Romania a inregistrat in 2012 o crestere economica de 0,2%, potrivit estimarilor INS publicate joi, care contrazic prognozele de recesiune oferite de majoritatea analistilor financiari.
In contextul in care conducerea INS a fost recent inlocuita, pentru ca institutia ar fi gresit calculul PIB pentru perioada 2011-2012, credibilitatea datelor oferite este pusa sub semnul intrebarii de unele voci din piata.
"Multi oameni se intreaba daca ar trebui sa avem incredere in INS. Cele mai bune date sunt detinute de institutie. Ar trebui sa avem incredere in INS, in masura in care avem incredere in institutiile statului", este de parere analistul financiar Dragos Cabat.
In ciuda semnelor de intrebare, analistul argumenteaza in favoarea autenticitatii datelor oferite de INS:
"Se asteptau mai multi sa fie recesiune. Semnalele din trimestrul patru nu indicau crestere economica, in sensul ca productia industriala a scazut, dar asta nu inseamna ca nu e posibil ca exporturile sau, mai degraba, consumul intern, sa fi generat crestere economica".
Conform primelor estimari, Produsul Intern Brut (PIB) in trimestrul IV 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, PIB a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,1% pe seria ajustata sezonier, se arata intr-un comunicat al INS.
INS: Romania evita recesiunea si in 2012
Institutia pune rezultatele economice... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 13:23
Banca Mondiala (BM) si-a revizuit in scadere prognozele de crestere economica pentru Romania, la 1,6% in 2013, la 2,2% in 2014, in contextul in care redresarea lenta a economiilor dezvoltate afecteaza cresterea globala.
BM prognoza la mijlocul anului trecut o crestere de 2,8% pentru 2013 si de 3,4% pentru anul urmator.
Institutia estimeaza pentru tara noastra un avans economic de 0,6% in 2012 si de 3% in 2015, in raportul "Global Economic Prospects", publicat miercuri.
De asemenea, economistii BM considera ca deficitul contului curent al Romaniei va fi de 4,3% din PIB in 2013, de 3,9% din PIB in 2014 si de 3,7% din PIB in 2015, in timp ce pentru 2012 deficitul este estimat la 3,6% din PIB.
Ajustarile fiscale operate de majoritatea tarilor europene au afectat cresterea cererii interne. Tarile in curs de dezvoltare membre ale Uniunii Europene si-au redus deficitele structurale pentru a atinge tinta de 3% din PIB ceruta de UE.
Citeste mai multe despre Banca Mondiala scade puternic prognoza de crestere economica pentru Romania in 2013 pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 12:27
Economia Romaniei va creste anul acesta cu 0,7%, Produsul Intern Brut urmand sa ajunga la 608,5 miliarde lei, conform estimarilor din Prognoza de Toamna 2012-2016 a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Pentru 2013, CNP estimeaza o crestere a PIB de 2%, pana la 648,7 miliarde lei, pentru 2014 de 2,5%, la 689,4 miliarde lei, pentru 2015 de 3,3%, la 730,1 miliarde lei si pentru 2016 de 3,2%, la 771,5 miliarde lei.
In prognoza de primavara, CNP estimase o crestere economica de 1,7% pentru 2012, 3,1% in 2013, 3,6% in 2014 si 3,9% in 2015.
La ultima vizita in Romania, seful de delegatiei Fondului monetar International, Erik de Vrijer, a afirmat ca perspectiva cresterii economice pentru Romania in 2013 este una "moderata", fapt cauzat nu doar de situatia din agricultura, ci si de problema utilizarii fondurilor europene si de intarzierile in privinta reformelor structurale.
El a subliniat ca investitiile reprezinta "cheia" cresterii economice si ca o crestere modesta pentru Romania in 2013 este cauzata si de intarzierile in reformele structurale. mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 13:36
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la inceputul intrevederii cu presedintele PE, Martin Schulz, ca Romania va avea in 2013 o crestere economica de 2,5%, asa cum este prognozat, daca se va reusi absorbtia fondurilor UE.
"Sunt pe deplin de acord cu dumneavoastra privind subiectul absorbtiei fondurilor europene, vom avea anul viitor o crestere economica de 2,5% daca vom reusi sa absorbim fondurile europene", i-a spus Basescu lui Schulz.
De asemenea, presedintele PE a apreciat indicatorii Romaniei privind datoria publica si prognoza de crestere economica in 2013. "Cred ca cifrele Romaniei privind datoria suverana si perspectiva de crestere sunt foarte bune. Credeti-ma ca multe state UE ar fi bucuroase sa aiba asemenea cifre, o prognoza de 2,5% crestere pentru 2013 si datorie suverana de 34,8% din PIB, cred", a spus Schulz.
Ulterior, in conferinta de presa de la finalul intrevederii, presedintele Basescu a specificat ca l-a informat pe Martin Schulz ca stabilitatea macroeconomica a Romaniei se datoreaza sacrificiilor enorme facute de romani. mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 14:29
Cresterea economica a Romaniei pentru acest an va fi de doar 0,5%, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, dupa ce in iulie prognozase o crestere economica de 0,8%.
Aceasta rectificare are la baza evolutia crizei zonei euro, problemele din agricultura si incertitudinea politica.
BERD a imbunatatit totusi usor prognoza pentru anul viitor, cu 0,1%, asteptand acum o crestere de 1,9%, scrie Mediafax.
"Incetinirea din zona euro, declinul semnificativ al productiei agricole si incertitudinea politica sporita au avut un puternic impact de atenuare asupra cresterii Romaniei in acest an. In prezent, PIB este estimat sa urce cu numai 0,5%, in pofida unui trimestru al doilea solid. Suportul financiar al FMI si altor institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta, mai ales in lumina legaturilor financiare stranse ale tarii cu zona euro", mentioneaza raportul BERD.
Fondul Monetar International are proiectii mai optimiste pentru Romania, atat referitor la acest an, de 0,9%, cat si pentru anul urmator, de 2,5%.
Cresterea in regiunea in care activeaza BERD va incetini de la 4,6% anul trecut la 2,7% in acest an, urmata de o revenire usoara, la 3,2%, anul urmator, ca urmare a crizei din zona euro, care va continua sa afecteze economiile tarilor in Europa Centrala si Tarile Baltice, Europa de Sud-Est, Europa de Est si Caucaz, Turcia, Rusia si Asia Centrala, dar si Maroc, Tunisia, Egipt si Iordania, tari intrate mai recent sub... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:51
Economia Romaniei va creste cu peste 1% anul acesta, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, dupa intalnirea cu delegatia Fondului Monetar International.
Mariana Campeanu a aratat ca nivelul prognozat pentru cresterea economica din 2012 va fi cunoscut dupa incheierea discutiilor cu creditorii internationali.
Joi, ministrul Muncii, Mariana Campeanu a avut o intrevedere cu delegatia FMI, principalele teme abordate fiind politicile sociale si impactul lor social precum si schimbarile legislative pentru piata muncii.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca exista date suficiente, inclusiv situatia din agricultura, puternic afectata de seceta, care justifica o prognoza diminuata a cresterii economice.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit in jos, la 0,8%, estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an.
BERD: Romania va avea crestere economica sub 1%
Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012 mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 14:52
Comisia Europeana (CE) a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, de la 3,7% la 2,1%, din cauza inrautatirii perspectivelor economice ale Europei, insa anticipeaza revenirea consumului privat in a doua jumatate a lui 2012.
Performantele exporturilor in 2011 urmeaza sa se reflecte anul viitor in cererea interna, in timp ce cererea externa va continua sa reprezinte un factor de sprijin, insa mai putin solid din cauza conditiilor economice tot mai dificile din Europa si din alte parti ale lumii, se arata in Prognoza Economica de toamna a CE.
Populatia si companiile vor continua sa-si ajusteze situatia financiara in prima jumatate a anului viitor, insa angajarile anticipate si scaderea inflatiei ar trebui sa sustina venitul discretionar real, considera CE.
Astfel, consumul privat se va revigora in a doua jumatate a anului viitor, anticipeaza Comisia.
Pe de alta parte, consumul guvernamental nu va avea o contributie semnificativa la cresterea economica din 2012, afectat de consolidarea fiscala si de reducerea numarului angajatilor din sectorul public, se spune in raport.
Investitiile ar trebui sa reprezinte un factor important de crestere anul viitor, deoarece Romania are nevoie de modernizarea infrastructurii, inclusiv prin cofinantari din fonduri structurale UE.
De altfel, rata foarte redusa de absorbtie a fondurilor europene, de 3,7% la finele lunii septembrie, semnaleaza un potential foarte ridicat de crestere a... mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 12:43
Noile prognoze economice anuntate de misiunea FMI si CE in Romania au starnit controverse printre analistii si finantistii contactati de Business24. In opinia acestora, anul 2012 va fi unul mult mai rau, cu un nivel de trai scazut. In plus, un deficit bugetar sub 2% ar putea sa intoarca Romania in "groapa" crizei.
Economistul Mircea Cosea considera ca un deficit bugetar de sub 2% in 2012, poate deveni periculos fiindca poate reintroduce economia Romaniei in recesiune avand in vedere faptul ca autoritatile preconizeaza o crestere a salariilor bugetarilor si a pensiilor in cel de-al doilea trimestru al lui 2012.
In opinia acestuia, o astfel de crestere a veniturilor bugetarilor si pensionarilor nu va duce la o crestere a nivelului de trai. Din contra, nivelul de trai va scadea in 2012 pe fondul masurilor populiste pe care le vor lua autoritatile.
"Pensiile si salariile bugetarilor vor creste in a doua jumatate a anului chiar daca va fi ilegal.
Se va incalca legea, intr-o maniera populista, mergand pe sprijinul populatiei care va fi foarte multumita ca a primit o majorare de pensii si salarii. Anul 2012 trebuie sa fie dovada reusitei guvernarii Boc, ori ea nu se va vedea decat prin cresterea salariilor si a pensiilor.
Aceasta majorare se va face tot din credite pe piata bancara interna, nu din valoarea adaugata create de economie, pentru ca economia nu a ajuns in stadiul de a crea un astfel de surplus.
De aceea, anul 2012 va fi un an dificil pentru ca ne... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 18:25
Prognoza de crestere economica pe anul viitor va fi stabilita de Guvern la finele lunii octombrie, dupa consultarile cu FMI , CE si Banca Mondiala, dupa cum a declarat, marti, premierul Emil Boc, citat de Mediafax."Vom avea, la sfarsitul lunii octombrie, impreuna cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, evaluarea prognozei de crestere economica pentru anul 2012, in raport cu care vom veni in Parlament cu proiectul de buget" , a spus Boc, intr-un discurs sustinut in Parlament.
El a aratat ca pentru acest an este mentinuta tinta unei cresteri economice de 1,5%.
Pana la acest moment, oficialii au avansat pentru anul viitor o crestere economica de 3,5-4 %.
In ultimele zile insa, premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori ca datele privind evolutia economiei in foarte multe tari din Uniunea Europeana si alte zone sunt destul de proaste si releva continuarea crizei economice si diminuarea nivelului de crestere economica, ceea ce indirect poate afecta si cresterea economica a Romaniei.
El a aratat totodata ca majorarea salariilor pentru bugetari anul viitor va depinde strict de resursele bugetare si nu vor fi lansate promisiuni in acest sens daca nu exista perspectiva unei cresteri economice de 3,5%.
Luni, presedintele Traian Basescu le-a solicitat ministrilor, la Cotroceni, sa pregateasca pentru anul viitor un buget "care sa n-aiba nicio legatura cu alegerile", respectiv care "sa ia in consideratie o crestere de 2 - 2,5%, dar bazata pe... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 17:05