Pretul curent al barilului de petrol este la jumatate din cotatia pe primul trimestru din anul trecut, iar ieftinirea nu se va opri aici. Pragul de jos a fost din nou reevaluat de specialisti pana la o valoare surprinzatoare: 10 dolari.
Pretul petrolului este dictat de cererea pietei, in legatura directa cu performantele economiei globale. Ori, la aceasta ora, SUA au raportat o crestere economica de doar 2,3 procente, la jumatatea prognozelor de anul trecut, China pare ca nu mai poate mentine un ritm crescut de crestere economica, iar Japonia a trecut pe minus, se arata intr-o analiza Bloomberg.
Vanatoare de traficanti de petrol
Piata este supraalimentata cu petrol, dar asta nu doar din cauza infuziei din zacamintele de sist din nordul Americii.
Conform datelor oficiale, intre noiembrie 2013 si noiembrie 2014, productia de petrol din SUA a crescut cu 15%, in timp ce importurile s-au redus cu 4%.
Politica OPEC a debusolat o lume intreaga, in momentul in care organizatia a refuzat sa scada cotele de productie.
O astfel de masura ar fi reechilibrat piata energiei la valori apropiate de normal, dar le-ar fi permis unor membri sa triseze in privinta raportarii cotelor de extractie si sa vanda petrol la negru, la un pret chiar convenabil.
In schimb, Arabia Saudita, beneficiind si de suportul altor state din zona Golfului - Kuweit, Quatar si Emiratele Arabe Unite -, a considerat mult mai eficient sa intretina ritmul crescut de extractie, prabusind in schimb... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 13:30
China va devansa Statele Unite ale Americii si va deveni cel mai mare importator mondial de petrol incepand din luna octombrie a acestui an, ca urmare a cresterii cererii chineze de titei, combinata cu o majorare a productiei interne de petrol in SUA, arata un studiu al Agentiei americane pentru informatii din sectorul energiei (EIA) publicat luni.
Potrivit EIA, incepand din luna octombrie importurile de petrol ale Chinei vor ajunge la 6,45 milioane barili pe zi, comparativ cu 6,23 milioane de barili de petrol pe zi in cazul SUA. In schimb, China (a doua economie mondiala) va utiliza 11 milioane de barili de titei pe zi in octombrie fata de 18,6 milioane de barili pe zi in cazul SUA, transmite AFP.
Productia de petrol a SUA va creste pana la 12,4 milioane barili pe zi in octombrie, fata de 4,57 milioane barili pe zi in cazul Chinei.
"Emergenta iminenta a Chinei in pozitia de cel mai mare importator de petrol se datoreaza cresterii constante a cererii chineze, majorarii productiei de petrol a SUA si stagnarii cererii de petrol pe piata americana", se arata in raportul EIA.
In 2013, importurile de petrol ale Chinei le vor depasi pe cele ale SUA (6,57 milioane barili pe zi in cazul Chinei fata de 5,71 milioane barili pe zi in cazul SUA), iar decalajul dintre acestea va continua sa creasca. Potrivit estimarilor EIA, importurile de petrol ale Chinei vor creste constant, in timp ce importurile SUA vor scadea ca urmare a cresterii productie interne de petrol,... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 12:22