Economia zonei euro va incetini in 2020 pentru al treilea an consecutiv, conform unui sondaj realizat de Financial Times (FT) in randul a 34 de economisti, care avertizeaza asupra efectelor instabilitatii politice, tensiunilor comerciale si problemelor cu care se confrunta industria auto, informeaza publicatia Iran Daily.
Oficialii Bancii Centrale Europene se asteapta ca economia zonei euro sa urce cu 1,1% in 2020, in scadere fata de 1,2% in 2019, 1,8% in 2018 si 2,4% in 2017. Dar unii economistii intervievati de FT sunt mult mai pesimisti, previzionand un avans de sub 1% anul acesta, cel mai lent ritm de crestere al zonei euro din 2013.
Prognoza economistilor privind expansiunea economiei zonei euro variaza de la zero la 1,5%.
"In conditiile in care nu se intrevede un final al incertitudinilor comerciale globale si pe fondul politicii monetare ultrarelaxate a BCE, ne asteptam la date dezamagitoare privind PIB-ul zonei euro", a apreciat Lena Komileva, economist sef la G+ Economics.
O accentuare a incetinirii zonei euro va pune si mai mult presiune pe presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, pentru a lua in considerare noi masuri de stimulare a economiei regiunii. De asemenea, considera economistii, se vor intensifica solicitarile asupra statelor care au spatiu fiscal, cum ar fi Germania si Olanda, sa investeasca mai mult si sa majoreze cresterea propriilor lor economii si a intregii zone euro.
La sedinta de politica monetara care a avut loc... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 17:33
Batrana economie a zonei euro ar putea beneficia de pe urma crizei refugiatilor declansata in ultimii doi ani pe continent, chiar daca perspectiva este inca neclara pentru multi analisti ai fenomenului.
Dimensiunile fenomenului sunt cele care, in acelasi timp, dau speranta, dar nasc si temeri in randul europenilor.
Luna trecuta, in Europa au ajuns 170.000 de refugiati, totalul pe primele noua luni ale acestui an ridicandu-se astfel la 710.000, conform agentiei Frontex, citata de Reuters.
Cu dublu sens
Fluxul imigrantilor intrati anul acesta in interiorul Uniunii Europene este de aproape trei ori mai mare decat cel inregistrat anul trecut si, deocamdata, vorbim doar de cifrele oficiale.
Astfel, analiza Frontex prevede un numar de un milion de imigranti care vor intra in Europa pe tot parcursul acestui an, dar alte statistici ale unor agentii si organizatii private fac vorbire de o cifra care ar putea ajunge la 1,6 milioane de persoane.
Dimensiunea valului migrationist a luat prin surprindere organismele UE, care nici pana acum nu dau semne ca si-ar fi adaptat politica de inregistrare, acordare a azilului, repartizare si integrare a refugiatilor.
Germania si-a luat un angajament ferm de a oferi azil pentru 800.000 dintre acesti napastuiti, alte 120.000 de refugiati urmand sa fie redistribuiti in restul tarilor membre UE.
Socul transmis de criza refugiatilor i-a scos din letargie si pe analistii economici care se zbat sa prevada impactul pe care... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 17:03
Scaderea pretului petrolului si politicile de dezvoltare sustin redresarea zonei euro, iar autoritatile trebuie sa profite de pe urma acestei perioade de imbunatatire a conditiilor economice, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania.
Dupa un an de redresare timida in 2014, Zona Euro a pasit in 2015 impulsionata de doua motoare importante de crestere - scaderea brusca a pretului petrolului si programul de relaxare cantitativa (QE), conform prognozei EY - Eurozone Forecast (EEF).
Acesti doi factori vor sustine redresarea economiei interne, proces inceput in 2014, si vor accelera cresterea PIB-ului de la 0,9% in 2014 la 1,5% in acest an, urmat de 1,8% in 2016.
Insa perspectiva de crestere pe termen mediu ramane in continuare constransa de o serie de factori structurali, in special de necesitatea restrangerii poverii fiscale si de efectul puternic pe care rata inalta a somajului - care scade treptat - o are asupra cresterilor salariale.
Acesti factori vor genera un ritm de crestere anual situat in jurul valorii de 1,6% in perioada 2017-2019.
Intre timp, criza din Ucraina si negocierile dificile privind datoriile Greciei vor continua sa reprezinte un risc pentru stabilitatea economica si financiara in urmatoarea perioada de timp.
Imbunatatirea treptata a economiei zonei euro - odata cu revenirea nivelului de incredere a consumatorilor si a pietei fortei de munca - va fi sustinuta in 2015 de scaderea pretului petrolului, care se asteapta sa atinga... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 11:06
O crestere economica, chiar si modesta, in zona euro este asteptata abia peste un an, a anuntat Comisia Europeana, in cursul saptamanii trecute, dupa revizuirea prognozei economice actuale. Estimarile facute la inceputul acestei toamne indicau o crestere economica de 0,8 procente pentru anul in curs pe un trend ascendent care sa continue cu 1,1% anul viitor si 1,7% pentru 2016.
Amanarea survenita in evolutia economica pozitiva a zonei euro este cauzata in special de ritmul greoi al Frantei si Taliei, doua tari repetente la implementarea masurilor de reforma. "Nu exista raspunsuri simple la aceasta problema. Redresarea economica se zbate sa prinda momentul oportun", a anuntat comisarul pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, citat de agentia Reuters.
Mostenirea crizei globale
Stagnarea economica din Europa starneste ingrijorari profunde la nivel global, zona euro fiind responsabila cu 20% din veniturile economiei mondiale. Ingrijorarea vine mai ales din partea celor care si-au manifestat speranta ca redresarea economica a Statelor Unite sa dea tonul unei reveniri la normalitate dupa 5 ani de recesiune.
In acest moment, blocajul european este vazut aproape ca o piedica in calea dezvoltarii economice globale, Statele Unite ramanad singura putere economica de talie mondiala care da semne de revenire. Peste toate, criza ucraineana a avut darul de a reduce increderea investitorilor in zona si a reduce dramatic nivelul exporturilor intre Uniunea Europeana si zona... mai mult
Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 16:20
Zona Euro se asteapta la o crestere de 1,1% in 2014, dupa doi ani de scadere a PIB-ului, care va fi urmata de o accelerare de pana la 1,5% in 2015 si de un ritm usor mai rapid in perioada 2016 - 2018.
Intensificarea exporturilor si revenirea graduala a cererii interne vor genera o crestere modesta a investitiilor, conform prognozei EY Eurozone Forecast (EEF).
Cu toate acestea, amenintarea deflatiei va persista. Inflatia in Zona Euro a scazut la 0,5% in luna mai 2014. O deflatie pe scara larga, sau chiar o perioada marcata de o inflatie foarte scazuta, s-ar putea adauga problemelor de crestere lenta a zonei, prin cresterea nivelurilor reale ale datoriilor nationale si prin intarzierea deciziilor de cheltuiei si investitii.
O alta cauza a incetinirii cresterii preturilor a fost aprecierea monedei Euro din ultimele luni. In acest context, avand in vedere pachetul de modificari al Bancii Centrale Europene (BCE), de la inceputul acestei luni, cu impact asupra monedei Euro si noua pozitia a S.U.A. care vizeaza o politica fiscala mai stricta, se estimeaza o depreciere a monedei Euro spre sfarsitul acestui an si in 2015. Conform EEF, se asteapta o crestere a inflatiei care sa atenueze temerile legate de deflatie si sa incurajeze redresarea investitiilor si a cheltuielilor de consum.
Divergentele in randul economiilor din Zona Euro persista
Scenariul redresarii economice continua sa varieze in randul economiilor din Zona Euro. Desi modelul din trecut al... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 11:22
Perspectivele pentru economiile avansate se imbunatatesc, pe fondul redresarii zonei euro, potrivit unui raport publicat, luni, de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), transmite Reuters.
Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizatiei a crescut in noiembrie, ajungand la 100,9 puncte, de la 100,7 puncte in octombrie. Este cel mai ridicat nivel al acestui indicator din martie 2011.
Zona euro a inregistrat 'o schimbare pozitiva a evolutiei economiei', indicatorul urcand la 101 puncte in noiembrie, de la 100,8 puncte in octombrie, pe fondul imbunatatirii perspectivelor principalelor economii - Germania, Franta si Italia - se arata in raportul OECD.
De asemenea, se inregistreaza un avans solid in SUA si Japonia.
Pentru marile economii emergente, perspectiva este mixta, arata datele OECD. China inregistreaza o crestere nesigura, indicele compozit a urcat in noiembrie la 99,4 puncte, de la 99,3 puncte in octombrie, in timp ce in India indicatorul s-a mentinut la 97,5 puncte, iar in Rusia s-a observat a treia crestere lunara consecutiva.
Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate, in materie de politica economica, sociala si de guvernare.
Cele 33 de state membre ale OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii. mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 17:30
Revenirea la crestere economica in Zona Euro atrage dupa sine insanatosirea unor factori-cheie de profitabilitate in zona serviciilor financiare: apetitul companiilor pentru credite creste din nou, iar fluxul de numerar pentru gospodarii si companii se imbunatateste. Dar revenirea nu este ferita de obstacole, se arata in raportul EY, Eurozone Financial Services Forecast.
Dupa ce au trecut printr-o contractie pe durata a sapte trimestre consecutive, este de asteptat ca investitiile de business sa se revigoreze in acest an. Ameliorarea cresterii PIB-ului si a conditiilor de creditare au redeschis treptat apetitul pentru imprumuturi.
Dupa o contractie de 2% in 2013, bancile din Zona Euro estimeaza sa dea credite destinate zonei de business in valoare 4,6 mii de miliarde de EUR in 2014 - cu 3,8% mai mult decat in 2012. Cresterea creditelor acordate pentru business este prevazuta in toate economiile majore din Zona Euro in 2014.
Astfel, creditarea e prognozata sa creasca cu 3,8% in Italia, cu 3,2% in Spania si cu 2,7% in Franta si Olanda. Semnele bune de revigorare a exporturilor vor atrage dupa sine o crestere viguroasa a creditarii in Germania, estimata la 5% in 2014.
Conditiile pentru creditele de consum s-au relaxat in T2 2013, pentru prima data dupa 2007. Se estimeaza ca creditele pentru consumatori vor cunoaste o crestere generala de pana la 1,7% in 2013, cu varfuri marcate in Germania si Franta, unde creditarea va atinge cresteri de 3% si, respectiv,... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 12:40
Zona euro va inregistra in acest an o contractie economica de 0,6% din PIB, estimeaza analistii consultati de Banca Centrala Europeana (BCE), intr-un sondaj periodic, noua prognoza marcand o inrautatire a asteptarilor fata de declinul de 0,4% anticipat de acestia in urma cu trei luni.
Scadere economica mai puternica este determinata de cererea de consum sub asteptari in zona euro in primul trimestru, dar si de datele dezamagitoare ale unor economii emergente cheie, precum China si Brazilia, ceea ce implica o revizuire a asteptarilor privind contributia pe termen scurt a cresterii schimburilor comerciale, se arata in raportul BCE, citat de MarketWatch.
Economistii au inrautatit si prognoza pentru anul urmator, de la o crestere de 1% la 0,9%, anticipand o accelerare a avansului economic in 2015 la 1,5%, de asemenea mai redus comparativ cu estimarea de 1,6% inaintata in urma cu trei luni.
Participantii la studiul BCE sunt mai pesimisti decat in urma cu trei luni in pofida semnelor din ultima perioada ca economia zonei euro isi reia cresterea dupa o sase trimestre de contractie. O accelerare a cresterii in Germania, evidenta din avansul neasteptat al productiei industriale, a alimentat asteptarile pentru o recuperare modesta la nivelul uniunii monetare.
Date care sugereaza incetinirea recesiunii in Italia si Spania sustin, de asemenea, estimarile privind revenirea pe crestere economica in trimestrul al doilea in zona euro, dupa o contractie de 0,3% in primele trei... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 15:31
Banca Centrala Europeana si-a revizuit joi, in scadere, estimarile pentru economia zonei euro, avertizand ca se asteapta la o contractie a Produsului Intern Brut si in 2013, dupa ce in trimestrul al treilea al acestui an zona euro a intrat oficial in recesiune, transmite AFP.
Potrivit celor mai noi prognoze elaborate de stafful BCE, economia zonei euro ar urma sa inregistreze anul viitor o contractie de 0,3%, in conditiile in care in luna septembrie BCE miza pe o crestere de 0,5%. In acest an, zona euro ar urma sa inregistreze un recul al PIB de 0,5%, o cifra revizuita in jos fata de estimarile anterioare care mizau pe o contractie de 0,4%.
"Slabiciunile economice in zona euro ar urma sa se prelungeasca in urmatorul an. In particular, ajustarea bilanturilor in sectoarele financiar si non-financiar precum si incertitudinea persistenta vor continua sa afecteze activitatea economica. La sfarsitul lui 2013 economia ar trebui sa-si revina gradual, pe masura ce cererea globala se va intari", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
In prima sa estimare pentru 2014, BCE prognozeaza ca zona euro va inregistra o crestere economica de 1,2% si o inflatie de 1,4%.
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,75%, chiar daca cele 17 state din zona euro au intrat oficial in recesiune.
Potrivit Eurostat, Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o scadere de 0,1% in trimestrul al treilea al... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 09:31