Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, pare sa fi ramas fara munitia necesara pentru a contracara recesiunea care afecteaza economia elvetiana.
Banca centrala a statului a impins deja dabanda depozitelor bancare pana la recordul de minus 0,75%, dar se confrunta cu o scadere brusca a preturilor la marfurile de consum si o contractie a economiei, cauzata de abandonarea cursului de schimb fix al francului elvetian, relateaza reporterii Bloomberg.
La limita
O analiza lunara efectuata de Bloomberg arata ca banca centrala a Elvetiei evolueaza deja pe marginea prapastiei, neputand sa opereze alte reduceri ale dobanzii de referinta fara a periclita rezervele financiare.
Limita este stabilita in jurul unui nivel de minus 1% in cazul dobanzii de referinta cred analistii Bloomberg.
"O noua reducere a dobanzii la depozitele bancare va conduce in mod cert la o cerere masiva de lichiditati, iar Banca Nationala a Elvetiei vrea sa evite acest fenomen", crede Karsten Junius, economist sef al bancii J Safra Sarasin din Zurich.
"Au atins limita de jos", completeaza economistul bancii elvetiene.
Thomas Jordan va conduce o sedinta a comitetului director al bancii centrale inainte de a anunta, la mijlocul acestei saptamani, modificarile survenite in politica monetara a institutiei si proiectiile asupra cresterii economice din semestrul II si a inflatiei.
Desi nu se intrevad schimbari majore in modul de lucru al Bancii Nationale a Elvetiei, Jordan va... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 13:44
Bogatii Rusiei dau tonul exodului din tara condusa de Vladimir Putin. Speriati de prabusirea rublei si de supraimpozitarea marilor averi, acestia cauta refugiu in Elvetia sau Marea Britanie.
Un studiu recent al Campden Wealth, in parteneriat cu USB, arata ca majoritatea oligarhilor din Rusia se pregatesc sa paraseasca tara in viitorul apropiat.
Din 30 de milionari rusi chestionati de Campden, jumatate si-au exprimat dorinta de a parasi tara in urmatorii ani, anunta cotidianul The Telegraph.
Planul cincinal al dezertarii
Pentru urmatorii cinci ani, un sfert din persoanele intervievate de Campden sustin ca au in plan sa plece din Rusia.
Participantii la studiu au averi cumulate de peste 2,5 miliarde de dolari si afaceri estimate la 6,5 miliarde, conform rezultatelor financiare din 2014.
Unul dintre cei intervievati a declarat: "Clar, daca nu au facut-o deja, rusii se gandesc sa paraseasca tara, iar Londra este una dintre destinatiile luate in calcul".
Noul cod fiscal introdus la inceputul acestui an in Rusia a crescut gradul de impozitare a afacerilor derulate in afara tarii, punand presiune pe cei 111 oligarhi care controleaza aproape o cincime din PIB.
Dar noile impozite se refera doar la afacerile detinute in tari cu un sistem fiscal cu 75% mai redus decat cel aplicat de Moscova.
Prin urmare, sunt afectate in special afacerile derulate in Cipru si mai putin cele din Marea Britanie.
Vin rusii
Datele din Marea Britanie arata ca, in primele... mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 11:41
1Prognoza FMI privind cresterea economiei mondiale, de 3,3% pentru acest an, va fi inrautatita saptamana urmatoare, ca urmare a incetinirii inregistrate in tarile cu economii emergente, a declarat directorul general al Fondului, Christine Lagarde, potrivit AFP.
"Am spus in aprilie ca are loc o recuperare in trei viteze, chiar trei viteze si jumatate, intrucat pusesem Japonia intr-o catergorie usor separata. Economiile emergente cresc in medie cu 5,5%, un grup de economii incluzand SUA, Suedia, Elvetia, Australia, Canada si alte tari avanseaza cu circa 2%, in timp ce unele economii, cele din zona euro, stagneaza", a spus Lagarde.
FMI a estimat in aprilie o crestere economica de 3,3% pentru economia mondiala si urmeaza sa publice marti noi date.
"Aveam o prognoza de circa 3,3%, dar, avand in vedere ce se intampla pe pietele emergente, ma tem ca ar putea fi un pic mai scazuta. Nu dau o cifra, pentru ca datele vor fi publicate in doua zile, daca-mi aduc aminte corect, si nu vreau sa trag presul de sub picioarele economistului sef al FMI", a adaugat Lagarde.
In aprilie, Fondul a modificat si prognoza privind economia zonei euro, anticipand o contractie de 0,3%, peste cea de 0,2% estimata in ianuarie.
Pentru economia mondiala, FMI a estimat in aprilie o crestere de 4% pentru 2014. mai mult
Duminica, 07 Iulie 2013, ora 13:55
Cresterea economica a Elvetiei se va incetini considerabil in 2012 pe masura ce francul se apreciaza si criza globala dauneaza exporturilor, conform unui institut economic.
Economia statului european va creste cu 0,2 procente in 2012 si 1,9 procente in 2013, conform Institutului Economic KOF, cu centru in Zurich, reducand astfel prognozele anterioare, relateaza Bloomberg.
Presedintele Bancii Nationale Elvetiene, Philipp Hildebrand urmeaza sa se intalneasca cu Guvernul, vineri, dupa ce joi a trebuit sa intervina pentru a mentine cursul valutar al francului la 1,2 fata de euro, intr-o incercare de a stopa deflatia si a ajuta exportatorii.
Hildebrand a declarat ca nu poate sa nu ia in calcul o inflamare a problemelor financiare ale Europei, care ameninta tari din India si pana in Marea Britanie. Banca centrala a Angliei a redus asteptarile de crestere economica pentru anul viitor. De altfel, Banca Indiei s-a abtinut de la cresterea dobanzilor, pentru prima oara in ultimile opt sedinte, avertizand asupra "mediului economic global nesigur".
"Problemele zonei euro trag pe toata lumea in jos iar Banca Nationala a Elvetiei nu poate evita acest lucru. Au aceleasi probleme ca toti ceilalti in incercarea de a se proteja impotriva crizei," a declarat un economist din Stuttgart.
Deciziile Bancii Nationale s-au intors impotriva francului
Moneda elvetiana s-a depreciat vineri fata de 12 din 16 monede majore. Joi, dupa anuntul Bancii Nationale a Elvetiei in legatura cu... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:36
Banca Centrala a Elvetiei a mentinut dobanda de politica monetara la zero, pentru a reduce pericolul unei recesiuni, si a anuntat ca este pregatita sa adopte "noi masuri", daca va fi nevoie, pentru a impiedica aprecierea francului in raport cu euro, transmite Mediafax.Institutia, condusa de Philipp Hildebrand, a mentiut la zero rata tinta Libor la trei luni, dupa ce luna trecuta a surprins prin reducereea acesteia de la 0,25%.
Analistii consultati de Bloomberg au anticipat decizia. Banca a reiterat ca va apara plafonul impus pentru cursul francului cu "maxima determinare" si a avertizat ca se asteapta la stagnarea economiei in a doua jumatate a anului, respectiv la declinul preturilor de consum anul urmator.
Banca a impus, saptamana trecuta, un plafon de 1,2 franci pentru euro si s-a angajat sa cumpere "cantitati nelimitate" de valuta pentru a proteja economia tarii. Aprecierea monedei la un nivel record in august a avut un impact puternic asupra marilor companii din Elvetia, precum Nestle, si a cauzat o incetinirea economiei in trimestrul al doilea la un avans de 0,4%.
"Sunt foarte, foarte pesimisti. Prognoza de deflatie pentru anul urmator pare exagerata. Ar putea servi doar ca justificare pentru introducerea plafonului monetar", a spus Ulrike Rondorf, analist la Commerzbank.
Francul, considerat un plasament sigur in perioade de instabilitate financiara, a atins un record de 1,0075 franci pe euro la 9 august, din cauza temerilor investitorilor ca guvernele europene ar... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 14:16