Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie.
"Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an,... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 16:18
Toata constructia programului economic derulat in acest an a fost bazata pe un set de indicatori macroeconomici, revizuiti de CNSP in prognoza de primavara si ramasi la fel pana acum in lipsa unei (deja prezentate in alti ani pana la mijlocului lui octombrie) alte prognoze pentru 2019.
Din compararea cu datele disponibile deja confirmate de INS se poate vedea cum stam "la pauza" pentru cifrele privind PIB-ul si ceva mai spre mijlocul "reprizei a doua" in materie de deficite externe si curs de schimb.
Prima observatie si cea mai importanta este ca am consumat in 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul si chiar peste in cazul administratiei publice (surprinzatoare cresterea pe partea de formare bruta de capital fix), dar fara a produce la nivelul care ne-ar fi permis, chiar si potrivit estimarilor oficiale, sa putem sustine echilibrele din economie.
In loc sa creasca cu 5,4%, industria, principalul sector de activitate ce da trendul general in economie, a obtinut doar un foarte anemic 0,1% si inca pe o traiectorie de scadere de la inceputul anului in curs. Agricultura a fost si ea aproape de stagnare in prima jumatate a anului, in loc sa avanseze cu cele doua procente prognozate.
Sectorul care a crescut dublu fata de estimari (beneficiind, insa, si de rezultatele mai slabe din anii anteriori, care s-au constituit drept baza de raportare) a fost cel de constructii. Cu partea buna ca a sustinut cresterea economica, dar si cu dezavantajul de a masca rezultatele... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 12:39
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) are o viziune optimista privind indicatorii economici in 2018, in vreme ce marii jucatori bancari sunt mult mai prudenti si au, uneori, perspective mai severe, din cauza presiunii dobanzilor si a deprecierii monedei nationale.
Diferenta majora dintre cele doua perspective este ca, in timp ce bancile finanteaza atat economia cat si deficitul bugetar, CNP furnizeaza argumentele pe care Guvernul a construit bugetul statului si pe care finantatorii economiei le pun sub semnul intrebarii.
Cifrele oficiale: Varianta Comisiei Nationale de Prognoza
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru 2018 o crestere economica de 5,5%.
Produsul Intern Brut (PIB) urmeaza sa ajunga la 907,9 miliarde lei, iar PIB/locuitor la 46.617 lei.
Inflatia medie anuala va fi de 3,1%, dupa o valoare estimata la 2,6% pentru 2017.
Cursul mediu ar urma sa scada pana la 4,55 lei/euro (fata de 4,56 lei/euro estimat pentru 2017), potrivit prognozei optimiste a CNP.
Rata somajului s-ar putea situa la 3,9% in 2018, conform prognozei oficiale a statului.
Citeste mai multe despre Versiuni foarte diferite pe indicatorii economici 2018: Prognoza oficiala si cifrele de lucru ale bancilor pe www.cursdeguvernare.ro ...citeste mai departe despre "Versiuni foarte diferite pe indicatorii economici 2018: Prognoza oficiala si cifrele de lucru ale bancilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 18:40
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in sus estimarile privind cresterea economica din acest an a Romaniei, la 5,6%, fata de 5,2% cat estimase anterior, arata prognoza preliminara de toamna publicata de institutie.
CNP pastreaza insa prognoza de crestere economica pentru anul 2018, la 5,5%, pentru 2019 si 2020 la 5,7%, iar pentru 2021, la 5%.
Produsul Intern Brut (PIB) s-ar ridica in acest an la 837,1 miliarde lei, potrivit CNP, fata de 816,5 miliarde lei cat indica prognoza de primavara a CNP.
In 2018, PIB-ul Romaniei este preconizat la 901,7 miliarde lei, iar in 2019, la 970,6 miliarde lei.
Prognoza CNP mai arata ca PIB-ul ar putea creste la 1.045 miliarde lei in 2020 si la 1.119,2 miliarde lei in anul 2021.
De asemenea, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, de 5,7%, in al doilea trimestru din acest an, fata de trimestrul II din 2016, arata un raport al Eurostat din luna august.
Eurostat: Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din UECrestere economica de 5,9% in al doilea trimestru, peste asteptari, anunta INS
Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat pe primul semestru o crestere cu 5,8% pe seria bruta si cu 5,7% pe seria ajustata sezonier fata de acelasi perioada din 2016. Cresterea a fost sustinuta de toate ramurile economiei, cu exceptia constructiilor.
Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul II al anului, a fost de 207636,2... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 16:46
Comisia Europeana a revizuit in urcare cu un punct procentual, la 5,2%, estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti in acest an, avansul urmand sa incetineasca la 3,9% in 2017 si sa ajunga la 3,6% in 2018, conform previziunilor economice de toamna publicate miercuri.
Estimarile au fost revizuite in urcare fata de previziunile din primavara, cand Executivul comunitar estima ca economia romaneasca va inregistra un avans de 4,2% in 2016 si unul de 3,7% in 2017.
"Cresterea reala a PIB este in prezent una din cele mai mari din UE si este preconizat sa ramana robusta in urmatorii ani, sprijinita de relaxarea fiscala si majorarile de salarii. Inflatia este de asteptat sa creasca pe masura ce efectele precedentelor reduceri de taxe vor disparea. Deficitul guvernamental este estimat sa creasca considerabil din cauza reducerilor de taxe si majorarilor de salarii in sectorul public", se arata in raportul CE.
In ceea ce priveste deficitul public, CE se asteapta ca politicile ...citeste mai departe despre "Cresterea economica in Romania, anul acesta, este peste asteptari. In 2017, se tempereaza si creste deficitul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 23:46
Perspectiva cresterii economice in Marea Britanie s-a injumatatit in urma votului pro-Brexit din luna iunie, dupa cum arata cea mai recenta prognoza prezentata de economistii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Daca la inceputul verii acestui an perspectiva economica prezentata de OCDE pentru Regatul Unit prevedea o crestere de 2% pentru 2017, in ultimele trei luni situatia pare sa se fi deteriorat rapid, economistii organizatiei din Paris prognozand o crestere cu doar 1% a economiei britanice in cursul anului viitor, anunta The Independent.
Efect intarziat
Votul pro-Brexit va lovi economia britanica abia anul viitor, pe fondul incertitudinii care planeaza asupra relatiilor economice pe care Londra va trebui sa le construiasca odata ce declanseaza procedura de iesire din Uniunea Europeana.
Pentru moment, interventia Bancii Angliei si stabilizarea pietei financiare din regat a dat un mic avant economiei Marii Britanii, prognoza de crestere pe anul in curs fiind revizuita de la 1,7 procente, la 1,8%.
In acelasi timp insa, perspectiva pentru 2017 reprezinta cea mai mare retrogradare din punct de vedere procentual suferita de una din economiile dezvoltate ale lumii.
"Incertitudinea privind politicile viitoare si reactia economiei la acestea ramane la un nivel ridicat, riscurile fiind de asemenea crescute", a apreciat Catherine Mann, economistul sef al OCDE.
In replica, ministrul britanic al Finantelor, Phillip Hammond, crede ca... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2016, ora 14:23
Prognozele economice sunt un joc complicat - daca o nimeresti, nu numai ca vei fi aplaudat, dar probabil ca vei castiga si o gramada de bani. Insa, daca gresesti, nu vei mai putea niciodata sa retragi ce ai spus, iar predictiile tale vor suna extrem de amuzant intr-o buna zi.
In ultimele decenii, mintile sclipitoare ale planetei au lansat multe prognosticuri despre economiile nationale si modul in care se va schimba lumea. De-a lungul timpului, unele dintre ele au devenit cu adevarat ilare.
Jurnalistii de la Business Insider au compilat cele mai mari esecuri in ceea ce priveste predictiile economice facute de unii dintre cei mai priceputi oameni din istorie.
Previziuni Goldman Sachs: Care vor fi cele mai mari economii in 2050
Ipoteza "Japonia - numarul unu mondial" a fost lansata de un expert de la Harvard, Ezra Vogel, in anul 1979. Nici atunci nu a fost prea populara ideea ca economia Statelor Unite va fi surclasata de prospera Japonie, insa acum suna cu totul ...citeste mai departe despre "Cele mai rasunatoare previziuni economice facute vreodata: Astazi suna ca o gluma" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Mai 2015, ora 11:54
Perspectivele pentru economiile avansate se imbunatatesc, pe fondul redresarii zonei euro, potrivit unui raport publicat, luni, de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), transmite Reuters.
Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizatiei a crescut in noiembrie, ajungand la 100,9 puncte, de la 100,7 puncte in octombrie. Este cel mai ridicat nivel al acestui indicator din martie 2011.
Zona euro a inregistrat 'o schimbare pozitiva a evolutiei economiei', indicatorul urcand la 101 puncte in noiembrie, de la 100,8 puncte in octombrie, pe fondul imbunatatirii perspectivelor principalelor economii - Germania, Franta si Italia - se arata in raportul OECD.
De asemenea, se inregistreaza un avans solid in SUA si Japonia.
Pentru marile economii emergente, perspectiva este mixta, arata datele OECD. China inregistreaza o crestere nesigura, indicele compozit a urcat in noiembrie la 99,4 puncte, de la 99,3 puncte in octombrie, in timp ce in India indicatorul s-a mentinut la 97,5 puncte, iar in Rusia s-a observat a treia crestere lunara consecutiva.
Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate, in materie de politica economica, sociala si de guvernare.
Cele 33 de state membre ale OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii. mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 17:30
FMI a mentinut prognoza de crestere economica la 1,5% pentru acest an si a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Potrivit surselor, Romania a indeplinit toate tintele cantitative stabilite pentru primul semestru al acestui an si nu va cere nicio derogare in board-ul FMI.
Totodata, autoritatile romane si misiunea FMI au convenit asupra scrisorii suplimentare de intentie la acord, care include noile tinte si masurile care vor fi intreprinse in perioada urmatoare.
Rezultatele evaluarii acordului de tip preventiv vor fi prezentate duminica dupa-amiaza de presedintele Traian Basescu.
Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a spus ca Romania va continua sa inregistreze in acest an crestere economica si chiar sa accelereze anul viitor ritmul de crestere, dar numai prin continuarea "satisfacatoare" a reformelor, imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE si planuri de investitii solide.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.
Rezultatele evaluarii vor fi prezentate luni, intr-o conferinta de presa, de catre oficialii FMI, Bancii Mondiale si cei ai Comisiei Europene. mai mult
Duminica, 31 Iulie 2011, ora 12:27