E.ON si RWE AG, cele doua mari companii energetice din Germania, traverseaza cea mai neagra perioada din istoria lor recenta, iar situatia pare sa se inrauteasca si mai mult, dupa cum admit directorii executivi ai celor doua firme.
Scaderea consumului de energie si dezvoltarea sectorului energetic din surse regenerabile au subminat atat de mult puterea celor doua companii de top din Germania, incat anul acesta veniturile lor vor fi la limita.
Conducerile celor doua companii sustin ca se pregatesc pentru un val de revolte ale salariatilor, potrivit Wall Street Journal.
Prabusire dramatica
Pentru ambii giganti energetici ai Germaniei, caderea suferita in ultimii ani este dezastruoasa.
Nu demult, cele doua companii manifestau ambitii de jucatori pe piata globala, E.ON implicandu-se pana in 2010 in diverse proiecte derulate in afara granitelor.
De atunci si pana in prezent, piata lor s-a diminuat ingrijorator. RWE a ajuns la o cota de 14 miliarde de euro, pierzand aproape 50% din cifra de afaceri detinuta in 2010, dupa ce guvernul german a anuntat noile taxe pentru energie nucleara.
In aceeasi perioada, E.ON a pierdut 36% din cota sa de piata, cifra de afaceri din prezent fiind limitata la 28,1 miliarde de euro.
Pentru anul trecut, compania a anuntat pierderi nete de 3,2 miliarde de euro, iar noua strategie prevede divizarea companiei in doua entitati distincte: una actionand in sectorul energiei verzi, cealalta mergand in continuare pe combustibilii... mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 17:35
1Grupul german RWE a anuntat marti ca va reduce numarul angajatilor cu inca 2.400, pe langa cele 8.000 de disponibilizari aflate deja in derulare, dupa scaderea vanzarilor de energie si stagnarea profitului in primul semestru.
RWE, a doua mare companie de utilitati din Germania, avea la jumatatea anului aproape 72.000 de angajati.
Profitul net al companiei a stagnat in prima jumatate a anului la 1,67 miliarde euro, sub estimarile analistilor, in timp ce veniturile au scazut cu 1,3%, la 27,1 miliarde euro.
RWE si E.ON, cea mai mare companie germana de utilitati, isi reduc cheltuielile si vand active dupa ce cancelarul german Angela Merkel a dispus, in urma catastrofei nucleare de anul trecut din Japonia, inchiderea tuturor reactoarelor nucleare, treptat, pana in 2022.
RWE a scos din uz doua centrale nucleare electrice in primul val de inchideri.
Compania a anuntat anterior ca va renunta la 5.000 de locuri de munca si va elimina din buget alti 3.000 de angajati prin vanzarea de active.
Grupul german a introdus un nou program de scadere a cheltuielilor prin care spera sa-si sporeasca profitul cu un miliard de euro pe an pana in 2014.
Economia Germaniei a crescut cu 0,3% din PIB in trimestrul al doilea raportat la primele trei luni ale anului, respectiv cu 1% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, datorita exporturilor si consumului privat, a anuntat marti biroul de statistica de la Berlin.
Economiile Frantei si Germaniei evolueaza sub... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 14:05
RWE, al doilea grup german de utilitati, a raportat marti un profit net in scadere cu 45% in 2011, de 1,81 miliarde de euro, in principal din cauza costurilor mari cu inchiderea reactoarelor nucleare din Germania, informeaza Fox Business.
In primavara anului trecut, autoritatile de la Berlin au luat decizia de a inchide toate centralele nucleare din Germania pana in anul 2022, ca urmare a dezastrului de la Fukushima.
Aceasta decizie a lovit planurile companiilor energetice care operau reactoare nucleare in Germania, adica gigantii E.ON si RWE.
RWE a anuntat marti ca decizia de a inchide reactoarele a avut un impact negativ de peste un miliard de euro in rezultatul financiar al companiei pentru anul trecut. In 2011, compania a avut un profit net de 1,81 miliarde de euro, in scadere cu 45% fata de 3,31 miliarde de euro, cat a inregistrat in 2010.
Veniturile au scazut si ele cu 3,1%, pana la 51,69 miliarde de euro.
Rezultatul net este mai mic decat estimarile analistilor. Mai multi experti chestionati de Dow Jones Newswire prognozau un profit de 2,11 miliarde de euro si vanzari de 52,65 miliarde de euro.
"Am inceput sa luam masurile necesare pentru a trece cat mai repede peste perioada grea", a declarat directorul general executiv al RWE, Jurgen Grossmann. El spera ca nivelul vanzarilor sa se stabilizeze in acest an si in 2013. Pentru 2013 si 2014, compania si-a planificat un program de taieri de costuri de un miliard de euro.
Totodata, potrivit... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 16:19
Deutsche Bank a inregistrat anul trecut un profit net de 4,95 miliarde euro, recuperand pierderea de 3,9 miliarde euro din 2008, datorita performantelor diviziei de corporate si investment banking.Divizia de corporate si investment banking a inregistrat un profit inainte de taxe de 4,32 miliarde euro in 2009, fata de o pierdere de 7,37 miliarde euro in anul anterior, marcat de falimentele Bear Stearns si Lehman Brothers si de extinderea rapida a crizei financiare din Statele Unite la scara globala, scrie Mediafax.
Astfel, profitul inainte de taxe al gigantului financiar german a revenit de la o rezultatul negativ de 5,74 miliarde euro din 2008 la un castig de 5,2 miliarde euro anul trecut, se arata in raportul anual publicat marti de banca.
Venitul net bancar al Deutsche Bank s-a dublat in 2009, de la 13,61 miliarde euro la 27,95 miliarde euro, insa provizioanele de risc au crescut de peste 2,5 ori, de la 1,07 miliarde euro la 2,63 miliarde euro.
Valoarea activelor Deutsche a scazut in 2009 la 1.501 miliarde euro, de la 2.202 miliarde euro la 31 decembrie 2008.
Directorul general al grupului, Josef Ackermann, a fost remunerat anul trecut cu un total de 9,55 milioane de euro, cel mai mare pachet salarial anuntat pana acum la o companie blue-chip din Germania, transmite Reuters.
Cea mai mare parte a compensatiei lui Ackermann consta in plati retinute, conditionate prin criterii de performanta, iar venitul total depaseste remuneratia de 9,2 milioane euro obtinuta de... mai mult
Marti, 16 Martie 2010, ora 11:56
Profitul net al OMV, proprietarul Petrom, a scazut cu 84% in primul semestru, la 185 milioane euro, de la 1,13 miliarde euro in prima jumatate a anului trecut, in contextul reducerii veniturilor din vanzari cu 35%, la 8,4 miliarde euro, de la 12,91 miliarde euro, a anuntat miercuri grupul austriac.Pretul mediu al petrolului Brent a scazut cu 53% in primele sase luni ale acestui an comparativ cu prima jumatate aa lui 2008, iar operatiunile si rezultatele OMV au fost afectate atat de devalorizarea puternica a barilului de titei, cat si de restrangeera marjelor de rafinare, se arata in raportul trimestrial al grupului.
Totodata, rezultatele OMV din operatiuni financiare a scazut in intervalul analizat, in principal ca urmare a declinului veniturilor din dividende dupa vanzarea participatiei la compania ungara MOL.
OMV a iesit, in luna aprilie, din actionariatul MOL, dupa ce a finalizat vanzarea participatiei de 21,5% din actiunile companiei ungare catre compania rusa Surgutneftegas, pentru 1,4 miliarde euro.
Profitul EBIT (inainte de dobanzi si taxe) ajustat pentru factori exceptionali si efecte de inventar a scazut, in perioada ianuarie-iunie, cu 70%, la 491 milioane euro, de la 1,61 miliarde euro in primul semestru din 2008, se mai arata in raport.
Marjele de rafinare au scazut indeosebi in trimestrul al doilea, ca urmare a aprecierii puternice a cotatiilor petrolului comparativ cu prima parte a lui 2009.
"Pe rafinare, OMV s-a confruntat cu un mediu dificil (...) Cresterea... mai mult
Miercuri, 05 August 2009, ora 12:34