Daca ai un surplus de bani si nu vrei sa-i tii "la ciorap", unde nu fac decat sa se devalorizeze din cauza inflatiei anuale, ai la dispozitie doua dintre cele mai simple metode de a-i face sa se inmulteasca. Ori ii depui intr-un depozit bancar, ori mergi pe mana Guvernului si investesti in titluri de stat.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Banii tai, care sunt principalele avantaje ale celor doua produse.
Atat statul, cat si bancile ofera dobanzi atragatoare doar daca tii banii pe termen lung in cele doua produse de investitie. In momentul de fata, bancile nu mai au nevoie de lichiditate (adica bani pe care sa-i faca sa circule) si, din acest motiv, bonificatiile pe care le ofera la economii sunt destul de mici, unele chiar sub rata inflatiei.
Astfel ca, in momentul de fata, poate vei gasi o banca atat de darnica incat sa iti ofere un depozit cu o dobanda de 3,5% pe an, asta in cazul in care alegi sa-i tii acolo trei ani, cel putin. Asta inseamna ca, dupa cei trei ani, vei scoate banii cu un profit de aproape 10%.
In cazul titlurilor de stat, pentru ca vistieria statului este cam goala, in momentul de fata, iar guvernul este fortat sa se imprumute, acesta scoate la vanzare titluri de stat. Fie ca vorbim despre titluri de stat Fidelis sau Tezaur, dobanzile ajung undeva la 4,5% pe an, daca achizitionezi titlurile de stat cu o maturitate de 5 ani.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 08:30
In Romania, exista de doua ori mai multe credite decat economii, raport care se mentine de aproximativ patru ani, in timp ce in Germania si Austria raportul intre imprumuturi si produse de economisire este de 1 la 3, reiese dintr-un studiu GfK care analizeaza piata bancara si pe cea a asigurarilor din 16 tari din Europa Centrala si de Est.
La polul opus se afla Serbia, Ucraina si Turcia, tari in care creditele depasesc economiile de 4,7 ori, 3,3 respectiv 3 ori.
"In 2007 - 2008 (in Romania - n.r.) erau de aproape trei ori mai multe credite decat economii, insa recesiunea a schimbat datele problemei. Pe de o parte, conditiile de creditare au devenit mai drastice. Pe de alta parte, perioada de la inceputul anului 2009, cand dobanzile pentru depozite au fost foarte ridicate, a adus mai multe persoane catre banci in detrimentul altor metode de economisire", reiese din studiul GfK.
Din punct de vedere al numarului de clienti, atat creditele cat si produsele de economisire se afla pe o panta descendenta pe care au intrat inca din 2009.
"Totusi, suma economisita in banci continua sa creasca usor, chiar daca numarul celor care contribuie la aceasta suma se diminueaza. Un factor important care duce la aceasta scadere il reprezinta ratele dobanzilor, din ce in ce mai mici. In acelasi timp, multe persoane economisesc pe termen scurt sume relativ mici, cu un scop precis - de exemplu, cumpararea unui produs electrocasnic - sume pe care ulterior le folosesc in numerar. In... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 14:18
Persoanele care economisesc in Romania au pus deoparte, in medie, 40 de euro lunar in ultimele 12 luni, fata de 181 euro in Austria sau 90 de euro in Slovacia, iar doi din cinci romani prefera sa economiseasca fara sa utilizeze produse din sectorul financiar, potrivit unui raport al Erste Group.
Romanii sunt pe primul loc in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste importanta acordata de populatie economisirii, noteaza Erste.
Astfel, 84% dintre romani considera ca economisirea este importanta, fata de o medie de 77% la nivelul statelor din Europa Centrala si de Est, reiese dintr-un sondaj realizat de IMAS International pentru Erste Group.
La polul opus, economisirea este importanta pentru 65% dintre cehi, 71% dintre slovaci si 72% dintre austrieci.
Dintre statele din Europa Centrala si de Est, doar Austria, Slovacia si Romania au inregistrat o majorare a sumei economisite lunar de populatie in ultimele 12 luni.
Doar 19% dintre romani sunt satisfacuti de suma pe care reusesc sa o puna deoparte lunar, iar aproape doua treimi dintre persoanele care economisesc in Romania vor sa mentina sau sa majoreze in urmatorii cinci ani sumele acumulate.
Doar un sfert din romani folosesc internet banking
Totodata, gradul de penetrare a produselor de economisire disponibile in sectorul financiar este inca redus in Romania, releva studiul Erste.
Astfel, doar 20% dintre romani folosesc in acest sens o asigurare de viata, fata de jumatate dintre cehi si slovaci.... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 13:03
Contrar asteptarilor Bancii Nationale a Romaniei, recenta modificare a dobanzii de referinta cu 0,5% nu a avut ca rezultat reducerea dobanzii la credite, ci dimpotriva, a fost urmata de o diminuare a dobanzilor la produsele de economisire.
Printre bancile care au operat recent diminuari la rata dobanzii la facilitatea de depozit se numara Millennium Bank, BCR, Banca Romaneasca, Carpatica si Garanti Bank.
La inceputul lunii august, CA al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,5 la suta pe an de la 5,0 la suta, cu intentia de a impulsiona bancile sa reduca dobanzile la credite si de a incuraja o reluare a creditarii ceva mai agresiv din partea acestora.
Astfel, incepand cu 6 august 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) a coborit la nivelul de 7,5 la suta pe an de la 8,0 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit este de 1,5 la suta pe an.
Millennium Bank a operat cea mai drastica reducere de dobanda
Banca a redus dobanda la produsele sale de economisire cu pana la 1,75 puncte procentuale.
Unul din produsele de economisire din portofolilul Millennium Bank care suporta modificari la rata dobanzii este contul de economii.
Pentru clientii care isi deschid Cont de Economii pana pe 15 septembrie 2013, rata dobanzii valabila pentru un cont in lei este de 4,5%, iar pentru un cont de economii in euro, rata dobanzii este de 1,5%.
Incepand cu data de 15 septembrie 2013, atat pentru... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 06:00
Peste jumatate dintre romani (54%) aleg produsele de economisire pe termen mediu (6 luni), arata un sondaj realizat de Millennium Bank si portalul de servicii financiare Efin.ro.
Aproximativ 70% dintre persoanele intervievate au raspuns ca obisnuiesc sa economiseasca, cei mai multi (54%) afirmand ca isi tin economiile la banca. Un procent de 76% dintre cei chestionati a afirmat ca ar opta pentru produse de economisire in lei.
"Deplasarea catre moneda nationala atat in ceea ce priveste creditele, cat si depozitele reprezinta o crestere a increderii romanilor in moneda nationala. Desigur, nu trebuie neglijat nici aspectul ratelor dobanzii la depozite, substantial mai mare la lei decat la valuta", a spus Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.
Calitatea serviciilor oferite de institutia financiara cu care lucreaza deja reprezinta principalul criteriu de care tin cont cei care vor sa economiseasca (35%), in timp ce pentru 33% dobanda reprezinta principalul factor.
In ceea ce priveste tipul produsului de economisire pentru care ar opta, peste un sfert dintre romani ar alege un cont de economii, in timp ce 20% dintre acestia s-ar orienta catre un depozit la termen standard.
Internetul reprezinta principala sursa de informare pentru aproximativ 56% dintre persoanele interesate de realizarea unui depozit bancar, in timp ce 24% dintre acestea apeleaza la sistemul traditional de selectie si merg in sucursalele bancilor, iar 8% prefera sa obtina informatii de la... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 12:10
Relatia dintre clienti si banca nu va mai fi niciodata la fel - bancile promit in "epoca post-criza" mai mult profesionalism, dar asteapta din partea clientilor mai multa responsabilitate. Business24 iti prezinta trei schimbari majore necesare pentru o industrie bancara sustenabila, identificate de bancheri, analisti si sociologi.
De la functionar bancar, la consilier
Consolidarea relatiei cu clientii este noul dicton al strategiei bancare post-criza, in conditiile in care bancile sunt nevoite sa recastige increderea clientilor, zdruncinata de cei cinci ani de criza.
"Cred ca in noul model economic bancile vor fi nevoite sa se aplece mai cu seama la cerintele specifice ale clientilor. Chiar si pentru persoanele fizice, scoringul nu mai este suficient", considera Petre Bunescu, director general adjunct BRD.
Functionarii obisnuiti vor fi inlocuiti de consilierii care vor avea cunostinte solide de analiza a documentelor si posibilitatea de a personaliza oferta bancara, mai ales in cazul IMM-urilor si a clientilor cu profesii liberale, aspecte solicitate adesea de antreprenori.
"Bancile traditionale au lucrat doar cu companii mari, dar functionarii trebuie sa cunoasca ce inseamna o afacere, profilul activitatii, faptul ca firmele mici se bazeaza mai mult pe aspecte informale", sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
De la retail, la finantarea mediului de afaceri
Desi la nivel... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 00:00
Produsele de economisire pentru copii castiga teren in Romania. Fie ca banii sunt depusi sub forma asigurarilor, depozitelor sau conturilor de economisire, parintii acorda tot mai multa importanta securitatii financiare a copiilor lor.
Parintii prefera produsele traditionale de asigurare din portofoliul Alico de produse destinate copiilor, acestea cumuland 70% din optiunile lor in 2011, fata de 30% cat au reprezentat contractele unit-linked.
"Parintii acorda o atentie speciala viitorului copiilor, avand la baza atat o motivatie rationala, din dorinta de a asigura celor mici o sansa pentru un start cat mai bun in viata, dar si una emotionala, intrucat copiii sunt proiectia in viitor a parintilor, imaginea idealizata a acestora odata cu trecerea anilor", a declarat Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurari Romania.
Violeta Ciurel, CEO AXA Life Insurance, a spus ca romanii sunt mai dispusi sa investeasca in asigurari pentru copii decat in polite pentru ei insisi:
"Asigurarile pentru copii sunt pentru economie si pentru asigurarea protectiei viitorului financiar si a perioade de studii, in mod deosebit. Parerea mea este ca aceste produse pentru copii intotdeauna vor avea mai mare cautare pentru familiile care au copii. Evident, asiguratul este aceeasi persoana, parintele, care poate sa isi faca si el o asigurare pentru economie, pentru pensii sau pentru alte momente ale vietii, dar, avand in vedere cultura familiei din Romania, in care copilul este extrem de... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 18:59
Depozitele pentru copii si-au facut loc pe lista prioritatilor parintilor cu dare de mana. Un segment care s-a dublat in doar un an este cel al produselor de economisire creditare pentru locuintele viitorilor adulti.
Fie ca vor sa fie pregatiti pentru studii, evenimente neprevazute, tratamente medicale sau sa-si poata cumpara o casa dupa ce implinesc 18 ani, romanii au devenit tot mai interesati de produsele de economisire pentru cei mici.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte a inregistrat, in 2011, o crestere de 37% a numarului de clienti, comparativ cu 2010. La acest avans a contribuit intr-o masura semnificativa produsul de economisire creditare pentru copii, segment pe care numarul de clienti a crescut cu 100%.
"In ultimul an, observam ca parintii pun deoparte din ce in ce mai multi bani pentru copiii lor. Astfel, suma economisita in 2011 in conturile minorilor s-a dublat fata de 2010", a precizat aurelia Cionga, presedinte desemnat al Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Din ce poti alege
In ultimii ani, aproape toate bancile si-au adaugat in portofoliul de depozite produsele de economisire pentru copii.
La Banca Transilvania acest produs se cheama "Kid Cont", suma minima ce poate fi depusa este de 100 de euro, depozitul putand fi facut in numele minorilor cu varsta cuprinsa intre o zi si 17 ani fara o zi, pe o perioada de minim un an si maxim 17 ani. Dobanda este variabila, de 3,25%, iar nivelul minim de alimentare lunara este de 42 de lei.
La... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 08:11
80% dintre romanii din mediul rural vor sa-si imbunatateasca locuinta in urmatorii 5 ani, iar un milion de romani din meidul rural sunt interesati de contractarea unui produs de economisire-creditare, potrivit BCR BpL, informeaza NewsIn.Acestea sunt rezultatele unui studiu IRSOP, realizat pe un esantion de 214 gospodarii, reprezentativ pentru populatia intre 20-65 ani din mediul rural, pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), liderul pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, se arata in comunicat.
"Chiar si in conditiile economice actuale, majoritatea romanilor din mediul rural intentioneaza sa economiseasca la fel in cursul urmatoarelor 12 luni (71%), demonstrand ca sunt oamenii gospodari si continuand sa stranga 'bani albi pentru zile negre'.
Pe termen mediu, circa 1 milion de persoane cu varste intre 20-65 ani sunt interesate de contractarea unui produs Bauspar (economisire-creditare pentru domeniul locativ n.r.).
Consideram ca mediul rural este o oportunitate de distributie a produselor si serviciilor bancare, avand in vedere ca doar 36% dintre respondenti folosesc un produs bancar pentru economisire", a declarat presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Alexandru Ciobanu.
Potrivit bancii, aproximativ 80% dintre romanii care locuiesc in mediul rural au planuri de imbunatatire a locuintei pentru urmatorii cinci ani. Majoritatea intentioneaza sa renoveze, sa faca reparatii majore si sa cumpere dotari noi pentru gospodarie. Foarte putini, in conditiile... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 11:37