Anii urmatori nu se anunta benefici pentru companiile petroliere, pretul petrolului urmand sa stationeze in jurul valorii de 50 de dolari/baril pentru mai mult timp.
Prognoza i-a fortat deja pe unii lideri de companii sa anunte reduceri drastice ale bugetelor de cheltuieli.
Dupa o achizitie majora de 70 miliarde de dolari, inclusiv Shell se vede nevoita sa amane planurile de dezvoltare, anuntand la jumatatea acestei saptamani o reducere cu 7 miliarde de dolari a investitiilor si concedierea a 6500 de angajati din toata lumea, arata Bloomberg.
Recesiune de durata
Intr-un comunicat remis joi, 30 iulie, conducerea Shell a admis faptul ca se asteapta la o recesiune de durata pe piata de energie, singura solutie constand in reducerea plafonului de investitii si declansarea unui val de concedieri masive.
In schimb, dividendele promise actionarilor vor ramane la nivelul de 1,88 dolari/actiune pentru anul in curs si cel putin laacelasi nivel pentru 2016.
Profitul inregistrat de companie in cel de-al doile trimestru al acestui an a fost de 3,8 miliarde de dolari, sensibil mai mare decat suma de 3,4 miliarde prevazuta de analisti, dar mult sub veniturile din aceeasi perioada a anului trecut: 6,1 miliarde dolari.
In acest moment, marile companii sunt nevoite sa se bazeze pe profitul generat de rafinarii, o industrie care si-a redus sensibil importanta in ultimii 5 ani, pentru a compensa veniturile reduse din activitatea de extractie.
Shell, BP, dar si alte... mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 10:54
3Supraimpozitarea veniturilor exceptionale, propusa de guvern pentru implementare din 2013, afecteaza, in cazul companiilor petroliere, doar Petrom, singura pe profit in ultimii ani.
Conform datelor din 2011, Mol, Rompetrol si LukOil au inregistrat pierderi intre 3,16 milioane de euro si 27,18 milioane euro. Singura companie care a inregistrat profit a fost OMV Petrom, care a anuntat castiguri de 869,67 milioane euro.
Companiile petroliere vor fi supraimpozitate din 2013
"Pe noi ne intereseaza cand Guvernul emite acte administrative care afecteaza reglementarea, predictibilitatea financiar fiscala. Supraimpozitarea companiilor e o alta prostie pentru ca nu va face decat ca acea taxa sa o platim tot noi, la pompa. A ramas Petromul de fapt, pentru ca celelalte companii isi tin profiturile in tarile de origine", a declarat Ionel Blanculescu, secretar al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, pentru Business24.
Petrolul s-a ieftinit. De ce nu scade pretul benzinei in Romania?
In conditiile actuale, 56% din pretul la pompa al litrului de carburant ajunge la buget, sub forma de taxe si accize. In ultimele luni, petrolul s-a scumpit la nivel international din cauza tensiunilor dintre SUA, UE si Iran, unul dintre cei mai mari furnizori din lume. Impreuna cu devalorizarea leului, aceste doua elemente au impins companiile din Romania sa scumpeasca benzina si motorina in mai multe randuri. Supraimpozitarea companiilor ar duce la scumpiri suplimentare.... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 08:20
Suprematia companiilor petroliere este din nou dovedita prin topul revistei Forbes din 2012. Conform revistei care urmeaza sa fie publicata la finalul lunii, opt din primele zece pozitii din cele 500 de companii analizate au legatura directa cu producerea si comercializarea de produse petroliere.
Astfel, cea mai mare companie din lume este Royal Dutch Shell, care ocupa in 2011 locul al doilea. Compania petroliera a avut in 2011 venituri de 484,5 miliarde de dolari, din care aproape 31 miliarde reprezinta profitul. Shell, cu sediul in Olanda si condusa de Peter R. Voser are 90.000 de angajati, scrie CNN.
Compania intentioneaza sa incepe forarea in apele Oceanului Arctic, unde se asteapta sa gaseasca aproximativ 90 de miliarde de barili de petrol. In urmatorii 10-20 de ani, compania se asteapta ca sondele de aici sa devina principalele furnizoare de petrol. Pe termen scurt insa, Shell a reusit sa isi creasca veniturile cu 11% in primul trimestru al 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pana la 7,7 miliarde de dolari.
Exxon Mobile
Pe locul doi, ocupanta a locului trei in 2011, este Exxon Mobile, cea mai mare companie petroliera a SUA. Anul trecut, Exxon a inregistrat venituri de 452,9 miliarde de dolari, cu 27,7% mai mult decat in anul precedent. De asemenea, si profitul companiei a crescut cu 34,8% pana la 41 miliarde de dolari. In acest moment, Exxon are peste 99.000 de angajati in intreaga lume.
Pentru a-si patra locul in top, CEO-ul... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 19:01
Guvernul pregateste suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, din 2013. Specialistii sustin ca ea ar trebui sa fie aplicata pe profitul exportat al acestor companii,si ca o noua taxa va scumpi carburantii.
Ionut Purica, specialist pe piata de energie, a declarat pentru Business24 ca, in momentul de fata, piata de produse petroliere este singura din lume absolut libera si nereglementata. In aceste conditii, sutine Purica, in ultima perioada, preturile produselor la pompa au crescut foarte mult, si nu doar in Romania, ci in general in statele din Uniunea Europeana.
Cererea de produse petroliere este mare
Deci, daca nu exista o autoritate care sa reglementeze functionarea pietei, atunci companiile asteapta reactia consumatorilor, in sensul ca vor creste preturile pana cand piata nu mai consuma. Insa, sustine Ionut Purica, reactia consumatorilor nu apare, pentru ca lumea consuma tot mai mult produse petroliere.
Specialistul sustine ca problema principala este ce se intampla cu profitul companiilor petroliere din Romania. "Daca profitul este reinvestit in economia romaneasca, atunci este bine, pentru ca astfel de creeaza locuri de munca, care compenseaza pretul mare la pompa. Insa, in momentul in care profitul se exporta, atunci acea portiune poate fi taxata, pentru ca nu se gaseste in economie", sustine Ionul Purica.
Constantin Tampiza, directorul de dezvoltare de la Lukoil Romania, a declarat pentru Business24 ca sustine ca nu-l... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 08:31
Exxon Mobil, una dintre cele mai profitabile corporatii din lume, sustine ca a platit peste 45% din venituri in taxe, desi cifrele raportate de acestia sunt criticate de specialisti care sustin ca exagereaza.
De altfel, si in Romania, Petrom este principalul contributor la bugetul statului.
Insa in SUA, problema taxarii companiilor energetice a devenit deja un joc politic, pe masura ce presedintele Obama anunta ca vrea sa taie din beneficiile acestora, referindu-se la scutiri de taxe care insumeaza peste 40 miliarde de dolari. Astfel, Exxon, Chevron si Conoco vor trebui sa scoata mai multi bani din cufere, scrie Reuters.
"Companiile petroliere fac mai multi bani acum decat au facut vreodata. Pe langa banii pe care ii primesc de la consumatori la benzinarie, mai vor si bani de la buget", sustine Obama. La randul lor, companiile din domeniu reclama ca sunt cele mai taxate corporatii.
"Suntem cea mai taxata industie din cate stiu", declara la inceputul lunii martie directorul Chevron, John Watson.
Raspunsul dilemei sta in metoda de calcul, lucru care e din ce in ce mai important pe masura ce atat pretul petrolului, cat si profiturile companiilor petroliere cresc.
Diferentele intre calculele companiei si cele ale criticilor ei, grupul "Cetateni pentru taxare corecta", sta in luarea in faptul ca Exxon ia in calcul si taxele platite statelor straine, dar si impozitul amanat. De altfel, alte variatii tehnice apar la calcularea valorii impozitelor.
In... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 08:32
Noul purtator de cuvant al PSD, Dan Sova, a sustinut luni ca ar fi nevoie de o suprataxare a companiilor petroliere in conditiile in care acestea au profituri mari, acesta oferind exemplul Petrom.
"S-a luat in discutie si situatia pretului benzinei, avem peste 50% din acest pret reprezentand impozite si taxe si, in acelasi timp, este si un subiect de care nu trebuie sa ne ferim, Petrom a avut un profit de 400 de milioane de euro (n.r. pe anul 2011), iar in nici un caz nu se afla intr-o situatie finaciara dificila pe care au invocat-o dansii."
"Ceea ce inseamna ca in ipoteza in care continuam sa pastram sau sa crestem pretul benzinei, atunci, probabil, ar trebui sa ne gandim la o suprataxcare a profitului companiilor petroliere", a sustinut Sova, precizand ca acest subiect a fost luat in discutie in cadrul BPN al PSD. mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:36
Compania petroliera sarba NIS, controlata de grupul rus Gazprom, a anuntat vineri ca vrea sa se extinda in Romania, Bulgaria, Ungaria si Bosnia si a infiintat subsidiare in aceste tari, transmite Mediafax.Gazprom Neft, divizia petroliera a gigantului Gazprom, a platit in 2009 400 milioane euro pentru 51% din actiunile NIS si si-a urcat participatia la 56,15% in luna martie a acestui an, pentru alte 40,3 milioane euro.
NIS a inregistrat un profit net de 21,4 milioane euro in prima jumatate a acestui an, fata de o pierdere de 9,6 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.
Compania a aratat ca vrea sa-si tripleze productia de petrol si sa-si dubleze vanzarile pana in 2020, pentru a deveni liderul regional al pietei.
"Inregistrarea subsidiarelor in Romania, Bulgaria, Ungaria si Bosnia este un pas al NIS catre realizarea strategiei de dezvoltare a afacerilor din regiunea Balcanica si prima faza a intrarii active pe aceste piete", se arata intr-un comunicat transmis vineri de NIS.
NIS si compania East West Petroleum Corporation, cu sediul in Canada, au semnat in luna mai un acord pentru dezvoltarea a patru blocuri de explorare de petrol si gaze in Romania.
Anterior, NIS anuntase ca vrea sa investeasca 740 milioane de dolari in 2012 pentru modernizarea a doua rafinarii, pentru a aduce calitatea carburantilor produsi la standardele Uniunii Europene. mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 15:57
Fiscul a inceput miercuri inspectii fiscale inopinate la companiile petroliere, actiuni care vizeaza in principal modul de formare a preturilor, profitului impozabil si inregistrarea cheltuielilor in contabilitate, a declarat, joi, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, conform Mediafax."Sunt niste inspectii fiscale inopinate, pe anumite obiective, care vizeaza in principal modul de formare a preturilor, profitul impozabil si modul in care sunt inregistrate anumite cheltuieli in contabilitate", a spus Blejnar.
El a aratat ca, daca in urma acestor controale se vor constata nereguli, cum ar fi "mutari" de pe o firma afiliata pe o alta firma afiliata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va declansa inspectie fiscala generala la compania respectiva.
"Deocamdata nu am niste elemente foarte clare. Abia in cursul acestei dupa-amiezi i-am chemat pe colegii din control sa-mi prezinte un raport al principalelor constatari", a mai spus Blejnar.
Seful ANAF nu a precizat ce masuri ar putea fi luate in urma verificarilor, dar a amintit ca anul trecut, dupa finalizarea controlului la o anumita companie petroliera, autoritatea a impus acesteia plata unei sume de 55 milioane euro.
Combustibilii s-au scumpit cu aproape 3% in decembrie, astfel ca preturile au urcat anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 au fost majorate cu 13%, iar Guvernul a decis ca aceste cheltuieli sunt nedeductibile si in 2011.
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat, in luna noiembrie... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 13:00
Tenaris, cel mai mare producator mondiale de produse tubulare pentru industria energetica, a raportat scaderea cu 67% a profitului net obtinut in al doilea trimestru din 2009, din cauza reducerii cererii din partea companiilor petroliere, relateaza Reuters, conform NewsIn.Astfel, profitul net s-a cifrat la 336,4 milioane dolari, in timp ce piata se astepta la un rezultat de 305 milioane dolari.
Performantele Tenaris sunt strans legate de pretul petrolului si de costurile de exploatare energetica, care s-au redus drastic in ultima perioada, fata de nivelurile atinse la jumatatea anului 2008.Vanzarile nete au scazut cu 33%, la 2,096 miliarde dolari, fata de perioada similara din 2008.
"Cererea pentru produsele noastre destinate industriei energetice a fost afectata de scaderea activitatii de explorare", a precizat Tenaris.Tenaris este lider global in productia si furnizarea de produse tubulare si servicii utilizate in activitatile de foraj, exploatare si productie a petrolului si a gazelor, si lider in furnizarea de produse tubulare utilizate in industria energetica si petrochimica, precum si in aplicatii specializate din domeniul auto-moto si industrial. mai mult
Joi, 06 August 2009, ora 11:22