Principalul broker de pe piata americana a aurului, GoldCore, isi indeamna clientii sa mizeze din plin pe aur, pentru a acumula venituri in cursul acestui an.
Peisajul economic nesigur si turbulent de la inceputul anului canalizeaza tot mai mult atentia investitorilor asupra metalului pretios.
"Detinerea aurului in 2015 va proteja si va genera venituri asa cum a facut de-a lungul istoriei. Actualul climat economic este mai instabil decat a fost in tot timpul vietii noastre.
Volatilitatea pietelor si turbulentele sunt deja o certitudine, la fel si devalorizarea valutei. O noua criza financiara pare sa se apropie si problema nu mai este daca aceasta se va intampla, ci mai degraba cand", a afirmat Mark O'Byrne, director general la GoldCore, pentru agentia moscovita Sputnik News.
1.300 de dolari, pragul psihologic
In ultima zi a saptamanii trecute, pretul unciei de aur s-a apreciat cu peste 4,5%, atingand valoarea de 1.280 de dolari.
Pentru multi analisti, pragul estimat pentru tranzactiile acestui an se situeaza la peste 1.300 de dolari, dar cresterea ar putea sa fie facuta in trepte.
"Aurul s-a apreciat destul de mult in aceste prime saptamani ale anului, iar o corectie a pretului in termen scurt nu este exclusa. Cu toate acestea, tinand cont de riscurile macroeconomice, sistemice, geopolitice si monetare din ziua de astazi este de asteptat ca pretul aurului sa creasca constant in cursului acestui an", a mai spus O'Byrne.
Directorul GoldCore vede... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 19:05
Aurul pare sa straluceasca mai bine in tranzactiile derulate de la inceputul anului, spre deosebire de petrol si de moneda europeana, de cand Grecia starneste tensiuni politice la marginea zonei euro.
Goana dupa aur a investitorilor pare, de fapt, sa fie o constanta declansata de instabilitatea economica sau politica din orice colt al lumii, considera analistii postului CNN.
"Grexit", sinonim cu febra aurului
Speculatiile privind eventuala victorie a partidului Syriza in Grecia si iesirea tarii din zona euro au dus deja la inventarea unui nou termen in jargonul bursier: "Grexit".
In atitudinea investitorilor, "Grexit" se traduce prin achizitii masive de aur de pe piata, metalul pretios fiind intotdeauna bine cotat in momentele de tensiune politica.
Recordul a fost atins in 2011, moment in care Grecia si-a dezvaluit complet fragilitatea economica, aurul ajungand la 1900 dolari/uncie.
Din acel moment si pana in prezent, pretul aurului a inregistrat caderi succesive, pana la 1210 dolari/uncie, cu 60% mai putin fata de clipa de glorie.
O crestere de 10% a fost inregistrata si in 2014, pe fondul slabiciunii economice manifestate de cele 5 piete emergente fragile.
Aurul nebunilor
Pentru multi dintre expertii in investitii, goana dupa aur declansata in acest moment este o capcana in care nu s-ar lasa prinsi.
"Fara indoiala ca aurul pare atractiv in acest moment. Insa acest lucru se datoreaza situatiei din Grecia. Pretul aurului are tendinta de a... mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 13:16
1Totul parea in ordine pe piata financiara, indicele Dow Jones a fluctuat doar cu 0,01%, iar S&P a coborat cu 0,05% din zona verde. Insa, vestile proaste vin din zona pretului aurului, care a coborat puternic, ajungand la cel mai mic nivel din ultimele aproape patru luni.
In ultima sedinta de tranzactionare a lunii mai, pretul aurul a pierdut mai mult de 10 dolari, el incheind la 1.246 de dolari uncia, potrivit Forbes.
Astfel, pretul aurului a coborat cu 1% si este la cel mai scazut nivel de la inceputul lunii februarie.
Miscarea aurului marcheaza un ...citeste mai departe despre "Pretul aurului se prabuseste: Ce se intampla cu metalul pretios in 2014 si 2015?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 09:44
Banca germana Commerzbank considera ca tulburarile din Ucraina si revenirea fondurilor deschise de investitii ETF, precum si o schimbare dramatica a sentimentului investitorilor va duce la o crestere a pretului aurului, care va atinge valoarea de 1.400 de dolari uncia.
Banca germana a anuntat ca "a fost surprinsa de amploarea cresterii pretului aurului", care a urcat cu 15% in acest an, potrivit The Telegraph.
"Factori speciali, precum nelinistea si agitatia valutara din mai multe economii emergente au jucat cu siguranta un rol, precum si recentele tensiuni dintre Rusia si Ucraina si amenintarea escaladarii conflictului din peninsula Crimeea. Aceste lucruri au stimulat cererea pentru aur ca un mijloc sigur de ...citeste mai departe despre "O banca germana anunta un scenariu nelinistitor: Ce se intampla cu aurul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 12:19
Importurile de aur ale Chinei din Hong-Kong au crescut in 2012 cu 94%, pe fondul unei cresteri sustinute pentru metalul pretios in cea de-a doua economie ca marime a lumii.
Cererea mare din partea Chinei se datoreaza cresterii venitului din aceasta tara si a contribuit la marirea pretului la aur pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, transmite Bloomberg.
Anul trecut pretul aurului a crescut cu 7,1%, iar in septembrie 2012 metalul pretios a atins chiar si un nivel record de 1.921,15 dolari/ uncie in septembrie 2012.
In noiembrie, Consiliul Mondial al Aurului prognoza ca aceasta tara va depasi India in 2012 ca cel mai mare consumator de aur, ceea ce sustine asteptarile ca pretul acestui metal va continua sa creasca.
China a importat din Hong Kong 834,5 tone de aur anul trecut, cu 403,29 tone mai mult decat in 2011, cand cantitatea de aur importata a fost de 431,21 de tone.
Chinezii, tot mai bogati, consuma din ce in ce mai mult
Cresterea importurilor de aur de anul trecut a fost, "in mare parte, rezultatul cresterii veniturilor. (...) Chinezii se imbogatesc", a explicat un oficial al Industrial Bank din Shanghai.
Cresterea economica din China, care este si cel mai mare producator mondial de aur, a crescut consumul tarii pentru toate categoriile de produse, de la cele agricole la cupru sau energie.
Tara este cel mai mare consumator de metale de baza din lume, si, dupa SUA, cel mai mare consumator de titei.
Venitul chinezilor din mediul urban a... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 13:44
Merril Lynch Wealth Management, care administreaza fonduri de peste 1,8 trilioane de dolari, prognozeaza o crestere a pretului aurului la peste 2.000 de dolari/ uncie.
"Investim in aur la acest moment", a declarat Bill O'Neill, responsabilul pentru investitii al Merril Lynch pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, conform Bloomberg.
"Il folosim drept forma de diversificare (n.r. a investitiilor), drept forma de asigurare in cazul unor catastrofe, dar, de fapt, ne asteptam sa creasca la peste 2.000 de dolari", a mai adaugat acesta.
Merrill Lynch face acest anunt dupa ce Deutche Bank si Barrick Gold au facut estimari asemanatoare, iar cunoscutii investitori George Soros si John Paulson au acumulat expuneri record pe acest metal.
Soros investeste masiv in aur, anticipand noi cresteri de pret
Pietele internationale pariaza pe aur. Care sunt efectele in Romania? mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 16:40
Pretul aurului atinge noi culmi, in asteptarea unor decizii importante pentru viitorul economiei mondiale, iar analistii estimeaza cotatii ridicate si in viitor.
Popularitatea de care se bucura metalul pretios reflecta increderea pe care i-o acorda investitorii in perioade de incertitudine. Insa reprezinta aurul o solutie viabila la criza economica?
Aurul se tranzactiona, marti, la 1.740 de dolari pe uncie, cel mai inalt nivel din ultimele sase luni, relateaza Moneycontrol.com.
Interesul pentru metalul pretios creste in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale a Germaniei in privinta legalitatii Mecanismului European de Stabilitate. De asemenea, investitorii se asteapta ca Rezerva Federala sa anunte, in aceasta saptamana, o noua runda de relaxare fiscala, dupa ce, vineri, au fost anuntate date dezamagitoare cu privire la rata somajului in randul americanilor.
"Cred ca ne putem astepta ca pretul sa atinga, pe termen scurt, o valoare apropiata de 1.770 de dolari, urmata de o posibila corectie, care sa mentina pretul in range-ul in care evolueaza de aproape doi ani de zile", a estimat pentru Business24, brokerul Intercapital, Mihai Muresian.
Pe parcursul ultimului an, pretul aurului a fluctuat intre 1.500 si 1.700 de dolari pe uncie, pe fondul unui context economic problematic.
"In primele luni ale anului, evolutia pretului aurului a fost influentata in mod direct de incertitudinile globale resimtite atat la nivel economice cat si la nivel... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 08:45
Uncia de aur ar putea sa ajunga la fabuloasa suma de 8.300 de dolari in primavara anului 2015, afirma Business Insider pe baza unei analize realizate de Erste Bank, folosind in calculul lor o lege economica, si anume principiul lui Pareto. Care sunt estimarile mai credibile pentru cotatia aurului in anii urmatori?
Principiul Pareto este numit, de multe ori, si "regula 80-20". Ideea de la baza principiului este ca 80% din efectele care influenteaza un lucru vin din doar 20% din cauze. Astfel, sa spunem ca 80% din populatie controleaza doar 20% din averi, sau 80% din vanzari vin din partea a doar 20% de clienti, scrie Business Insider.
Un raport al Erste Group, grup bancar de investitii din care face parte si BCR Romania, spune ca principiul Pareto poate fi aplicat si pe pietele internationale unde preturile se asteapta sa creasca, inclusiv pe cea a aurului, spune cei de la publicatia amintita.
Plecand de la teoria ca "80% din tendintele din trecut se vor manifesta pe finalul perioadei de evolutie, in ultimele 20% din zile", analistul Ronald-Peter Stoeferle spune ca uncia de aur va ajunge la 8.300 de dolari pana in 2015. Daca am presupune ca ultima perioada a tendintei incepe in august 2012 cu o cotatie de 1.600 de dolari/uncie, iar aprecierea a inceput in august 2001, ultima faza ar mai dura 29 de luni, si s-ar termina, astfel, in primavara anului 2015.
Pe baza principiului "80-20", aurul va atinge pretul de 8.300 de dolari. In anii '70, acest principiu s-a... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 14:01
Pretul aurului ar putea trece pragul critic de 2.000 de dolari pentru o uncie, arata specialistii din cadrul unei firme de consultanta specializata. Acestia spun ca pana la sfarsitul acestui an vom asista la un nou record al pretului aurului.
Aurul a fost una dintre cele mai performate active inca din 2001 si a fost luat in calcul de multi investitori care voiau sa isi diversifice portofoliul de investitii, arata Reuters.
Pretul aurului a atins in septembrie nivelul-record de 1.920 de dolari pe uncie, insa o prognoza recenta a Thomson Reuters arata ca pretul va creste din nou pe fondul temerilor investitorilor privind problemele economice din SUA.
In ultimul trimestru al acestui an, pretul aurului va depasi pragul de 2.000 de dolari pentru o unice, cred specialistii din cadrul GFMS, firma specializata. In opinia acestora, evolutia aurului va fi sustinuta de temerile micilor investitori din Germania si Elvetia.
Acestia vor achizitiona mai multe lingouri si monede si vor determina o crestere a costului metalului pretios.
Achizitiile de lingouri de aur au crescut cu peste 33%, la aproape 1.200 de tone, in special in China, Germania, Elvetia si Austria. Achizitiile de aur ale Asiei de Est s-au ridicat la 456 de tone, in timp ce Vestul a cumparat 335 de tone, iar India - 297 de tone. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 19:49