Grosul profitului pe care il face Banca Nationala a Romaniei vine din administrarea rezervei valutare si o mica parte din sistemul de plati si din operatiunile cu numerar, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.
"Suntem in continuare in pozitie de debitor. Daca luati un an intreg, ca am mai fost si creditori, am mai dat in anumite perioade - cand a aparut o lipsa de lichiditate - credite bancilor prin operatiunile de pe piata, dar la nivelul unui an intreg, daca aveti rabdarea sa va uitati pe cifre, suntem debitori. Cu alte cuvinte, operatiunile de pe piata monetara aduc inca pierdere.
Si de fiecare data cand ma uit in bilantul Bancii Nationale am un ochi critic, glumesc, catre Directia de politica monetara, care propune sterilizari. Dar acolo este o doamna si trebuie sa respect genul. Profitul vine din operatiunile externe, din administrarea rezervei valutare, aproape, nu in totalitate. Mai avem profituri mici si din sistemul de plati, dar mici, si ceva din operatiunile cu numerar. Dar grosul vine din administrarea pietei valutare, administrarea rezervei valutare, fara aur", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul a explicat ca operatiunile de pe piata monetara sunt riscante si nu este implicata intreaga rezerva, ci doar o mica parte, respectiv 5-10%.
"Daca o promulga domnul presedinte (Legea privind repatrierea rezervei de aur a Romaniei - n. red), ne costa vreo 15 - 20 de milioane (euro - n. red.) si... mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 20:16
In 2017, BNR a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil in principal pe seama bunei administrari a rezervelor internationale, a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, in legatura cu afirmatiile consilierului de stat Darius Valcov privind activitatea institutiei.
Dan Suciu spune ca Darius Valcov a facut "mai multe declaratii eronate, demonstrand grave neintelegeri in legatura cu gestionarea rezervei internationale si cu eventuala pierdere rezultata din aceasta administrare".
BNR face urmatoarele precizari: In 2017, BNR a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil in principal pe seama bunei administrari a rezervelor internationale. Rezultatul total al administrarii activelor si pasivelor in valuta - care includ si rezerva internationala a Romaniei - a fost de 1.441.659 mii lei, ceea ce a dus la un rezultat operational total de 946.889 mii lei si un venit net (profit) al exercitiului financiar de 186.715 mii lei (Situatiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 -277, Raportul anual pe 2017).
Conform art. 43 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, 80% din acest venit net al BNR a fost virat la bugetul de stat (149.372 mii lei).
Din suma ramasa, 22.406 mii lei au fost repartizati pentru majorarea rezervelor statutare ale bancii. Profitul mentionat a rezultat dupa scaderea tuturor cheltuielilor de functionare ale bancii, inclusiv cele de administrare, impozitare, salarizare si altele.
BNR a inregistrat profit in fiecare... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 17:08
Banca Centrala Europeana a recomandat pentru BNR eliminarea impozitului special de 80% si aplicarea cotei standard, de 16%, concomitent cu stabilirea propriilor norme contabile, care sa nu fie conditionate de aprobarea Ministerului Finantelor, ceea ce ar asigura o independenta mai mare a BNR.
"BCE considera ca un impozit special de 80% reprezinta o presiune pe banca centrala. Statul, actionar unic al bancii centrale, are argumentul ca in cazul unor pierderi semnificative la BNR, o eventuala recapitalizare ar trebui facuta din bani publici. Pe de alta parte, banca centrala poate constitui rezerve pentru astfe de situatii", au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Potrivit acestora, Banca Centrala Europeana insista ca BNR ar trebui sa stabileasca regulile contabile proprii fara sa fie nevoie de acceptul Ministerului Finantelor, care va urmari permanent maximizarea veniturilor la bugetul de stat.
"Este o discutie la nivel european despre cum se asigura independenta bancilor centrale si cum se acopera eventualele pierderi. Cehii, de exemplu, care au pierderi enorme, dintr-o politica de sprijinire a economiei, nu le vor putea acoperi din eventuale profituri nici de acum in zece ani", au adaugat sursele citate.
Daca inainte de criza financiara BNR a inregistrat pierderi in mod repetat, in ultimii ani a avut profituri consistente, prin care au acoperit minusurile precedente si chiar a platit sume mari catre bugetul de stat.
Potrivit unor surse guvernamentale,... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 09:12
Banca Nationala a Romaniei a realizat profit inclusiv din rambursarile catre FMI, in functie de costul la care acestea au fost facute, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Deci bani exista. Uitati-va la rezerva Bancii Nationale si la nivelul ajustarilor nu avem niciun fel de emotie. Asa ca sa mai intarat lucrurile, dar numai ca sa intarat, ci pentru ca imi sunteti drag, mai facem si profit cand dam banii inapoi, in functie de cosul in care facem rambursarea", a afirmat seful BNR.
In plus, acesta a aratat ca rambursarea transelor catre Fondul Monetar International nu se simte nici pe piata si nici in rezerva Bancii Nationale a Romaniei, dupa cum a fost cazul ultimei rambursari din februarie.
"In luna februarie am rambursat o rata la Fondul Monetar International, daca nu ma insel de 600 milioane de euro, si erau suficienti cuceritori care spuneau 'ce o sa pateasca romanii cand o sa dea banii inapoi'. I-am dat in februarie, o parte din bani, si luna acesta am platit o suma ceva mai mica si nu stiu daca dumneavoastra ati simtit ceva sau daca cineva a simtit ceva. Nici Banca Nationala nu a simtit, inclusiv rezerva nu a scazut, ci a crescut pentru ca am avut de unde sa luam bani sub forma de imprumut si sub forma de cumparari de valuta", a declarat Isarescu. mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 17:19
Daca Banca Nationala a Romaniei ar fi fost o societate comerciala in sensul clasic al cuvantului, atunci piata de capital ar fi trebuit sa aiba motive de ingrijorare.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inregistrat anul trecut un profit de circa 71,7 milioane de euro, cu 79% mai redus decat in 2010, potrivit raportului anual pentru 2011.
"Profitul inregistrat de banca centrala in anul 2011 a fost generat, in principal, de operatiunile de administrare a activelor si pasivelor in valuta, in contextul unui management performant al acestora, care a permis obtinerea unor randamente pozitive", se arata in raportul facut public luni. Anul trecut, cheltuielile de functionare ale BNR s-au situat cu 10% sub nivelul prevazut in bugetul aprobat.
Un prorfit mai altfel
Analistul economic Aurelian Dochia a declarat, pentru Business24, ca ar trebui sa fim atenti la ce inseamna profit pentru Banca Centrala, pentru ca ea realizeaza profit sau pierdere din diverse operatiuni, insa asta nu inseamna ca BNR este o intreprindere care urmareste sa realizeze profit cu orice pret, pentru ca obiectivul ei de politica monetara este indreptat intr-un anumit sens.
"De exemplu, BNR poate inregistra pierderi din cauza sterilizarii pietei financiar-bancare, insa acestea sunt strict nominale, nu ca la o intreprindere propriu-zisa", a explicat analistul.
El spune ca acesta este si motivul pentru care nu ar trebui atasata o importanta majora economica acestui eveniment, pentru ca ea se... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 08:01
Banca Nationala a Romaniei a obtinut anul trecut un profit brut de 301,4 milioane lei, (70 de milioane de euro) potrivit datelor neauditate, de aproape cinci ori mai mic decat rezultatul raportat pentru 2010.
Banca centrala a virat la bugetul de stat suma de 241,1 milioane de lei (56 milioane de euro), reprezentand, potrivit legii, 80% din castig, astfel ca profitul net ramas la dispozitia bancii a fost de 60,3 milioane lei (circa 14 milioane euro).
Suma ramasa va putea fi distribuita de banca centrala pentru majorarea rezervelor statutare, pentru constituirea unor surse proprii de finantare, pentru fondul de participare a salariatilor la profit si pentru rezerve la dispozitia Consiliului de Administratie, in conditiile in care nu are de acoperit pierderi din alti ani.
Desi pe piata interna BNR s-a pozitionat ca creditor net in 2011, profitul a fost afectat, cel mai probabil, de scaderea randamentelor pentru obligatiunile suverane ale statelor si entitatilor cu rating AAA, principalul instrument de plasament pentru fructificarea rezervelor internationale.
Rezervele valutare la BNR, au crescut cu 1,5 miliarde euro in decembrie
Rezervele valutare la BNR au crescut in decembrie cu aproape 1,5 miliarde euro, pe fondul intrarilor de valuta de la Banca Mondiala si Comisia Europeana, si au inchis anul trecut la un nivel de 33,2 miliarde euro, usor mai sus decat valoarea din decembrie 2010, cand totalizau 32,4 miliarde euro.
Rezervele valutare au avut oscialatii... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 16:29
Raportul anual al bancii centrale arata ca in 2010, Banca Nationala a Romaniei a obtinut un profit net de 1,41 miliarde de lei, de peste trei ori mai mic fata de rezultatul raportat in anul anterior, in special din cauza unor incasari mai mici din dobanzi, anunta Mediafax.Pentru 2009, BNR a raportat un profit net de 4,6 miliarde de lei.Agentia MEDIAFAX a anuntat inca din luna februarie, citand surse din banca centrala, ca BNR a obtinut anul trecut un profit de circa 330 milioane euro (circa 1,4 miliarde lei), de trei ori mai putin decat castigul realizat in 2009.Anul trecut, veniturile din dobanzi ale bancii centrale au cumulat 1,4 miliarde de lei, de trei ori mai mici fata de incasarile de 3,12 miliarde de lei din anul anterior.
Cheltuielile cu dobanzile au scazut de la 2,8 miliarde de lei la 2,16 miliarde de lei.Pe partea operatiunilor financiare, cheltuielile cu emisiunea monetara au scazut cu mai mult de jumatate, de la 102,8 milioane de lei in 2009 la 45,8 milioane de lei anul trecut.Castigurile nete realizate din operatiuni valutare au scazut cu 46% anul trecut, la 2,04 miliarde de lei, de la 3,8 miliarde de lei in anul anterior.Potrivit raportului, diminuarea profitului se datoreaza, in mare masura, situarii bancii centrale in pozitia de debitor net al sistemului bancar in cea mai mare parte a anului 2010. mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 17:35
300 milioane de euro, reprezentand 80% din profitul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), vor merge la bugetul de stat, in conditiile in care banca centrala este supusa unui regim diferit de impozitare."BNR nu este ca alte companii, trebuie sa plateasca un impozit pe profit de 80%. Daca Ministerul de Finante a estimat venituri de un miliard de lei de la Banca Nationala in 2010, atunci asa va fi", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pentru Financiarul.
Ministerul de Finante se asteapta la incasari din veniturile nete ale bancii centrale de 1,02 miliarde lei, in acest an, in timp ce anul viitor Finantele se asteapta sa atraga cu 1,5% mai multi bani de la BNR, respectiv 1,035 mld. lei.Banca Nationala are un regim special de impozitare, castigul fiind taxat cu 80%, si nu cu 16%, asa cum se intampla in cazul celorlalti contribuabili. mai mult
Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 10:09
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a realizat anul trecut un profit brut de 4,6 miliarde lei (aproximativ 1,1 miliarde euro), mult mai mare decat castigurile insumate ale tuturor bancilor care au incheiat pe plus in 2009, insa profitul net s-a limitat la 300 de milioane lei."Rezultatul financiar pozitiv de anul trecut s-a ridicat la 4,6 miliarde lei, din care am acoperit insa pierderi de 2,8 miliarde lei din anii precedenti. Din profitul ramas am varsat 80% la bugetul de stat, adica 1,5 miliarde lei", a declarat pentru MEDIAFAX prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Sistemul bancar a inregistrat anul trecut un profit net de 772 de milioane lei (sub 200 de milioane euro), in conditiile in care 22 de institutii de credit au avut castiguri cumulate de peste 2 miliarde de lei si 20 de banci au suferit pierderi care au depasit un miliard de lei.
Profitul brut al bancilor este impozitat prin cota unica de 16%. Dupa acoperirea pierderilor din anii precedenti, BNR a avut un castig de circa 1,8 miliarde lei, din care, potrivit legii, a platit 80% la bugetul de stat, adica in jur de 1,5 miliarde lei, ceea ce reprezinta spre 0,3% din PIB-ul pe anul trecut.
BNR a ramas cu un profit de distribuit de aproximativ 300 de milioane de lei, respectiv 71 de milioane euro, din care 60% va putea fi directionat catre rezervele statutare si 30% pentru constituirea de surse proprii de finantare.
Potrivit legii, banca centrala va mai putea aloca circa 10% din profitul ramas, adica peste 7... mai mult
Duminica, 07 Februarie 2010, ora 22:55