Tendinta liderilor europeni de a pune capat dominatiei Gazprom pe piata energiei din Uniunea Europeana pare sa nu dea rezultatele scontate, dupa cum anunta chiar unii dintre managerii altor companii energetice din Europa.
Executivii din cadrul BP si Shell sunt de parerere ca gazul rusesc va continua sa detina o cota importanta pe piata de energie din Europa, informeaza Bloomberg.
In mod ironic, de la criza gazului din iarna lui 2009, moment in care Comisia Europeana a decis sa recurga la diversificarea furnizorilor de energie de pe piata europeana, dependenta statelor membre UE de gazul rusesc a continuat sa se intensifice.
Gazprom a raport o cantitate record de gaze naturale exportate anul trecut catre UE, in acest moment detinand o cota de piata de 34% pe aceasta piata.
Saptamana trecuta, executivii companiei Shell au estimate ca Rusia va continua sa fie cel mai mare furnizor de energie de pe piata europeana cel putin pana in 2035, repetand cumva o prognoza similara emisa de BP in luna ianuarie a acestui an.
Un dintre strategiile adoptate de liderii europeni a fost cea a incurajarii importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piata americana, dar aceasta pare sa nu se materializeze in initiative de amploare.
Dar, chiar si asa, Rusia tot ar continua sa joace un rol major in politica energetica a Uniunii, considera Vladimir Dembretsov, economist sef al CIS si BP pentru Rusia.
"Pentru cel putin doua decenii Rusia va ramane principalul furnizor... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 17:57
Agentia Internationala pentru Energie (IEA) nu da sanse mari unei reveniri rapide a preturilor la petrol. In ultima prognoza emisa de IEA se atrage atentia asupra pericolului reducerilor investitiilor in sector, dar si a slabei evolutii a pietei de energie pe viitor.
Raportul arata ca o reechilibrare a pietei este asteptata abia in 2020, moment in care expertii IEA considera ca barilul de petrol se va tranzactiona cu un pret mediu de 80 de dolari, relateaza postul CNBC.
Cerere redusa
Cererea de pe piata ar putea sa creasca timid abia dupa 2020, cu o medie de 900.000 de barili/zi in fiecare an, expertii IEA afirmand ca in 2040 consumul global de petrol ar putea ajunge la 103,5 milioane de barili/zi, de la 94,5 milioane cat este in prezent.
Expansiunea pietei dupa anul 2020 va fi moderata din cauza preturilor, a eliminarii subventiilor, eficientizarea consumului de energie si trecerea la comustibili alternativi, remarca autorii raportului.
Directorul executiv al agentiei, Fatih Birol spune ca nimeni din IEA nu plecat de la un scenariu in care pretul petrolului sa ramana cantonat in jurul valorii de 50 de dolari pentru prea multi ani.
In plus, productia din anumite regiuni ar urma sa scada in viitor, dupa cum prevad analistii IEA.
In Irak, acest lucru va avea in spate cauzele turbulentelor geopolitice din regiune, in vreme ce producatorii din Rusia, Brazilia si Canada vor reduce ritmul de extractie ca urmare a dificultatilor economice.
Expertii care au... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 13:42
Producatorii de echipamente meteorologice de la firma finlandeza Vaisala Oyj sunt gata sa fredoneze la urechea lui Warren Buffet refrenul slagarului "Ca la meteo". Aceasta, pentru ca magnatul american, ca si alti milionari de top ai lumii si mai multe guverne, isi indreapta din ce in ce mai mult atentia spre zona energiei regenerabile.
Iar cele mai ieftine surse de energie se dovedesc lumina solara si vantul.
Finlandezii au pe ce sa mizeze pentru a starni interesul investitorilor. Intentia de a creste procentul alocat productiei de echipamente de prognoza a potentialului energetic regenerabil pana la 10% in urmatorii trei ani, vine pe fondul unei crize energetice care relanseaza investitiile in acest sector, dupa cum observa publicatia Bloomberg.
China, pariu pe energie ieftina
China, dependenta energetic de resursele petroliere din America de Sud si alte zone are deja un plan ambitios de investitii in energie regenerabila. Anul trecut, in capacitatile de productie de energie eoliana si solara au fost investit peste 56 de milioarde de dolari, mai mult decat in toata Europa.
Warren Buffet creste si el potul pus pe masa sectorului energetic anuntand o finantare de 15 miliarde de dolari prin Berkshire Hathaway, ceea ce da un nou start in industria energetica solara si eoliana. Iar Vaisala nu doreste sa piarda acest moment propice, mai ales ca in ultimul an a cumparat doua companii americane 3Tier si Second Wind Systems pentru a-si creste potentialul in... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 12:35
Statele Unite vor deveni anul viitor cel mai mare producator de petrol din lume, depasind Rusia, datorita exploatarii sisturilor bituminoase, se arata intr-un raport publicat vineri de Agentia Internationala a Energiei (AIE), transmite Reuters.
Prognoza AIE vine la doar o zi dupa datele publicate de Guvernul SUA, care arata ca avansul semnificativ in productia de hidrocarburi a permis celui mai mare consumator de petrol din lume sa-si reduca atat de drastic importurile incat si-a pierdut titlul in favoarea Chinei, care devine astfel cel mai mare importator de petrol pe plan mondial.
"Cu o productie zilnica de peste 10 milioane de barili in ultimele doua trimestre, cea mai ridicata in ultimele decenii, SUA vor deveni pana in trimestrul doi din 2014 cel mai mare producator de energie care nu este membru OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), depasind Rusia. Si acest lucru se va intampla fara a se tine cont de productia de biocombustibili si produsele de rafinare", se arata in raportul AIE.
Majorarea productiei SUA va permite ca furnizarea din partea statelor care nu sunt membre OPEC sa creasca cu o medie de 1,7 milioane de barili pe zi in 2014, ajungand la nivelul record de 1,9 milioane de barili in trimestrul doi, cel mai mare avans al productiei din anii '70, apreciaza Agentia Internationala a Energiei.
Cresterea va compensa intreruperea productiei OPEC si va opri avansul semnificativ al pretului titeiului, care altfel ar depasi actualul nivel de... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:10
Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM) a tranzactionat in ultimii cinci ani 433.480 de certificate verzi si un volum de 58,1 TWh energie electrica, potrivit datelor transmise de OPCOM, la solicitarea Agentiei NewsIn."Astfel, in ultimii cinci ani, OPCOM a tranzactionat pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale un volum de 31,8 TWh, iar pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) 26,3 TWh energie electrica.
Daca PZU asigura un cadru anonim de tranzactionare, pe PCCB au fost foarte activi marii producatori de energie, complexurile energetice Turceni, Rovinari si Nuclearelectrica", au declarat reprezentantii operatorului.
De altfel, OPCOM tranzactioneaza electricitate inca de acum zece ani, de cand a fost infiintat, in august 2000, insa cantitatile de energie tranzactionate intre 2000 si iunie 2005 nu pot fi adunate cu cele de dupa iunie 2005, pentru ca modelele de piata au fost diferite.
Practic, inainte de iunie 2005, tot consumul trecea prin piata, inclusiv contractele bilaterale, pentru ca pretul sa fie stabilit la intersectia acestor cantitati deja vandute sau propuse spre vanzare cu prognoza de consum total.
Noul model adoptat in 2005 a separat contractele bilaterale de piata spot (piata pentru ziua urmatoare).
Certificatele verzi se tranzactioneaza centralizat in Romania (si de la inceput la OPCOM) din 16 noiembrie 2005. Daca in anul 2005 operatorul a tranzactionat 7.241 de certificate verzi, numarul acestora a crescut de la an an, la 20.939 in anul... mai mult
Luni, 19 Iulie 2010, ora 00:08