Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a declarat marti seara ca ritmul de crestere inregistrat de economia mondiala in primul semestru din 2020 ar putea sa fie mai mic decat cifra de 2,5% prognozata de institutia financiara pentru ansamblul acestui an, transmite Bloomberg.
"Vestea buna este ca va fi usor mai mare decat ritmul de crestere din 2019, dar vestea proasta este ca avansul din prima jumatate va fi probabil mai mic din cauza coronavirusului. Insa chiar si o crestere reala de 2,5% pentru economia mondiala nu este suficienta pentru a ridica tarile in curs de dezvoltare", a declarat David Malpass la o reuniune a economistilor americani organizata la Washington.
Potrivit lui Malpass, coronavirusul este principalul subiect de discutii la Banca Mondiala. "Analizam modalitatile prin care sa raspundem sau sa punem la dispozitie resurse pentru statele in curs de dezvoltare. De asemenea ne coordonam actiunile cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, care este in prima linie a luptei impotriva virusului, si avem o gama larga de instrumente pe care Banca Mondiala le poate utiliza in cazul in care pandemia se va raspandi", a spus David Malpass.
Presedintele Bancii Mondiale a mentionat in mod special cresterea economica modesta inregistrata de Europa si a subliniat ca politica Bancii Centrale Europene nu functioneaza pentru ca distorsioneaza pietele si subventioneaza partile cele mai putin productive ale economiei. "Ritmul lent de crestere al Europei vine intr-un... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 10:48
Sefa Fondului Monetar International, Christine Lagarde, crede ca in economia globala se indeplinesc conditiile unei usoare cresteri, dar atrage atentia ca liderii politici sunt nevoiti sa asigure in continuare un climat favorabil mentinerii acestui trend pozitiv.
"Vestea buna este ca, dupa sase ani de crestere economica dezamagitoare, economia globala pare sa castige teren, intrand intr-un ciclu de recuperare care va asigura mai multe locuri de munca, venituri mai mari si prosperitate", a specificat directorul FMI in cadrul unei sedinte desfasurate la Bruxelles, anunta Bloomberg.
"Perspectiva economica din tarile dezvoltate se arata mai luminoasa, pe masura ce sectorul manufacturier da semne de crestere a activitatii, iar consumul de materii prime este in masura sa asigure cresterea in randul economiilor emergente", a precizat Lagarde.
Cu toate acestea, tensiunile politice ivite tocmai in randul economiilor avansate sunt in masura sa pericliteze climatul economic actual.
"Vedem, de asemenea, in randul unor economii avansate, un sentiment de indoiala privind beneficiile integrarii economice, a arhitecturii care a stabilizat economia globala de mai bine de 70 de ani", a punctat sefa Fondului.
Protectionismul si lipsa unr solutii coerente in gasirea mixului potrivit de politici fiscale si monetare par sa fie principalele pericole care pandesc in acest moment economia globala.
Tonul optimist afisat de directorul institutiei financiare international inseamna... mai mult
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 16:59
Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar International, a tinut sa atraga atentia liderilor de guverne si guvernatorilor bancilor centrale ca timpul ramas pentru vindecarea ranilor crizei din 2008 s-a cam scurs.
"O cadere in mediocritate a cresterii economice globale va fi greu de corectat", a avertizat sefa FMI in cadrul unei conferinte sustinute la Frankfurt, relateaza ziarul The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
Desi a subliniat faptul ca nu suntem intr-o noua criza economica, Lagarde a atras atentia asupra deteriorarii conditiilor din peisajul economic global in ultimele 6 luni.
Cresterea economica din piete precum Statele Unite si Marea Britanie s-a dovedit a fi redusa fata de prognozele initiale, iar recesiunea din Rusia si Brazilia tinde sa se intinda pe o perioada mai lunga decat cea prognozata.
Pana acum, redresarea economica a mers "prea incet si se arata prea fragila", dupa cum a caracterizat situatia Lagarde, insistand ca guvernele sa adopte "politici potente" care sa faca fata provocarilor actuale din economia globala si sa creasca gradul de incredere al investitorilor.
Amanarile nu fac decat sa "consolideze o creste economica redusa", aceasta putand deveni o caracteristica permanenta a economiei globala, a mai transmis Lagarde.
"Acest lucru are consecinte pentru mediul social si politic chiar si in Germania, unde economia s-a dovedit puternica in fata crizei.
Putem mai bine de atat si trebuie sa facem mai bine, dar,... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:10
Riscurile care planeaza asupra economiei globale par a se accentua pe zi ce trece. Un avertisment in acest sens a fost transmis de David Lipton, adjunctul sefei FMI, Christine Lagarde, in cadrul intrunirii Asociatiei Nationale pentru Afaceri Economice din Washington.
Numarul 2 din ierarhia FMI a atras atentia investitorilor asupra riscului de deraiere a economiei globale, considerand situatia economica a Chinei drept un punct nevralgic, transmite BBC.
"Ultimele date prelucrate de FMI cu privire la economia globala arata inca o data o slabire a liniei de baza a economiei. Suntem cu siguranta intr-un moment delicat", a explicat David Lipton.
Directorul adjunct al FMI a aratat ca exista un risc in crestere de deraiere economica si a facut apel la autoritati sa adopte masuri care sa stimuleze cererea din piete.
Comentariul sau vine imediat dupa ce datele statistice prelucrate de Beijing arata ca exporturile Chinei au scazut cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
FMI a anuntat ca ar putea reduce prognoza de crestere economica globala de 3,4% la urmatoarea analiza ce va fi emisa in cursul lunii viitoare.
Din punctul de vedere al analistilor Fondului, privelistea de ansamblu este una sumbra pentru companiile si industriile care mizeaza in continuare pe o redresare rapida a economiei chineze. mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 09:10
Economia mondiala nu pare sa se indrepte spre dezastru anul viitor, dar nimeni nu se asteapta sa creasca miraculos. Expertii se asteapta sa avem o crestere economica modesta in 2016, iar pentru acest rezultat dezamagitor China pare a fi de vina.
A doua mare economie a lumii isi incetineste ritmul de crestere economica, dupa cum au constatat expertii OCDE, FMI si cei ai Conference Board, iar toate celelalte economii dezvoltate vor avea de suferit din aceasta cauza, relateaza CNN Money.
Previziuni diferite
Pentru analisti, a devenit clar ca slabiciune manifestata de economia Chinei va afecta alte piete de pe glob. Statele Unite vor mentine aceeasi linie mediocra a evolutiei economice, iar Europa isi va imbuntatati usor performantele, dar nu in mod semnificativ.
In schimb, economistii forurilor financiare internationale se asteapta ca India si alte cateva economii emergente sa aiba o evolutie de-a dreptul spectaculoasa in 2016.
Economistii Conference Board anticipeaza o crestere a economiei globale de 2,8% pentru anul viitor, cu doar 0,3% mai mult decat in cursul acestui an.
Prognoza lor difera insa de cea data publicitatii de OCDE, care a manifestat ceva mai mult optimism, avansand o crestere a PIB-ului global cu 3,3% in cursul anului viitor.
In ambele cazuri, elementul cheie in descifrarea analizei ramane China. Chiar daca datele oficiale emise de Beijing sunt contestate de unii analisti, pentru moment toata lumea pare de acord ca vom vedea o... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 14:37
Fondul Monetar International a revizuit in scadere perspectiva de crestere economica globala pe anul in curs, ca urmare a unui prim trimestru cu o crestere anemica in Statele Unite si a pericolelor pe care le reprezinta in acest moment Grecia si China.
2015 va fi un an mai slab decat cel anterior, considera expertii FMI, care prognozeaza o crestere economica globala de doar 3,3 procente pe anul in curs, in scadere cu 0,2% fata de prognoza emisa in aprilie si cu 0,1% mai putin decat cresterea globala din 2014, arata agentia Bloomberg.
Riscuri majore
Pentru anul viitor, proiectia emisa de FMI ramane neschimbata, la 3,8% crestere economica globala. Expertii fondului au pastrat aceeasi prognoza ca si in aprilie si pentru pietele din zona euro si China, dar au subliniat riscurile majore prezentate de aceste economii.
In prezent, piata de capital din China se confrunta cu o prabusire fara precedent, de 28%, a indicilor bursieri, in timp ce intreaga zona euro poate fi destabilizata in cazul unei iesiri dezordonate a Greciei din uniunea monetara europeana.
"Balansul distrugator al preturilor activelor si o crestere continua a volatilitatii pietelor raman cele mai mari pericole pentru declansarea unei noi recesiuni", se mentioneaza in raportul FMI dat publicitatii joi.
O piatra de moara care atarna pe umerii economiei globale se dovedeste piata din Statele Unite, pentru care FMI a redus prognoza de crestere economica la doar 2,5% in acest an, de la 3,1% cat se... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 17:53
Pretul scazut al petrolului si eliminarea politicilor de austeritate din economiile dezvoltate ar putea tura motoarele cresterii economice in urmatorii doi ani, dar fara o sansa reala de redresare a economiei globale, anunta reprezentantii FMI.
Economia globala este inca vulnerabila la socuri financiare, au prognozat acestia in cadrul intalnirii de primavara a membrilor Fondului.
Prognoza la sase luni indica o crestere economica globala de 3,5% pentru anul in curs si 3,8% pentru 2016, in crestere cu 0,1% fata de estimarea din ianuarie, relateaza reporterii The Guardian.
Capacitate redusa de productie
Modul in care economia globala este in continuare modelata de fortele complexe care au actionat in 2014, incluzand schimbarile bruste in piata valutara si scaderea dramatica a pretului materiilor prime, reprezinta unul dintre factorii care franeaza cresterea economica pe termen scurt.
Pe de alta parte, problemele constante cu care se confrunta lumea, reprezentate de gradul mare de indatorare si imbatranirea populatiei in zone precum Europa, Japonia si Statele Unite, reduc capacitatea de productie a multor tari, considera expertii Fondului.
La inceputul acestei saptamani, Organizatia Mondiala a Comertului a redus prognoza de crestere a schimburilor comerciale globale de la 4% la 3,3%.
Reprezentantii institutiei sustin ca au fost nevoiti sa ajusteze si datele pe anul trecut de la 3,1% la 2,8 procente.
"Ne asteptam ca, la nivel global, comertul sa-si... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 10:50
Economia globala sta in pragul unei noi perioade de recesiune, cu indicatorii de indatorare la un nivel ridicat si autoritatile lipsite de solutii, descrie FMI viitorul.
Oficialii Fondului sustin ca nu se intrevede prea curand o revenire la o crestere economica dinamica, cauzele amortirii globale fiind imbatranirea populatiei din emisfera nordica si stagnarea procesului de inovatie.
Studiile expertilor FMI arata ca la nivel global s-a inregistrat o reducere persistenta a indicatorilor de crestere economica inca din perioada crizei econmice din 2008 si nu se observa semne de revenire la normal, ceea ce reprezinta o diferenta majora in tiparele istorice, relateaza cotidianul The Telegraph.
Sub amenintarea unor noi crize
Sistemul economic global da semne clare de boala, find tot timpul amenintat de declansarea unor noi crize financiare, in timp ce autoritatile se arata incapabile de gasi solutii de prevenire a acesteia.
Este neclar ce ar trebui facut pentru evitarea noilor crize, indicatorii de indatorare fiind deja la un nivel record, in timp ce bancile centrale par sa fi ramas fara "munitie", arata studiul FMI.
Fara vlaga
"Potentialul redus de crestere economica face dificila sarcina de reducere a datoriei publice si private", se arata in Proiectia Economica Mondiala realizata de FMI pentru saptamana viitoare.
"Aceasta poate fi asociata un un echilibru redus al ratelor reale ale dobanzilor", se mai arata in document.
Economia globala este... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 12:00
1FMI a imbunatatit cu 0,4 puncte procentuale proiectia de crestere economica pentru Europa Centrala si de Est din acest an, la 3,2%, apreciind totodata ca economia globala isi va continua revenirea, in pofida turbulentelor financiare, potrivit unei actualizari a raportului World Economic Outlook, transmite Mediafax.FMI a mentinut, totodata, la 3,4% estimarea de crestere economica din Europa Centrala si de Est pentru 2011. Cea mai recenta editie a raportului World Economic Outlook a fost publicata in aprilie.
In plus, institutia financiara internationala anticipeaza ca in ultimele trei luni ale anilor 2010 si 2011, Produsul Intern Brut (PIB) al regiunii va avansa in ritm anual cu 2,3% si, respectiv, 3,5%.
Pentru Uniunea Europeana (UE), FMI a mentinut la 1% estimarea de avans economic din acest an si a coborat usor, cu 0,2 puncte procentuale, la 1,6%, prognoza referitoare la 2011.
Proiectia privind cresterea economiei globale din acest an a fost ridicata cu 0,4 puncte procentuale, la 4,6%.
Estimarea pentru avansul de anul viitor a ramas aceeasi ca in raportul initial, la 4,3%.
Economia globala a crescut cu un ritm anualizat de peste 5% in primul trimestru, noteaza FMI.
Evolutia a intrecut estimarile raportului din aprilie, datorita avansului puternic din Asia. La nivel general, exista semne incurajatoare privind cresterea cererii private.
In Europa, ingrijorarile referitoare la riscurile datoriilor suverane au contaminat sectorul bancar. Presiunile legate de finantare au... mai mult
Joi, 08 Iulie 2010, ora 11:38