Bank of America va plati 16,67 miliarde de dolari pentru inchiderea unor investigatii federale si statale legate de vanzarea de obligatiuni garantate prin ipoteci, aceasta fiind cea mai mare penalizare impusa vreodata in SUA in legatura cu imprumuturile care au alimentat criza financiara din 2008.
Acordul Bank of America cu autoritatile include facilitati acordate clientilor, in valoare de 7 miliarde de euro, si plata a 9,65 de miliarde de dolari in numerar, a anuntat joi Departamentul de Justitie, potrivit Mediafax.
"Este cel mai mare acord civil din istorie incheiat cu o singura institutie, care penalizeaza comportamentul descoperit in peste 12 cazuri si investigatii", a declarat procurorul general Eric Holder, intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington.
Bank of America este institutia financiara americana cel mai aspru penalizata pentru operatiunile incorecte cu credite ipotecare.
Penalizarea aplicata Bank of America eclipseaza acordul de 7 miliarde de dolari convenit de Citigroup in luna iulie si cel de 13 miliarde de dolari incheiat de autoritatile americane cu JPMorgan in noiembrie anul trecut.
In luna martie, Bank of America a acceptat plata altor 9,5 miliarde de dolari intr-un litigiu cu Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor.
Bank of America anticipeaza ca acordul cu Departamentul de Justitie va reduce profitul inainte de taxe din trimestrul al treilea cu circa 5,3 miliarde de dolari.
Anul trecut, Bank of America a inregistrat... mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 09:25
1Bank of America negociaza un acord amiabil in cadrul caruia ar plati cel putin 12 miliarde de dolari Departamentului Justitiei si unor state americane pentru a opri investigatii legate de ipoteci vandute de banca in timpul crizei, au declarat surse apropiate situatiei pentru Wall Street Journal.
Noile penalitati ar creste amenzile platite de Bank of America, a doua mare institutie financiara din tara, pentru comportamentul din timpul crizei la peste 18 miliarde de dolari. Banca a fost unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata instrumentelor financiare garantate prin ipoteci inaintea crizei financiare.
Potrivit analistilor Sanford C. Bernstein, Bank of America si subisidiarele sale au emis in perioada 2004-2008 obligatiuni garantate prin ipoteci totalizand 965 miliarde de dolari. In comparatie, JPMorgan, cea mai mare banca din SUA, a vandut astfel de instrumente financiare in valoare de 450 de miliarde de dolari.
Bank of America va trebui sa acorde in cadrul penalitatilor concesii in valoare de circa 5 miliarde de dolari persoanelor cu imprumuturi ipotecare, inclusiv reduceri de rate. Totalul penalitatilor ar putea depasi suma de 12 miliarde de dolari oferita de banca, intrucat autoritatile americane cer cu mai multe miliarde de dolari peste acest nivel.
Nota de plata a Bank of America pentru a scapa de anchetele autoritatilor privind comportamentul din timpul crizei va depasi probabil recordul de 13 miliarde de dolari stabilit de JPMorgan anul trecut... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 11:46
Bank of America a ajuns la un acord de 10,3 miliarde de dolari cu Fannie Mae, companie cu activitati ipotecare a statului american, intelegerea vizand rezolvarea unei dispute juridice prelungite referitoare la credite ipotecare neperformante.
Banca, a doua dupa active in SUA, va plati 3,55 miliarde de dolari companiei de stat si va rascumpara 30.000 de imprumuturi, cu o valoare de 6,75 miliarde de dolari, au anuntat, luni, Bank of America si Fannie Mae, potrivit Financial Times.
Cele doua parti au fost implicate mai mult de un an intr-o disputa referitoare la gradul de responsabilitate al Bank of America pentru ipoteci vandute Fannie Mae si pentru care ulterior compania a inregistrat pierderi.
Acordul elimina una dintre problemele inca nerezolvate care planeaza asupra bancii, potrivit Financial Times. Bank of America a fost nevoita sa plateasca miliarde de dolari pentru incheierea amiabila a aunor litigii privind credite ipotecare acordate de Countrywide, institutie financiara preluata de banca in 2008.
Valoarea foarte mare a intelegerii cu Fannie Mae va elimina, probabil, profitul Bank of America pentru trimestrul al patrulea al anului trecut. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 17:40
Bank of America a obtinut in trimestrul al treilea un profit net de 340 milioane de dolari, cu 94% mai mic fata de castigul anuntat pentru aceeasi perioada a anului trecut, de 6,2 miliarde de dolari. Profitul ridicat din 2011 s-a datorat vanzarii unor active si unor castiguri din contabilitate.
Cu toate acestea, profitul Bank of America din trimestrul al treilea din 2012 se situeaza peste asteptarile analistilor, potrivit Mediafax.
Profitul net obtinut de banca in trimestrul al treilea este echivalent cu zero centi pe actiune, fata de un profit de 56 de centi pe actiune in urma cu un an.
Veniturile Bank of America, a doua mare banca din Statele Unite in functie de active, au scazut de la 28,7 miliarde de dolari in urma cu un an la 20,66 miliarde de dolari.
Bank of America a anuntat luna trecuta ca a acceptat plata a 2,4 miliarde de dolari pentru inchiderea unui litigiu cu actionarii, din care 1,6 miliarde de dolari si alte costuri exceptionale, sume echivalente cu 28 de centi pe actiune, au fost contabilizate in trimestrul al treilea.
Bank of America plateste 2,43 de miliarde de dolari despagubiri mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 16:18
Bank of America a cazut la o intelegere in procesul cu detinatorii titlurilor sale, la data preluarii Merrill Lynch. Banca a oferit acestora despagubiri de 2,43 de miliarde de dolari si a avut cheltuieli de judecata de 1,6 miliarde de dolari.
De asemenea, potrivit intelegerii, BoA va urmari imbunatatiri ale sistemului de guvernare corporatista pana la 1 ianuarie 2015, relateaza Reuters.
Reprezentantii bancii se asteapta ca in urma acestor cheltuieli, castigurile per actiune sa scada cu 28 de centi in cel de-al treilea trimestru al anului.
Reclamantii sustin, printre alte plangeri, ca oficialii Bank of America au facut declaratii false sau inselatoare cu privire la situatia financiara a Bank of America si Merrill Lynch.
Bank of America a negat aceste acuzatii si a anuntat ca a incheiat aceasta intelegere pentru a inlatura nesiguranta si cheltuielile cauzate de un proces prelungit.
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna. Cine urmeaza mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 17:41
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna, in conditiile in care 200.000 de angajati din industria financiara si-au pierdut locurile de munca numai in 2011.
Dupa restructurarile anuntate deja de UBS, Deutche Bank, Citigroup si Morgan Stanley, a venit randul Bank of America sa renunte la 16.000 de posturi, pana la sfarsitul anului 2012.
Pe fondul unor venituri in scadere, managementul bancilor incearca sa creasca profitul prin taierea costurilor, anunta Bloomberg.
"Cu o reducere previzionata a personalului din City (n.r. sectorul financiar al Londrei) de 11% in 2012, viitorul imediat nu este roz", a declarat John Purcell, fondatorul firmei de head-hunting si consultanta pe resurse umane Purcell& Co din Londra.
Concedierile reprezinta o masura adoptata de "bancile din toata lumea, sau cel putin din tarile dezvoltate", intareste Christopher Wheeler, analist bancar la firma americana Mediobanca SpA.
Concedierile, un trend lansat inca din 2011
Cu toate ca anul trecut sectorul financiar a pierdut peste doua sute de mii de slujbe, declinul a continuat si in acest an.
Citigroup, BNP Paribas, Bank of America sau ABN Amro sunt doar cateva din bancile care au contribuit semnificativ la aceste scaderi de personal.
Reducerile de personal anuntate de Bank of America sunt parte a proiectului New BAC lansat anul trecut. Prima faza a proiectului era programata sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2013, dar a fost devansata pentru acest... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:45
Bank of America a raportat profit net de 2,46 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, fata de un rezultat negativ de 8,83 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a reducerii pierderilor pe segmentul imobiliar si a provizioanelor mai mici.
In trimestrul al doilea din 2011, banca a inregistrat pierderi de 20,5 miliarde de dolari legate de ipoteci, dar si alte active.
Profitul net a fost de 19 centi pe actiune, fata de o pierdere de 90 de centi pe actiune in urma cu un an, potrivit datelor bancii. Analistii consultati de Bloomberg anticipau un castig net de 15 centi pe titlu.
Marile banci americane au intampinat dificultati in eforturile de a-si creste veniturile, ca urmare a economiei slabe, care a pus presiune si pe directorul general al Bank of America, Brian Moynihan, sa controleze costurile. In martie, Moynihan a promis progrese in fiecare trimestru, peste 30.000 de slujbe fiind vizate pentru desfiintare la diviziile de retil si suport. Seful bancii a anuntat, miercuri, noi reduceri de cheltuieli echivalente cu trei miliarde de dolari.
Moynihan a vandut active de peste 50 de miliarde de dolari pentru a creste nivelul capitalului si pentru a concentra activitatea bancii.
In mandatul predecesorului lui Moynihan in functia de director general, Kenneth Lewis, Bank of America a devenit cea mai mare banca americana, in urma unor achizitii de peste 130 de miliarde de dolari.
JPMorgan, cea mai mare banca din SUA dupa active, a... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:07
Lacomia este o obsesie. Iar in sistemul bancar pare a fi un stil de business. Dupa ce au fost salvate de la faliment din banii contribuabililor, in 2009, cele mai mari banci din SUA au muscat anul acesta din mana care le-a hranit. Au impus taxe pe depozitele clientilor, adica, exact oamenilor care nu le-au lasat sa moara.
In urma cu doua luni, spre exemplu, Bank of America a anuntat introducerea unei taxe lunare pentru cardurile de debit, cale pe care banca intentiona sa compenseze pierderea cauzata de Amendamentul Durbin, relateaza mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 07:50
Banca de investitii americana Merrill Lynch a inregistrat pierderi de 15,84 miliarde dolari in trimestrul al patrulea, care le depasesc pe cele de 15,31 miliarde anuntate anterior de Bank of America, institutie ce a preluat Merrill Lynch, potrivit Les Echos.In cadrul unui document transmis autoritatilor de reglementare, Merrill Lynch explica reevaluarea printr-un "esec sau un ansamblu de esecuri la nivel de control intern in ceea ce priveste calculul conturilor" trimestriale si anuale.
Bank of America, institutie ce a preluat la inceputul anului banca de investitii, anuntase la jumatatea lui ianuarie o scadere cu 73% a profitului net din 2008, la 4 miliarde de dolari, ca urmare a pierderilor imense ale Merrill Lynch.
Banca beneficiase, de altfel, de o noua recapitalizare de 20 miliarde dolari din partea puterilor publice.
Cele doua institutii fac, de asemenea, obiectul unei urmariri judiciare colective, pentru ca nu si-au informat actionarii despre pierderile Merrill Lynch inainte de fuziunea celor doua banci. mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 16:09