Ritmul de crestere a economiei mondiale va continua sa incetineasca, din cauza tensiunilor comerciale si a conditiilor financiare mai putin favorabile, insa o recesiune la scara mondiala pe termen scurt este exclusa, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde (foto), informeaza AFP si Reuters.
"In luna ianuarie, FMI estima ca economia mondiala va inregistra in 2019 si 2020 o crestere de aproximativ 3,5%. Intre timp economia mondiala a pierdut din elan, dupa cum veti vedea din noile noastre previziuni revizuite ce vor fi publicate saptamana viitoare", a declarat Christine Lagarde, intr-un discurs tinut la Camera de comert americana, in avanpremiera reuniunilor de primavara ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.
Cu toate acestea, Lagarde a subliniat ca FMI nu se asteapta la o recesiune pe termen scurt. "De fapt, ne asteptam la o relansare a cresterii economice in a doua jumatate a acestui an si in 2020. Insa trebuie sa fim foarte clari, relansarea preconizata pentru ultima parte a anului este una fragila", a sustinut seful FMI.
FMI, care urmeaza sa dea publicitatii in data de 9 aprilie noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale, avertizeaza de peste un an ca un razboi comercial intre SUA si China ar avea repercusiuni asupra cresterii economiei mondiale. In acest sens, institutia internationala si-a revizuit inca din ianuarie prognozele privind avansul economiei mondiale in acest an, la 3,5%,... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:28
Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in acest an cat si anul viitor, ca urmare a moderarii stimulentelor care au stat la baza cresterii robuste inregistrate in 2017, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook".
Daca in luna aprilie FMI estima ca, in 2018, Malta si Romania vor inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,7% si, respectiv, 5,1%, in raportul publicat marti, FMI si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 4% in 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai putin decat estima in primavara.
Totodata, FMI preconizeaza ca in 2019 Romania urmeaza sa inregistreze o crestere economica de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat estima in aprilie.
"Economia Romaniei a inregistrat o crestere robusta de 6,9% in 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale si a cererii externe solide. Cresterea ar urma sa incetineasca pana la 4% in 2018 si sa continue sa se diminueze pana la 3,4% in 2019, pe masura ce stimulentele se vor modera", se arata in raportul "World Economic Outlook" publicat marti.
De altfel, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul permanent al FMI in Romania, avertiza inca de la inceputul lunii septembrie ca Fondul Monetar International ia in considerare modificarea prognozei de crestere economica pentru Romania din acesta an de la 5,1% la 4-4,5%.
In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 10:25
Schimbarile politice de la Varsovia ameninta sa slabeasca ritmul de crestere economica al tarii, considera Daria Zakharova, sefa misiunii FMI in Polonia, atragand atentia asupra pericolului care planeaza asupra principalului punct de sprijin al performantei economice a tarii: institutiile financiare.
Polonia a atras atentia investitorilor straini din zona Europei Centrale si de Est ca urmare a performantelor economice si a stabilitatii financiare dovedite pana in 2015, dar aceste caracteristici sunt puse in pericol de o serie de masuri populiste pe care noul guvern de la Varsovia doreste sa le adopte, explica Zakharova, intr-un interviu publicat pe site-ul oficial al FMI.
Stabilitate atractiva
Polonia a fost singura economie europeana care nu a intrat in recesiune in perioada crizei financiare din 2008, iar anul trecut a inregistrat o crestere de 3,6%.
Cu toate acestea, planurile noului guvern, instalat in functie din noiembrie 2015, ar putea afecta atat increderea investitorilor, cat si performantele economice ale tarii, crede sefa misiunii FMI din Polonia, Daria Zakharova.
"Nu credem ca recentele decizii ale autoritatilor ar avea un mare impact asupra cresterii economice pe termen scurt, dar, in functie de modul in care acestea vor fi implementate, ar putea afecta negativ economnia poloneza pe termen lung si potentialul de crestere, prin slabirea increderii manifestate de investitori", crede sefa misiunii FMI.
Un alt element demn de luat in seama este... mai mult
Marti, 05 Iulie 2016, ora 14:36
Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar International, a tinut sa atraga atentia liderilor de guverne si guvernatorilor bancilor centrale ca timpul ramas pentru vindecarea ranilor crizei din 2008 s-a cam scurs.
"O cadere in mediocritate a cresterii economice globale va fi greu de corectat", a avertizat sefa FMI in cadrul unei conferinte sustinute la Frankfurt, relateaza ziarul The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
Desi a subliniat faptul ca nu suntem intr-o noua criza economica, Lagarde a atras atentia asupra deteriorarii conditiilor din peisajul economic global in ultimele 6 luni.
Cresterea economica din piete precum Statele Unite si Marea Britanie s-a dovedit a fi redusa fata de prognozele initiale, iar recesiunea din Rusia si Brazilia tinde sa se intinda pe o perioada mai lunga decat cea prognozata.
Pana acum, redresarea economica a mers "prea incet si se arata prea fragila", dupa cum a caracterizat situatia Lagarde, insistand ca guvernele sa adopte "politici potente" care sa faca fata provocarilor actuale din economia globala si sa creasca gradul de incredere al investitorilor.
Amanarile nu fac decat sa "consolideze o creste economica redusa", aceasta putand deveni o caracteristica permanenta a economiei globala, a mai transmis Lagarde.
"Acest lucru are consecinte pentru mediul social si politic chiar si in Germania, unde economia s-a dovedit puternica in fata crizei.
Putem mai bine de atat si trebuie sa facem mai bine, dar,... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:10
Expertii Bancii Asiatica pentru Dezvoltare cred ca economia globala va mai inregistra doua socuri de nivel mediu in perioada urmatoare, prognoza privind cresterea economica din China si India fiind redusa dupa ultima analiza.
Institutia de credit apreciaza ca economia regiunii va creste cu 5,8% in acest an si 6% anul viitor, in scadere fata de perspectiva de crestere de 6,3% prognozata anterior, anunta The Guardian.
Motor gripat
Raportul bancii cuprinde evolutia economiilor din 45 de state din regiune, inclusiv a marilor economii: China, India, Coreea de Sud si Indonezia.
Economistul sef al Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, Shang-jin Wei, sustine ca statele puternice ale Asiei vor reprezenta in continuare un motor al economiei globale, chiar daca unul care da semne de oboseala.
"Economiile in curs de dezvoltare din Asia sunt de asteptat sa aduca cea mai importanta contributie regionala la cresterea economica globala, in ciuda incetinirii ritmului de crestere economica.
Sunt insa si cateva turbulente de care trebuie sa tinem cont", estimeaza Shang-jin Wei.
Economia chineza, care a inregistrat o crestere de 7,3% in cursul anului trecut, se va apropia anul acest de un nivel de 6,8%, iar prognoza pentru 2016 indica un nivel si mai scazut, de doar 6,7 procente.
Anterior, banca estimase o crestere economica de 7,2% pe anul in curs si de 7% pentru anul urmator.
"In ciuda cererii de consum robuste, activitatea economica din China nu s-a ridicat la... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:03
Prognoza FMI privind cresterea economiei mondiale, de 3,3% pentru acest an, va fi inrautatita saptamana urmatoare, ca urmare a incetinirii inregistrate in tarile cu economii emergente, a declarat directorul general al Fondului, Christine Lagarde, potrivit AFP.
"Am spus in aprilie ca are loc o recuperare in trei viteze, chiar trei viteze si jumatate, intrucat pusesem Japonia intr-o catergorie usor separata. Economiile emergente cresc in medie cu 5,5%, un grup de economii incluzand SUA, Suedia, Elvetia, Australia, Canada si alte tari avanseaza cu circa 2%, in timp ce unele economii, cele din zona euro, stagneaza", a spus Lagarde.
FMI a estimat in aprilie o crestere economica de 3,3% pentru economia mondiala si urmeaza sa publice marti noi date.
"Aveam o prognoza de circa 3,3%, dar, avand in vedere ce se intampla pe pietele emergente, ma tem ca ar putea fi un pic mai scazuta. Nu dau o cifra, pentru ca datele vor fi publicate in doua zile, daca-mi aduc aminte corect, si nu vreau sa trag presul de sub picioarele economistului sef al FMI", a adaugat Lagarde.
In aprilie, Fondul a modificat si prognoza privind economia zonei euro, anticipand o contractie de 0,3%, peste cea de 0,2% estimata in ianuarie.
Pentru economia mondiala, FMI a estimat in aprilie o crestere de 4% pentru 2014. mai mult
Duminica, 07 Iulie 2013, ora 13:55
Pentru zona euro, FMI a inrautatit prognoza economica de la crestere de 0,3% anul acesta la contractie de 0,4%, din cauza liderilor din SUA si Europa, care nu au rezolvat problemele fiscale.
Fondul a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei mondiale in anul urmator si a oferit argumente criticilor austeritatii, afirmand ca guvernele au subestimat sistematic impactul cresterilor de taxe si reduceilor de cheltuieli asupra avansului economic, potrivit Financial Times.
Institutia internationala se asteapta acum ca economia sa creasca cu 3,6% anul urmator, dupa ce in iulie anticipa 3,9%. Aceasta prognoza presupune, insa, ca Statele Unite vor lua masuri pentru a impiedica un proces automat de renuntare la reduceri de taxe si de introduceri de taieri ale cheltuielilor, in timp ce in zona euro statele vor urma planul Bancii Centrale Europene privind achizitia de obligatiuni si se vor angaja la reforme economice si integrare mai stransa.
"O problema cheie este daca economia mondiala loveste un nou val de turbulente intr-o recuperare despre care se anticipa ca va fi lenta si dificila sau daca actuala incetinire are o componenta de durata mai lunga. Raspunsul depinde de capacitatea liderilor din SUA si Europa de a face fata provocarilor economice pe termen scurt", se arata in raportul Prognoza Economica Mondiala a FMI.
Incertitudinile economice vor continua sa afecteze activitatea atat in economiile emergente cat si in cele avansate, afirma Fondul, care... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:33
FMI a inrautatit previziunile de crestere la nivel mondial si avertizeaza ca actuala criza economica ameninta sa produca o deraiere a economiei internationale.
"Epicentrul pericolului este in Europa, dar restul lumii devine din ce in ce mai afectata. In plus, exista si un pericol si mai mare, ca aceasta criza europeana sa se intensifice si sa arunce lumea intr-o noua recesiune", arata Olivier Blanchar, economist sef in cadrul fondului, citat de Bloomberg.
FMI, intr-un raport actualizat, a redus estimarea privind cresterea economica globala pentru acest an, de la 4% pana la 3,3%. In ceea ce priveste estimarile pentru anul viitor, reprezentantii fondului anticipeaza o crestere de doar 3,9% fata de 4,5%.
Specialistii MFI mai spun ca zona euro ar putea intra intr-o recesiune usoara, anul acesta. Perspectivele economice pentru SUA au ramas neschimbate, respectiv de 1,8%. mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 14:19
FMI a mentinut prognoza de crestere economica la 1,5% pentru acest an si a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Potrivit surselor, Romania a indeplinit toate tintele cantitative stabilite pentru primul semestru al acestui an si nu va cere nicio derogare in board-ul FMI.
Totodata, autoritatile romane si misiunea FMI au convenit asupra scrisorii suplimentare de intentie la acord, care include noile tinte si masurile care vor fi intreprinse in perioada urmatoare.
Rezultatele evaluarii acordului de tip preventiv vor fi prezentate duminica dupa-amiaza de presedintele Traian Basescu.
Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a spus ca Romania va continua sa inregistreze in acest an crestere economica si chiar sa accelereze anul viitor ritmul de crestere, dar numai prin continuarea "satisfacatoare" a reformelor, imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE si planuri de investitii solide.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.
Rezultatele evaluarii vor fi prezentate luni, intr-o conferinta de presa, de catre oficialii FMI, Bancii Mondiale si cei ai Comisiei Europene. mai mult
Duminica, 31 Iulie 2011, ora 12:27