si sunt tari in UE in care astfel de programe se implementeaza de ani de zile, conducand la reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, dar si la imbunatatirea confortului termic (...) Sumele alocate pe proiect... citeste mai departe despre "Poti sa-ti faci locuinta eco pe banii statului - Riscurile programului "Casa Verde"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Iulie 2016, ora 07:44
Stoparea programului Casa Verde va duce la o scadere foarte mare a cererii de panouri solare pe piata locala, in conditiile in care instalarea unui sistem de panouri solare nu este o prioritate pentru o gospodarie, mai ales in situatia economica actuala, sustin reprezentantii Ariston Thermo Romania.
"Conform anuntului facut de ministrul Mediului, Attila Korodi, programul Casa Verde va fi sistat in acest an, dupa ce in 2010 si 2011 a inregistrat un adevarat succes. In ultimii doi ani Romania a reusit sa recupereze din decalajul avut fata de tarile vestice in ceea ce priveste utilizarea pentru producerea de apa calda menajera a unor echipamente care folosesc energii regenerative si care nu sunt poluante in acelasi timp", se arata in comunicat.
"Daca pana in acest moment romanii care doreau sa foloseasca tehnologii de ultima generatie puteau miza pe ajutorul statului, din acest moment acestia vor fi nevoiti sa suporte costurile integral.
Cum instalarea unui sistem de panouri solare nu este o prioritate pentru o gospodarie, mai ales in situatia economica actuala, credem ca numarul romanilor care vor opta pentru aceasta solutie va scadea", a declarat directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, Catalin Draguleanu.
Acesta sustine ca un alt motiv ce a dovedit eficienta programului este faptul ca, daca in 2010 romanii au fost reticenti cu privire la eficienta programului si sceptici in ceea ce priveste recuparearea investitiei prin subventiile acordare, in 2011... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:15
Folosirea surselor alternative de energie este incurajata de Guvern prin programul "Casa Verde", cei care cumpara panouri solare, pompe de caldura sau instalatii de producere a energiei termice pe baza de biomasa primind din partea statului subventii de pana la 8.000 de lei. Pentru editia din 2011 a programului, inscrierile vor incepe in luna aprilie. Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei.
Astfel, pentru panourile solare se ofera pana la 6.000 de lei, la fel ca si pentru orice instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Pentru instalarea pompelor de caldura, statul da pana la 8.000 de lei. In cazul cumularii in cadrul aceluiasi proiect a doua tipuri de instalatii, cuantumul finantarii solicitate nu poate depasi valoarea cea mai mare acordata unui tip de proiect din cele doua cumulate.Ce echipament poti sa cumperi cu 8.000 de lei Banii oferiti de Guvern prin programul "Casa Verde" vor fi suficienti doar pentru cele mai simple echipamente. In cazul panourilor solare, cele mai complexe, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului, costa cateva mii de euro. De exemplu, un singur sistem solar de incalzire a apei costa 9.000 de lei, ceea ce inseamna ca subventia de la Guvern ii reduce pretul la 3.000 de... mai mult
Luni, 28 Februarie 2011, ora 13:18
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marti, la Targoviste, ca peste 5.000 de cereri pentru programul "Casa Verde" s-au depus in prima luna de la debutul acestuia, banii fiind pregatiti pentru a fi virati beneficiarilor acestui program, transmite NewsIn.Ministrul Mediului a precizat ca 500 de contracte vor fi semnate, zilele acestea, pentru programul "Casa Verde", iar solicitantii vor primi banii dupa receptia lucrarii.
"Dupa o luna de zile, avem 5.315 de cereri din toata tara.
Avem banii necesari ca sa rezolvam problema. Deja 500 de contracte vor fi semnate, in urmatoarele zile.
Cetateanul isi face investitia, vine cu receptia si cu garantia si noi viram banii in contul cetateanului", a precizat ministrul.
Solicitantul trebuie sa prezinte actul de proprietate, sa demonstreze ca nu are datorii la stat si cu un cont la banca.
Acesta poate beneficia de 6.000 de lei pentru panouri solare sau pelete sau biomasa si 8.000 de lei in cazul pompelor de caldura.
Programul "Casa Verde" a debutat la data de 1 iulie 2010. Acesta isi propune sprijinirea persoanelor care isi instaleaza sisteme de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a fost prezent, marti, la Targoviste, impreuna cu premierul Emil Boc, pentru a aproba finantarea proiectului "Modernizarea si extinderea sistemelor de apa, canalizare si epurare ape uzate, in judetul Dambovita".
Acesta a primit acordul... mai mult
Marti, 27 Iulie 2010, ora 17:51