Un termen de valabilitate de 60- 90 de zile la salam e urias. In branza de oaie sau de capra cu 7-9 lei/kg nu poate fi decat praf. Ar trebui actionat mai dur, pentru ca altfel intra pe piata produse mai ieftine decat normal care iau ochii, dar contin porcarii, sustine presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Frumosu a aratat care sunt problemele cele mai mari de pe rafturile din magazine si in ce fel ne afecteaza: "Fiecare procesator are dreptul sa isi faca standarde proprii, retete proprii. Poti sa o ai, dar eu trebuie sa stiu ce ai bagat acolo. Procesatorii care lucreaza corect calitativ isi vand greu produsele, pentru ca materia prima de calitate creste pretul."
Presedintele sindicatelor din industria alimentara spune ca pentru a avea in magazine produse romanesti este esential ca producatorii sa se asocieze, altfel marfa se pierde.
Daca mergem acum in judetul Dambovita, zona Voinesti ...citeste mai departe despre "Capcana pretului si cum ne otravim cu mancare: "Putem face rosii si castraveti pe ciment cu burete deasupra" Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 07:07
Aproape jumatate din cantitatea de fructe si legume vanduta in marile magazine de desfacere din Romania este de provenienta romaneasca, dar cu toate acestea avem nevoie de promovarea conceptului de conditionare, de marire a duratei de viata a productiei, a declarat, marti, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Am avut discutii si avem in continuare cu marile magazine de desfacere, cu producatorii si incercam sa acomodam un pic relatia dintre cele doua componente importante. Astazi, aproape 50% din productia vanduta in hypermarketuri este de provenienta romaneasca. Importam mai mult pentru inca avem o problema de organizare. Pe sectorul de legume-fructe, Romania produce mai mult decat nevoile de consum pe care le are. Cu toate acestea, mai avem inca o zona de import de 10%", a explicat Constantin.
Potrivit oficialului, Romania are o productie buna de fructe, insa fara o promovare a conceptului de conditionare a produselor, lucrurile vor ramane la fel ca si pana in prezent.
"Avem o productie buna de fructe, s-au depus proiecte pana in luna februarie si suntem inca in faza de evaluare a acestora. Dupa acest moment, vor incepe investitiile si sper sa avem cat mai repede in functiune locurile pentru depozitare.
Cu toate acestea, cele 35 de depozite nu va rezolva problema pe care o are Romania, dar sper in continuare ca, pe masura ce productia creste, cei care inteleg ca pe viitoarele fonduri vom finanta proiectele integrate sa fie... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 12:55
Jumatate din cantitatea de fructe si legume comercializata in hypermarketurile din Romania provine de la producatori locali, iar ponderea produselor romanesti ar putea ajunge la 90%, nivel similar cu cel al pietei din Polonia, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, duminica, la inaugurarea Standului produselor romanesti din Real AFI Cotroceni.
"Pe piata romaneasca 50% din legumele si fructele comercializate in hypermarketuri sunt romanesti. Sper ca prin masurile de stimulare luate, inclusiv cea care vizeaza certificatul de producator, ponderea produselor romanesti sa creasca. Ne putem uita la tari ca Polonia, unde procentul este de 90%. Exista potential si in Romania si puteam face lucrul acesta", a afirmat Daniel Constantin.
Real Hypermarket a lansat simultan, in cele 24 de magazine din retea, Standul produselor romanesti, zona de vanzare dedicata exclusiv fructelor si legumelor provenite de la producatorii romani.
"Noi incercam sa venim cu mai multe stimulente pentru producatorii agricoli, sa promovam produsele romanesti, pentru ca au o calitate incontestabila si in Romania si peste hotare. Am observat un nationalism al romanilor, care daca vad ca sunt produse romanesti in stand, se indreapta catre el. Am considerat util sa punem in evidenta toate produsele romanesti, legumele si fructele, pentru o desfacere mai buna a acestora", a adaugat Daniel Constantin.
Programul "Produceti romaneste, vindeti romaneste" derulat de... mai mult
Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 15:35
Guvernul a aprobat codul de bune practici pentru comertul cu produse agroalimentare, prin care se elimina interdictia impusa producatorilor, de a comercializa aceleasi produse si in alte magazine, la un pret mai mic decat sau egal cu cel la care produsele au fost achizitionate de hipermarket."Speram ca, dupa adoptarea sa de catre Parlament, acest Cod de Bune Practici sa-si produca cat mai curand efectele, in sensul ca pe rafturile hipermarketuri produsele romanesti sa fie mult mai prezente", a declarat ministrul Agriculturii. El a invocat totodata estimarile specialistilor, potrivit carora preturile produselor romanesti vor scadea cu 20- 30%.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat la finalul sedintei de miercuri a Executivului, ca prin adoptarea acestui cod nu mai este permisa nici includerea in pret a taxelor de raft.
"Era vorba de vreo 13 taxe, din cate am inventariat noi", a precizat ministrul.
Potrivit lui Sarbu, reprezentantii hipermarketurilor si-au retras semnatura de pe protocolul incheiat cu sindicatele si patronatele in vederea adoptarii codului.
Codul de Bune Practici a fost aprobat prin modificarea si completarea Ordonantei Guvernului 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata. In aceste fel va fi asigurata "functionarea adecvata a pietei interne" si va fi permis "accesul real al fermierilor si al altor furnizori de produse agroalimentare la consumatori", potrivit comunicatului remis de Executiv.
Actul normativ va fi promovat de... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 09:44