Fondul European de Investitii (FEI) si Grupul ProCredit ofera o suma suplimentara de 800 de milioane de euro intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) inovatoare, aducand un total de 1,62 miliarde de euro companiilor din 11 tari, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Suportul financiar oferit de FEI este disponibil prin intermediul bancilor din grupul ProCredit din Europa de Sud-Est si de Est si este destinat companiilor care utilizeaza tehnologii noi si produc noi produse intr-una din cele 11 tari in care aceasta facilitate este disponibila (Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Germania, Grecia, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Romania, Serbia si Ucraina).
"La doi ani dupa ce am anuntat 820 milioane euro pentru IMM-uri in 11 tari, Fondul European de Investitii si ProCredit dubleaza sprijinul financiar, respectiv 1,62 miliarde euro sunt acum disponibili pentru finantarea companiilor mici si mijlocii din aceste tari", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.
"Extinderea acordului nostru este un semnal important pentru Grupul ProCredit si arata clientilor nostri ca investitiile inovatoare ale IMM-urilor din Europa de Sud-Est si de Est vor continua sa fie sustinute de UE si demonstreaza, de asemenea, ca aceasta contributie in dezvoltare facuta de bancile ProCredit in tarile in care activeaza este recunoscuta de UE ", a declarat Claus-Peter Zeitinger, presedinte al Consiliului de Supraveghere... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 16:12
Libra Internet Bank a acordat IMM-urilor credite de peste 50 milioane lei cu garantie 50% prin programul COSME, finantat de Uniunea Europeana.
Valoarea unui credit acordat prin programul COSME (Competitivness of Entreprises and Small and Medium Sized Enterprises) este de maxim 675.000 de lei pe o perioada de maxim 60 de luni, iar cele mai multe companii au solicitat finantare pentru activitate curenta si investitii, informeaza un comunicat al bancii remis vineri Ziare.com.
Pe parcursul anului 2015, Libra Internet Bank a organizat gratuit pentru IMM-uri workshop-uri informative prin care a venit in sprijinul acestora pentru le oferi finantare cu 50% garantii acordate prin programul COSME.
"Cred ca initiativa noastra de a fi cat mai aproape de IMM-uri este apreciata, dar mai ales utila in deciziile lor de finantare. Ne bucuram sa vedem un interes atat de mare pentru produsele COSME si ne propunem ca in continuare sa sprijinim prin workshop-uri gratuite cat mai multi antreprenori ...citeste mai departe despre "Libra Internet Bank a finantat IMM-urile cu peste 50 de milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 13:58
Dupa ce mai multe institutii financiare si asiguratori au venit cu oferte tentante pentru finantarea IMM-urilor, o banca din Romania face un pas inainte si deschide o sucursala destinata exclusiv acestui segment de piata. Cu toate acestea, reprezentantii IMM-urilor spun ca ofertele nu sunt utile atat timp cat nu se adapteaza nevoilor reale.
Bancile cauta sa-si "impresioneze" clientii cu oferte personalizate sau diferite alte avantaje cum ar fi: consultanta, garantarea creditului sau chiar "sucursale speciale pentru IMM-uri".
Piraeus Bank face un pas inainte si infiinteaza un Business Center pentru IMM-uri, adica un fel de banca cu oferte personalizate pentru companii.
Noul Business Center Piraeus va functiona pe Calea Grivitei si va avea o echipa compusa din peste 30 de specialisti. Noua structura gestioneaza in mod direct activitatea de vanzari, administrarea contractelor, precum si relatia directa cu IMM-urile.
"Banca personalizeaza oferta in functie de datele prezentate de fiecare dintre IMM-urile solitante. Spre deosebire de imprumuturile retail, conditiile de creditate pentru IMM-uri sunt variabile in functie de o serie de factori, astfel incat nu putem identifica un numitor comun", au declarat pentru Business24 reprezentanti ai bancii.
Ministerul Agriculturii devine banca pentru fermieri
La randul sau, si Ministerul Agriculturii face eforturi pentru a sustine afacerile fermierilor. Daca bancile nu se inghesuie dea credite agricultorilor, pentru... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 07:10
IMM-urile sunt din ce in ce mai atractive pentru banci si pentru institutiile financiare, care concep credite "preferentiale" sau produse financiare dedicate.
Potentialul IMM-urilor este atractiv pentru banci, in conditiile in care in Romania 90% dintre companii sunt intreprinderi mici si mijlocii si 70% din soldul creditelor acordate companiilor, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre acest segment.
Unul dintre cei mai recenti jucatori interesati de cresterea intreprinderilor mici si mijlocii este Unicredit Tiriac Bank, care se alatura BCR si Raiffeisen in finantarea IMM-urilor prin programul JEREMIE.
Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE) este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale administrata de Fondul European de Investitii.
Credite garantate de minim un an si maxim sase
Reprezentantii Unicredit Tiriac Bank au anuntat ca banca a finantat IMM-urile cu 25 milioane euro prin programul JEREMIE. Pana in prezent aproximativ 100 de intreprinderi mici si mijlocii au beneficiat de acest produsul financiar, valoarea medie a imprumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro.
Cele mai multe IMM-uri care au solicitat si au primit imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc.
BCR si Raiffeisen, alte doua banci cu credite... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 15:42
Raiffeisen Leasing lanseaza un nou produs de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), pentru achizitia de vehicule si echipamente noi, in urma incheierii acordului de imprumut cu Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de 15 milioane de euro.
Noua solutie de finantare are o marja de dobanda de 4,95% si taxa de administrare de 1,85%, se arata intr-un comunicat al companiei, remis luni AGERPRES.
"Am lansat acest produs pentru a incuraja si sustine mediul antreprenorial, oferind clientilor acces la o solutie de finantare adecvata nevoii de crestere a unor afaceri viabile pentru sectorul IMM care, in opinia noastra, reprezinta una dintre cele mai la indemana solutii de relansare a economiei", a declarat directorul general Raiffeisen Leasing, Felix Daniliuc.
Produsul de finantare este disponibil la sediile Raiffeisen Leasing si prin cele 539 de agentii Raiffeisen Bank din tara.
Raiffeisen Leasing este membra a grupului financiar austriac Raiffeisen si activeaza pe piata romaneasca din anul 2002, fiind prezenta in 15 mari orase. Compania este membra a Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB) incepand cu anul 2004. mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 17:03
Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a acordat credite, in valoare totala de 65 de milioane de euro, bancilor romanesti Raiffeisen si Intensa San Paolo, pentru sustinerea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
Chiar daca acest lucru marcheaza o reluare a finantarii, analistul Aurelian Dochia sustine ca resursele suplimentare nu vor face sa creasca miraculos creditarea.
Creditele acordate de Raiffeisen si Intesa San Paolo se vor acorda in conditii preferentiale, ceea ce inseamna ca dobanzile vor fi mai mici decat in cazul unui imprumut standard.
La nivelul Uniunii Europene, IMM-urile inca se confrunta cu un acces dificil la finantare, iar banii acordati prin intermediul institutiilor financiare internationale reprezinta un spriijin pentru firmele mici si mijlocii, grav afectate de criza.
"Aceste linii de finantare acordate de BEI vor diminua impactul crizei financiare asupra IMM-urilor si a companiilor medii, care vor avea acces la o finantare in conditii avantajoase. Din acest motiv, nu am nici o indoiala ca acest acord va contribui la intarirea competitivitatii economiei romanesti" a declarat Mihai Tanasescu, vice-presedinte BEI, intr-un comunicat.
Analistul financiar Aurelian Dochia sustine ca in 2012 bancile romanesti au avut acces mai greu la imprumuturi din strainatate si din aceasta cauza si finantarea din Romania a avut de suferit. Mai ales in conditiile in care anul acesta "s-a remarcat o anumita restrangere a intrarilor de capital... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 09:45
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda Raiffeisen Leasing Romania un imprumut de 30 milioane euro pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), potrivit unui comunicat emis vineri de banca. "Acest imprumut va fi folosit pentru acordarea de contracte de leasing companiilor locale private pentru finantarea investitiilor in vederea dezvoltarii. Aceste investitii includ achizitii de echipamente, vehicule comerciale usoare, camioane si remorci, precum si autoturisme pentru utilizare comerciala", se arata in comunicat.Piata romaneasca de leasing a fost sever afectata de criza economico-financiara mondiala.
Declinul dramatic al volumului finantarilor in leasing a afectat in special disponibilitatea produselor de leasing destinate IMM-urilor, se mai arata in comunicat.
Potrivit institutiei, linia de credit va sprijini relansarea finantarilor in leasing in Romania, precum si cresterea accesului la finantare al intreprinderilor mici si mijlocii locale, care raman vulnerabile in fata constrangerilor de lichiditate.
Noua finantare este cea de-a treia acordata Raiffeisen Leasing in Romania de catre BERD, valoarea totala a imprumuturilor acordate pana in prezent companiei fiind de 50 milioane euro.De la inceputul activitatii sale in Romania in 1992, BERD a alocat imprumuturi in valoare de peste 5 miliarde euro diferitelor sectoare din economia tarii, imprumuturi care au atras investitii aditionale de inca 9 miliarde euro. mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 17:50
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda BRD - Groupe Societe Generale o linie de credit de 50 milioane euro pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si companiilor, au anuntat miercuri cele doua institutii financiare, relateaza NewsIn."In conditiile actuale de piata, cand bancile comerciale continua sa adopte strategii conservatoare de creditare, accesarea finantarilor de catre intreprinderi ramane limitata.
Facilitatea BERD va creste resursele de finantare disponibile pentru a fi canalizate catre intreprinderile romanesti", se arata in comunicat.
Fondurile vor fi folosite pentru a finanta investitiile si nevoile de capital de lucru ale companiilor private care isi desfasoara activitatea in Romania, prin credite pe termen scurt, mediu si lung, intr-un moment in care disponibilitatea finantarilor pentru companii ramane limitata.
"Proiectul va ajuta asigurarea unui flux continuu de credite pentru companiile private care-si desfasoara activitatea in Romania intr-un moment cand ele inca se confrunta cu dificultati in a obtine finantare pentru a se dezvolta", a declarat directorul BERD pentru Institutii Financiare, UE si Ucraina, Jean-Marc Peterschmitt.
"Cooperarea noastra cu BERD este una de durata si plina de succese in privinta multor produse bancare.
Noua linie de credit va fi dedicata atat sectorului IMM-urilor, cat si companiilor private mai mari si va avea un impact pozitiv asupra relansarii cresterii economice in Romania", a... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 18:42
Banca Europeana pentru Investitii (BEI) este in discutii cu opt-noua banci din Romania pentru a le acorda finantare destinata firmelor mici si mijlocii (IMM) si ar putea semna pana in mai contracte cu sase dintre acestea, a declarat luni vicepresedintele BEI, Matthias Kollatz-Ahnen.
"Pentru finantarea firmelor mici si mijlocii din Romania prin intermediul bancilor de pe piata locala, exista deja o linie de finantare de la BEI de 500 milioane euro, pe care vrem sa o majoram anul acesta", a spus Kollatz-Ahnen.
Imprumuturile catre IMM-uri vor fi asigurate in proportie de 50% din sume de la BEI si de 50% din co-finantare de la banca intermediara din Romania.
Referitor la costul imprumuturilor, reprezentantul BEI a precizat ca acesta depinde de fiecare banca din Romania, dar ca finantarea presupune - atat pentru banca intermediara, cat si pentru IMM-uri - un cost mult mai redus decat cel de pe piata.
"Nu pot sa va spun in ce interval se plaseaza costul finantarii de la BEI pentru bancile din Romania, dar pot sa va dau un exemplu in care banca s-a finantat la Euribor plus 0,4 puncte procentuale", a mai spus Kollatz-Ahnen, fara a preciza numele bancii in cauza.
Reprezentantii BEI si ai Ministerului Finantelor au avut luni o intalnire preliminara cu bancile din Romania pentru a le explica acestora felul in care pot accesa produsele si finantarile BEI.
mai mult
Luni, 30 Martie 2009, ora 14:17