Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat, luni dimineata, ca nu au fost intrunite conditiile legale pentru declansarea grevei la nivel national, in Educatie.
Chiar si asa, se arata intr-un comunicat al FSLI citat de News.ro, asta nu inseamna ca salariatii din invatamant sunt multumiti de Legea salarizarii. "Nemultumirea este profunda", spune conducerea FSLI, precizand ca protestele pot fi reluate dupa inceperea anului scolar 2017-2018.
Conform hotararii Colegiului National al Liderilor FSLI din 31 mai, in perioada 06 - 09 iunie 2017 membrii de sindicat ai organizatiilor sindicale afiliate la federatia noastra au fost consultati, prin referendum, pentru a-si exprima optiunea cu privire la declansarea grevei generale incepand cu 12 iunie.
Potrivit FSLI, in urma centralizarii datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese ca 45,67% din totalul membrilor de sindicat au spus "DA" pentru greva generala, incepand cu 12 iunie, un numar de 27 de sindicate afiliate avand intre 50% si 86% optiune pentru aceasta forma de protest.
Chiar daca nu va fi greva la nivel national, unii profesori, cum sunt cei din sectorul 6 si din Cluj, protesteaza luni, pentru ca fiecare sindicat poate decide independent in acest sens, explica duminica presedintele FSLI, Simion Hancescu.
"Se pot intampla si astfel de lucruri (greva din sectorul 6 si din Cluj - n.red.), pentru ca unele sindicate sunt independente, au procente mari si pot lua si decizii individuale", a... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 09:44
In plina desfasurare a examenului de Bacalaureat, mii de profesori intra in greva generala, dar ministrul Educatiei sustine ca probele nu vor fi afectate.
Astfel, profesorii din sectorul sase din Bucuresti intra in greva chiar de luni, cand este programata proba competentelor digitale de la Bacalaureat.
"De maine dimineata (luni - n.red.), de la ora 08:00, peste 1.000 de cadre didactice din Sectorul 6 vor inceta activitatea. Unii vor ramane in cancelarie, altii vor sta in clasa cu elevii fara a preda, asculta si a pune note. Nu se va incheia nicio medie, iar examenul de Bacalaureat, acolo unde membrii nostri sunt in comisie, cel mai probabil nu se va putea desfasura. Este vorba de probele de competente. Este o situatie foarte dificila, nu vrem sa facem rau nici elevilor, nici parintilor, dar am ajuns bataia de joc a acestui Guvern, sau mai bine-zis a acestui partid (PSD - n.red.).
Salarizarea din Educatie, conform grilei propuse de Guvern, pe o scala de la 1 la 10 este 1,5 - 2,0. Nu mai putem accepta bataia asta de joc. Au promis 20% crestere in luna iulie si 30% in ianuarie anul viitor, iar acum s-au razgandit. Noi nu mai acceptam minciuni, de aceea am decis sa declansam greva. Asta a ramas singura noastra masura prin care putem sa cerem sa fim respectati si sa ne cerem drepturile", a declarat, pentru Mediafax, Radu Pisica, lider sindicat Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant Sector 6.
La nivelul intregului sindicat FSLI se va anunta luni dimineata... mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 23:23
Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat ca, in ciuda protestelor celor din administratia publica locala, nu renunta la masura ca salariile acestora sa fie stabilite de primari si presedintii de consilii judetene.
Dragnea sustine ca "nimeni nu poate face o grila care sa fie valabila si pentru o comuna si pentru un municipiu foarte mare", salariile urmand sa se stabileasca in functie de bugetele locale.
"Daca pui o grila mare, cei de la comuna nu o pot sustine. Daca e o grila mica, asta ar insemna ca in municipii salariile sa fie mici", si-a motivat el decizia, reiterand ca va fi stabilit un salariu minim si cel maxim.
Mai exact, salariile functionarilor vor putea fi stabilite oriunde intre salariul minim pe economie si salariul viceprimarului.
Cu alte cuvinte, acesti angajati "vor fi la cheremul comunitatii", a mai spus Liviu Dragnea.
Marti, inclusiv angajatii din administratia locala s-au aflat in greva, alaturi de cei de la Mediu, Directia pentru protectia copilului sau din Politia locala, grefieri si specialisti IT. Acestia au protestat in toata tara fata de proiectul Legii salarizarii unitare, aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor, decizionala.
Despre greva de marti, Liviu Dragnea a spus ca nu intelege cum "o lege care mareste toate salariile genereaza miscari de protest".
"Din moment ce toata lumea va avea salarii mai mari, iti pui problema de ce atata suparare?", a mai declarat presedintele PSD.
Functionarii publici din administratia locala... mai mult
Marti, 30 Mai 2017, ora 16:50
1Aproximativ 22.000 de angajati ai Ministerului Finantelor au declansat un protest spontan, luni dimineata, nemultumiti de proiectul legii salarizarii unitare.
Vasile Marica, liderul Sed Lex, a declarat ca protestul afecteaza toate marile orase din tara.
Angajatii din Finante sustin ca proiectul Legii salarizarii ii defavorieaza, ei urmand sa piarda la salariu intre 10 - 35%, "salarii castigate intr-o batalie cu regimul Basescu".
"Noua lege nu-i favorizeaza sub nicio forma. E inacceptabil", a declarat Vasile Marica pentru Digi24, care sustine ca s-a discutat "cu toti ministrii", dar nu s-a ajuns la vreo concluzie.
"Nu putem accepta lucrul acesta si n-o sa-l acceptam", mai afirma liderul de sindicat.
In plus, mai spune el, salariatii de la Finante sunt nemultumiti si de angajarea consultantilor fiscali, care ar urma sa aiba venituri duble fata de actualii angajati. Cu alte cuvinte, pentru acestia se gasesc bani, nu insa si pentru actualii angajati din minister, mai spune el.
La randul sau, presedintele Sindicatului National Finante Publice - SindFISC, Liviu Toader, a declarat pentru News.ro ca au intrat in greva angajatii din Bucuresti si cel putin zece judete.
"Legea salarizarii e in primul rand factorul declansator. La Bucuresti sunt 200-300 de persoane care au intrerupt lucrul, in tara sunt cateva mii. Principalele revendicari sunt cele semnalate de-a lungul timpului, plecand de la nefinantarea serviciilor in care lucreaza acesti oameni, plus... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 10:07
Sindicalistii din educatie spun ca, indiferent de rezultatul discutiilor de sambata de la guvern pe tema Legii unice a salarizarii, nu se va renunta la greva din 5 octombrie, pentru ca motivele nemultumirilor nu sunt legate numai de coeficientii stabiliti in acest act normativ, precizeaza NewsIn.
"In privinta legii salarizarii unitare, dorim sa se revina la prima varianta a legii, care prevedea, pentru cadrele didactice, salarii cuprinse intre 3,5 si 9,2 salarii minime in sistemul bugetar. Revenirea la prima varianta ar rezolva insa doar una dintre nemultumirile ce au dus la redeschiderea conflictului de munca si la anuntarea protestelor.
Altfel spus, daca se rezolva problema coeficientilor, nu inseamna ca se va renunta la greva generala. Raman problema concedierilor si cea a scaderii salariilor pe anul acesta", a declarat sambata, pentru NewsIn, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Marian Pop.
Coeficientii finali stabiliti de guvern pentru calcularea salariilor cadrelor didactice din preuniversitar se situeaza intre 1,2 si de 4,25. Federatia Educatiei Nationale (FEN) este dispusa sa accepte o varianta intermediara de crestere a coeficientilor.
"Noi cerem macar cresteri cu doua puncte ale coeficientilor. In privinta protestelor, sustinem greva generala, pentru ca grila din Legea unica salarizarii este doar una dintre nemultumirile noastre", a precizat secretarul general FEN, Constantin Ciosu.
In afara coeficientilor din... mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2009, ora 22:56