Grupul bancar francez Credit Agricole ia in considerare vanzarea subsidiarei din Polonia, a 13-a mare banca a tarii dupa active, deoarece nu poate concura cu jucatorii mai mari intr-o perioada in care ratele dobanzilor sunt scazute, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Activele subsidiarei Credit Agricole se ridica la 33 de miliarde de zloti (6,62 miliarde de lire sterline), inclusiv activele firmei de leasing a grupului.
Vanzarea ar continua trendul de consolidare din sectorul bancar polonez, care s-a accelerat in ultimii ani pe masura ce Partidul Lege si Justitie (PiS) incurajeaza cresterea ponderii ocupate de investitorii polonezi in sectorul bancar local.
In luna aprilie a acestui an, BNP Paribas a preluat, pentru 775 milioane de euro, activitatile poloneze ale grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International, o tranzactie care permite grupului bancar francez sa isi consolideze pozitia de a sasea mare banca din Polonia. Dupa cateva luni, Santander a preluat operatiunile de retail banking ale Deutsche Bank din Polonia.
"Subsidiara poloneza a Credit Agricole este de vanzare", au anuntat sursele.
Un purtator de cuvant al Credit Agricole din Paris a refuzat sa comenteze informatia.
Alte surse au declarat recent ca Societe Generale analizeaza o posibila vanzare a diviziei sale din Polonia, Eurobank, care se confrunta cu o intensificare a presiunilor din partea competitorilor si autoritatilor de reglementare.... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 10:44
Credit Agricole a inregistrat, in trimestrul al treilea din 2012 o pierdere record de 2,85 miliarde, dupa ce a vandut Emporiki Bank cu pretul simbolic de un euro.
In trimestrul al treilea al anului trecut, banca a raportat profit de 258 milioane de euro. Aceasta vanzare a insemnat practic iesirea bancii franceze de pe piata greceasca, precizeaza Mediafax.
Credit Agricole a anuntat, in octombrie, ca a ajuns la un acord cu Alpha Bank privind vanzarea Emporiki Bank pentru un euro si a incheiat astfel un capitol dezastruos in istoria de un secol a bancii. Institutia de credit franceza a acceptat sa recapitalizeze Emporiki cu inca 550 milioane de euro inainte de vanzare si sa mentina o linie de credit pentru 1,4 miliarde de euro.
Banca a anuntat vineri ca a contabilizat o pierdere de 1,96 miliarde de euro in legatura cu vanzarea Emporiki, impreuna cu un impact negativ de 572 milioane de euro la divizia de a credite de consum.
Activitatea Credit Agricole pe piata din Grecia este un esec de proportii, scrie Wall Street Journal. Banca franceza a avut ambitii mari in Europa de Sud si a cumparat Emporiki in 2006, cu speranta ca va obtine acces intr-o regiune cu potential de crestere.
Achizitia a expus insa Credit Agricole mai mult decat alte mari banci europene la criza financiara din Grecia.
Grupul francez Credit Agricole a decis in iunie sa transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din Romania, catre Credit Agricole. Banca Nationala a... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 16:58
Banca franceza Credit Agricole ar putea aloca inca 600-700 milioane de euro pentru divizia sa din Grecia, Emporiki Bank, inainte de a o putea vinde.
Banca franceza, care incearca sa se retraga de pe piata din Grecia dupa ce bancile tarii au fost puternic afectate de criza datoriilor suverane, a injectat deja 2,3 miliarde de euro in divizia sa elena.
Banca Centrala a Greciei cere recapitalizarea cu inca 600-700 milioane de euro a subsidiarei elene ce apartine Credit Agricole, inainte de a aproba vanzarea, sustine "Wall Street Journal".
Credit Agricole va trebui, de asemenea, sa se angajeze ca-si va pastra pentru inca trei ani actuala linie de creditare catre Emporiki, estimata acum la aproximativ 1,9 miliarde de euro.
Un purtator de cuvant al bancii franceze a refuzat sa comenteze informatia.
Cele trei banci elene interesate de achizitionarea integrala a Emporiki, National Bank of Greece, Alpha si Eurobank, au prezentat recent grupului bancar francez Credit Agricole ofertele lor revizuite iar vanzarea ar putea avea loc in urmatoarele zile.
Luna trecuta, directorul general al Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, a afirmat ca este posibil ca grupul francez sa pastreze un pachet de 10% din actiunile Emporiki.
Credit Agricole, al treilea mare grup bancar francez, a anuntat recent ca, in al doilea trimestru al acestui an, profitul sau net a inregistrat o scadere de 67% pana la 111 milioane de euro din cauza pierderilor de 370 milioane de euro la Emporiki... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 12:20
Credit Agricole, a treia mare banca franceza, a raportat o scadere de 67% a profitului pentru trimestrul al doilea, din cauza pierderilor din Grecia si amortizarii participatiei la Intesa Sanpaolo, si a anuntat ca nu a vandut inca divizia elena Emporiki Bank, prezenta si in Romania.
Profitul net al bancii franceze a coborat la 111 milioane euro in trimestrul al doilea, de la 339 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit unui comunicat citat de Bloomberg.
Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica un profit net de numai 19 milioane euro.
Credit Agricole analizeaza inca ofertele primite de la cele mai mari trei banci elene, National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias si Alpha Bank, pentru preluarea concurentului mai mic Emporiki Bank. Cele patru banci elene enumerate sunt prezente si in Romania, unde NBG detine Banca Romaneasca, EFG Eurobank Ergasias controleaza Bancpost, iar Alpha si Emporiki functioneaza prin subsidiare cu aceleasi nume.
"Nu a fost luata nicio decizie privind intrarea in discutii mai avansate privind vreuna dintre aceste propuneri", se arata in comunicat. Discutiile continua cu banca nationala a Greciei, Fondul Elen de Stabilitate Financiara si Comisia Europeana, pentru a determina termenii si conditiile la care ar fi supusa vanzarea Emporiki catre o banca mai mare din Grecia, noteaza Credit Agricole.
Dintre bancile straine cu expunere pe Grecia, Credit Agricole ar inregistra cele mai... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 11:48
Repercusiunile crizei financiare si situatia sociala de la nivel mondial isi lasa amprenta pe sistemul bancar mondial. Unele dintre cele mai importante banci din lume si din Romania au raportat profituri in scadere cu pana la 75 de procente.
Incertitudinile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si fluctuatiile cursului valutar, cauzate de schimbarile guvernamentale, reprezinta o parte dintre motivele pe seama carora sunt puse rezultatele financiare slabe ale unor banci precum: Credit Agricole, Cyprus Bank Romania sau Unicredit Tiriac Bank.
Problema iesirii Greciei din zona euro este repusa in discutie pe masura ce cresc sansele ca un nou guvern grec al extremistilor de stanga care au anuntat ca vor refuza ajutorul primit din partea Troicai si implicit a masurilor de austeriate si a reformelor structurale.
Un astfel de scenariu ar putea fi dezastruos pentru sistemul financiar din intreaga lume. "In primul rand, ar fi o criza in domeniul financiar foarte mare pentru ca ar trebui restructurate toate creditele in monedele nationale inapoi. Apoi, ar fi o criza de incredere foarte importanta si o scadere drastica a nivelului de trai al populatiei in tarile respective", a declarat acum ceva timp
economistul Dragos Cabat, pentru Business24.
Piata bancara este puternic afectata si de tulburarile sociale din statele zonei euro, alegerile organizate in Franta sau schimbarea guvernului din Romania, reflectandu-se in evolutia cursului valutar.
Daca... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 13:01
Banca franceza Credit Agricole incearca sa isi limiteze pierderile anuntate pentru anul acesta prin concedierea a 2.350 de angajati din intreaga lume, anunta reprezentantii institutiei bancare.
Banca Credit Agricole va inregistra anul acesta o diminuare a veniturior de 2,5 miliarde de euro, scrie Reuters. Institutia bancara franceza a luat o serie de masuri pentru limitarea cheltuielilor ca urmare a celui de-al doilea avertisment de scadere a profitului.
Avertismentul reflecta presiunea in continua crestere asupra creditorilor, carora li se cere sa reduca activitatile riscante pentru a-si indeplini criteriile mult mai stricte de capital. Adancirea crizei din zona euro a lovit bancile franceze care s-au vazut nevoite sa renunte la finantarea traditionala, in dolari.
Banca urmeaza tendinta rivalilor mai mari, BNP Paribas si Societe Generale, care au anuntat, de asemenea, reduceri masive de personal, mai ales in sectorul bancar de investitii. In acest sector, bancile incearca sa isi reduca datoriile.
Presiunea care a planat asupra capitalului bancilor franceze a condus la speculatii. Potrivit acestora, bancile franceze ar putea sa solicite, in cele din urma, un plan de salvare guvernamental, dar directorul executiv din cadrul Credit Agricole, a negat ca ar avea nevoie de ajutor pentru respectarea regulilor Basel III.
Economii din eliminarea a peste 2.300 joburi si vanzare de actiuni
Economiile facute includ 1,3 miliarde de euro din micsoararea diviziei de... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 09:07
Moody's a retrogradat miercuri ratingurile Societe Generale si Credit Agricole pentru datoriile pe termen lung si depozite, cu o treapta, si a mentinut sub supraveghere calificativul BNP Paribas, ca urmare a expunerii acestor banci la economia Greciei, transmite Mediafax.Ratingul Societe Generale a fost revizuit in scadere de la "Aa2" la "Aa3", iar perspectiva este in continuare negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's anticipeaza ca impactul asupra calificativului de soliditate financiara va fi limitat la o singura treapta.
Pentru Credit Agricole, ratingul pentru datorii pe termen lung si depozite a fost redus de la "Aa1" la "Aa2", iar cel privind soliditatea financiara de la "C+" la "C".
Ratingul "Aa2" al BNP Paribas pentru datorii pe termen lung si depozite a fost mentinut sub supraveghere, in vederea unei posibile revizuiri in scadere.
Profitabilitatea si baza de capital a BNP Paribas ii permit sa suporte expunerile din Grecia, Portugalia si Irlanda, dar agentia a extins evaluarea cu implicatii negative a calificativului.
Moody's a precizat insa ca este improbabil ca analiza sa conduca la reducerea ratingului pentru datoriile pe termen lung al BNP Paribas cu mai mult de o treapta. mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 10:23
"Agricultura e o nisa de care alte banci s-au ferit. Acum sunt ingrijorat de interesul pe care il manifesta alte banci pentru o nisa pe care noi am descoperit-o, pe care noi am exploatat-o. Dorim sa ramanem liberi pe acest segment" a declarat Radu Ghetea pentru Bloombiz.ro. Presedintele CEC Bank a mai afirmat ca procentul creditelor neperformante din agricultura nu depaseste 6% din totalul creditelor neperformante ale bancii.Cu ce planuri veniti in noul mandat? Cum va veti pozitiona pe piata bancara?
Avem in planul nostru strategic un singur obiectiv, care a fost creionat prima oara in 2007, pentru perioada 2007-2011.
Obiectul este de a crea CEC Bank pe scheletul Casei de Economii si Consemnatiuni.
Putem considera acest proiect incheiat in mare masura, dar sunt multe lucruri de facut astfel incat sa consolidam ceea ce am realizat, atat in ceea ce priveste paleta de produse si servicii, pregatirea oamenilor, platforma tehnica.
In continuare vom subscrie, vom lega toate priectele noastre de acest obiectiv major.
Care era majorarea de capital de care avea nevoie CEC pentru proiectele sale?
CEC a obtinut din partea actionarului dreptul de a reinvesti suma care a fost disponibila din profitul anului precedent.
Nu e vorba de bani noi.
Aici actionarul a fost de acord sa putem majora capitalul din profitul anului trecut.
In 2007 cand am facut strategia de dezvoltare pe perioada 2007-2011 am mentionat ca suma de care avem nevoie pentru a sustine acest proiect este de circa 2,4... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 00:56