General Motors (GM) estimeaza, preliminar, la 1,3 miliarde de dolari costurile reparatiilor pentru cele 2,6 milioane de autovehicule rechemate in service din cauza unor defectiuni de fabricatie, producatorul american avertizand ca ar putea inregistra prima pierdere din ultimii patru ani.
GM a constituit un provizion special de 1,3 miliarde de dolari in primul trimestru al acestui an pentru a acoperi cheltuielile legate de reparatia automobilelor rechemate, a anuntat compania intr-un comunicat, citat de Bloomberg. Grupul a precizat ca anticipeaza un rezultat operational solid pentru primele trei luni din acest an.
Cel mai mare producator auto american, numarul 2 la nivel global, nu a mai raportat pierderi din trimestrul al patrulea al anului 2009 si a inregistrat, in primele trei luni ale anului trecut, un profit de 1,18 miliarde de dolari.
General Motors a rechemat pentru reparatii 2,6 milioane de autovehicule la nivel global pentru mai multe defectiuni aparute incepand din anul 2001, care au provocat numeroase accidente soldate cu 13 morti.
Cazul este anchetat de o comisie din Congresul SUA si de Departamentul Justitiei, in contextul suspiciunilor ca defectele nu au fost remediate mai devreme din cauza costurilor ridicate, iar compania ar fi incercat mai tarziu sa musamalizeze incidentele.
Actiunile companiei au scazut cu 19% de la inceputul acestui an si au inchis joi la New York in coborare cu 1%. mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 12:50
General Motors (GM) a vandut in trimestrul al doilea mai multe automobile decat rivalul japonez Toyota si a preluat pozitia de cel mai mare producator auto la nivel mondial, subliniind revenirea industriei americane dupa masurile ample de restructurare din ultimii ani.
Astfel, vanzarile GM a comercializat in trimestrul al doilea 2,49 milioane de automobile, urmat de Toyota cu 2,48 milioane unitati si Volkswagen cu 2,39 milioane, transmite Bloomberg.
GM si Ford Motor Co. au anuntat in ultimele zile rezultate financiare peste asteptarile pietei pentru trimestrul al doilea, in timp ce Toyota a raportat vanzari in scadere, reflectand reducerea cererii din Japonia.
In prima jumatate a anului, Toyota a reusit sa-si conserve pozitia de lider, cu 4,91 milioane autovehicule comercializate, urmata de GM cu 4,85 milioane si Volkswagen cu 4,7 milioane, potrivit datelor prezentate de companii.
Toyota estimeaza pentru acest an vanzari de aproape 10 milioane unitati, prag care nu a fost depasit niciodata de vreun producator auto.
Constructorii auto japonezi beneficiaza de deprecierea puternica a yenului din ultimele luni, care sprijina exporturile. Analistii estimeaza ca profitul Toyota a crescut cu 48% in trimestrul al doilea, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.
Yenul a scazut in acest an cu peste 12% fata de dolar, la 100 yeni/dolar, iar economistii anticipeaza un curs de 105 yeni/dolar in trimestrul al patrulea. mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 10:26
General Motors vrea sa investeasca aproximativ 16 miliarde de dolari in uzine si alte unitati de productie din Statele Unite, pana in 2016, mai mult decat va cheltui in China in aceeasi perioada, a anuntat grupul auto american, transmite Bloomberg.
"Cele 11 miliarde de dolari care vor fi cheltuite in China pana in 2016 vor veni mai mult de la companiile mixte detinute in aceasta tara, decat de la Detroit, si sunt sub suma de aproximativ 16 miliarde de dolari pe care GM o va investi in SUA", a afirmat Selim Bingol, vicepresedinte al GM, intr-o scrisoare publicata in Wall Street Journal.
In 2011, GM anuntase ca va cheltui 7 miliarde de dolari in China, pana in 2015.
Anul trecut, General Motors a vandut in China, cea mai mare piata a companiei, 2,84 de milioane de vehicule si intentioneaza sa ajunga la 5 milioane de unitati pana in 2015.
Wall Street Journal a publicat recent un comentariu care sustinea ca China a beneficiat in mod disproportionat de reorganizarea GM din 2009. GM a avut nevoie in acel an de fonduri guvernamentale de 50 miliarde de dolari pentru a evita falimentul.
Strategia GM in SUA include lansarea a circa 20 de noi modele, pentru cresterea profitului si a cotei de piata, care anul trecut a atins cel mai redus nivel din ultimii 88 de ani. mai mult
Luni, 06 Mai 2013, ora 17:16
Profitul General Motors (GM) a scazut cu 13% in trimestrul al treilea, la 1,8 miliarde de dolari, in contextul cresterii pierderilor la divizia europeana si a costurilor mai mari cu cheltuielile pentru serviciul de garantii in America de Nord.
Profitul in trimestrul al treilea a coborat de la 2,1 miliarde de dolari nul trecut la 1,83 miliarde de dolari. Excluzand unele elemente exceptionale, producatorul auto american a avut un castig de 93 de centi pe actiune, depasind asteptarile analistilor de 60 de centi, potrivit Wall Street Journal.
Veniturile au avansat la 37,6 miliarde de dolari.
GM a avertizat, miercuri, ca se asteapta ca operatiunile europene sa inregistreze pierderi de 1,5-1,8 miliarde de dolari in acest an. Divizia ar putea ajunge pe zero abia la mijlocul acestui deceniu.
Activitatile din Europa ale GM au avut un rezultt negativ de 500 de milioane de dolari in trimestrul al treilea, fata de 300 de milioane de dolari in acelasi interval al anului anterior. O mare parte a pierderii este atribuita diviziei Opel, care se afla in proces de restructurare.
Rezultatul GM in America de Nord a fost solid, cu un profit operational de 1,8 miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal. Grupul a cheltuit in intervalul de trei luni 300 de milioane de dolari pentru programe de rechemari in service de amploare mai redusa si pentru reparatii aduse unor piese. mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 16:17
Vanzarile celor mai importanti producatori auto americani, General Motors (GM) si Ford, au scazut luna trecuta, piata auto din SUA fiind afectata de increderea scazuta a consumatorilor si rata ridicata a somajului.
Luna trecuta, General Motors a vandut 201.237 de masini si camioane, in timp ce Ford a vandut 173.966 de masini si camioane.
Chrysler, detinut de producatorul auto italian Fiat SpA, a vandut 126.089 masini si camioane.
Firma de cercetare auto Edmunds estima ca in iulie GM va raporta vanzarea a 214.315 de vehicule, iar Ford - vanzarea a cel putin 175.791 de vehicule.
General Motors si Ford au atribuit declinul lor inregistrat in iulie scaderii vanzarilor de flote catre clienti, cum ar fi companiile de inchirieri auto.
Vanzarile de flote GM au scazut cu 41% in iulie, in timp ce vanzarile de flote ale Ford au inregistrat un declin de 16%. Vanzarile de flote sunt mai putin profitabile decat vanzarile de retail catre clienti.
Vanzarile Nissan in SUA au crescut luna trecuta cu 16,2%, la 98,341 vehicule, in timp ce Volkswagen AG a vandut 37.014 vehicule, in crestere cu 27,3% comparativ cu iulie 2011. Luna trecuta, vanzarile Honda in SUA au urcat cu 45%, iar vanzarile Toyota au crescut cu 26%.
Temerile privind situatia din Europa au dus la declinul actiunilor Ford la bursa de la New York, inregistrand marti cel mai scazut nivel din decembrie 2009.
Pentru a contracara pierderile din Europa, Ford concediaza angajatii cu contracte de munca... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 16:45
Producatorul auto american General Motors va incepe negocierile pentru preluarea unui pachet de 10% din actiunile producatorului japonez de camioane Isuzu Motors.
Cei doi producatori auto ar urma sa vanda impreuna vehicule comerciale in Asia si in America Centrala si de Sud, potrivit Reuters.
Finalizarea acestei tranzactii ar reinvia o alianta de acum 35 de ani, incheiata odata cu restructurarea General Motors din 2006. Noua alianta ar putea determina si iesirea Toshiba Corp din actionariatul producatorul japonez, aceasta detinand 5,9% din titlurile Isuzu.
Isuzu va incheia si discutiile cu Volkswagen, cu toate ca negocierile privind livrarea de camioane catre Volkswagen in Thailanda continua. Compania producatoare de camioane nu a putut fi contactata pentru comentarii.
Colaborarea dintre GM si Isuzu ar putea sa porneasca la inceputul lunii mai, reprezentantii celor doua companii, Susumu Hosoi de la Isuzu si Dan Akerson de la GM, urmand sa semneze un acord in aceasta vara.
Cei doi au in vedere dezvoltarea in comun de camionete pentru Asia de Sud. Un pachet de 10% din Isuzu ar face din General Motors cel mai mare actionar, depasind Mitsubishi Corp, care detine o participatie de 9,2%. Cei doi au convenit sa mareasca miza participatiei in viitor, potrivit presei internationale.
Cu toate acestea, scepticii considera ca Isuzu ar putea sa tina deoparte o "felie" importanta din portofoliul de actiuni pentru a-si pastra independenta in managementul si... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2012, ora 09:15
Vanzarile auto din SUA au apasat pedala de acceleratie, datorita vanzarilor inregistrate de Chrysler Group si General Motors, pe fondul cresterii cererii interne de automobile.
Livrarile GM au crescut cu 1,1% la 209.306 masini, in timp ce vanzarile Chrysler au crescut cu 40% la 133.521. Nici vanzarile Ford nu au stat pe loc, acestea inregistrand o crestere de 14% pana la 178.644.
Livrarile Toyota Motor Corp si Honda Motor au castigat fiecare cate 12%, in timp ce vanzarile Nissan au crescut cu 16%.
Per total, vanzarile de automobile din SUA au inregistrat cele mai bune rezultate din februarie 2008, potrivit Autodata Corp.
"Ne asteptam sa vedem o crestere a cererii de masini cu consum mic, in contextul in care pretul la combustibil a crescut considerabil in ultima luna. Surpriza vine insa pe segmentul masinilor mari, unde cererea crescuta releva cat de mult s-a redresat economia", spun analistii din piata auto.
Increderea consumtorilor in economie a crescut in februarie, indicele Dow Jones Industrial Average depasind 13.000 pentru prima data din mai 2008, iar rata somajului a scazut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani.
"Se pare ca am subestimat puterea de cumparare a consumatorilor. Exista cerere in acest moment chiar si pentru vehiculele mari, deoarece consumatorii se simt mai confortabil", spun analistii.
Ford intentioneaza sa creasca productia in cel de-al doilea trimestru in America de Nord cu 2,8% la 730.000 de masini si camioane, potrivit... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 14:06
Producatorul auto american General Motors (GM) ia in considerare orice strategie pentru a incerca sa-si restabileasca operatiunile europene, a declarat directorul executiv al General Motors, Dan Akerson.
Cu toate ca rezultatele divizei din America de Nord au crescut pana la 7,2 miliarde de dolari, ca urmare a imbunatatiii vanzarilor in SUA, operatiunile din Europa ale GM, inclusiv Opel, au pierdut 747 milioane de dolari. Cu toate ca pierderile au fost reduse comparativ cu 1,76 miliarde de dolari in 2010, activitatile din Europa nu au ajuns pe zero, asa cum planifica GM anul trecut.
In ciuda rezultatelor slabe din Europa, vanzarile la nivel global au urcat cu 7,6% anul trecut, pana la 9,03 milioane de masini.
GM a inregistrat in 2011 un profit de 9,2 miliarde de dolari, motiv pentru care va plati angajatilor prime de performanta de pana la 7.000 de dolari.
Anul trecut, compania a inregistrat un profit net atribuibil actionarilor de 6,2 miliarde de dolari. Profitul pentru trimestrul al patrulea a coborat cu 25%, la 39 de centi pe actiune, sub asteptarile de 41 de centi ale analistilor internationali.
Profitul net atribuibil actionarilor a scazut cu 48%, la 725 milioane de dolari, minimul ultimilor doi ani.
Reprezentantii companiei au precizat ca iau in calcul anumite "ajustari" pe piata europeana. Iata care sunt "suprizele" care pot veni din partea GM.
Inchiderea fabricilor
GM are 11 fabrici in sase tari europene si au aparut deja zvonuri ca... mai mult
Duminica, 19 Februarie 2012, ora 10:17
Constructorul auto american General Motors Co a anuntat ca in 2011 a inregistrat un profit record, la doi ani dupa ce a fost salvat de la faliment de contribuabilii americani.
Gratie vanzarilor solide in SUA si China, GM a inregistrat in 2011 un profit net de 7,6 miliarde de dolari, depasind precedentul record de 6,7 miliarde de dolari inregistrat in 1997, in perioada de boom a vanzarilor de camionete si autovehicule de teren.
Divizia din America de Nord a inregistrat un profit inainte de taxe de 7,2 miliarde de dolari, in schimb GM a pierdut 700 milioane de dolari inainte de taxe in Europa si 100 milioane de dolari in America de Sud.
Veniturile anuale au crescut cu 11% pana la 105 miliarde de dolari. In 2011 vanzarile globale ale GM au crescut cu 7,6% pana la 9,03 milioane vehicule, ceea ce i-a permis grupului american sa redobandeasca titlul de cel mai mare constructor auto din lume.
In schimb, rezultatele inregistrat de GM in ultimul trimestru al anului trecut au fost sub estimarile analistilor. In perioada octombrie-decembrie 2011, profitul GM a scazut cu 8% in ritm anual pana la 468 milioane de dolari in timp ce vanzarile trimestriale au crescut cu 3% pana la 38 miliarde de dolari. Constructorul auto a precizat ca rezultatele slabe din ultimul trimestru sunt cauzate de pierderile inregistrate de diviziile din Europa si America de Sud.
In 2009 General Motors a reusit sa se mentina pe linia de plutire numai gratie sprijinului oferit de guvernul... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 16:48