Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a inrautatit estimarile privind evolutia economiei Romaniei in 2020, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arata intr-un raport publicat, miercuri, de institutia financiara internationala.
Conform celor mai recente previziuni ale BERD, economia Romaniei ar urma sa inregistreze anul acesta o scadere de 4%, fata de un avans de 3,2% previzionat in noiembrie 2019. Pentru 2021, BERD se asteapta la o expansiune de 4% a PIB-ului Romaniei.
Economia romaneasca a continuat ritmul robust de crestere in 2019, de 4,1%, datorita consumului privat, sprijinit de politica fiscala pro-ciclica, inclusiv majorarea pensiilor si a salariilor in sistemului public. Ca rezultat, deficitul bugetar a crescut, ajungand la 4,6% din PIB in 2019, dar datoria guvernamentala a ramas la un nivel moderat, de 35% din PIB la finele anului trecut, se arata in raport.
Pentru 2020, BERD estimeaza un declin al PIB-ului de 4%, presupunand o incetinire semnificativa a epidemiei de coronavirus din trimestrul doi, cu toate restrictiile ridicate.
In Romania, cheltuielile cu mancarea reprezinta 25%, cea mai mare pondere din UE
Starea de urgenta introdusa la mijlocul lunii martie reduce consumul privat, dar impactul ar putea fi compensat intr-o oarecare masura de cresterea cheltuielilor cu alimentele, care reprezinta 25% din totalul cheltuielilor, cel mai ridicat procentaj din UE, se arata in raport.... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 11:33
Economia romaneasca ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 3,2%, fata de un avans de 3,6% previzionat in noiembrie, arata cele mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Pentru 2020 BERD se asteapta tot la o expansiune de 3,2% a PIB-ului Romaniei.
"Am revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Romaniei in acest an din cauza riscurilor crescute privind investitiile, dar si a inaspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobanda de referinta in 2018, de la 1,75% la 2,50%) si a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piata fortei de munca, a prelungitei slabiciuni din zona euro si a schimbarilor negative produse in increderea investitorilor globali", se arata in raportul BERD.
Rata somajului, sub 4%, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand dificila recrutarea de personal si stimuland cresterea salariilor.
"La sfarsitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus in mod abrupt un set de masuri cu un potential impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv in domeniul bancar, fonduri de pensii, energie si telecomunicatii. Desi la sfarsitul lunii martie 2019 Executivul a atenuat unele din masurile anuntate, increderea investitorilor a fost afectata, cu un impact negativ asteptat asupra activitatii economice in ansamblu", apreciaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Institutia avertizeaza ca... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:41
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat, luni, ca profesoara Beata Javorcik de la Universitatea Oxford ii va succeda lui Sergei Guriev in postul de economist sef al BERD, transmite Reuters.
Javorcik, cetateana poloneza, care a lucrat anterior la sediul Bancii Mondiale de la Washington si detine un doctorat de la Universitatea Yale, va prelua postul de economist sef al BERD in luna septembrie 2019. Beata Javorcik este prima femeie care detine statutul de profesor universitar in economie la Oxford.
Intr-un comunicat de presa al BERD se precizeaza ca rusul Sergei Guriev, care ocupa postul de economist sef al BERD incepand din luna ianuarie 2016, va reveni la postul sau anterior de profesor la Universitatea de Stiinte Politice din Paris.
Rolul de economist sef presupune consilierea presedintelui BERD si a altor oficiali de rang inalt ai institutiei pe teme economice care au legatura cu aria de operatiuni a bancii. De asemenea, biroul economistului sef al BERD este responsabil de prognozele macroeconomice ale institutiei.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele state din blocul comunist si a le ajuta sa faca tranzitia la economia de piata. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si Orientul Mijociu. In Romania, BERD se numara printre investitorii institutionali de top. Pana in prezent, banca a investit... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 16:04
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat, joi, ca estimeaza o crestere de 4,2% pentru economia Romaniei, in acest an, comparativ cu anul trecut, cu 0,4 puncte procentuale mai putin decat prognoza din mai.
De asemenea, BERD si-a revizuit in jos estimarea privind evolutia economiei Romaniei pentru anul viitor cu 0,6 puncte procentuale, pana la 3,6%, conform raportului "Regional Economic Prospects in the EBRD Regions", publicat joi.
"Cresterea economiei Romaniei se va tempera treptat, de la 7,3% in 2017 la 4,2% in 2018 si 3,6% in 2019, fiind mult mai apropiata de cresterea potentiala pe termen lung a economiei. (...) Bulgaria si Romania au performante bune, desi semnele de supraincalzire devin vizibile la cea din urma", se mai mentioneaza in raportul BERD.
Astfel, dupa o crestere de 7,3% in 2017, unul dintre cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeana (UE), economia Romaniei incetineste in 2018, in conditiile in care i-a crescut PIB-ul cu 4% in prima jumatate a acestui an, fata de aceeasi perioada a anului precedent, conform BERD.
"Consumul privat a avut cea mai mare contributie la cresterea economica, determinat de incordarea de pe piata fortei de munca si de politica fiscala slabita. De asemenea, investitiile au crescut, datorita unei absorbtii mai ridicate a fondurilor UE.
Semnele de supraincalzire au aparut sub forma unui deficit comercial in crestere, impingand deficitul de cont curent la 3,4% din PIB la sfarsitul anului... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 17:43
Zona de est a Uniunii Europene si vecinii sai trebuie sa se pregateasca sa reziste in fata socurilor economice venite din partea Ucrainei, Rusiei si Greciei, avertizeaza reprezentantii Bancii Economice de Reconstructie si Dezvoltare.
BERD a organizat o serie de intruniri pentru a discuta modalitatile prin care regiunea din estul Europei poate face fata crizelor economice ce ameninta sa se dezlantuie in zona, a anuntat presedintele bancii, Suma Chakrabarti. Pericolele i-au facut pe reprezentantii institutiei sa revizuiasca si perspectiva economica, anunta Bloomberg.
Crestere economica dezechilibrata
Presedintele BERD considera ca pentru moment nu putem vorbi de o crestere economica constanta pe intreaga regiune.
"Ramane o problema evaziva atunci cand ne referim la intreaga regiune. Multe tari din zona BERD inca sufera de pe urma crizei financiare, iar peste aceasta s-au adaugat si probleme ridicate de tensiunile geopolitice", precizeaza Chakrabarti.
Din punctul de vedere al analistilor bancii, in zona de est a Europei dezechilibrele inregistrate intre economiile tarilor din regiune sunt mai mult decat evidente.
Tarile din Europa centrala si de sud-este se bucura de o reluare o consumului, chiar daca nivelul creditelor neperformante este in contnuare crescut.
In acelasi timp, tensiunile dintre Rusia si Ucraina au bagat economiile celor doua tari in recesiune, amenintand sa pericliteze cresterea economica in alte tari.
Sub influenta rublei
BERD a... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 14:15
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul urmator de la 2,2%, nivel anticipat in luna mai, la 2,4%, dar a avertizat ca perspectivele pe termen scurt sunt limitate in continuare de evolutia slaba a zonei euro.
Pentru anul in curs, banca anticipeaza un avans al PIB de 2,2%, fata de estimarea de 1,4% din mai, se arata intr-un raport al BERD privind perspectivele economice ale tarilor in care opereaza.
Prognoza BERD pentru evolutia economiei Romaniei anul urmator este mai optimista decat asteptarile Comisiei Europene si Fondului Monetar International.
Astfel, Comisia Europeana (CE) a estimat, saptamana trecuta, ca economia Romaniei va creste cu 2,1% anul viitor si cu 2,4% in 2015, cu o contributie mai semnificativa din partea cererii interne.
FMI estimeaza pentru Romania, in 2014, o crestere a PIB de 2,2%, nivel anticipat si pentru acest an, dar se asteapta ca evolutia sa fie influentata decisiv de cererea interna, cu accent pe investitii, nu pe exporturi, ca in prezent. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 16:01
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,9%, cat estima in octombrie, la 1,4%, o estimare usor mai pesimista decat proiectiile Bancii Mondiale si Guvernului, de 1,6%, respectiv 1,8%.
BERD estimeaza cresterea PIB al Romaniei pentru anul 2012 la 0,3%.
"Incetinirea din zona euro si o scadere semnificativa a productiei agricole au avut puternice efecte de atenuare asupra cresterii (economiei, n.r.) Romaniei in 2012, rezultand un avans economic neglijabil pentru intreg anul, potrivit estimarilor preliminare.
Totusi, disciplina fiscala a fost, in linii mari, mentinuta, inflatia este in jur de 5% si tara are in continuare o buna acoperire in rezerve (valutare, n.r.). O anumita recuperare a cresterii este probabila in 2013", se arata in raportul BERD.
Banca Mondiala a anuntat saptamana trecuta o prognoza de crestere economica de 1,6% pentru Romania in acest an. Pentru 2014, banca anticipeaza un avans de 2,2%, iar in 2015 de 3%.
Guvernul si-a fixat pentru 2013 o tinta de crestere de 1,8%, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans de 2%.
Comisia Europeana estima la inceputul lunii noiembrie un avans economic de 2,2% pentru Romania in acest an si de 2,7% pentru anul urmator. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 15:13
Cresterea economica a Romaniei pentru acest an va fi de doar 0,5%, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, dupa ce in iulie prognozase o crestere economica de 0,8%.
Aceasta rectificare are la baza evolutia crizei zonei euro, problemele din agricultura si incertitudinea politica.
BERD a imbunatatit totusi usor prognoza pentru anul viitor, cu 0,1%, asteptand acum o crestere de 1,9%, scrie Mediafax.
"Incetinirea din zona euro, declinul semnificativ al productiei agricole si incertitudinea politica sporita au avut un puternic impact de atenuare asupra cresterii Romaniei in acest an. In prezent, PIB este estimat sa urce cu numai 0,5%, in pofida unui trimestru al doilea solid. Suportul financiar al FMI si altor institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta, mai ales in lumina legaturilor financiare stranse ale tarii cu zona euro", mentioneaza raportul BERD.
Fondul Monetar International are proiectii mai optimiste pentru Romania, atat referitor la acest an, de 0,9%, cat si pentru anul urmator, de 2,5%.
Cresterea in regiunea in care activeaza BERD va incetini de la 4,6% anul trecut la 2,7% in acest an, urmata de o revenire usoara, la 3,2%, anul urmator, ca urmare a crizei din zona euro, care va continua sa afecteze economiile tarilor in Europa Centrala si Tarile Baltice, Europa de Sud-Est, Europa de Est si Caucaz, Turcia, Rusia si Asia Centrala, dar si Maroc, Tunisia, Egipt si Iordania, tari intrate mai recent sub... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:51
Criza politica interna si evolutia economica a ultimelor luni afecteaza Romania. Conform unui raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), prognoza de crestere economica a tarii pentru 2012 a fost scazuta la 0,8% de la 1,2%, dar si pentru 2013.
Astfel, BERD anuleaza ultima revizuire facuta la adresa Romaniei, din raportul din luna mai, cand prognoza de crestere a Romaniei a fost crescuta de la 0,8% la 1,2%. Pentru anul 2013, BERD a coborat estimarea de crestere economica a Romaniei de la 2,6% la 1,85.
"Pana recent, economia Romaniei se afla pe cale de a inregistra o crestere robusta in 2012, dupa revenirea din 2011. Incetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a bancilor transfrontaliere evidentiaza importanta transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab si criza politica declansata in iulie ar putea afecta negativ cresterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI si alte institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta", se arata in raportul BERD, citat de Mediafax.
In Europa de Sud-Est, regiune de care apartine si Romania, BERD vede o instabilitate crescuta in privinta evolutiei economice pe termen scurt. Principalul risc este vulnerabilitatea sectorului financiar in conditiile in care mare parte a sistemului bancar este controlat de institutii de credit din strainatate. Un alt risc... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 14:29