Whisky-ul poate deveni o investitie inspirata, de vreme ce valoarea acestei bauturi tinde sa creasca incet, dar sigur. Profitul mediu inregistrat de cumparatorii de whisky la tranzactiile ulterioare poate fi si de 500% in anumite conditii, iar trendul se mentine ascendent.
Nu se mai bea, se vinde! Whisky-ul cu "pedigree" scotian sau irlandez si cu o anumita vechime a devenit moneda forte in tranzactiile si licitatiile caselor de renume de pe intregul glob. Nu doar lichidul distilat in Scotia sau Irlanda are mare cautare. La fel de vanate sunt si raritatile japoneze Karuizawa, Hanyu Ichiro si Yamazaki.
Recent, o sticla de whisky Hanyu Ichiros Ace of Spades a fost vanduta la o licitatie organizata de casa Bonhams in Hong Kong cu peste 10.000 de dolari americani. Colectionarii de whisky se afla deja in punctul in care marcile consacrate sau rare sunt vanate mai ceva decat o comoara de aur, potrivit Bloomberg.
Noroc chior
Unul dintre acesti investitori-colectionari, Aaron Chan, a crezut ca l-a prins pe Dumnezeu de picior atunci cand pe internet a dat peste anuntul unui magazin din Atena care isi lichida stocul de marfa. Printre obiecte se numara si o sticla de Hanyu Ichiro Aces of Spades. Proprietarul nici nu a stiut ce comoara se ascundea pe raftul magazinului, asa ca Chan a platit fara sa ezite cei 774 de dolari americani.
"A fost momentul meu de Evrika!", recunoaste noul proprietar. Are si de ce sa sara in sus de bucurie, intrucat bautura de culoarea... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 08:50
Omul de afaceri Cristian Preotu a lansat in luna aprilie The Whisky Shop, primul magazin de profil din Romania, o miscare pe care o considera naturala si care completeaza celelalte magazine pe care le detine: Comtesse du Barry si La Boucherie francaise.
Aici gasesti cele mai renumite single malt-uri scotiene, cum ar fi Laphroaig, Caol Ila sau Littlemill.
"Gama cuprinde de la cele clasice, pana la editii foarte vechi sau speciale. Prezentam si o gama numita 'Closed Distilery', cu whisky provenit de la producatori care nu mai exista. Iar pe langa cele scotiene, sunt foarte celebre sticlele de whisky japoneze, cum ar fi Nikka, Yoichi sau Yamazaki", a declarat antreprenorul, pentru Business24.
Unul dintre cele mai scumpe whisky-uri pe care il vei gasi la The Whisky shop este Mosstowie 1973 la pretul de 2.700 lei sau Glen Grant 1953 la 7.500 lei. "In viitor vor exista multe alte sticle foarte rare", ne-a asigurat Cristian Preotu.
In plus, cunoscatorii se vor delecta cu gama de Sake, Cognac, Armagnac, Rom din toate partile lumii (Trinidad&Tobago, Brazilia, Japonia...), Grappa, Mezcal si multe altele. "Toate de cea mai buna calitate", spune acesta.
Vanzarile din primele zile sunt promitatoare
Vanzarile din prima zi il fac sa priveasca increzator in viitor. "Reactia publicului a fost una foarte buna, mai ales pentru amatori care au descoperit sticle foarte rare.
In magazinul The Whisky Shop exista de asemenea o biblioteca de carti despre whisky, mixologie,... mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 00:00
Criza si schimbarile din economie provoaca investitorii sa caute domenii noi care sa le aduca un profit crescut, iar whisky-ul ar putea fi unul din acestea, tinand cont de explozia preturilor la editiile de lux ale acestei bauturi.
Astfel, pretul celor mai performante 1000 de editii de whisky a crescut in trimestrul trei al lui 2012 cu 107% fata de perioada similara a anului 2008, care reprezinta punctul de referinta pentru inceputul crizei financiare, scrie Penta Daily.
Iar daca luam in considerare doar pretul celor mai performante 100 de editii, acesta a crescut in medie cu 277%, din 2008 fata de 2012.
Spre exemplu, o sticla de Macallan Royal Marriage, editie lansata in aprilie 2011 pentru a sarbatori nunta Printului William, se poate vinde in octombrie 2012 la un pret de patru ori mai mare.
Aceasta performanta este insa specifica editiilor de lux. "Nu trebuie sa cumparati orice sticla de whisky de zece ani, sticlele care provin din productia de masa nu vor produce nici un venit", a declarat Andy Simpson, care conduce o companie de consultanta din Marea Britanie din domeniul whisky-ului.
Astfel, pretul celor mai putin performante 100 de sticle de whisky a scazut cu 58%, fata de perioada de referinta din 2008, iar unele distilerii, precum Port Ellen si Brora, si-au intrerupt activitatea pe acest segment.
Investitorii in scotch-ul britanic continua insa sa mentina o cerere ridicata pentru editiile limitate, a caror valoare creste, pe masura ce se... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 15:12