Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, este de parere ca Grecia a ajuns sa vada in sfarsit luminita de a capatul tunelului austeritatii.
"A fost dur, dar a fost necesar", a explicat oficialul european, referindu-se la programul de reforme impus de creditori, informeaza Hurriyet Daily News.
"Grecia fost prinsa intr-o furtuna economica si financiara de proportii incredibile. Astazi, lucrurile stau, probabil, mai bine", a comentat Moscovici, facand referire la somajul in scadere si ratingul mai bun obtinut de economia elena in ultimele luni.
"A trebuit sa asiguram un mediu care sa dea incredere investitorilor si am facut acest lucru. A fost o masura prea dura? Probabil. A fost si necesara? Bineinteles", a tinut Pierre Moscovici sa mentioneze la Radio France International, cu doar o zi inainte de intalnirea sa cu premierul elen Alexis Tsipras.
Pentru greci este al saptelea an de austeritate severa, dupa ce criza datoriilor a dus tara in prag de colaps la inceputul anului 2010.
Cu toate asigurarile date de oficialul european, somajul nu a inregistrat decat o scadere a ratei de 1,9%, ramanand in continuare la un ingrijorator nivel de 21,7%.
Economia da totusi semne de dezmortire, treecand de la o crestere de 0%, in 2016, la o estimare de 2,1% pentru anul in curs.
In cele din urma, pana si forul de conducere al FMI a acceptat sa acorde un imprumut de 1,8 miliarde de dolari, necesar pentru revenirea Greciei pe piata de obligatiuni,... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 06:41
1Impasul rundei de negocieri de primavera intre Atena si creditorii din zona euro pare sa fi luat sfarsit, ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, anuntand pe 2 mai ca cele doua parti au ajuns la un acord pentru deblocarea urmatoarei transe din imprumutul de 82 de milioane de euro.
In schimbul unei noi portii de austeritate servita pensionarilor din Grecia, guvernul de stanga de la Atena va avea la dispozitie 7,5 miliarde de euro pentru plata unor datorii mai vechi ajunse la maturitate, dar ar putea beneficia de o usurare a creditelor contractate pana acum de la partenerii europeni, relateaza Reuters.
Luna iulie vine cu un nou varf de plata al datoriilor publice contractate de Grecia, de aceasta ata Atena avand de returnat 7,5 miliarde de euro in obligatiuni de stat si alte imprumuturi contractate de la creditorii internationali.
Chiar daca anuntul iesirii din impas a fost facut acum, banii vor ajunge in visteria Greciei abia spre sfarsitul lunii mai, deblocarea transei necesitand inca un acord formal din partea ministrilor de finante din tarile uniunii monetare.
Pe 22 mai insa, grupul ministrilor de finante din zona euro va aborda si pentru prima data subiectul masurilor de usurare a creditului urias inregistrat de Grecia, dar acesta se anunta a fi un alt subiect delicat.
In vreme ce creditorii europeni refuza din start sa impinga discutia spre o varianta a stergerii unei parti a datoriilor, reprezentantii FMI, parte a grupului de creditori din primele... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 13:40
Eforturile Greciei de a-si multumi creditorii externi par sa nu fi fost indeajuns de mari pentru a satisfice pretentiile tarilor din nucleul dur existent in zona euro, drept pentru care varianta iesirii tarii din uniunea monetara revine in actualitate.
De aceasta data insa, punctele de vedere asupra variantei Grexit sunt mult mai diverse decat in trecut, unii lideri europeni tinand cont si de socul transmis recent de Marea Britanie prin decizia de a iesi din Uniune, remarca The Guardian.
Pozitii divergente
Angela Merkel continua sa isi sustina punctul de vedere, conform caruia nu va pica la o intelegere cu Atena, indiferent de costul presupus de un asemenea acord.
De cealalta parte, Franta si Italia riposteaza sustinand ca fortarea unei iesiri a Greciei din zona euro ar decredibiliza in mod iremediabil Uniunea Euiropeana.
Linia de mijloc este asigurata de tari precum Irlanda si Portugalia, care au trecut prin aceleasi dureroase reforme care le-au permis sa duca la bun sfarsit programele bailout demarate in urma crizei datoriilor care a zdruncinat uniunea monetara europeana.
O situatie tensionata
Situatia este cu atat mai tensionata cu cat, chiar daca liderii prezenti la discutiile privind continuarea programului de asistenta financiara de 86 miliarde euro destinat Greciei vor cadea de acord asupra acestuia, parlamentele tarilor membre ar putea respinge aceasta propunere.
Finlanda, Lituania sau Slovacia ar putea bloca continuarea procesului de... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 15:48
Nesfarsita poveste a datoriilor inregistrate de eleni este tragica din mai multe motive, unul dintre acestea fiind si ca relatia Atenei cu creditorii internationali este o reminiscenta a programelor de ajutor pentru tarile in curs de dezvoltare.
Intr-adevar, succesiunea programelor de asistenta financiara imbratiseaza aceeasi patologie care de decenii domina agenda de dezvoltare, cu consecinte politice pe care nici pietele financiare si nici poporul grec nu par sa le fi deslusit, opineaza scriitoarea Dambisa Moyo, intr-un editorial Project Syndicate.
Consecinte nebanuite
La fel ca in alte programe de ajutor financiar, echivalentul a sute de miliarde de dolari au fost transferate din cadrul economiilor mai bogate in cea a unei tari mai sarace cu consecinte negative, chiar daca neintentionate.
Programul de salvare a Greciei a reusit sa ridice gradul de indatorare al tarii de la 130% din PIB, cat atinsese in perioda crizei globale din anul 2009, la peste 170%, iar in urmatorii doi ani, dupa cum reflecta statistica FMI, poate sa atinga 200% din PIB-ul tarii.
Vartejul datoriilor in care pare sa fi intrat Grecia limiteaza din start sansele de crestere economica si inrautateste perspectiva de pe piata muncii din aceasta tara.
Ca si alte state beneficiare a acestor programe, Grecia pare sa fi devenit semi-dependenta de relatia cu creditorii sai, care ii asigura asistenta sub forma unei reduceri a datoriei prin acordarea de imprumuturi subventionate si perioade de... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 15:57
Noile negocieri pentru al treilea program de asistenta financiara destinat Greciei pun din nou fata in fata taberele optimistilor si pesimistilor din zona euro. Sperantele elenilor de a incheia acordul pana marti sunt contrazise flagrant de tonul neincrezator al oficialilor din Oslo si Berlin.
Atena are nevoie de un acord semnat si aprobat de parlamentele celor 19 tari pana joia viitoare, data la care ar trebui sa returneze Bancii Centrale Europene 3,2 miliarde de euro, raporteaza portalul EUObserver.
In cumpana
Noul program de asistenta financiara de 86 de miliarde euro a fost discutat in cadrul negocierilor purtate in weekend de delegatia elena condusa de ministrul Euclid Tsakalotos si creditorii internationali.
Presa americana anuntat deja ca reformele economice, reducerea cheltuielilor bugetare si actiunile prealabile au fost deja convenite de cele doua tabere.
"Se depun eforturi ca aceste negocieri sa fie finalizate. Ne asteptam ca luni seara sau marti sa semnam acordul", a explicat o sursa din cadrul guvernului elen pentru ziarul Kathimerini.
In acelasi timp, ministrul de Finante german Wolgang Schaeuble se declara mai degraba de acord cu un imprumut de urgenta acordat Greciei, decat cu varianta semnarii rapide a unui nou program bailout pe trei ani.
"Mai bine sa lucram la lucruri in profunzime, decat sa semnam in graba", a explicat unul dintre adjunctii lui Schaeuble intr-o postare pe Twitter.
Vesti proaste vin si din Finlanda, unde ministrul... mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 12:00
Parlamentarii germani au aprobat, vineri, extinderea cu 4 luni a programului de asistenta financiara acordat Greciei.
Au fost 542 de voturi "pentru", 32 "impotriva" si 13 abtineri, informeaza The Guardian.
"Noi, germanii, trebuie sa facem tot posibilul sa tinem Europa unita", a declarat ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, in cadrul dezbaterilor.
Parlamentarii nemti au organizat acest vot deoarece planul de asistenta financiara pentru Grecia contine si fonduri provenite din banii contribuabililor germani.
La Atena, premierul Alexis Tsipras a convocat o reuniune de urgenta a Cabinetului sau, pentru a discuta despre dificultatile economice pe care tara le are in fata.
Zona euro a aprobat extinderea
Grecia a ajuns, saptamana trecuta, la un acord cu creditorii sai internationali... citeste mai departe despre "Germania ii arunca Greciei un colac de salvare: Vot covarsitor dat de parlamentarii nemti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 13:00
Spania a iesit marti din programul de asistenta financiara derulat din 2012 cu partenerii sai internationali.
Sprijinul "s-a dovedit a fi folositor pentru recapitalizarea si restructurarea bancilor din Spania confruntate cu dificultati", a apreciat Klaus Regling, seful Mecanismului European pentru Stabilitate (MES), fond creat pentru a ajuta tarile din zona euro cel mai puternic afectate de criza, noteaza Telegraph.
"Iesirea Spaniei din program dupa un an reprezinta o poveste de succes impresionanta. In pofida provocarilor care se prefigureaza, sunt increzator ca sprijinul MES si reformele structurale vor ajuta economia Spaniei sa aiba o crestere durabila si stabilitate", a continuat Regling.
Situatia bancilor spaniole s-a inrautatit in ...citeste mai departe despre "O poveste de succes impresionanta: Inca o tara a iesit din bailout" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 10:42
Costurile de finantare platite de Romania continua sa scada, investitorii pariind ca Guvernul va continua sa urmeze programul convenit cu FMI in pofida alegerilor din toamna.
Romania, una dintre cele mai sarace tari din UE, a imprumutat sume record in primele doua luni ale acestui an si a depasit programul de finantare pentru primul trimestru, profitand de beneficiile obtinute pe piete datorita politicii economice coordonate de Fondul Monetar International, in timp ce Ungaria si Ucraina incearca din greu sa acceseze noi credite de la institutia din Washington, noteaza agentia de presa, potrivit unei analize Bloomberg.
"Investitorii pariaza ca noul guvern al Romaniei va continua sa urmeze programul de bailout pana la alegerile din aceasta toamna, dupa ce fostul premier Emil Boc a fost gonit din functie de cele mai violente proteste din ultimii zece ani", scrie Bloomberg.
Autoritatile de la Bucuresti au incheiat la inceputul anului 2009 un acord de finantare externa pe doi ani, de 20 miliarde euro, cu FMI si Comisia Europeana, prelungit in 2011 cu un acord de precautie de 5 miliarde euro pentru a da investitorilor asigurari ca nu vor exista derapaje fiscale inaintea alegerilor din 2012.
Pentru a se incadra in conditiile atasate imprumuturilor de la FMI si CE, guvernul a redus salariile din sectorul public si a crescut mai multe taxe, inclusiv TVA, care a fost ridicata la jumatatea anului 2010 de la 19% la 24%.
In 2012, Romania s-a angajat sa taie deficitul... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 16:16
Sosirea echipelor FMI, BCE si UE in Grecia reprezinta un nou test pentru statul elen aflat in plina criza. Desi exista discutii in contradictoriu daca ar trebui sau nu creditorii privati sa isi asume pierderi si mai mari, Germania este de parere ca s-ar putea un nou program de ajutorare pentru Grecia.Echipa de audit troica, formata din membrii Uniunii Europene, Bancii centrale Europene si FMI, este asteptata sa soseasca incepand cu ziua de azi in Grecia. In urmatoarea zi vor incepe discutiile privind o adancire a reducerilor bugetare si o noua runda de crestere a taxelor, relateaza Reuters.Aceste masuri vor permite Atenei sa isi indeplineasca promisiunile in cadrul celui de-al doilea program de ajutorare agreat de liderii europeni in iulie, care a si generat o serie de proteste si greve.Totusi, cancelarul german Angela Merkel a sugerat ca o parte din transa noua de salvare in valoare de 109 miliarde de euro pentru aceasta tara ingropata on datorii ar putea fi redeschisa, in functie de rezultatul auditului realizat de echipa troica."Ar trebui sa asteptam sa vedem care sunt concluziile troica. Doar asa vom sti daca trebuie sa renegociem sau nu", a declarat Merkel la televiziunea Net, fara sa dezvolte subectul. mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 08:21