HSBC, Standard Chartered si DBS Group se numara printre cei aproximativ zece candidati care au depus oferte preliminare pentru preluarea diviziei asiatice de private banking a grupului bancar francez Societe Generale, divizie evaluata la 600 milioane de dolari, au declarat joi pentru Reuters mai multe surse din interiorul bancii.
Potrivit Reuters, pe lista firmelor care au depus oferte preliminare s-ar mai afla si banca elvetiana Credit Suisse precum si cel putin o institutie financiara americana. Sursele au precizat insa ca unele oferte facute nu depasesc 300 de milioane de dolari, ceea ce scoate in evidenta diferenta dintre pretentiile grupului francez si disponibilitatile posibililor cumparatori. Aceleasi surse au precizat ca Societe Generale este consiliata de JPMorgan.
Societe Generale a decis sa-si vanda diviza de private banking din Asia in conformitate cu strategia sa de reducere a costurilor si de imbunatatire a profitabilitatii.
Societe Generale ar fi cea de-a treia mare institutie financiara globala care decide sa se separe de operatiunile de private banking din Asia, dupa Bank of America si ING Groep. Cresterea rapida a segmentului clientilor care au de investit cel putin un milion de dolari favorizeaza bancile private cu o retea extinsa in detrimentul jucatorilor mici care pot sa se adreseze doar clientilor foarte bogati. Divizia de private banking din Asia a Societe Generale gestioneaza active in valoare de aproximativ 13 miliarde de dolari, fiind... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 11:48
Societe Generale, banca-mama a BRD, cauta un partener de afaceri in Europa de Est pentru a-si accelera extinderea in regiune, un eventual acord avand potentialul de a "cimenta" prezenta grupului francez in Rusia si Romania, potrivit Financial Times.
Banca franceza traverseaza o perioada de schimbare de obiective, de tranzitie de la consolidarea situatiei financiare catre fructificarea unor oportunitati de crestere.
Doua surse apropiate planului au declarat pentru Financial Times ca Societe Generale este in etapele preliminare ale identificarii unor potentiali parteneri in randul bancilor.
Un acord ar putea cimenta prezenta grupului in Rusia si Romania - in prezent principalele sale piete in regiune - si ar putea de asemenea sa ii asigure accesul in alte tari, noteaza FT.
Intrebat de plan, directorul general exeutiv al SocGen, Frederic Oudea, a refuzat sa comenteze in mod direct informatiile.
Oudea a raspuns insa ideea ca un eventual parteneriat ar putea anunta fuziunea sau preluarea unei banci rivale.
"Planul nostru de crestere va fi organic, cu siguranta", a declarat seful Societe Generale intr-un interviu acordat Financial Times.
In ultimii doi ani, grupul francez s-a concentrat pe consolidarea situatiei financiare - prelungirea maturitatii datoriilor si cresterea ratelor de adecvare a capitalului - insa Oudea pune acum accentul pe oportunitatile de crestere, bazandu-se in buna masura pe prezenta pe pietele emergente.
Societe Generale asteapta un... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:12
Fondul Aberdeen Asset Managers Limited, din Londra, a raportat joi o detinere de 5,43% din actiunile BRD, participatie evaluata la 310,31 milioane lei (71 milioane euro) la cea mai recenta cotatie bursiera.
Aberdeen a devenit astfel al doilea actionar al BRD, dupa grupul francez Societe Generale, care controleaza pachetul majoritar de 60,17% din actiuni.
Aberdeen Asset Management, inregistrat in Marea Britanie si listat pe bursa de la Londra, este o companie de management de investitii, avand clienti institutionali si privati, cu birouri in Europa, America de Nord, America Latina, Asia si Australia.
Potrivit rezultatelor financiare prezentate in luna aprilie, Aberdeen Asset Management avea la sfarsitul lunii martie active in administrare in valoare de 212,3 miliarde lire sterline (248 miliarde euro), in urcare cu 13% fata de nivelul de la finele lunii septembrie a anului trecut, cand s-a incheiat anul fiscal anterior.
Veniturile fondului au crescut cu 25% in primul semestru al anului fiscal 2012-2013, la 516 milioane lire (603 milioane euro), iar profitul inainte de taxe a avansat cu 37%, la 222,8 milioane lire (260,4 milioane euro).
Calculata la cel mai recent pret din piata principala, de 8,2 lei, capitalizarea bursiera a bancii este de 5,71 miliarde lei (1,3 miliarde euro).
BRD a inregistrat un profit net de 13 milioane lei in primul trimestru din acest an, in scadere cu 84% fata de perioada similara a anului trecut, iar volumul creditelor acordate a... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 12:49
Frederic Oudea, seful Societe Generale, si-a reafirmat miercuri angajamentul fata de piata din Rusia, unde banca franceza a investit masiv, se arata intr-un articol aparut in publicatia britanica Financial Times.
"Avem o prezenta solida si promitatoare in Rusia. Confirmam deplin angajamentul nostru fata de piata din Rusia. De ce? Pentru ca este o piata in crestere", a afirmat Oudea la adunarea generala a actionarilor Societe Generale, care a avut loc miercuri la Paris.
Seful Societe Generale se confrunta cu presiuni din partea investitorilor pentru a demonstra ca subsidiarele din Rusia si Romania pot face bani, dupa ce anul trecut au inregistrat pierderi.
Societe Generale, a doua mare banca din Franta dupa valoarea de piata, a anuntat concedierea lui Vladimir Golubkov, seful subsidiarei din Rusia, Rosbank, inculpat saptamana trecuta pentru coruptie. Acesta a fost acuzat de autoritatile de la Moscova ca a primit o mita de 5 milioane de ruble (159.600 de dolari) si risca pana la sapte ani de inchisoare.
In acelasi dosar a mai fost arestat si vice-presedintele Rosbank, Tamara Polianitsyna. Interimatul va fi asigurat de Igor Antonov, sub supervizarea presedintelui Consiliului de Administratie de la Rosbank, Didier Hauguel.
Scandalul de coruptie din Rusia va avea efecte limitate asupra Societe Generale - Moody's
De asemenea, banca franceza, care detine 82% din actiunile Rosbank, a precizat ca a angajat firma de audit Deloitte pentru a demara o investigatie... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 10:27
Societe Generale vinde divizia din Grecia - Geniki Bank, catre Piraeus Bank - a patra banca elena, insa tranzactia va costa banca 100 milioane de euro din profit.
Societe Generale a precizat ca pretul de vanzare a Geniki Bank este de un milion de euro, insa grupul bancar francez va trebui sa investeasca un total de 444 milioane de euro, dintre care 281 milioane de euro pentru recapitalizarea Geniki Bank, iar restul de 163 de milioane de euro in subscrierea de obligatiuni emise de catre Piraeus Bank.
Anuntul vine la doua zile dupa ce un alt mare grup bancar francez, Credit Agricole, a finalizat acordul de vanzare a subsidiarei sale din Grecia, Emporiki, catre Alpha Bank, o tranzactie care va amputa cu doua miliarde de euro rezultatele inregistrate de Credit Agricole in al treilea trimestru al acestui an.
E oficial: Alpha Bank a cumparat Emporiki Bank cu un euro
Preluarea Geniki Bank are loc la cateva luni dupa ce Piraeus Bank a preluat activele viabile ale ATEbank, o banca greceasca de stat.
Piraeus preia ATEbank, inclusiv sucursala din Romania
In trimestrul al doilea al acestui an, Societe Generale a anuntat un profit de 433 de milioane de euro, in scadere cu 42% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acesta s-a cifrat la 747 milioane de euro.
Societe Generale anunta rezultate ingrijoratoare: Profit in scadere, dupa picajul la bursa mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 17:47
Societe Generale, a doua banca din Franta ca marime si proprietara bancii romanesti BRD, tinteste cresterea profiturilor din retail in filialele din Romania si Rusia.
Divizia internationala de retail Societe Generale a suferit pierderi in cel de-al doilea trimestru, crescand temerile cu privire la posibilele vulnerabilitati ale grupului in contextul crizei datoriilor suverane din Europa.
"Este crucial ca la sfarsitul lui 2013 sa aratam ca divizia internationala de retail creste si aduce mai mult profit decat o face in prezent", a declarat Frederic Oudea, CEO-ul Societe Generale, pentru Financial Times, citat de Reuters.
In plus, BRD si divizia ruseasca a Societe Generale vor trebui sa-si intensifice activitatea in sectorul corporate, si sa incerce scaderea pierderile provenite din creditele nerentabile.
Societe Generale tinteste reducerea costurilor si vanzarea unei parti din active pentru a-si creste profitabilitatea. Reprezentantii bancii mizeaza pe o majorare a profitului la un nivel satisfacator dupa 2013, dar nu la nivelul pe care l-a cunoscut anterior crizei economice, a mai adaugat Oudea.
Profitul BRD din prima jumatate a anului a fost in scadere din 2010, cand a atins suma de 366.9 milioane lei. In 2011 s-a micsorat cu 23,3% la 282 de milioane RON, iar anul acesta a scazut de sapte ori, pana la 39,4 milioane.
Profitul redus din primul semestru a fost cauzat de reducerea veniturilor si costul ridicat al riscului, in trimestrul doi al lui 2012 BRD... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 10:51
Societe Generale, cea de-a doua banca din Franta, a anuntat un profit in scadere cu 42%, in trimestrul doi, comparativ cu perioada similara din 2011, sub estimarile analistilor, in contextul in care actiunile s-au depreciat cu 48%, in ultimele 12 luni.
Profitul companiei a scazut la 433 de milioane de euro de la 747 milioane de euro, in aceeasi perioada a anului precedent. Estimarile analistilor indicau un profit de 695 milioane de euro.
Institutia bancara sustine ca rezultatele au fost afectate de pierderile de 250 de milioane de euro din divizia din Rusia si de inca 200 de milioane de euro pierduti prin institutia de management de investitii TCW, din Los Angeles, scrie Bloomberg.
Banca franceza, condusa de Frederic Oudea, renunta la o parte activele detinute, disponibilizand 1.600 de oameni, in divizia de trading. Societe Generale a suferit pierderi mari din cauza restructurarii datoriei grecesti si a reducerii lichiditatilor si se alatura rivalilor de la BNP Paribas si Credit Agricole, in limitarea activitatii pe pietele din strainatate si pe reducerea ponderii titlurilor de stat din portofoliu.
Actiunile Societe Generale s-au depreciat cu 48% la bursa de la Paris in ultimele 12 luni, valoarea de piata actuala a companiei, fiind de 14 miliarde de euro. In aceeasi perioada, actiunile BNP Paribas s-au depreciat cu 34%. mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 12:30
Profitul net al bancii franceze Societe Generale a scazut cu 20% in primul trimestru, la 732 milioane de euro, ca urmare a costurilor vanzarii unor active si a altor cheltuieli exceptionale, parte a procesului de consolidare a capitalului, in contextul incetinirii economice.
Procesul de consolidare a capitalului, impreuna cu declinul creditelor de retail in Franta, a anulat cresterea veniturilor din tranzactiile cu obligatiuni, valute si materii prime.
La fel ca alte mari banci europene, Societe Generale (SocGen), a doua mare institutie de credit din Franta, reduce costurile si numarul locurilor de munca la divizia de investment banking, pentru a intruni cerintele unor reguli globale mai dure si pentru a rezista mai bine efectelor crizei datoriilor suverane din zona euro.
Analistii consultati de Reuters anticipau un profit de 748,1 milioane de euro pentru SocGen.
Veniturile au scazut cu 4,7%, la 6,3 miliarde de euro, dar s-au situat peste asteptarile de 6,2 miliarde de euro.
Banca a vandut active, constand din portofolii de credite, in valoare de 6,4 miliarde de euro in primul trimestru, pentru a-si reduce indatorarea, iar rata de adecvare a capitalului a urcat la 9,4%.
Desi eforturile de consolidare a capitalului au lovit in principal rezultatele ddiviziei de investment banking, grupul a inceput sa fie afectat si pe reteaua de retail din Franta, unde profitul a scazut, anual, pentru prima data din 2010.
Economia Frantei incetineste, iar somajul se... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 11:12
Profiturile din al doilea trimestru ale Societe Generale, a doua banca din Franta, ca marime, au scazut, fata de anul trecut, cu 31%, la 747 milioane euro, ca urmare a expunerii la datoria suverana a Greciei, relateaza BBC News. Societe Generale a inregistrat pierderi de 395 de milioane de euro ca urmare a expunerii la datoria Greciei, banca detinand obligatiuni de stat elene de 2,65 miliarde euro, informeaza NewsIn.
De asemenea, SocGen a avertizat ca tinta de profit pentru 2012 va fi "dificil de atins", precizand ca rezultatele din al doilea trimestru al anului 2011 reflecta situatia economico-financiara globala.
Marti, BNP Paribas, banca franceza cu cea mai mare expunere la datoriile elene, a anuntat ca a pus deoparte 534 milioane euro pentru a acoperi pierderile asteptate legate de Grecia.
Bancile franceze sunt printre cei mai mari detinatori de obligatiuni de stat ale Greciei si au fost implicate in negocierile pentru al doilea pachet de asistenta financiara acordat acestei tari, pachet care include si sprijinul sectorului privat.
Ca urmare a programului de ajutor, bancile ar putea pierde 21% din valoarea obligatiunilor pe care le detin, mai noteaza BBC News. mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 15:02