Industria smartphone are de pierdut 45 de miliarde de euro in urma comercializarii produselor falsificate ale unor marci celebre, arata un studiu recent al Biroului pentru Drepturi de Proprietate Intelectuala si Marci Inregistrate din UE (EUIPO).
Suma anuntata de inspectorii institutriei europene este estimata a fi pierderea suferita de producatorei in 2015, cand piata produselor originale a suferit un declin in vanzari de 184 milioane de smartphone-uri, relateaza CNBC.
In total, 2015 a fost marcat de o cadere de 12,9 procente in vanzari, analistii banuind ca acest segment a fost acoperit de produse falsificate.
Africa, America Latina, Orientul Mijlociu, China si regiunea Asia-Pacific sunt zonele une telefoanele smart contrafacute si-au croit drum spre consumatori, cota de piata ocupata de fake-uri variind intre 11,8% si 21,3%.
In Europa se estimeaza ca 8,3% din telefoanele smart vandute sunt falsificate, in vreme ce prezenta acestora pe piata din Statele Unite se ridica a 7,6%.
"Prin rapoartele si analizele noastre construim o imagine asupra modului in care produsele piratate si contrafacute afecteaza sectoare cheie din economie.
Este primul raport de acest gen prin care analizam efectele acestui fenomen pe un sdector atata in interiorul Uniunii, cat si in afara granitelor UE", a explicat Antonio Campinos, directorul EUIPO.
"Pierderea unei cote de piata de 12,9% este de asteptat sa trezeasca reactii din partea autoritatilor pentru a combate comertul... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 17:54
Piata globala a produselor contrafacute a ajuns sa se umfle la nivelul unei industrii, "fake"-urile puse in vanzare atingand valoarea de 461 miliarde de dolari, dupa cum arata o analiza a Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica.
In 2013, comertul cu produse contrafacute a ajuns sa reprezinte 2,5% din intregul comert global, in crestere cu 0,6 procente fata de perioada anului 2008, mai spun expertii institutiei, citati de CNN Money.
Branduri preferate
Din acest punct de vedere, industria falsurilor a ajuns sa cantareasca la fel de mult cat economia Austriei.
Creatorii falsurilor si-au concentrat atentia in mod deosebit asupra unor branduri din zona de lux, datele centralizate din vamile unde au fost confiscate marfuri contrafacute indicand marcile Rolex, Nike, Ray Ban si Louis Vuitton ca tinte preferate ale falsificatorilor.
Hainele sunt cele mai copiate produse, urmate de imbracaminte, produse de marochinarie si gadgeturi, se arata in raportul OCDE, realizat in parteneriat cu Biroul pentru Protejarea Dreptului de Proprietate Intelectuala din UE.
Made in China
Cele doua institutii sustin ca, in continuare, China ramane lider in productia si comertul de marfuri contrafacute, pe piata europeana aproximativ 5% din totalul importurilor fiind de falsuri ale unor branduri cunoscute.
Astfel, vizionarea unui film piratat sau cumpararea unei posete falsificate dupa un original mult mai valoros "poate submina intreg procesul de inovatie din anumite... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 16:13
Gigantul comertului online, Alibaba, a decis sa ia masuri radicale impotriva produselor contrafacute puse in vanzare pe platforma proprie. Decizia vine dupa ce compania fondata de Jack Ma s-a trezit acuzata de autoritatile mai multor state de incurajarea pirateriei.
Matthew Bassiur, fostul investigator al Apple si Pfizer pentru produse contrafacute, va ocupa pozitia de sef al departamentului similar din cadrul Alibaba, anunta CNBC.
Echipa completa
In vara acestui an, gigantul comertului electronic din China a angajat peste 300 de persoane care sa se alature departamentului de depistare a produselor contrafacute.
Bassiur va fi instalat in fruntea acestei echipe, rolul sau fiind de a tine legatura cu reprezentantii brandurilor internationale, autoritatile din diverse tari si alte organisme care ar putea ajuta compania sa lupte eficient impotriva incalcarii legii dreptului de autor si a falsurilor puse in vanzare.
"Vom continua sa luptam necontenit pentru indeplinirea angajamentelor noastre pe termen lung fata de publicul consumator si fata de proprietarii drepturilor intelectuale ale unor produse.
Facem apel la alte companii din industrie sa ni se alature pentru a scoate de pe piata actorii falsi", a declarant Jack Ma cu ocazia anuntului de angajare a lui Matthew Bassiur.
Gigantica corporatie din China a fost nevoita sa recurga la o astfel de masura dupa ce autoritatile americane au amenintat cu restrictionarea vanzarilor prin site-ul Alibaba sub... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 16:41
1Autoritatile americane au anuntat miercuri ca au blocat 70 de website-uri banuite ca au comercializat produse contrafacute, purtand numele unor marci de renume precum Louis Vuitton, Tiffany, Burberry sau cu siglele unor cluburi sportive.
Unele dintre aceste portaluri erau foarte bine puse la punct si le imitau cu succes pe cele originale, afirma John Morton, directorul vamilor americane. "Sunt website-uri foarte sofisticate, care le copiaza pe cele autentice si nu vand produsele contrafacute la preturi reduse, ci au tarife apropiate sau similare cu cele ale produselor originale", explica acesta. Unele dintre ele foloseau chei de securitate false pentru a-i face pe cumparatori sa creada ca informatiile legate de cardurile lor erau protejate.
Aceasta operatiune a autoritatilor americane, denumita "Projet Copy Cat", a inceput in anul 2010. De atunci, un numar de 839 de asemenea portaluri au fost blocate.
Printre acestea se numara si website-uri precum louisvuittononlineoutletus.com sau tiffanyandcojewelrysale.net care pretindeau ca vand produse Louis Vuitton ori Tiffany, dar de fapt comercializau articole contrafacute in China.
Purtatorul de cuvant al autoritatii vamale americane avertizeaza ca de cele mai multe ori cei care au realizat astfel de portaluri ce ajung sa fie blocate creeaza altele noi pentru a-si continua activitatea. mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 19:28
Au fost posetele, parfumurile, laptopurile, tigarile. Regi incontestabili ai contrafacerii, chinezii au adaugat expertizelor un nou produs: copia vinului frantuzesc. Procedeul e unul simplu, iar smecheria cvasi-descoperita de catre novicii consumatori.Incapabili sa diferentieze o sticla originala de una falsa, numerosi consumatori, increzatori, nu vor sti nimic despre asta, de la prima inghititura. Doar finii "connaisseurs" ar putea, in acest stadiu, sa descopere siretlicul, informeaza France 24. "O sticla de vin este usor de falsificat", explica Sheng Wen, un distribuitor din Shangai.
Falsificatorii cauta sticlele originale in pubelele restaurantelor. Reproduc apoi eticheta si pun in sticla un vin pe care-l vand la un pret foarte mic. Gratie reclamelor de tot felul, mai ales celei referitoare la sanatate, vinul a devenit o noua placere in China. Este la moda.
Toata lumea vrea sa fie vazuta band vin, pe motiv ca reprezinta simbolul elitelor si sfarsitul restrictiilor impuse cam de vreo 12 ani de comunism. Specialitatea numita Chateau Lafite Rothschild 1982, un vin de Bordeaux, este mai celebru in China decat in tara de origine.
Deci, unul din primele victime ale contrafacerii. "Sunt mai multe sticle de Chateau Lafite in China decat sticlele produse in Franta", afirma Romain Vandevoorde, importator din Beijing. Sau e mai degraba un "consum de imagine si nu de gust".
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 10:56
China a devenit clona SUA prin producerea unei game largi de produse de consum americane contrafacute. In ultimii ani trendul chinez a fost de a clona retele intregi de retail. Copierea ilegala a produselor si a brandurilor celor mai mari companii din America s-a transformat intr-o adevarata afacere de succes in China. Iata care sunt cele mai importante marci copiate in China:Magazinele Apple
Descoperirea unor magazine Apple nelegitime in China a starnit controverse.
Magazinele au semnele si logo-ul Apple, iar vanzatorii pretind ca produsele sunt reale, insa nu au fost autorizate de companie.
Mai multe magazine Apple cu produse contrafacute au fost inchise dupa ce clientii s-au plans de autenticitatea gadget-urilor si au cerut banii inapoi.
Alte magazine au fost inchise nu pentru utilizarea frauduloasa a brand-ului Apple ci pentru lipsa unor licente corespunzatoare.
Disney
Chinezii au trecut la constructia unor parcuri tematice nelegitime.
Unul din exemplele cele mai elocvente este parcul de distractii din Beijing – Shijingshan care se aseamana intocmai cu Walt Disney.
Nici faimoasele mascote nu lipsesc. In parcul chinezesc te poti intalni cu Shrek, Alba ca Zapada si cei sapte pitici, Mickey Mouse sau Goofy.
Desi parcul a atras atentia gigantului Disney in 2007, acesta a ramas in functiune si are chiar si o versiune engleza a website-ului.
IKEA
Chinezii s-au indragostit pe loc de magazinele IKEA si s-au hotarat sa le cloneze.
Aflat in acelasi oras ca si... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 11:15