In cei peste 75 de ani ai sai de istorie, Fondul Monetar International nu a lansat niste proiectii asemanatoare cu cele de marti: economia mondiala va scadea cu 3% in 2020, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, influentata de contractiile din SUA, de 5,9%, de 7,5% in zona euro si 5,2% in Japonia, scrie agentia EFE.
"Este foarte probabil ca economia globala sa experimenteze cea mai grava recesiune de dupa Marea Depresiune din 1930, depasind criza financiara globala de acum un deceniu", a explicat Gita Gopinath (foto), economistul sef de la FMI, intr-o conferinta de presa.
Prin comparatie, a precizat, criza financiara din 2009 a provocat o cadere a cresterii economice globale de 0,1%.
"Multe rezultate slabe ale cresterii sunt posibile si poate, chiar inclusiv, probabile (...) Magnitudinea si viteza colapsului din activitate nu se aseamana cu nimic din ceea ce am vazut in viata noastra", a adaugat Gopinath, avertizand in legatura cu "nivelul foarte ridicat de incertitudine".
Scenariul de baza al Fondului vizeaza o recuperare graduala incepand cu al doilea semestru al anului, cu o crestere estimata de 5,8% a economiei globale.
Colaps economic generalizat?
Dar, deocamdata, previziunile sunt legate de un colaps economic generalizat pe toata Planeta: produsul intern brut al Marii Britanii va scadea cu 6,5 %; in Rusia, cu 5,5 %; in Africa de Sud, cu 5,8 %; Turcia va avea un regres de 5% iar Arabia Saudita de 2,3%.
Isi vor mentine cresterea pozitiva,... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 20:38
Fondul Monetar International a reactionat, miercuri, la acuzatiile premierului Mihai Tudose, care a acuzat FMI ca a gresit prognozele in ultimele luni in ce priveste Romania, si a spus ca le-a dat reprezentantilor institutiei financiare "cifrele corecte".
Reprezentantii FMI sustin ca prognozele lor se bazeaza pe datele valabile la acel moment, dar ca deciziile luate ulterior de Guvern pot schimba, evident, rezultatele, transmite Realitatea TV.
"Intalnirea de ieri dintre prim-ministru si reprezentanta FMI in Romania a fost o vizita de curtoazie in urma unei invitatii din partea Cabinetului premierului. Am apreciat oportunitatea de a ne intalni cu premierul si de a schimba opinii in termeni generali despre evolutiile si perspectivele economice recente.
Ca intotdeauna, suntem disponibili sa continuam acest dialog cu autoritatile cu privire la politici solide care sa promoveze o crestere economica durabila", au precizat reprezentantii FMI.
Amintim ca marti seara premierul Tudose, care se intalnise cu reprezentantii FMI, a spus ca i-a atentionat pe acestia ca ultimele previziuni la adresa Romaniei au fost eronate, iar daca si cea de-a treia va fi gresita, nu va mai exista interactiune cu acestia.
Si in cursul zile, seful Guvernului spunea ca FMI a gresit. ...citeste mai departe despre "FMI reactioneaza dupa criticile lui Tudose: Prognozele noastre se bazeaza pe date valabile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 15:45
Expertii FMI au operat o corectie negativa in prognoza de crestere economica a Statelor Unite, argumentand ca politica actualei administratii de la Washington are efecte negatiove resimtite de clasa de mijloc si pe piata muncii.
"A devenit clar ca multe dintre programele anuntate nu au detaliile puse la punct", reclama analistii Fondului, care au si scazut de la 2,3% la 2,1% prognoza de crestere economica a Americii, relateaza CNN Money.
Expertii FMI sustin ca ideile sale, precum reducerea impozitelor, reluarea investitiilor in infrastructura si reducerea cheltuielilor bugetare, nu sunt gresite, insa este ingrijoratoare lipsa de viziune pentru punerea lor in practica.
In ianuarie, FMI a rectificat pozitiv prognoza de crestere economica pentru SUA, sperand ca sprijinul unei majoritati in Congresul american ii va permite administratiei Trump sa opereze reformele fiscale anuntate in campania electorala. Procesul de reforma este pus sub semnul intrebarii insa.
Printre promisiunile lui Trump se numara si asigurarea unei cresteri economice minime de 3% pentru primul sau mandat, dar chestiunea este privita cu indoiala de economistii FMI, care il crediteaza pe presedintele american cu o doza foarte mare de optimism.
FMI atrage atentia ca somajul a scazut la cote extrem de reduse, in vreme ce un noul val de crestere a natalitatii pare sa ii faca pe americanii de varsta tinere sa apeleze la concedii de ingrijire a copiilor, in vreme ce politica de izolare a Statelor... mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 06:18
3Sefa Fondului Monetar International, Christine Lagarde, crede ca in economia globala se indeplinesc conditiile unei usoare cresteri, dar atrage atentia ca liderii politici sunt nevoiti sa asigure in continuare un climat favorabil mentinerii acestui trend pozitiv.
"Vestea buna este ca, dupa sase ani de crestere economica dezamagitoare, economia globala pare sa castige teren, intrand intr-un ciclu de recuperare care va asigura mai multe locuri de munca, venituri mai mari si prosperitate", a specificat directorul FMI in cadrul unei sedinte desfasurate la Bruxelles, anunta Bloomberg.
"Perspectiva economica din tarile dezvoltate se arata mai luminoasa, pe masura ce sectorul manufacturier da semne de crestere a activitatii, iar consumul de materii prime este in masura sa asigure cresterea in randul economiilor emergente", a precizat Lagarde.
Cu toate acestea, tensiunile politice ivite tocmai in randul economiilor avansate sunt in masura sa pericliteze climatul economic actual.
"Vedem, de asemenea, in randul unor economii avansate, un sentiment de indoiala privind beneficiile integrarii economice, a arhitecturii care a stabilizat economia globala de mai bine de 70 de ani", a punctat sefa Fondului.
Protectionismul si lipsa unr solutii coerente in gasirea mixului potrivit de politici fiscale si monetare par sa fie principalele pericole care pandesc in acest moment economia globala.
Tonul optimist afisat de directorul institutiei financiare international inseamna... mai mult
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 16:59
Maurice Obstfeld, economist-sef al Fondului Monetar International, se arata ingrijorat de faptul ca britanicii ar putea opta pentru o iesire a Regatului Unit din cadrul Uniunii Europene.
Iesirea ar provoca pagube la nivel global si ar putea reduce nivelul de crestere economica al Marii Britanii pentru ani in sir, a avertizat reprezentantul institutiei financiare internationale, citat de The Telegraph.
Un joc periculos
Comentariul lui Obstfeld vine pe fondul ingrijorarii crescande a FMI in legatura cu stagnarea economica indelungata la nivel global si reducerea masurilor de rezerva pe care bancile centrale le mai au la dispozitie.
Obstfeld descrie Brexit ca pe o "reala posibilitate" care anunta vremuri si mai tulburi pentru sansele de redresare economica la nivel global.
Nelinistea cea mai mare se va resimti in randul investitorilor, deoarece iesirea din UE va anula acordurile comerciale de care Marea Britanie are nevoie pentru a accesa alte piete externe, crede economistul sef al Fondului.
"Deja referendumul din iunie, in care se va lua in calcul mentinerea sau renuntarea la statutul de membru UE, a creat nesiguranta in randul investitorilor. Brexit insa poate provoca pagube insemnate la nivel regional si global prin perturbarea relatiilor comerciale deja stabilite", apreciaza Maurice Obstfeld.
Crestere anemica
Prognoza actuala de crestere economica in Regatul Unit este de doar 1,9%, cea mai scazuta din 2012 incoace si oricum revizuita in scadere... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 15:40
Firmele de expeditii internationale nu au incredere in predictiile optimiste ale FMI si ale altor institutii financiare cand vine vorba de cresterea economica globala.
Nils Smedegaard Andersen, directorul executiv al celei mai mari linii de transport naval din lume, Moeller-Maersk, crede ca economia mondiala se misca mai lent decat prezic economistii Fondului, anunta Bloomberg.
Comert subtire
"Cresterea economica la nivel mondial este incetinita, din punctul nostru de vedere. Comertul international este semnificativ mai slab decat ar trebui sa fie conform prognozelor oficiale", a explicat Andersen.
La inceputul lunii trecute, expertii FMI au revizuit in scadere prognoza de crestere economica la nivel global pe anul in curs, de la 3,3%, la 3,1%, indicand o scadere a performantelor economice in pietele emergente, cxa urmare a prabusirii pretului la materii prime.
Pentru anul viitor, institutia financiara internationala prevede o crestere de 3,6%, dar chiar si asa, directorul Moeller-Maersk crede ca previziunile FMI sunt prea optimiste.
"Am desfasurat propriile noastre analize macroeconomice, iar nivelul cresterii este mult mai redus pe pietele in curs de dezvoltare si in Europa decat asteptau alte persoane in acest an. Si pentru 2016 suntem mai pesimisti decat alti analisti", spune Andersen.
Firma sa a raportat o scadere de 61% a profitului inregistrat in al treilea trimestru al acestui an, in conditiile in care comenzile de transport au crescut cu... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 10:05
1Economia globala sta in pragul unei noi perioade de recesiune, cu indicatorii de indatorare la un nivel ridicat si autoritatile lipsite de solutii, descrie FMI viitorul.
Oficialii Fondului sustin ca nu se intrevede prea curand o revenire la o crestere economica dinamica, cauzele amortirii globale fiind imbatranirea populatiei din emisfera nordica si stagnarea procesului de inovatie.
Studiile expertilor FMI arata ca la nivel global s-a inregistrat o reducere persistenta a indicatorilor de crestere economica inca din perioada crizei econmice din 2008 si nu se observa semne de revenire la normal, ceea ce reprezinta o diferenta majora in tiparele istorice, relateaza cotidianul The Telegraph.
Sub amenintarea unor noi crize
Sistemul economic global da semne clare de boala, find tot timpul amenintat de declansarea unor noi crize financiare, in timp ce autoritatile se arata incapabile de gasi solutii de prevenire a acesteia.
Este neclar ce ar trebui facut pentru evitarea noilor crize, indicatorii de indatorare fiind deja la un nivel record, in timp ce bancile centrale par sa fi ramas fara "munitie", arata studiul FMI.
Fara vlaga
"Potentialul redus de crestere economica face dificila sarcina de reducere a datoriei publice si private", se arata in Proiectia Economica Mondiala realizata de FMI pentru saptamana viitoare.
"Aceasta poate fi asociata un un echilibru redus al ratelor reale ale dobanzilor", se mai arata in document.
Economia globala este... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 12:00
1Prognozele "pesimiste" ale Fondului Monetar International fata de evolutia economiei romanesti in urmatorii ani au drept scop indepartarea investitorilor si investitiilor straine de tara noastra, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele onorific al PER, Mircea Cosea.
"Este cu atat mai de neinteles faptul ca FMI a solicitat Romaniei masuri dure de austeritate si de taieri severe din toate sectoarele bugetare, dar nu a oferit niciun fel de sprijin de relansare a economiei romanesti", a adaugat Cosea.
Liderul ecologist i-a solicitat premierului Victor Ponta sa ceara explicatii FMI referitoare la modul in care au s-a calculat si previzionat ca in perioada urmatoare euro va ajunge la un curs de 5,4 lei.
"Este de datoria Guvenului Romaniei ca prin toate mijloacele de care dispune sa introduca o atmosfera de calm pe pietele bursiere si sa ofere investitorilor straini certitudini cu privire la stabilitatea economiei romanesti", a subliniat Cosea.
Romania nu mai are credibilitate pentru investitorii straini - Mircea Cosea
FMI si-a revizuit in jos, de la 4% la 3,5%, prognozele privind cresterea economica ce va fi inregistrata pe termen mediu de Romania, din cauza intarzierilor cu reformele structurale si a capacitatii sub asteptari de a absorbi fonduri europene. Fondul estimeaza ca potentialul de crestere al economiei romanesti va ramane sub 2% pana in 2014 si va creste gradual la 3% pana in 2017.
Nivelurile de 5-6% de dinaintea crizei vor fi... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:52
FMI estimeaza pentru Romania o crestere economica pentru intervalul 2013-2016 de 3,5-4%, iar pentru anul acesta de 1,5%, se arata in raportul institutiei.
"In 2012, cresterea economica va fi probabil mai putin robusta decat cea estimata anterior ca urmare a efectelor de inrautatire a mediului extern privind exporturile si in plan intern la nivelul cererii (in mare parte prin intermerdiul bancilor cu capital strain).
Echipa (FMI - n.r.) estimeaza cresterea economica pentru 2012 la 1,5%, alimentata de o apreciere treptata a cererii interne private si de absorbtia sporita a fondurilor UE.. Pe termen mediu, cresterea economica in intervalul 2013-2016 este
de asteptat sa ramana puternica la nivelul de 3,5%, pana la 4 %", se arata intr-un raport al FMI.
Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI) a finalizat in a doua parte a lunii martie a patra evaluare a performantelor economice din Romana in cadrul programului stand-by. Autoritatile au indicat faptul ca va continua sa trateze acordul ca masura de precautie si, prin urmare, nu intentioneaza sa foloseasca fondurile.
In urma evaluarii, a fost pusa la dispozitie o suma aditionala echivalentul a circa 500 milioane euro (662 milioane dolari), totalul resurselor disponibile ajungand astfel la doua miliarde euro (2,74 miliarde dolari). mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 19:49