Sase producatori traditionali din judetul Arges au primit sambata din partea ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, atestatele pentru 20 de produse, in cadrul targului de profil dedicat in acest week-end zonei Argesului si Muscelului, eveniment organizat in curtea Ministerului Agriculturii.
"Targul din curtea ministerului este un eveniment pe care vreau sa il incurajez pentru ca vorbeste despre anumite zone ale tarii, despre produsele traditionale din aceste zone si despre traditii. Agricultura si traditiile sunt de sute de ani si sper sa mai ramana alte sute de ani. Azi am avut un moment special si pentru mine, pentru ca avem produse traditionale excelente zona Argesului, zona de unde vin si eu, dar care sunt insuficient promovate", a declarat, sambata, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la targul de produse traditionale din curtea Ministerului Agriculturii, informeaza Agerpres.
Acesta a precizat ca in viitorul apropiat este posibil sa regasim in hipermarketurile romanesti un colt dedicat nu numai produselor romanesti ci si produselor traditionale.
"Avem discutii cu reprezentantii hipermarketurilor sa putem avea in viitorul apropiat, in hipermarketuri 'colturi' nu numai cu produse romanesti ci si cu produse traditionale specifice zonelor respective. Cred ca ar fi un lucru extraordinar, pentru ca multi bucuresteni apreciaza produsele traditionale, mai ales ca foarte multe au fost reatestate... mai mult
Duminica, 24 August 2014, ora 16:50
Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri ca Romania incepe sa isi faca un brand extrem de apreciat pe plan international in privinta produselor bio.
"A fost un an agricol bun si datorita conditiilor meteo foarte bune, dar si datorita faptului ca anul trecut, la propunerea ministrului Agriculturii, am venit din timp cu subventiile. La fel se intampla si anul acesta. In mod sigur producatorii, fermierii au deja banii necesari pentru a incepe lucrarile inca din acest an. Cred ca este o mare oportunitate pentru Romania de a avea stabilitate in productia agricola. Sustin in mod special o nisa, care insa s-a dezvoltat extrem de mult, cea a produselor bio.
Cred ca aici Romania, incet-incet, isi face un brand extrem de apreciat pe plan international. Vom acorda tot sprijinul pentru dezvoltarea acestui domeniu in care Romania are un potential extraordinar", a declarat miercuri Ponta, prezent la expozitia internationala Indagra.
El a marturisit ca a discutat cu ministrul Agriculturii despre posibilitatea dublarii suprafetelor cultivate cu produse bio, care in prezent ajung la 400 de mii de hectare.
"Sprijinul pentru producatorii nostri nationali il acordam de fiecare data. M-am bucurat foarte mult sa vad primele statistici legate de reducerea TVA la paine, reducerea pretului si la faina, si la produse de panificatie. Cred ca deocamdata proiectul este un succes", a mai spus seful Executivului.
Ponta a amintit si de existenta catorva "succese importante", cum ar fi... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 14:54
Romania are peste 4.200 de produse traditionale, insa doar unul ajunge pe mesele elvetienilor, britanicilor sau grecilor: magiunul de Topoloveni.
Pentru recunoasterea internationala este nevoie de investitii in tehnologia de productie, iar fermierii romani fie nu sunt interesati, fie nu au banii necesari.
Totusi, recunoasterea internationala ca produs traditional romanesc vine si cu avantaje, spun reprezentantii Sonimpex, firma care produce magiunul de Topoloveni. Agricultorii pot lua fonduri europene pentru promovare, in conditiile in care ceilalti producatori nu au aceasta facilitate.
Intr-un articol anterior, Business24 prezenta planurile Ministerului Agriculturii de a schimba legislatia care reglementeaza produsele traditionale in Romania. Practic, agricultorii trebuie sa dovedeasca ca reteta pe care o folosesc este veche de cel putin 30 de ani si trebuie sa se inregistreze la ANAF ca persoana fizica autorizata.
Ioan Pop, producator de produse ecologice si traditionale din Satu Mare si membru al Asociatiei Romane pentru Agricultura Durabila, a explicat pentru Business24 care era procedura de inregistare a unui produs traditional pana in acest an:
"Producatorul depune o cerere la Directia Agricola. Primeste un caiet de sarcini in care este descris procesul tehnologic cu ceea ce trebuie respectat la tehnica de producere a produsului. Directia verifica la fata locului daca se respecta caietul de sarcini si apoi caietul se trimite la Ministerul... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 09:24
Cerealele romanesti certificate ecologic au fost foarte cautate zilele acestea in Statele Unite ale Americii, unde are loc unul din cele mai mari targuri de agricultura ecologica - Biofach Baltimore.
Preturile oferite agricultorilor romani au depasit cele mai optimiste asteptari ale acestora, a declarat, duminica, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania", Marian Cioceanu.
Oficialul Bio Romania a declarat ca marile companii de importuri de cereale, asociatiile crescatorilor de animale din SUA si Canada au solicitat fermierilor romani cantitati "enorme" de cereale certificate ecologic, la preturi foarte ridicate.
Agricultura din SUA s-a confruntat cu o seceta severa anul acesta, ceea ce a facut sa aiba o productie mica de cereale.
Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), aproximativ 55% din teritoriul SUA, in special Midwest, a fost afectat in luna iunie de seceta.
SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani
Seceta din SUA se suprapune peste o criza alimentara cronica, care a inceput de la jumatatea deceniului trecut, ca urmare a scoaterii unor suprafete importante de teren agricol din circuitul productiei alimentare, pentru producerea de combustibil pentru transport, a explicat seful asociatiei patronale.
Acesta a subliniat ca Uniunea Europeana a recunoscut oficial aceasta strategie gresita, pe care o va corecta insa, in noua Politica Agricola Comuna, prin interzicerea... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 15:04
Romania ar putea face un brand de tara din produsele ecologice romanesti, a declarat, marti, europarlamentarul Daciana Sarbu, la o conferinta privind agricultura ecologica si dezvoltarea rurala.
"Ar trebui sa acordam facilitati pentru producatorii de produse ecologice pentru a putea intra pe piata, mai ales daca vrem sa facem un brand de tara din acest sector. Decat sa promovam turismul, mai bine promovam produsele traditionale si ecologice pentru ca aici nu avem concurenta. Avem acest mare avantaj ca inca produc acei mici producatori traditionali. Consider ca acestea trebuie sa aiba avantaje pentru ca altfel nu au curaj sa proceseze si sa puna pe piata un produs finit", a precizat Daciana Sarbu.
In opinia eurodeputatului PSD, principalele probleme in sectorul agriculturii ecologice sunt legate de lipsa banilor pentru promovarea produselor.
"Lipsa banilor pentru promovarea produselor ecologice si lupta cu marile lanturi de magazine sunt inca mari probleme in acest domeniu. De exemplu, producatorul magiunului de Topoloveni, desi este premiat la Bruxelles si ar putea fi un brand de tara, are probleme grave in a-si vinde produsele in Romania, mai degraba decat in afara tarii, pentru ca nu este sprijinit", considera Daciana Sarbu.
Europarlamentarul roman a subliniat ca Romania poate inca sa ofere produse bio si traditionale, cu un gust adevarat, recunoscute la ora actuala in toata Europa. mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 17:29
Consumul intern de produse ecologice certificate reprezinta doar 2% din totalul alimentelor consumate, desi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural romanesc pot fi clasificate ca fiind naturale si ecologice, apreciaza presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica 'Bio Romania' , Marian Cioceanu.
'Consumul intern de produse ecologice certificate reprezinta doar 2% din volumul total al alimentelor consumate. Cu toate acestea, 70% dintre produsele provenite din zonele de deal si de munte din Romania pot fi considerate ecologice, chiar daca ele nu sunt certificate de un organism abilitat, deoarece taranii nu utilizeaza substante chimice pentru produsele obtinute in gospodarie pentru consumul familial', a declarat Marian Cioceanu.
In acest sens, Bio Romania pregateste lansarea unui site unde vor putea fi regasiti toti fermierii care produc in sistem ecologic, atat cei certificati cat si cei care produc natural, cat mai aproape de acest standard si respecta cateva principii recomande de Bio Romania.
'Vom lansa in luna iunie un standard privat adresat fermierilor pentru produsele recomandate de Asociatie, acesta fiind realizat in colaborare cu TUV Austria, un organism de certificare cu o reputatie foarte buna. Impreuna vom audita producatorii si vom face analize pe produsele recomandate de Bio Romania astfel incat romanii sa aiba incredere in produsele pe care le cumpara', a precizat Marian Cioceanu.
In opinia acestuia, fermierii romani... mai mult
Duminica, 27 Mai 2012, ora 14:51
1