Economia globala inainteaza intr-un ritm destul de lent, potrivit unui raport recent al Fondului Monetar International (FMI).
Institutia a redus prognoza de crestere din 2014 la 3,4%, un nivel cu 0,3 procente mai mic fata de estimarea realizata in luna aprilie.
Totusi, aceasta cifra este superioara celei inregistrate anul trecut, de 3,2%.
FMI a facut revizuirea din cauza Statelor Unite, care au inregistrat un prim trimestru slab in conditiile unei ierni capricioase, care a sugrumat cererea interna.
Romania, cea mai mare crestere economica din UE. Industria a fost principalul motor
Si alte economii mari au primit vesti proaste: prognozele pentru China, Franta si Rusia au fost, de asemenea, reduse.
Tensiunile ...citeste mai departe despre "FMI, anunt despre cresterea economica: SUA sunt de vina" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Iulie 2014, ora 08:56
Economiile germana si franceza, primele doua economii din zona euro, au inregistrat o crestere economica peste asteptari in trimestrul al doilea al acestui an, arata cifrele preliminare publicate miercuri de institutele de statistica din cele doua tari.
Potrivit Oficiului federal de statistica (Destatis), Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere peste asteptari de 0,7% in perioada aprilie-iunie 2013, gratie in special cresterii consumului gospodariilor si a investitiilor, transmite AFP.
De asemenea, contrar asteptarilor, comertul extern a contribuit si el la cresterea economica, Destatis precizand ca exporturile au crescut mai rapid decat importurile.
Cresterea de 0,7% inregistrata in trimestrul al doilea, vinde dupa un prim trimestru in care economia germana a stagnat, iar in ultimul trimestru al anului trecut a inregistrat o contractie de 0,5%.
In cazul economiei franceze, aceasta a iesit din recesiune in al doilea trimestru al acestui an gratie unei o cresteri surprinzatoare a Produsului Intern Brut cu 0,5%, cel mai mare avans inregistrat dupa primul trimestru al anului 2011, a informat Institutul national de statistica din Franta (Insee). Aceasta relansare vine dupa doua trimestre consecutive (la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013) de contractie a PIB-ului ( minus 0,2% de fiecare data).
Insee a precizat ca aceasta evolutie pozitiva se datoreaza in special revenirii consumului gospodariilor, care a crescut cu 0,4% in al doilea... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 09:40
Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit usor prognozele privind cresterea economiei globale atat pentru anul in curs cat si pentru anul urmator, ca urmare a cererii de consum mai slabe si a incetinirii inregistrate de mai multe economii emergente importante.
Pentru anul in curs, Fondul a revizuit proiectia privind avansul economiei mondiale de la 3,3%, cat estima in aprilie, la 3,1%, aceeasi rata inregistrata si anul trecut, arata date publicate de institutie pentru actualizarea estimarilor din raportul World Economic Outlook din aprilie.
Pentru anul urmator, prognoza privind cresterea PIB a fost inrautatita de asemenea cu 0,2 puncte procentuale, de la 4% la 3,8%.
"Cresterea economica este estimata sa ramana redusa, la usor peste 3% anul acesta, acelasi nivel ca anul trecut. Este mai putin decat anticipam in aprilie, in mare parte din cauza cererii apreciabil mai slabe si a incetinirii in mai multe din economiile emergente importante, precum si din cauza recesiunii mai pronuntate din zona euro", se arata in raport.
Fondul a inrautatit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru anul acest si cu 0,2 puncte pentru anul urmator, la 1,2%, respectiv 2,1%. In cazul celor emergente, revizuirea negativa s-a situat la 0,3 puncte procentuale atat pentru anul in curs cat si pentru 2014. Astfel, in 2013 economiile emergente ar urma sa inregistreze o crestere de 5%, urmata de 5,4% anul urmator.
Estimarile privind Europa Centrala si de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:25
Prognozele de crestere economica ale Frantei vor fi revizuite in scadere, dupa anuntul privind scaderea economica de 0,3% din ultimul trimestru al anului 2012.
"Avem o tinta slaba de crestere in 2013. In urmatoarele saptamani, probabil vom regandi perspectivele noastre de crestere. Vom face asta intr-un ritm adecvat si prin metoda potrivita. Politica pe care o sustin eu nu necesita rigoare sau austeritate, dar solicita seriozitate, continuitate si stimularea cresterii", a declarat Pierre Moscovici pentru RTL, conform Agerpres.
Guvernul de la Paris prognoza o crestere a Produsului Intern Brut de 0,8% in acest an, in timp ce INSEE estima un avans de doar 0,1%, tinand cont de taierile bugetare necesare pentru reducerea deficitului.
In comparatie, Bundesbank sustine ca Germania va reveni pe crestere economica in primul trimestru ca efect al revenirii sectorului industrial, dupa ajustarile de productie care au avut loc la finele anului 2012.
Banca Centrala Europeana estimeaza ca zona euro isi va reveni la finele acestui an, insa daca moneda euro continua sa se aprecieze acest lucru ar putea submina avantajele competitive pentru cele mai puternice state membre. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 15:13
Fondul Monetar International (FMI) a redus prognozele de crestere economica globala pentru 2012 si 2013, din cauza temerilor privind prelungirea recesiunii din Spania, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, si in urma incetinirii expansiunii pietelor emergente, precum India si China.
Pentru acest an, prognoza FMI a fost coborata cu 0,1 puncte procentuale, la plus 3,5%, iar estimarea pentru 2013 a fost corectata cu 0,2 puncte, de la 4,1% la 3,9%, potrivit Prognozei Economice Mondiale prezentata de creditorul de la Washington.
Raportul prezinta date privind evolutia celor mai mari economii dezvoltate si emergente ale lumii si pune accentul pe criza financiara si economica de la periferia zonei euro.
Fondul anticipeaza o crestere economica mondiala de 3,5% pentru acest an, respectiv 3,9% pentru 2013, prognoze conditionate insa de doua premise importante, anume ca actiunile anticriza ale liderilor europeni vor fi suficiente pentru a imbunatati treptat situatia statelor aflate in dificultate, iar masurile recente de politica monetara adoptate in unele state emergente pentru stimularea economiei vor incepe sa-si faca efectul, se spune in raport.
Previziunile FMI legate de evolutia economica a unor tari europene si state emergente
FMI estimeaza ca economia Spaniei se va contracta in acest an cu 1,5%, iar anul viitor cu 0,6%, in timp ce pentru Italia este estimata o scadere de 1,9% a Produsului Intern Brut in 2012, urmata de un declin de 0,3% in 2013.... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 12:44
Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, s-a declarat prudent in privinta prognozei de crestere economica a Frantei pentru anul viitor, subliniind ca guvernul va continua politica de reducere a scutirilor fiscale.
Intrebat la postul de radio RTL daca Franta va atinge tinta de crestere economica pentru 2012, de 1%, Baroin a afirmat: "Prudenta este necesara in Franta, este necesara in Germania, care si-a corectat prognozele de crestere in aceleasi proportii ca noi, cu aceleasi estimari ca ale noastre".
Franta a redus saptamana trecuta prognoza de crestere economica pentru anul viitor de la 1,7% la 1%.
Vom face totul pentru a atinge acest obiectiv de crestere", a aratat ministrul, notand ca nu depinde numai de masurile luate de Franta.
Guvernul presedintelui Nicolas Sarkozy anunta luni reduceri de costuri de 6-8 miliarde euro, pentru a respecta tinta de deficit in contextul unei cresteri economice sub asteptari.
Baroin a aratat sambata ca bugetul de anul viitor va fi cel mai "riguros" de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, menit sa reduca deficitul bugetar cu 20% de la nivelul de 113 miliarde euro estimat pentru acest an. mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 10:15
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, marti, ca Romania va fi obligata, din cauza situatiei externe, sa isi modifice prognoza de crestere economica pentru anul viitor, dar si-a exprimat speranta ca aceasta nu va fi modificata "prea mult", transmite corespondentul Mediafax.Gheorghe Ialomitianu a declarat, marti, la Cluj-Napoca, la o intalnire cu contribuabilii din Cluj si din judetele invecinate, ca autoritatile centrale nu vor pune in pericol politica de investitii pentru a veni cu masuri populiste, chiar daca este an electoral.
"Pentru 2012 am avut o prognoza de crestere economica discutata cu FMI intre 3,5 si 4 la suta. Sigur ca ce se intampla pe pietele financiare, ce se intampla in celelalte tari, ne afecteaza si pe noi. Exportul se face in Spania, Italia, Franta, care au probleme, iar iesirea din recesiune s-a bazat in mare masura pe export.
Vom fi obligati sa revizuim prognoza de crestere economica si sa speram ca nu prea mult. In 2012, daca exteriorul nu ne furnizeaza vesti bune, sa mergem pe politica de investitii, sa avem o crestere sustenabila.
Nu vom pune in pericol politica de investitii pentru a veni cu masuri populiste, chiar daca este an electoral. Daca nu vom reusi sa revenim cu salariile in 2012 sau procentul va fi mai mic, acest procent va fi datorita politicii sanatoase a Guvernului Boc de a da bani pentru investitii", a spus Ialomitianu.
El a precizat ca ar dori reducerea contributiilor sociale pentru angajatori,... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 14:01
FMI a revizuit negativ prognoza de crestere economica pe 20111 pentru toate marile economii ale lumii, conform Mediafax. Vezi ce spune Fondul despre evolutia Romaniei.Pentru anul urmator, fondul a modificat prognoza pentru expansiunea economiei globale de la 4,5% in iunie la 4%, se arata in raportul Perspectiva Economiei Globale.
In privinta Romaniei, FMI a mentinut estimarile de crestere la 1,5% pentru acest an si 3,5% pentru anul umator. La incheierea misiunii FMI la Bucuresti de la sfarsitul lunii iunie, institutia financiara a anuntat 1,5% pentru acest an si 3,5-4% pentru anul urmator. Fondul anticipeaza un avans mediu anual al preturilor de consum in Romania de 6,4% in acest an si 4,3% anul urmator, respectiv o majorare foarte usoara a deficitului de cont curent de la 4,5% in acest an la 4,6% in 2012. Somajul este estimat la 5% pentru anul in curs, fata de 7,6% in 2010, respectiv la 4,8% anul urmator.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, luni, ca Romania trebuie sa-si revizuiasca prognoza de crestere economica, asa cum fac in aceasta perioada toate tarile europene.
"Din cauza incetinirii cresterii economice la nivel mondial, toate tarile trebuie sa faca aceasta revizuire, iar Romania nu va fi scutita de acest lucru", a spus Ialomitianu.
Intrebat care sunt noile prognoze, Ialomitianu a raspuns: "Noi facem analize si decizia o luam impreuna cu FMI si Comisia Europeana, pentru ca suntem intr-un acord cu FMI si suntem parteneri si acolo vom lua o... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 16:39
Banca centrala a Frantei a revizuit in urcare cu 0,1 puncte procentuale, la 0,6%, estimarea de crestere a produsului intern brut (PIB) din al patrulea trimestru si a anuntat o imbunatatire a situatiei economice, in cadrul raportului lunar publicat luni, relateaza Les Echos, citat de NewsIn.Aceasta este cea de-a doua estimare facuta de banca centrala a Frantei pentru cresterea PIB-ului din al patrulea trimestru.
Cifra de crestere nu va fi afisata inainte de luna februarie.
Economia franceza a crescut cu 0,3% in al doilea si al treilea trimestru, dupa cinci trimestre consecutive de comprimare.
Un sondaj realizat in noiembrie de banca centrala arata ca activitatea a crescut usor si ca tendinta de ameliorare va continua pe termen scurt.
Indicatorul mediului de afaceri din industrie a continuat sa revina, la 99 puncte, de la 96 in luna precedenta, iar cel din servicii a avansat cu un punct, la 85.
Indicatorul din industrie a revenit, practic, aproape de nivelul de 100 puncte, ce reprezinta media dupa 1981.
"Activitatea industriala a accelerat in noiembrie, ca urmare a revenirii pietei auto si dupa ce productia din sectorul bunurilor intermediare si din sectorul bunurilor de consum a continuat sa creasca", a precizat institutia.
Gradul de utilizare a capacitatii industriale a avansat, de asemenea, de la 72% in luna octombrie la 73%. mai mult
Marti, 08 Decembrie 2009, ora 12:37