Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in acest an cat si anul viitor, ca urmare a moderarii stimulentelor care au stat la baza cresterii robuste inregistrate in 2017, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook".
Daca in luna aprilie FMI estima ca, in 2018, Malta si Romania vor inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,7% si, respectiv, 5,1%, in raportul publicat marti, FMI si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 4% in 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai putin decat estima in primavara.
Totodata, FMI preconizeaza ca in 2019 Romania urmeaza sa inregistreze o crestere economica de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat estima in aprilie.
"Economia Romaniei a inregistrat o crestere robusta de 6,9% in 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale si a cererii externe solide. Cresterea ar urma sa incetineasca pana la 4% in 2018 si sa continue sa se diminueze pana la 3,4% in 2019, pe masura ce stimulentele se vor modera", se arata in raportul "World Economic Outlook" publicat marti.
De altfel, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul permanent al FMI in Romania, avertiza inca de la inceputul lunii septembrie ca Fondul Monetar International ia in considerare modificarea prognozei de crestere economica pentru Romania din acesta an de la 5,1% la 4-4,5%.
In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 10:25
Expertii FMI au operat o corectie negativa in prognoza de crestere economica a Statelor Unite, argumentand ca politica actualei administratii de la Washington are efecte negatiove resimtite de clasa de mijloc si pe piata muncii.
"A devenit clar ca multe dintre programele anuntate nu au detaliile puse la punct", reclama analistii Fondului, care au si scazut de la 2,3% la 2,1% prognoza de crestere economica a Americii, relateaza CNN Money.
Expertii FMI sustin ca ideile sale, precum reducerea impozitelor, reluarea investitiilor in infrastructura si reducerea cheltuielilor bugetare, nu sunt gresite, insa este ingrijoratoare lipsa de viziune pentru punerea lor in practica.
In ianuarie, FMI a rectificat pozitiv prognoza de crestere economica pentru SUA, sperand ca sprijinul unei majoritati in Congresul american ii va permite administratiei Trump sa opereze reformele fiscale anuntate in campania electorala. Procesul de reforma este pus sub semnul intrebarii insa.
Printre promisiunile lui Trump se numara si asigurarea unei cresteri economice minime de 3% pentru primul sau mandat, dar chestiunea este privita cu indoiala de economistii FMI, care il crediteaza pe presedintele american cu o doza foarte mare de optimism.
FMI atrage atentia ca somajul a scazut la cote extrem de reduse, in vreme ce un noul val de crestere a natalitatii pare sa ii faca pe americanii de varsta tinere sa apeleze la concedii de ingrijire a copiilor, in vreme ce politica de izolare a Statelor... mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 06:18
3Fondul Monetar International (FMI) a imbunatatit estimarea privind cresterea economiei globale in acest an, in contextul accelerarii avansului PIB in SUA si Marea Britanie, si a cerut economiilor avansate sa mentina politicile monetare pentru intarirea recuperarii.
Economia globala va creste cu 3,7%, potrivit noilor date publicate de Fond. In octombrie, institutia internationala anticipa un avans de 3,6%, potrivit Bloomberg.
Statele Unite vor inregistra un avans de 2,8%
Statele Unite vor inregistra un avans de 2,8% in acest an, peste estimarea de 2,6% din octombrie.
De asemenea, Japonia va consemna un avans mai rapid, de 1,7%, fata de 1,2% anterior, in timp ce pentru Marea Britanie cresterea economica a fost revizuita de la 1,9% la 2,4%.
"In economiile avansate, deficitele de productie raman in general ridicate si, avand in vedere riscurile, politica monetara ar trebui sa ramana relaxata, in timp ce consolidarea fiscala trebuie sa continue. In multe economii emergente, cererea externa mai puternica din partea economiilor avansate va sustine cresterea, insa vulnerabvilitatea interna ramane un motiv de ingrijorare", se arata in raportul FMI.
Pentru China, a doua mare economie a lumii, Fondul a revizuit estimarea privind majorarea PIB de la 7,3% la 7,5%.
Bancile centrale din SUA, Japonia si zona euro se confrunta cu niveluri reduse ale inflatiei, in timp ce incearca sa stimuleze economia prin dobanzi de politica monetara apropiate de zero si programe de... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 09:42
FMI a inrautatit estimarea privind cresterea SUA in acest an de la 2% la 1,7%, iar pe cea pentru economia mondiala de la 3,5% la 3,4%, in timp ce pentru zona euro a mentinut prognoza din ianuarie, privind o contractie de 0,2%, arata versiunea preliminara a unui raport al Fondului.
Documentul a fost prezentat board-ului FMI saptamana trecuta si ar putea fi modificat inainte de publicarea prgramata marti, scrie Bloomberg.
In Statele Unite, masurile de austeritate fiscala intrate in vigoare in martie vor limita temporar consumul, se arata in raport.
In zona euro, incertitudinile generate de impasul politic din Italia se adauga dificultatilor liderilor europeni in combaterea crizei datoriilor, afirma Fondul.
"Drumul recuperarii din economiile avansate ramane dificil. Trendul slab al economiei la sfarsitul anului trecut si inceputul lent din 2013 evidentiaza ca persista inca piedici majore", se arata in documentul FMI. Un purtator de cuvant al Fondului a refuzat sa comenteze.
Cele mai mare doua amenintari la adresa economiei mondiale - dezmembrarea zonei euro si o reducere majora a cheltuielilor in SUA - au fost "dezamorsate cu succes" in ultimele sase luni, se arata in raport.
Pentru Japonia, FMI estimeaza un avans al PIB de 1,5%, in urcare de la 1,2% in ianuarie.
Cresterea economiilor emergente mici a inceput sa se accelereze. Evolutia ar trebui sa sustina cresterea la nivel global anul urmator, estimata de FMI la 4,1%, la fel ca in ianuarie.
In timp... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 12:50
Cresterea economica a Romaniei pentru acest an va fi de doar 0,5%, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, dupa ce in iulie prognozase o crestere economica de 0,8%.
Aceasta rectificare are la baza evolutia crizei zonei euro, problemele din agricultura si incertitudinea politica.
BERD a imbunatatit totusi usor prognoza pentru anul viitor, cu 0,1%, asteptand acum o crestere de 1,9%, scrie Mediafax.
"Incetinirea din zona euro, declinul semnificativ al productiei agricole si incertitudinea politica sporita au avut un puternic impact de atenuare asupra cresterii Romaniei in acest an. In prezent, PIB este estimat sa urce cu numai 0,5%, in pofida unui trimestru al doilea solid. Suportul financiar al FMI si altor institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta, mai ales in lumina legaturilor financiare stranse ale tarii cu zona euro", mentioneaza raportul BERD.
Fondul Monetar International are proiectii mai optimiste pentru Romania, atat referitor la acest an, de 0,9%, cat si pentru anul urmator, de 2,5%.
Cresterea in regiunea in care activeaza BERD va incetini de la 4,6% anul trecut la 2,7% in acest an, urmata de o revenire usoara, la 3,2%, anul urmator, ca urmare a crizei din zona euro, care va continua sa afecteze economiile tarilor in Europa Centrala si Tarile Baltice, Europa de Sud-Est, Europa de Est si Caucaz, Turcia, Rusia si Asia Centrala, dar si Maroc, Tunisia, Egipt si Iordania, tari intrate mai recent sub... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:51
Economia Romaniei ar putea inregistra o scadere de 5%, avertizeaza reprezentantii FMI care spun ca, in cazul unui scenariu in care cursul s-ar deprecia cu 15 - 20%, sectorul bancar ar fi primul afectat.
In urma evaluarii FMI, rata de schimb este corelata cu fundamentele economice si exista chiar o subevaluare marginala a ratei de schimb, de 0,5 - 1 la suta, dupa analiza sustenabilitatii si a bilantului macroeconomic.
Daca se ia in calcul echilibrul ratei de schimb reale, ar exista o subapreciere a cursului de schimb de 4,75%, ceea ce este in limita marjei de eroare.
FMI vede cinci riscuri importante pentru Romania: agravarea crizei din zona euro si accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat; o reactie negativa a populatiei si politicienilor fata de reforme si accesarea de fonduri UE sub asteptari, care au sanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pietele financiare, cu sanse mici si efect mediu.
"Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu membrii zonei euro. Exporturile catre Germania, Italia si Franta formeaza circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este in mare parte controlat de banci din zona euro. Imprumuturile denominate in valuta formeaza aproximativ 60% din creditele catre sectorul privat", noteaza FMI intr-un raport publicat marti.
FMI: Este posibila o scadere economica de 5%
Luand in calcul experienta din... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:47
Fondul Monetar International (FMI) a redus prognozele de crestere economica globala pentru 2012 si 2013, din cauza temerilor privind prelungirea recesiunii din Spania, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, si in urma incetinirii expansiunii pietelor emergente, precum India si China.
Pentru acest an, prognoza FMI a fost coborata cu 0,1 puncte procentuale, la plus 3,5%, iar estimarea pentru 2013 a fost corectata cu 0,2 puncte, de la 4,1% la 3,9%, potrivit Prognozei Economice Mondiale prezentata de creditorul de la Washington.
Raportul prezinta date privind evolutia celor mai mari economii dezvoltate si emergente ale lumii si pune accentul pe criza financiara si economica de la periferia zonei euro.
Fondul anticipeaza o crestere economica mondiala de 3,5% pentru acest an, respectiv 3,9% pentru 2013, prognoze conditionate insa de doua premise importante, anume ca actiunile anticriza ale liderilor europeni vor fi suficiente pentru a imbunatati treptat situatia statelor aflate in dificultate, iar masurile recente de politica monetara adoptate in unele state emergente pentru stimularea economiei vor incepe sa-si faca efectul, se spune in raport.
Previziunile FMI legate de evolutia economica a unor tari europene si state emergente
FMI estimeaza ca economia Spaniei se va contracta in acest an cu 1,5%, iar anul viitor cu 0,6%, in timp ce pentru Italia este estimata o scadere de 1,9% a Produsului Intern Brut in 2012, urmata de un declin de 0,3% in 2013.... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 12:44
FMI estimeaza pentru Romania o crestere economica pentru intervalul 2013-2016 de 3,5-4%, iar pentru anul acesta de 1,5%, se arata in raportul institutiei.
"In 2012, cresterea economica va fi probabil mai putin robusta decat cea estimata anterior ca urmare a efectelor de inrautatire a mediului extern privind exporturile si in plan intern la nivelul cererii (in mare parte prin intermerdiul bancilor cu capital strain).
Echipa (FMI - n.r.) estimeaza cresterea economica pentru 2012 la 1,5%, alimentata de o apreciere treptata a cererii interne private si de absorbtia sporita a fondurilor UE.. Pe termen mediu, cresterea economica in intervalul 2013-2016 este
de asteptat sa ramana puternica la nivelul de 3,5%, pana la 4 %", se arata intr-un raport al FMI.
Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI) a finalizat in a doua parte a lunii martie a patra evaluare a performantelor economice din Romana in cadrul programului stand-by. Autoritatile au indicat faptul ca va continua sa trateze acordul ca masura de precautie si, prin urmare, nu intentioneaza sa foloseasca fondurile.
In urma evaluarii, a fost pusa la dispozitie o suma aditionala echivalentul a circa 500 milioane euro (662 milioane dolari), totalul resurselor disponibile ajungand astfel la doua miliarde euro (2,74 miliarde dolari). mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 19:49
FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. "In mod cert va fi redusa (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranta mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%", a spus Franks pentru Mediafax.
El a adaugat ca riscurile de contagiune de pe plan extern au crescut in ultimele trei luni in Romania, iar pentru a le contrabalansa este necesara mentinerea si chiar accelerarea reformelor din programul cu FMI.
"Nu este vina Romaniei, ci a factorilor externi. Din acest motiv, este cu atat mai important ca reformele din program sa fie mentinute. Programul este polita de asigurare necesara pentru a minimiza aceste efecte asupra Romaniei in viitor", a afirmat Franks.
Premierul Emil Boc a declarat saptamana trecuta ca prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern in luna octombrie, dupa consultari cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Pentru acest an, guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.
Estimarea actuala pentru cresterea de anul viitor este de 3,5-4%.
In ultima perioada, premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori ca datele privind evolutia economiei in foarte multe tari din Uniunea Europeana si alte zone... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 12:00