Schimbarile politice de la Varsovia ameninta sa slabeasca ritmul de crestere economica al tarii, considera Daria Zakharova, sefa misiunii FMI in Polonia, atragand atentia asupra pericolului care planeaza asupra principalului punct de sprijin al performantei economice a tarii: institutiile financiare.
Polonia a atras atentia investitorilor straini din zona Europei Centrale si de Est ca urmare a performantelor economice si a stabilitatii financiare dovedite pana in 2015, dar aceste caracteristici sunt puse in pericol de o serie de masuri populiste pe care noul guvern de la Varsovia doreste sa le adopte, explica Zakharova, intr-un interviu publicat pe site-ul oficial al FMI.
Stabilitate atractiva
Polonia a fost singura economie europeana care nu a intrat in recesiune in perioada crizei financiare din 2008, iar anul trecut a inregistrat o crestere de 3,6%.
Cu toate acestea, planurile noului guvern, instalat in functie din noiembrie 2015, ar putea afecta atat increderea investitorilor, cat si performantele economice ale tarii, crede sefa misiunii FMI din Polonia, Daria Zakharova.
"Nu credem ca recentele decizii ale autoritatilor ar avea un mare impact asupra cresterii economice pe termen scurt, dar, in functie de modul in care acestea vor fi implementate, ar putea afecta negativ economnia poloneza pe termen lung si potentialul de crestere, prin slabirea increderii manifestate de investitori", crede sefa misiunii FMI.
Un alt element demn de luat in seama este... mai mult
Marti, 05 Iulie 2016, ora 14:36
Judetele Brasov, Cluj si Ilfov, printre cele mai dezvoltate din Romania, au inregistrat anul trecut cel mai mare ritm de crestere economica la nivel national, de 5,7%.
In schimb, judetele Teleorman, Ialomita si Salaj, cu un nivel modest de dezvoltare, au incheiat anul cu scaderi ale produsului intern brut (PIB) comparativ cu 2014, potrivit datelor publicate de Comisia Nationala a Prognoza (CNP).
Economia romaneasca a inregistrat, in ansamblu, o crestere de 3,7% in 2015, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul National de Statistic (INS), preluate de News.ro. Produsul intern brut al Romaniei a fost anul trecut de circa 160 de miliarde de euro, ceea ce corespunde unui nivel de 8.000 euro/locuitor.
Veste buna din Austria pentru economia Romaniei
Insa, intre judete au existat diferente mari in ceea ce priveste evolutia PIB, releva estimarile CNP. Astfel, judetele Brasov, Cluj si Ilfov, cu un avans economic de 5,7% in 2015, au fost urmate de judetele Gorj, cu o ...citeste mai departe despre "Radiografia cresterii economice: Ce judete au excelat si ce judete au intrat in recesiune" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Martie 2016, ora 11:07
Expertii Bancii Asiatica pentru Dezvoltare cred ca economia globala va mai inregistra doua socuri de nivel mediu in perioada urmatoare, prognoza privind cresterea economica din China si India fiind redusa dupa ultima analiza.
Institutia de credit apreciaza ca economia regiunii va creste cu 5,8% in acest an si 6% anul viitor, in scadere fata de perspectiva de crestere de 6,3% prognozata anterior, anunta The Guardian.
Motor gripat
Raportul bancii cuprinde evolutia economiilor din 45 de state din regiune, inclusiv a marilor economii: China, India, Coreea de Sud si Indonezia.
Economistul sef al Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, Shang-jin Wei, sustine ca statele puternice ale Asiei vor reprezenta in continuare un motor al economiei globale, chiar daca unul care da semne de oboseala.
"Economiile in curs de dezvoltare din Asia sunt de asteptat sa aduca cea mai importanta contributie regionala la cresterea economica globala, in ciuda incetinirii ritmului de crestere economica.
Sunt insa si cateva turbulente de care trebuie sa tinem cont", estimeaza Shang-jin Wei.
Economia chineza, care a inregistrat o crestere de 7,3% in cursul anului trecut, se va apropia anul acest de un nivel de 6,8%, iar prognoza pentru 2016 indica un nivel si mai scazut, de doar 6,7 procente.
Anterior, banca estimase o crestere economica de 7,2% pe anul in curs si de 7% pentru anul urmator.
"In ciuda cererii de consum robuste, activitatea economica din China nu s-a ridicat la... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:03
La finalul anului 2014, Statele Unite au reprezentat luminita de la capatul tunelului, avand in vedere ca au avut cea mai buna performanta dintre marile economii. China a avut parte de o franare a cresterii economice, Europa a flirtat cu deflatia, iar Japonia s-a tarat din recesiune. Insa ce se va intampla in 2015?
Analistii Credit Suisse au publicat de curand prognoza pentru acest an in ceea ce priveste cele mai mari puteri ale lumii, arata The Financialist.
Tarile cu cea mai mare crestere economica din UE: Romania se afla in frunte
SUA
Prabusirea pretului petrolului in a doua jumatate a anului trecut a fost o sabie cu doua taisuri pentru americani. In ultimul trimestru din 2014 s-a inregistrat cea mai mare crestere a consumului, de 4,4%, ceea ce inseamna ca soferii au economisit bani la pompa, pe care i-au cheltuit in alta parte.
Insa a existat si reversul medaliei. Din cauza ieftinirilor, companiile de profil au redus investitiile, astfel ca s-a inregistrat un declin ...citeste mai departe despre "Cu lupa pe anul 2015: Ce se va intampla cu Europa, SUA, Japonia si China" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 16:23
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in sus prognoza privind cresterea economica a Romaniei in 2015 si 2016, la 3,3% si, respectiv 3,4%, potrivit Prognozei pe termen mediu 2015 - 2018 - varianta de primavara.
Anterior, in prognoza din iarna, CNP previziona un avans al PIB de 2,8% pentru 2015.
Potrivit sursei citate, Produsul Intern Brut se va ridica in 2015 la 701 miliarde de lei, iar in 2016 la 742 miliarde de lei. Pentru 2017, CNP prevede o crestere economica de 3,7%, iar pentru 2018 de 4%.
Banca Mondiala, optimista: Romania va devansa alte economii europene in urmatorii ani
Pe de alta parte, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca, in acest an, consumul final va creste cu 3,1%, iar in 2016 cu 3,3%, consumul individual al gospodariilor se va majora cu 3,2%, respectiv cu 3,4%, iar cel colectiv efectiv al administratiei publice cu 1,4% si, respectiv cu 3%.
Potrivit datelor publicate pe 13 mai de Institutul National de Statistica, Produsul Intern Brut a fost ...citeste mai departe despre "Prognoza buna pentru Romania: Crestere economica de 3,3% in acest an" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 20:44
Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit usor estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care il preconiza in luna februarie, conform previziunilor de primavara publicate marti de Executivul comunitar.
"Cresterea economica in Romania este prognozata sa ramana robusta in 2015 si in 2016, sustinuta de consumul privat solid si redresarea investitiilor. Inflatia ar urma sa scada semnificativ in 2015 si sa ramana la un nivel scazut, iar procesul de consolidare fiscala s-ar putea schimba in 2016", se arata in raportul Comisiei Europene.
Romania, locul 5 in UE la cresterea economica
In acest an, cresterea PIB-ului va ramane robusta si peste potential, la 2,8%, in principal datorita consumului privat si a investitiilor. Accelerarea cererii pe plan intern, sprijinita de reducerea taxarii indirecte, precum si de mediul extern ar urma sa majoreze avansul economiei la 3,3% in 2016.
Executivul comunitar estimeaza ca increderea ...citeste mai departe despre "Romania, veste buna de la Comisia Europeana privind cresterea economica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Mai 2015, ora 15:26
Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,7%, fata de avansul de 2,4% pe care il preconiza in luna noiembrie, conform previziunilor de iarna publicate joi de executivul comunitar.
"Cresterea economica in Romania este prognozata sa ramana peste potential la 2,7% in 2015 si 2,9% in 2016, sustinuta de cererea interna si revenirea graduala a economiei globale.
Consumul privat este asteptat sa ramana robust, pe masura ce cresterea salariilor, inflatia scazuta, scaderea dobanzilor si imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii sunt factori care sustin puterea de cumparare a gospodariilor", se arata in raportul Comisiei Europene, citat de Agerpres.
Executivul comunitar adauga ca dupa doi ani de scadere, atat investitiile private cat si cele publice ar urma sa inceapa sa-si revina. De asemenea, exporturile vor continua sa creasca in 2015 si 2016, insa importurile vor avansa mai rapid astfel ca aportul exporturilor nete la cresterea economica va fi unul usor negativ in 2016.
"Riscurile la adresa perspectivei macroeconomice si inflatiei par a fi echilibrate. Printre riscurile in scadere se numara o accelerare peste asteptari a fenomenului de deleveraging si impactul unei noi deteriorari a tensiunilor geopolitice, de pe urma conflictului dintre Ucraina, asupra increderii si perspectivelor economice ale principalilor parteneri comerciali. Riscurile in sus sunt legate de efectele peste asteptari ale... mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 14:14
Banca Mondiala (BM) anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,9% a economiei Romaniei, cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iunie anul trecut, indicatorul urmand sa accelereze anul viitor la 3,2,%, potrivit prognozei economice globale a institutiei financiare internationale.
In iunie anul trecut, Banca Mondiala prognoza un avans de 3,2% al economiei Romaniei in 2015 si de 2,9% in 2016.
Institutia a revizuit usor si estimarea referitoare la cresterea economica din 2014, la 2,6%, de la un nivel de 2,7% anticipat in octombrie, redus de la 2,8% in iunie.
FMI si Comisia Europeana anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,5%.
Valcov: Nu am cum sa cred intr-o crestere economica sub 3% in 2015
"In Ungaria si Romania, cresterea economica va fi alimentata mai mult de cererea interna, sustinuta de imbunatatirea conditiilor pe piata muncii si de increderea populatiei, precum si de investitiile publice in infrastructura, finantate in mare parte de Uniunea Europeana", se arata in raportul Bancii Mondiale.
Inflatia a inceput sa incetineasca in multe state aflate in dezvoltare, ca efect al declinului preturilor materiilor prime si, in unele state, precum Brazilia, al masurilor de descurajare a cresterii exagerate a creditarii.
In Ungaria, Romania si Serbia, inflatia a coborat sub tintele inferioare ale bancilor centrale, pe fondul unei cresteri economice anemice, noteaza Banca Mondiala.
Multe state din Europa Centrala si de... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 10:24
Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, apreciaza ca anul viitor avansul economiei Romaniei va depasi 3%, iar incasarile bugetare vor fi peste nivelul prognozat in proiectul bugetului de stat, intrat vineri in dezbaterea plenului Parlamentului.
"Nu cred in cresterea economica de 2,5% (pe care este fundamentat proiectul bugetului - n. r.) anul viitor sub nicio forma, in sensul in care nu am cum sa cred intr-o crestere sub 3% (...). Cred foarte mult ca vom avea venituri peste cele prognozate (...) Ma bazez si pe conformarea la plata si pe actiunile ANAF si pe o crestere economica mult mai mare decat cea prognozata", a afirmat Valcov, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Nivelul veniturilor bugetare pentru anul 2015 a fost subiectul pe care autoritatile romane nu au ajuns la un acord in cadrul negocierilor recente cu Misiunea comuna a Fondului Monetar International /FMI/ si Comisiei Europene, in proiectul de buget fiind prevazut un nivel mai prudent pentru incasarile bugetare pentru anul viitor, care insa pot fi ajustate ulterior in functie de evolutia din prima parte a anului.
Veniturile suplimentare pe care autoritatile le asteapta pentru prima parte a anului 2015 ar putea fi utilizate pentru promovarea unei reduceri de TVA din a doua jumatate a anului 2015, fie o reducere pe ansamblu a cotei de 24%, fie o reducere de la 24% la 9% pentru anumite categorii de alimente - carne, legume-fructe.
"Daca vom avea patru miliarde de lei in plus in primul... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 17:28