Cursul de schimb al leului fata de euro s-ar putea situa la 4,43 in decembrie 2013 si 4,33 in decembrie 2014. Estimarile pentru decembrie 2013 variaza intre 4,3 si 4,5 iar cele pentru decembrie 2014 intre 4 si 4,7 lei, potrivit unui sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
"Estimez incheierea anului 2013 cu un curs EUR-RON la un nivel de 4,5, sub impactul relaxarii
dobanzii de politica monetara de catre BNR. In 2014 in schimb este posibil sa asistam la o
apreciere notabila a cursului in linie cu cresterea economica durabila tintita", a spus Cristiana Barabula, membru AAFBR si analist credite BRD Groupe Societe Generale.
Cursul de schimb al dolarului in raport cu euro s-ar putea situa la 1,30 in decembrie 2013 si 1,25
in decembrie 2014. Estimarile pentru decembrie 2013 variaza intre 1,25 si 1,36 iar cele pentru
decembrie 2014 intre 1,20 si 1,40.
Scad dobanzile
Dobanda interbancara ROBOR la 3 luni s-ar putea reduce usor pana la nivelul de 3,70% in decembrie 2013, pe fondul relaxarii politicii monetare de catre BNR. Cotatia ROBOR la 3 luni pentru decembrie 2014 este estimata la 3,40%. Previziunile pentru decembrie 2013 variaza intre 3,5% si 4,3% iar cele pentru decembrie 2014 intre 3% si 4,25%.
"Continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobanzii cheie la nivelul de 4% pana la finele acestui an ar putea conduce la scaderea dobanzilor de pe piata interbancara (cu efecte... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 18:03
Cursul de schimb va ajunge, la finele anului, la 4,65 lei/euro si 3,55 lei/dolar, urmand ca, in urmatorii ani, sa scada usor, pana la 4,06 lei/euro si, respectiv, 3,20 lei/dolar in 2017, conform unui raport al Economist Intelligence Unit.
Pentru finele lui 2014, EIU estimeaza un curs de 4,36 lei/euro si 3,38 lei/dolar, pentru 2015 de 4,3 lei/euro si 3,42 lei/dolar si pentru 2016 - 4,06 lei/euro si 3,22 lei/dolar.
"Ne asteptam ca leul sa fie in continuare supus turbulentelor in 2013, date fiind persistenta in zona euro a nesigurantei si incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achizitionare de obligatiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrala a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pietelor emergente, cum este si Romania, care au nevoie mare de finantare. Am prognozat o apreciere reala modesta a monedei nationale in perioada 2013-2017, in linie cu evolutia productivitatii si recuperarea economica", se arata in raport.
Evolutia leului in 2012
Anul trecut, leul s-a depreciat, in medie, in termeni nominali, cu 4,9% fata de euro, pana la 4,46 lei/euro, si cu 12,1% fata de dolarul SUA, pana la 3,47 lei/dolar. Deprecierea in termeni reali a fost de 6,5%, fata de un cos de valute.
Deprecierea monedei nationale in 2012 a fost o consecinta a unui mixt de factori, precum instabilitatea politica interna, datorata celor trei schimbari de Guvern in prima jumatate a anului, referendumul pentru demiterea presedintelui... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 17:12
Leul va ramane o moneda stabila in cel de-al doilea trimestru, prognozele analistilor plasand euro la o cotatie de 4,4 lei la jumatatea anului. Optimismul se bazeaza pe un context economic favorabil, care poate fi spulberat cu usurinta prin scandaluri politice.
Evolutia echilibrata si matura a monedei nationale in 2013 a fost generata de un interes crescut din partea investitorilor pentru pietele emergente si de stabilitatea politica la nivel national.
"Pe termen foarte scurt, vedem un anumit potential de apreciere pentru RON, datorita acestor intrari de capital strain pe titlurile de stat, care ar putea continua la urmatoarele licitatii", a declarat analistul ING, Mihai Tantaru, care prognozeaza un curs de 4,4 lei/euro, la jumatate anului si de 4,3 lei/euro la finalul anului.
Melania Hancila, economist-sef Volksbank, confirma prognoza de 4,4 lei/euro la finalul celui de-al doilea trimestru.
Estimari similare ofera si analistul financiar Aurelian Dochia, care ia totusi in calcul o depreciere usoara, in baza diferentelor de inflatie de circa 3% intre UE si Romania, care se vor reflecta in curs, in ciuda unei evolutii stabile a leului. Astfel, jumatatea anului ar putea surprinde euro la o cotatie de peste 4,4 lei.
Leul a inceput anul bine
Prognozele valutare iau in calcul evolutie buna a leului din acest an, fiind singura moneda, alaturi de coroana suedeza, care a inregistrat cresteri (+0,7%) in fata euro, in primul trimestru.
Evolutia cursului... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 15:44
Leul a reusit sa ramana cea mai performanta moneda europeana in primele doua luni ale anului in comparatie euro, care a avut o evolutie slaba in februarie, depreciindu-se fata de principalele monede.
Moneda romaneasca a crescut cu aproximativ 0,5% fata de cea europeana in februarie, variatii suferite in aceasta perioada fiind, in general, reduse. Aceasta crestere, coroborata cu avansul semnificativ din luna ianuarie, reprezinta o apreciere a leului romanesc fata de euro cu 2% in ianuarie si februarie, se arata intr-o analiza a Noble Securities.
"Leul s-a mentinut pe un trend favorabil, iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente a sustinut increderea investitorilor in moneda nationala inclusiv in ultima perioada", a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania.
Dintre monedele europene, coroana suedeza a reusit sa creasca fata de euro cu aproximativ 1,6% in februarie, in timp ce lira sterlina s-a depreciat cu peste 6%, in urma rezultatelor slabe inregistrate de economia britanica si retrogradarea ratingului Marii Britanii de catre agentia de evaluare Moody's.
Coroana ceha, zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat de asemenea scaderi in comparatie cu moneda europeana de 2,2%, 1,8% si respectiv 1,3%.
Cum a evoluat dolarul
Dolarul american este insa marele castigator al lunii februarie, el crescand in raport cu monedele... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 15:05
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a publicat prognoza de iarna pentru perioada 2013-2016, care contine estimari oficiale legate de activitatatea economica a Romaniei.
Aceasta proiectie, publicata pe site-ul CNP, contine unele estimari revizuite negativ, in comparatie cu prognoza de toamna, aparuta in noiembrie 2012.
Produsul intern brut
Pentru 2013, institutia prognozeaza un produs intern brut de 623,3 milioane de lei, consemnand, astfel, o crestere de 1,6% fata de 2012 (585,2 milioane de lei).
In 2014, PIB-ul va urca cu 2,2%, pana la 660,6 milioane de lei, in timp ce, in 2015, avansul va fi de 2,8%, pana la 696,3 milioane de lei. In 2016, economia va avansa cu 3% (734,7 milioane de lei), conform CNP.
Comparativ, in prognoza de toamna, cresterea economica pentru 2013 era de 2%.
Citeste mai multe despre Prognozele oficiale pe 2013, reduse din nou: Curs, crestere economica, inflatie, salarii si somaj pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 09:26
Moneda nationala ramane vulnerabila in 2013. Daca o parte dintre analisti mentine un oarecare optimism, datorita stabilitatii politice de pe plan intern, exista voci care atrag atentia asupra unei serii de pericole.
Mai exact, principalele amenintari raman rambursarea datoriei externe, incertitudinea privind un nou acord cu FMI, dar si tensiunile externe. Pe plan intern, lipsa unor masuri care sa incurajeze dezvoltarea economica are toate sansele sa tina capitalurile straine departe de Romania.
"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat, pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
Iar daca Hancila crede ca rambursarea imprumutului catre FMI nu va afecta cursul valutar, deoarece cea mai mare parte va fi platita din rezervele BNR, nu de aceeasi parere sunt si economistii ING.
"Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.
Leul a inceput anul in forta
Deocamdata insa, la nivelul lunii ianuarie, leul a inregistrat rezultate excelente, cu o medie a cursului euro/leu de 4,3793. Mai mult, cursul a scazut pana la 4,3351... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 13:41
Alegerile parlamentare de duminica nu pun imediat presiune pe cursul valutar, dar in perioada urmatoare, acesta va fi influentat in mod direct de stabilitatea pe care o va crea sau nu, noua echipa guvernamentala si de modul in care aceasta va negocia cu FMI un nou acord de tip preventiv.
"Credem ca presedintele Basescu il va nominaliza pe Victor Ponta ca premier, iar acest lucru, desi nu o sa faca leul sa se aprecieze, va fi totusi pozitiv, pentru ca in masura in care USL va castiga alegerile cu peste 50%, presedintele Basescu nu prea va avea de ales in directia aceasta", au declarat pentru Business24 reprezentantii departamentului economic al ING.
Potrivit acestora, imediat dupa alegeri, principalul obiectiv al guvernului va fi negocierea unui nou acord de imprumut stand by cu FMI.
"Romania are de rambursat niste sume destul de importante la anul din rezerva BNR sau din ce imprumuturi a atras Ministerul de Finante de la Banca Mondiala si FMI. Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.
Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei au de platit in urmatorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externa si alte datorii in valuta.
In aceste conditii, este de greu de crezut ca BNR va mai sta in spatele leului pentru a-l sustine, potrivit economistilor ING.
"Noi credem ca FMI va pune... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 07:32
Daca problema referendumului pentru presedinte este una in primul rand politica - si as spune ca nu mai este nicidecum despre presedinte, ci mai degraba despre democratie si acceptarea principiilor europene intr-un stat membru al Uniunii Europene - omul de rand a fost lovit indirect, indiferent de opiniile sale politice, prin deprecierea leului.
Pana la inceputul lunii iulie, leul s-a depreciat in anul 2012 cu 2,5% fata de euro si zlotul polonez, cu 1,45% fata de coroana ceha si cu 5,7% fata de forintul maghiar. Am ales sa nu comentez doar evolutia leului fata de euro, tocmai pentru ca multi analisti au incercat sa "dea vina" pe contextul international sau regional (in special pe cel din zona euro) pentru deprecierea monedei nationale, minimalizand efectele politice interne. Este clar insa ca leul s-a "decuplat" clar de la monedele din regiune in ultimele trei saptamani.
Astfel, leul a pierdut 4,1% in fata zlotului, 3,3% in fata coroanei si tot 3,3% in fata forintului, comparativ cu pierderea de 4,27% fata de euro. Asadar, deprecierea leului are o componenta "regionala" redusa in aceasta perioada, cel putin 3% putand fi atribuit problemelor interne grave. Asta ca sa fie clar ce s-a intamplat pana acum!
Traian Basescu ramane presedinte, insa cursul valutar este mai greu de "reparat"
Intr-o singura zi, conflictul politic s-a solutionat prin rezultatul referendumului: asadar, Traian Basescu ramane presedintele Romaniei. Evolutia cursului valutar insa va fi... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 08:15
Analistii financiar-bancari din Romania estimeaza ca in urmatoarele sase luni cursul va oscila intre 4,40 lei/euro si 4,70 lei/euro, iar la finalul perioadei cotatia se va plasa la 4,49 lei/euro.
Cursul a urcat accelerat in ultima saptamana, odata cu intensificarea aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Astfel, cursul de referinta a atins trei maxime istorice in ultimele trei zile si a ajuns la 4,5142 lei/euro. Pe piata interbancara, cotatiile au urcat mai accelerat si au ajuns vineri la un record istoric de 4,5380 lei/euro, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Analistii estimeaza, totodata, ca rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 2,1% in luna iunie. Estimarile lor variaza intre 1,7% si 2,4%, conform raspunsurilor la un sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
"Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 3,7%. Aceasta valoare este in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea prognozata in cadrul sondajului anterior. Rata anuala a inflatiei din decembrie 2013 s-ar putea situa la 3,5%, nivel neschimbat fata de sondajul anterior", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 20:29