Membrii Consiliului de Administratie al bancii centrale au sesizat ca, pe ansamblul anului 2017, cresterea economica a atins cel mai inalt ritm din perioada post-criza, dar accelerarea ei semnificativa a fost insotita de majorarea sensibila a deficitului de cont curent si a deficitului structural, conform minutei sedintei de politica monetara a Consiliului, publicata pe site-ul institutiei.
"Analizand comportamentul recent al inflatiei, membrii Consiliului au notat ca la sfarsitul anului 2017 rata anuala a inflatiei a fost de 3,32%, adica in intervalul de variatie al tintei de 2,5% a 1 punct procentual.
Ea a crescut la 4,32% in ianuarie si la 4,72% in februarie, semnificativ peste limita de sus a intervalului, dar usor sub nivelul prognozat.
S-a aratat ca ascensiunea a fost determinata prioritar de factorii pe partea ofertei si s-au punctat contributiile aduse de efectele de baza asociate reducerilor/eliminarilor de impozite indirecte si taxe nefiscale operate in perioada similara a anului anterior, dar si de majorarile recente ale tarifelor energiei electrice, gazelor naturale si energiei termice, precum si de cresterea pretului combustibililor, pe fondul maririi cotatiilor petrolului", se arata in document.
Potrivit sursei citate, evolutia indica acumularea progresiva de presiuni inflationiste pe partea cererii si pe cea a costurilor, in contextul pozitiei ciclice avansate a economiei si al conditiilor tensionate de pe piata muncii.
Au fost semnalate si... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 16:57
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) are o viziune optimista privind indicatorii economici in 2018, in vreme ce marii jucatori bancari sunt mult mai prudenti si au, uneori, perspective mai severe, din cauza presiunii dobanzilor si a deprecierii monedei nationale.
Diferenta majora dintre cele doua perspective este ca, in timp ce bancile finanteaza atat economia cat si deficitul bugetar, CNP furnizeaza argumentele pe care Guvernul a construit bugetul statului si pe care finantatorii economiei le pun sub semnul intrebarii.
Cifrele oficiale: Varianta Comisiei Nationale de Prognoza
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru 2018 o crestere economica de 5,5%.
Produsul Intern Brut (PIB) urmeaza sa ajunga la 907,9 miliarde lei, iar PIB/locuitor la 46.617 lei.
Inflatia medie anuala va fi de 3,1%, dupa o valoare estimata la 2,6% pentru 2017.
Cursul mediu ar urma sa scada pana la 4,55 lei/euro (fata de 4,56 lei/euro estimat pentru 2017), potrivit prognozei optimiste a CNP.
Rata somajului s-ar putea situa la 3,9% in 2018, conform prognozei oficiale a statului.
Citeste mai multe despre Versiuni foarte diferite pe indicatorii economici 2018: Prognoza oficiala si cifrele de lucru ale bancilor pe www.cursdeguvernare.ro ...citeste mai departe despre "Versiuni foarte diferite pe indicatorii economici 2018: Prognoza oficiala si cifrele de lucru ale bancilor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 18:40
Economia romaneasca a crescut accelerat in acest an, in special pe baza cresterii importurilor, in contextul unei productii care nu poate acoperi o cerere interna tot mai mare, stimulata de avansul salariilor, dar cresterea costurilor de finantare si deprecierea monedei nationale, trend observat in ultimele luni ale acestui an, vor putea pune probleme serioase anul viitor atat consumatorilor, cat si firmelor.
Este concluzia economistilor consultati de News.ro.
Institutul National de Statistica (INS) a confirmat, recent, estimarile publicate la jumatatea lunii noiembrie, referitoare la cresterea de 8,8%, pe serie bruta, a Produsului Intern Brut (PIB) in al treilea trimestru al acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele noua luni ale acestui an, PIB-ul a crescut cu 7% pe serie bruta si cu 6,9% pe serie ajustata sezonier.
Crestere economica bazata pe consum din import
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in sus estimarile privind cresterea economica din acest an a Romaniei, la 6,1%, fata de 5,6% cat estimase anterior.
Totodata, unii economisti vad o crestere de peste 7% in acest an, in contextul unei accelerari in ultimele trei luni ale anului.
O crestere economica bazata pe importuri, care a dus la cresterea deficitului comercial, considera secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.
"2017 a fost un an bun, dar asta pentru ca firmele au stiut in general sa se adapteze si sa... mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 10:16
Vicepresedintele PNL Florin Citu a scris joi, pe Facebook, ca liderul PSD, Liviu Dragnea, o coopteaza pe "Mama Omida" in echipa de guvernare, deoarece numai "vrajile" il mai salveaza, in conditiile in care "cu vrajeala" nu se mai poate.
Liberalul a sustinut ca social-democratii se declara "uimiti" de cea mai mare crestere economica a Romaniei din UE, chiar daca, in prezent, conditiile economice ale tarii noastre sunt mai rele decat cele din vara lui 2007.
"Dragnea o coopteaza pe Mama Omida in echipa de guvernare!! (numai vrajile il mai salveaza, cu vrajeala nu mai poate). Ii cam ia pe nepregatite cresterea economica pe PSD-isti. Pentru a 2-a oara in acest an reactioneaza uimiti la 'cea mai mare' crestere economica din UE. Ce nu spun PSD-istii este ca in primul trimestru Irlanda a fost 'campioana', iar acum 7 tari inca nu au raportat datele pentru trimestrul doi. Dar nu conteaza asa mult. Conteaza ca reactia PSD-istilor spune adevarul despre aceasta economie", a precizat senatorul PNL.
El a tinut sa sublinieze faptul ca, in prezent, conditiile economice ale Romaniei sunt "putin mai rele" decat cele din vara lui 2007.
"PSD-istii nu pot sa ascunda ceea ce simte toata tara: am mai vazut acest film si s-a terminat foarte prost pentru noi. In primul semestru al anului 2008, crestere PIB a fost de 8,8%, record absolut dupa 1990 si cel mai rapid ritm de crestere din UE. Economia Romaniei are sanse de crestere cu circa 9% in 2008, potrivit estimarilor Comisiei Nationale... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 12:29
Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza pentru anul acesta incetinirea cresterii economiei romanesti, dupa o usoara accelerare in ultimul trimestru din 2016, se arata in minuta ultimei sedinte de politica monetara, din 6 ianuarie.
Este a treia minuta a unei sedinte de politica monetara publicata de catre BNR, dupa ce a sedintelor din 30 septembrie si 4 noiembrie 2016.
Potrivit minutei, discutiile au vizat pricipalele evolutii macroeconomice, fiscale si monetare din aceasta perioada.
In privinta situatiei macroeconomice, membrii consiliului de administratie anticipeaza o atenuare a cresterii economice in 2017.
"Membrii Consiliului au aratat ca noua proiectie pe termen scurt indica o usoara accelerare a cresterii in termeni trimestriali a PIB in trimestrul IV 2016, inclusiv in raport cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu, urmata de o oarecare incetinire, implicand, in conditiile unei decelerari mai pronuntate decat cea anticipata a cresterii economice in trimestrul ...citeste mai departe despre "BNR estimeaza incetinirea cresterii economice a Romaniei in 2017" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 19:25
Comisia Europeana a revizuit in urcare cu un punct procentual, la 5,2%, estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti in acest an, avansul urmand sa incetineasca la 3,9% in 2017 si sa ajunga la 3,6% in 2018, conform previziunilor economice de toamna publicate miercuri.
Estimarile au fost revizuite in urcare fata de previziunile din primavara, cand Executivul comunitar estima ca economia romaneasca va inregistra un avans de 4,2% in 2016 si unul de 3,7% in 2017.
"Cresterea reala a PIB este in prezent una din cele mai mari din UE si este preconizat sa ramana robusta in urmatorii ani, sprijinita de relaxarea fiscala si majorarile de salarii. Inflatia este de asteptat sa creasca pe masura ce efectele precedentelor reduceri de taxe vor disparea. Deficitul guvernamental este estimat sa creasca considerabil din cauza reducerilor de taxe si majorarilor de salarii in sectorul public", se arata in raportul CE.
In ceea ce priveste deficitul public, CE se asteapta ca politicile ...citeste mai departe despre "Cresterea economica in Romania, anul acesta, este peste asteptari. In 2017, se tempereaza si creste deficitul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 23:46
Perspectiva cresterii economice in Marea Britanie s-a injumatatit in urma votului pro-Brexit din luna iunie, dupa cum arata cea mai recenta prognoza prezentata de economistii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Daca la inceputul verii acestui an perspectiva economica prezentata de OCDE pentru Regatul Unit prevedea o crestere de 2% pentru 2017, in ultimele trei luni situatia pare sa se fi deteriorat rapid, economistii organizatiei din Paris prognozand o crestere cu doar 1% a economiei britanice in cursul anului viitor, anunta The Independent.
Efect intarziat
Votul pro-Brexit va lovi economia britanica abia anul viitor, pe fondul incertitudinii care planeaza asupra relatiilor economice pe care Londra va trebui sa le construiasca odata ce declanseaza procedura de iesire din Uniunea Europeana.
Pentru moment, interventia Bancii Angliei si stabilizarea pietei financiare din regat a dat un mic avant economiei Marii Britanii, prognoza de crestere pe anul in curs fiind revizuita de la 1,7 procente, la 1,8%.
In acelasi timp insa, perspectiva pentru 2017 reprezinta cea mai mare retrogradare din punct de vedere procentual suferita de una din economiile dezvoltate ale lumii.
"Incertitudinea privind politicile viitoare si reactia economiei la acestea ramane la un nivel ridicat, riscurile fiind de asemenea crescute", a apreciat Catherine Mann, economistul sef al OCDE.
In replica, ministrul britanic al Finantelor, Phillip Hammond, crede ca... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2016, ora 14:23
Evenimentul dedicat managementului riscului de credit, World Credit Congress & Exibition, programat intre 8-10 iunie in Bucuresti, il va aduce in fata auditoriului pe analistul economic Daniel Thorniley, iar acesta are vesti bune despre evolutia economica a Romaniei.
Intr-un preambul al prezentarii sale, Thorniley, in prezent presedinte al DT Global Business Consulting Viena, arata ca increderea consumatorilor din tara noastra este la cel mai bun nivel din decembrie 2013 si pana in prezent.
In top 5
Din punct de vedere al evolutiei economice din ultimul an si jumatate, Romania a reusit sa se distanteze de regiunea balcanica, in ceea ce priveste potentialul si ar trebui sa fie vazuta tot mai mult ca o piata cu tendinte bune de crestere pe un volum mai mare.
"Tara a dovedit ca merita sa fie tratata ca o piata de baza din ECE, la egalitate cu Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, iar mediul de afaceri international se astepta ca aceasta sa fie una dintre cele cinci piete de top in acest an", anunta dr. Daniel Thorniley.
PIB va creste cu 4,1% in acest an, in mare parte datorita increderii consumatorilor in mediul economic actual, conform calculelor facute de analistul din fruntea DT Global Business Consulting.
Mediul deflationist din ultima perioada a dus la o crestere a salariilor reale, incuranjand astfel consumul. Anul trecut valoarea salariilor reale a curescut cu peste 2 procente, ridicand cifra vanzarilor cu amanuntul cu peste 10% in ultimul trimestru al... mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 17:39
ING Bank isi mentine prognoza de crestere a PIB in acest an cu 4,2%, pe fondul cererii interne puternice, si cu 4,1% in 2017, a declarat Ciprian Dascalu, economist-sef al filialei locale a bancii olandeze.
"Riscurile externe sunt in jos, dar noi ne asteptam ca, in a doua parte a anului, pietele sa vada primele semne pozitive ale rebalansarii economiei chineze. In prima parte a anului ne asteptam ca stimulul fiscal intern din ultima parte a anului precedent sa compenseze deteriorarea mediului extern.
Indicatorii cu frecventa ridicata precum vanzarile cu amanuntul inregistreaza cresteri accelerate. In pofida incetinirii productiei industriale, indicatorii de incredere pe regiune sugereaza o revenire", a spus Dascalu.
In ceea ce priveste 2017, analistul a precizat ca riscurile sunt predominant in sensul revizuirii in jos a proiectiei de crestere economica daca cererea externa nu-si revine, avand in vedere ca este asteptata o o inasprire a conditiilor monetare si consolidare ...citeste mai departe despre "Radiografia economiei intr-un an electoral: Cu cat va creste PIB in 2016 si asteptarile pentru 2017" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 11:14