Romania ar trebui sa se concentreze pe cresterea economica pe termen lung, iar pe termen scurt trebuie sa fie foarte prudenta, intrucat pericolele sunt aproape, a declarat, vineri, Hans Timmer, economist-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
"Vedem progrese in economia tarilor din regiune, rata somajului este mica, chiar mai mica decat cea dinainte de criza economica globala, ceea ce este valabil si pentru Romania. Deficitul de cont curent a scazut, in multe tari sistemele fiscale sunt mai sanatoase, iar povestile sunt de succes. Dar suntem foarte ingrijorati cu privire la unele aspecte", a spus expertul.
El s-a referit la schimbarile tehnologice si la faptul ca vom avea in urmatorii ani o inasprire a politicii monetare.
"Acestea ne vor duce pe un teritoriu necunoscut. Pericolul se apropie intr-un fel pe care nu l-am vazut destul de des in trecut. Iata de ce este foarte important sa fiti foarte prudenti in politicile pe care le adoptati. Sa nu cresteti deficitul de cont curent, sa aveti sub control situatia fiscala, sa aveti un sector bancar foarte stabil si sa aveti grija ca datoriile din sectorul privat sa scape de sub control, pentru ca veti avea nevoie de toate plasele de siguranta in urmatoarea perioada", a continuat Timmer.
Intrebat daca Romania este pregatita pentru a face fata acestor provocari, el a recomandat eliminarea presiunilor inflationiste si tinerea sub control a deficitului... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 15:38
Banca Mondiala a imbunatatit estimarile de crestere a economiei Romaniei pentru 2018 si urmatorii doi ani.
Pentru acest an, BM anticipeaza un avans de 5,1%, cu 0,6 puncte procentuale peste ritmul prognozat in ianuarie, institutia financara avertizand in schimb ca presiunile inflationiste sunt in urcare, potrivit editiei din luna iunie a raportului Global Economic Prospects, publicat marti.
Pentru 2019, banca anticipeaza o incetinire a cresterii economiei romanesti la 4,5% (+0,4 puncte fata de estimarea din ianuarie) si la 4,1% in 2020 (+0,6 puncte comparativ cu ianuarie).
Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de 6,9%, iar in primul trimestru din 2018 un avans de 4% pe serie bruta si de 4,2% ajustata sezonier, potrivit datelor INS. Guvernul a conceput bugetul bazat pe o crestere economica de 5,2%.
FMI a revizuit la randul sau in crestere estimarea de crestere economica a Romaniei de la 4.4% la 5,1%, in raportul World Economic Outlook publicat in aprilie.
Romania este inclusa in raportul Bancii Mondiale in regiunea Europa si Asia Centrala, unde institutia anticipeaza pentru 2018 o moderare a avansului economic la 3,2% si la 3,1% in 2019, in conditiile in care redresarea modesta a statelor exportatoare de marfuri va fi partial redusa de incetinirea care va avea loc in statele importatoare.
Redresarea unora dintre statele importatoare de marfuri a fost asociata de persistenta sau adancirea dezechilibrelor. Ratele inflatiei au depasit sau sunt... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 10:29
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, va merge in cateva zile la Washington D.C., unde va participa la reuniunea anuala a Grupului Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International (FMI).
Evenimentul va avea loc in perioada 11 - 16 octombrie 2017, si se va discuta despre strategia fiscal-bugetara si despre rolul ministerului in mentinerea echilibrelor macroeconomice, a anuntat luni Ministerul Finantelor.
"Ministrul Finantelor va avea o serie de intalniri care vor viza discutii despre strategia fiscal-bugetara 2017-2019, construita astfel incat Romania sa isi mentina deficitul bugetar sub 3% in 2017 si 2018, cat si despre rolul Ministerului Finantelor Publice in mentinerea echilibrelor macroeconomic", se arata in comunicatul ministerului.
Programul lui Misa va include atat participarea la reuniunea anuala a Grupului Bancii Mondiale si a FMI, cat si intalniri cu reprezentanti ai Constituentei Olandeze (din care face parte si Romania) dar si cu reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Alain Pilloux (vicepresedinte BERD) si Philip Bennett (prim vicepresedinte). Ministrul va fi insotit la Washington de secretarii de stat cu atributii in relatia cu Banca Mondiala si FMI.
La inceputul lunii septembrie, premierul Mihai Tudose a declarat, la Parlament, ca s-a intalnit cu reprezentantii Bancii Mondiale in Romania si cu cei ai FMI, pe care i-a invitat la Ministerul Finantelor pentru a vedea "cifrele exacte" referitor la starea economica a... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 11:34
Economia Romaniei va creste anul acesta cu 5,1%, potrivit Bancii Mondiale, care si-a imbunatatit prognoza fata de cea din luna iunie, care arata un avans de 4%.
Institutia atrage insa atentia ca saltul din 2016 va fi urmat in 2017 de o incetinire a cresterii la 3,8%, pentru ca in 2018 avansul economiei romanesti sa se reduca la 3,4%.
"Cresterea este asteptata sa ramana solida in 2017 pe masura ce noi masuri de relaxare fiscala vor fi implementate, inclusiv o noua reducere a TVA la 19%, eliminarea taxei pe constructiile speciale si reducerea accizei la combustibili", se arata in raportul Bancii Mondiale.
"Cu toate acestea, adoptarea Legii darii in plata a introdus incertitudine in cadrul juridic al sectorului financiar cu posibile efecte negative asupra incluziunii financiare, bilantului bancilor si sectorului constructiilor si ar putea duce la provocari juridice pentru banci", adauga Banca Mondiala.
Citeste mai departe despre "Romania va inregistra o crestere economica de 5,1% in 2016, dar va frana in urmatorii ani - Banca Mondiala" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 12:41
Banca Mondiala estimeaza o crestere economica in Romania de 2,7% in acest an, in urcare fata de prognoza din aprilie, dar usor sub avansul de 2,8% anticipat in iunie, potrivit datelor revizuite pentru Europa si Asia Centrala.
Fondul Monetar International a revizuit, de asemenea, estimarea privind cresterea PIB-ului Romaniei la 2,4% in acest an, fata de o crestere de 2,8% prognozata in iunie. La fel ca si in cazul BM, FMI avea in aprilie o prognoza de crestere economica mai mica, de 2,2%, dar in cadrul negocierilor cu autoritatile romane folosea un interval de 2,2-2,5%.
Pentru regiunea Europa si Asia Centrala, BM anticipeaza o crestere economica modesta, de numai 1,8% in acest an si de 2,1% anul viitor, mult sub estimarile din iunie, de 2,5%, respectiv 3,7%.
"Regiunea se confrunta cu provocari majore, iar perspectivele de crestere economica sunt incerte. Tensiunile din Ucraina au avut un efect clar negativ asupra economiei tarii. Dar multe dintre probleme structurale din regiune existau si inaintea crizei si trebuie sa fie rezolvate de urgenta", a declarat Laura Tuck, vicepresedintele BM pentru Europa emergenta si Asia Centrala.
Estimarile BM indica o scadere de 8% pentru economia ucraineana
BM prognozeaza o scadere economica de 8% in Ucraina anul acesta, ca urmare a crizei prin care trece tara de la inceputul anului, fata de o contractie de 5% estimata anterior. Pentru anul viitor, banca anticipeaza o scadere a PIB de 1%.
Economia Rusiei, care a anexat in... mai mult
Joi, 09 Octombrie 2014, ora 15:12
Banca Mondiala a imbunatatit usor prognoza de crestere a economiei Romaniei in acest an, la 1,7%, de la 1,6% cat estima in ianuarie, arata raportul "Global Economic Prospects", publicat miercuri de BM.
Potrivit sursei citate, anul trecut Romania a consemnat un avans economic estimat la 0,7%.
In 2014, cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei ar urma sa accelereze la 2,2% (similar cu prognoza din ianuarie) iar in 2015 economiei Romaniei ar urma sa inregistreze o expansiune de 2,7% (fata de 3% estimat in ianuarie).
Deficitul contului curent al Romaniei ar urma sa ajunga la 3,7% din PIB in 2013, la 3,6% din PIB in 2014 si in 2015, dupa ce in ianuarie Banca Mondiala estima ca deficitul contului curent va fi anul acesta de 4,3% din PIB, de 3,9% din PIB in 2014 si de 3,7% din PIB in 2015, fata de 3,8% din PIB estimat pentru 2012.
In cazul Bulgariei, Banca Mondiala se asteapta la o crestere a economiei de 1,2% in
2013, de 2,1% in 2014 si de 3% in 2015, fata de un avans economic estimat de 0,8% in anul 2012 in timp ce deficitul contului curent ar urma sa ajunga la 1,6% din PIB in 2013 si 2014 si la 2,5% in 2015, de la 1% din PIB estimat pentru 2012.
Banca Mondiala prezinta, joi, intr-un briefing de presa, rezultatele "Raportului Economic Periodic UE11", regiune care include noile 10 state membre ale UE si Croatia. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 10:01
Banca Mondiala (BM) si-a revizuit in scadere prognozele de crestere economica pentru Romania, la 1,6% in 2013, la 2,2% in 2014, in contextul in care redresarea lenta a economiilor dezvoltate afecteaza cresterea globala.
BM prognoza la mijlocul anului trecut o crestere de 2,8% pentru 2013 si de 3,4% pentru anul urmator.
Institutia estimeaza pentru tara noastra un avans economic de 0,6% in 2012 si de 3% in 2015, in raportul "Global Economic Prospects", publicat miercuri.
De asemenea, economistii BM considera ca deficitul contului curent al Romaniei va fi de 4,3% din PIB in 2013, de 3,9% din PIB in 2014 si de 3,7% din PIB in 2015, in timp ce pentru 2012 deficitul este estimat la 3,6% din PIB.
Ajustarile fiscale operate de majoritatea tarilor europene au afectat cresterea cererii interne. Tarile in curs de dezvoltare membre ale Uniunii Europene si-au redus deficitele structurale pentru a atinge tinta de 3% din PIB ceruta de UE.
Citeste mai multe despre Banca Mondiala scade puternic prognoza de crestere economica pentru Romania in 2013 pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 12:27
Romania a facut progrese bune pentru stabilizarea cadrului macroeconomic si fiscal si pentru a pune tara pe linia de crestere economica, in ciuda provocarilor mediului economic din Europa, a declarat miercuri vicepresedintele BM, Philipe Le Houerou.
"Romania a facut progrese bune pentru stabilizarea cadrului macroeconomic si fiscal si de a pune tara pe linia de crestere economica, in ciuda provocarilor mediului economic din Europa. Noi solicitam noului guvern sa continue calea pentru stabilitate si incredere prin reforme structurale si modernizarea administratiei publice. Banca va continua parteneriatul cu Romania pentru a asigura expertiza pentru sustenabilitate si crestere si pentru convergenta UE", a precizat vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Philipe Le Houerou, cu ocazia aprobarii in bordul BM a unui imprumut de un miliard euro pentru Romania.
Acest imprumut va ajuta Romania sa isi indeplineasca angajamentele asumate prin cadrul fiscal UE. Imprumutul va fi disponibil ca buffer si va ramane disponibil pentru o perioada de trei ani.
Destinatia imprumutului de un mld. de euro de la FMI
Imprumutul va sustine programele pentru eficienta cheltuirii banilor publici si capacitatea guvernamentala in colectarea veniturilor printr-un set de reforme fiscale mai bune, dar si imbunatatirea guvernantei pentru companiile de stat din energie si transport pentru a reduce cheltuielile bugetare, pentru a genera economii si pentru a atrage capital... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 16:13
Efectul majorarii TVA se va resimti intr-o crestere a inflatiei cu 2-2,5%, anul acesta, insa va fi temporar si limitat la nivelul catorva luni. BM isi va revuzui in curand prognoza de crestere a economiei romanesti, si pentru acest an nu ar fi exclus sa fim martorii unei contractii mai mari cu un procent peste estimarea initiala a BM de declin 0,5%, desi, deocamdata nu exista o cifra avansata oficial. In schimb, am putea fi martorii unei reveniri a economiei din 2011, crede Pauna, desi ii este greu sa faca estimari, dat fiind nivelul accentuat al incertitudinilor, relateaza NewsIn.Exporturile raman motorul cresterii economice romanesti, spune Pauna.
"Cresterea economiei noastre este strans legata de cea europeana, chiar daca nivelul comertului dintre Romania si Uniune este mai scazut decat media altor 10 tari central si est europene."Scaderea preturilor tuturor claselor de active ar putea atrage investitii noi, insa investitorii sunt inca in expectativa."Cred ca Romania este un loc atractiv pentru investitori pentru stabilirea unor noi unitati de productie, insa incertitudinile pe termen scurt tin investitorii in expectativa: In mod cert, a avut loc o diminuare a preturilor activelor, insa intrebarea este daca aceste preturi au atins nivelul minim", a spus Pauna.Analistul BM sustine ca Romania ar trebui sa-si mobilizeze mai multe resurse interne pentru a creste prin forte proprii.
"Mai intai, insa, trebuie sa stabilizam indicatorii macro".Costurile cu forta de munca sunt,... mai mult
Joi, 22 Iulie 2010, ora 22:30