Zona de est a Uniunii Europene si vecinii sai trebuie sa se pregateasca sa reziste in fata socurilor economice venite din partea Ucrainei, Rusiei si Greciei, avertizeaza reprezentantii Bancii Economice de Reconstructie si Dezvoltare.
BERD a organizat o serie de intruniri pentru a discuta modalitatile prin care regiunea din estul Europei poate face fata crizelor economice ce ameninta sa se dezlantuie in zona, a anuntat presedintele bancii, Suma Chakrabarti. Pericolele i-au facut pe reprezentantii institutiei sa revizuiasca si perspectiva economica, anunta Bloomberg.
Crestere economica dezechilibrata
Presedintele BERD considera ca pentru moment nu putem vorbi de o crestere economica constanta pe intreaga regiune.
"Ramane o problema evaziva atunci cand ne referim la intreaga regiune. Multe tari din zona BERD inca sufera de pe urma crizei financiare, iar peste aceasta s-au adaugat si probleme ridicate de tensiunile geopolitice", precizeaza Chakrabarti.
Din punctul de vedere al analistilor bancii, in zona de est a Europei dezechilibrele inregistrate intre economiile tarilor din regiune sunt mai mult decat evidente.
Tarile din Europa centrala si de sud-este se bucura de o reluare o consumului, chiar daca nivelul creditelor neperformante este in contnuare crescut.
In acelasi timp, tensiunile dintre Rusia si Ucraina au bagat economiile celor doua tari in recesiune, amenintand sa pericliteze cresterea economica in alte tari.
Sub influenta rublei
BERD a... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 14:15
Economia Romaniei va creste anul viitor cu 2,2% din PIB, dupa un avans de 1,4% in acest an, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in contextul efectelor negative ale crizei din zona euro asupra regiuni Europei de Sud-Est, in special in privinta exporturilor.
BERD a confirmat prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 1,4%.
Cresterea economica a Romaniei ar trebui sa se consolideze in acest an datorita unei "reveniri modeste" a cererii interne si a increderii, considera analistii BERD.
Prognozele inaintate de Guvern, FMI si Comisia Europeana privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an sunt similare, de plus 1,6%. Pentru 2014, Comisia anticipeaza o evolutie pozitiva de 2,2% din PIB, iar FMI o crestere de 2%.
Economistii BERD considera ca economiile din Europa de Sud-Est vor inregistra o crestere economica modesta in acest an, care va accelera in medie la 2,2% in 2014.
"Masurile de reforma in aceasta regiune au fost ezitante si limitate de situatia economica dificila. Regiunea ramane vulnerabila la dificultatile din zona euro, principala piata de export", se arata intr-un raport publicat vineri de BERD.
Banca a revizuit in scadere puternica prognoza de crestere economica medie pentru tarile in care activeaza, de la 3,1% la 2,2% in acest an, pe fondul incetinirii activitatii economice din Rusia, in timp ce riscurile generate de criza din zona euro par mai reduse.
Deteriorarea situatiei economice din... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 14:06
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a modificat in sens pozitiv prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 0,8% la 1,2%, estimare mai redusa fata de cea inaintata de FMI si Guvern, de 1,5%.
"Pana recent, economia Romaniei se indrepta spre o crestere robusta in 2012, dupa o revenire in 2011. Totusi, declinul din zona euro are deja un impact semnificativ de incetinire asupra exporturilor Romaniei, iar in continuare, pentru urmatoarele luni, este probabila o evolutie negativa. Criza din zona euro afecteaza Romania in principal prin relatiile bancare transfrontaliere", se spune intr-un raport prezentat vineri de BERD.
Institutia a inaintat in ianuarie o prognoza de plus 0,8% pentru cresterea economica a Romaniei in acest an, redusa atunci de la cifra de 1,1% prezentata in octombrie. In vara anului trecut, banca anticipa o crestere de 3,8% a PIB-ului Romaniei in 2012.
Cea mai mare parte din sistemul bancar romanesc este controlata de institutii financiare europene, cei mai mari jucatori fiind dupa activele cumulate bancile din Austria, Grecia si Franta.
Economia Romaniei, afectata de evenimentele din zona euro
Totodata, zona euro este cea mai importanta piata de desfacere pentru exporturile Romaniei.
Economia zonei euro a evitat la limita in primul trimestru al acestui an intrarea in cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani. PIB-ul uniunii monetare a stagnat in primele trei luni, dupa scadere in ultimul... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 17:29
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere econonmica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii economice din zona euro, si a avertizat ca doua din cele 29 de tari monitorizate, Ungaria si Slovenia, vor intra in recesiune.
In precedentul raport privind perspectivele tarilor in care opereaza BERD, din octombrie, banca a inrautatit puternic estimarea de crestere economica a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%.
"Pana recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a inregistra o crestere economica robusta in acest an, dupa o recuperare modesta anul trecut. Incetinirea economica din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a inrautatirii este probabila in lunile urmatoare", se arata in raportul BERD.
Criza din Grecia afecteaza economia romaneasca mai ales pe canalul bancar, in timp ce sprijinul continuu din partea FMI ofera o protectie importanta.
Pentru regiunea in care opereaza, incluzand state din Asia Centrala, BERD se asteapta la un avans economic de 3,1% in acest an, usor mai redus fata de prognoza anterioara de 3,2%.
Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a inrautatit estimarea de crestere a PIB de la 1,6% la 1%. Scaderea de 0,6 puncte procentuale este de doua ori mai ampla decat in cazul Romaniei.
In Europa Centrala si tarile baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 14:36