Economia europeana pierde anual aproximativ 60 de miliarde de euro din cauza contrafacerii, potrivit unui studiu al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) publicat miercuri cu ocazia Zilei mondiale a combaterii contrafacerii.
Studiul realizat de EUIPO in randul sectoarelor vulnerabile la contrafacere arata ca pierderile directe anuale ajung la 7,5% din vanzari, informeaza AFP.
Contrafacerea afecteaza si locurile de munca, pentru ca producatorii sunt nevoiti sa reduca productia, avand in vedere ca vanzarile lor au de suferit ca urmare a produselor contrafacute, astfel ca angajeaza mai putin lucratori.
Studiul estimeaza la aproape 435.000 locurile de munca pierdute din cauza contrafacerii.
In randul statelor europene, studiul estimeaza ca Franta inregistreaza pierderi de 6,8 miliarde euro din cauza contrafacerii, fiind devansata de Marea Britanie (9,2 miliarde euro), Italia (8,6 miliarde euro) si Germania (8,3 miliarde euro).
De asemenea, studiul EUIPO arata ca statele europene pierd anual 15 miliarde euro din cauza impactului contrafacerii asupra impozitelor si cotizatiilor sociale.
Cele 13 sectoare ale economiei europene cele mai afectate de contrafacere sunt: produsele cosmetice si de ingrijire personala, imbracaminte, incaltaminte si accesorii, articole de sport, jocuri si jucarii, articole de bijuterie si orologerie, articole de marochinarie, muzica inregistrata, bauturi spirtoase si vinuri, produse farmaceutice, pesticide,... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 10:35
Industria smartphone are de pierdut 45 de miliarde de euro in urma comercializarii produselor falsificate ale unor marci celebre, arata un studiu recent al Biroului pentru Drepturi de Proprietate Intelectuala si Marci Inregistrate din UE (EUIPO).
Suma anuntata de inspectorii institutriei europene este estimata a fi pierderea suferita de producatorei in 2015, cand piata produselor originale a suferit un declin in vanzari de 184 milioane de smartphone-uri, relateaza CNBC.
In total, 2015 a fost marcat de o cadere de 12,9 procente in vanzari, analistii banuind ca acest segment a fost acoperit de produse falsificate.
Africa, America Latina, Orientul Mijlociu, China si regiunea Asia-Pacific sunt zonele une telefoanele smart contrafacute si-au croit drum spre consumatori, cota de piata ocupata de fake-uri variind intre 11,8% si 21,3%.
In Europa se estimeaza ca 8,3% din telefoanele smart vandute sunt falsificate, in vreme ce prezenta acestora pe piata din Statele Unite se ridica a 7,6%.
"Prin rapoartele si analizele noastre construim o imagine asupra modului in care produsele piratate si contrafacute afecteaza sectoare cheie din economie.
Este primul raport de acest gen prin care analizam efectele acestui fenomen pe un sdector atata in interiorul Uniunii, cat si in afara granitelor UE", a explicat Antonio Campinos, directorul EUIPO.
"Pierderea unei cote de piata de 12,9% este de asteptat sa trezeasca reactii din partea autoritatilor pentru a combate comertul... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 17:54
Piata globala a produselor contrafacute a ajuns sa se umfle la nivelul unei industrii, "fake"-urile puse in vanzare atingand valoarea de 461 miliarde de dolari, dupa cum arata o analiza a Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica.
In 2013, comertul cu produse contrafacute a ajuns sa reprezinte 2,5% din intregul comert global, in crestere cu 0,6 procente fata de perioada anului 2008, mai spun expertii institutiei, citati de CNN Money.
Branduri preferate
Din acest punct de vedere, industria falsurilor a ajuns sa cantareasca la fel de mult cat economia Austriei.
Creatorii falsurilor si-au concentrat atentia in mod deosebit asupra unor branduri din zona de lux, datele centralizate din vamile unde au fost confiscate marfuri contrafacute indicand marcile Rolex, Nike, Ray Ban si Louis Vuitton ca tinte preferate ale falsificatorilor.
Hainele sunt cele mai copiate produse, urmate de imbracaminte, produse de marochinarie si gadgeturi, se arata in raportul OCDE, realizat in parteneriat cu Biroul pentru Protejarea Dreptului de Proprietate Intelectuala din UE.
Made in China
Cele doua institutii sustin ca, in continuare, China ramane lider in productia si comertul de marfuri contrafacute, pe piata europeana aproximativ 5% din totalul importurilor fiind de falsuri ale unor branduri cunoscute.
Astfel, vizionarea unui film piratat sau cumpararea unei posete falsificate dupa un original mult mai valoros "poate submina intreg procesul de inovatie din anumite... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 16:13
Gigantul comertului online, Alibaba, a decis sa ia masuri radicale impotriva produselor contrafacute puse in vanzare pe platforma proprie. Decizia vine dupa ce compania fondata de Jack Ma s-a trezit acuzata de autoritatile mai multor state de incurajarea pirateriei.
Matthew Bassiur, fostul investigator al Apple si Pfizer pentru produse contrafacute, va ocupa pozitia de sef al departamentului similar din cadrul Alibaba, anunta CNBC.
Echipa completa
In vara acestui an, gigantul comertului electronic din China a angajat peste 300 de persoane care sa se alature departamentului de depistare a produselor contrafacute.
Bassiur va fi instalat in fruntea acestei echipe, rolul sau fiind de a tine legatura cu reprezentantii brandurilor internationale, autoritatile din diverse tari si alte organisme care ar putea ajuta compania sa lupte eficient impotriva incalcarii legii dreptului de autor si a falsurilor puse in vanzare.
"Vom continua sa luptam necontenit pentru indeplinirea angajamentelor noastre pe termen lung fata de publicul consumator si fata de proprietarii drepturilor intelectuale ale unor produse.
Facem apel la alte companii din industrie sa ni se alature pentru a scoate de pe piata actorii falsi", a declarant Jack Ma cu ocazia anuntului de angajare a lui Matthew Bassiur.
Gigantica corporatie din China a fost nevoita sa recurga la o astfel de masura dupa ce autoritatile americane au amenintat cu restrictionarea vanzarilor prin site-ul Alibaba sub... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 16:41
1Grupul de lux Gucci a obtinut in instanta despagubiri in valoare de 144,2 milioane de dolari din partea unor companii care vindeau produse contrafacute sub aceasta marca.
In plus, companiei i-au fost acordate si 155 de domenii de internet pe care erau scoase la vanzare imitatii ale produselor sale.
Intr-o hotarare din 16 octombrie, judecatorul William P. Dimitrouleas de la Tribunalul Federal din Florida a interzis site-urilor incriminate orice "fabricare, import, promovare, distributie, vanzare si oferta de vanzare" a contrafacerilor care imita produsele celebrei case de moda italiene. Judecatorul a interzis acelor site-uri sa foloseasca marca si "orice logo care vizeaza laudarea frauduloasa a serviciilor si produselor lor" si orice "imitatie" a marcii si le-a ordonat sa plateasca casei Gucci despagubiri totale de 144,2 milioane de dolari.
Judecatorul a ordonat, de asemenea, transferul imediat in proprietatea Gucci US a numelor de domeniu incriminate sau suspendarea lor definitiva. Hotararea sa se aplica pentru toate acele site-uri. Cele mai multe dintre ele nu mai functionau joi.
Gucci US a depus plangere, in luna mai, la acest tribunal din Florida impotriva a trei entitati care administreaza acele site-uri in numeroase tari, mentionand "recenta explozie a contrafacerilor pe internet". Toate aceste site-uri integrau numele Gucci in adresa lor, iar unele copiau campaniile publicitare ale grupului, imaginile produselor sale, logourile sale si alte detalii... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 14:51
Autoritatile americane si cele europene, inclusiv cele din Romania, au anuntat miercuri inchiderea, in cadrul unei operatiuni mixte, a 328 de site-uri de shopping online ce aveau la vanzare produse contrafacute citand un comunicat comun.
De partea americana, agentii serviciului vamal si ai securitatii interne n.r. Homeland) au pozat in simpli cumparatori si au identificat nu mai putin de 177 de site-uri care vindeau produse contrafacute a noua marci, printre care producatorul de echipamente sportive Nike, bijutierul Tiffany sau liga de baschet americana (NBA), relateaza AFP.
Sub bannerul Europol, autoritatile franceze, britanice, belgiene si romane au procedat la inchiderea a 151 de site-uri ce utilizau in mod fraudulos nume de domenii precum .eu sau .fr, potrivit comunicatului.
Anchetatorii au confiscat peste 150.000 de dolari proveniti din vanzari
Peste 150.000 de dolari proveniti din vanzarea acestor produse, efectuate prin sistemul de plata online PayPal, au fost de asemenea confiscati de anchetatori, conform aceleiasi surse.
"Aceste parteneriate (n.r. intre SUA si Europa) sunt vitale pentru a-i prinde pe raufacatorii care pacalesc, peste tot pe Glob, consumatori care nu banuiesc nimic", a explicat Mark Witzal, directorul adjunct al Centrului de protectie a proprietatii intelectuale (IPR) de la Washington, care a coordonat operatiunea.
Produsele contrafacute "aduc atingeri" companiilor legale si prezinta "adesea" riscuri in termeni de sanatate si... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 09:24
Autoritatile americane si europene au anuntat luni ca au blocat 132 de site-uri de Internet, inclusiv romanesti, care sunt suspectate ca vand produse contrafacute.
Statele Unite au desfasurat in mai multe randuri importante operatiuni de acest tip, dar aceasta a fost prima realizata in cooperare cu Uniunea Europeana.
Autoritatile britanice, belgiene, daneze, franceze si romane au participat la aceasta operatiune impreuna cu Europol si vamile americane (ICE), potrivit unui comunicat al ICE difuzat la Washington.
Site-urile blocate vindeau numeroase articole contrafacute, copii ale produselor Nike sau Hermes, precum si ale marcii pentru copii Ergobaby. Toate produsele vandute erau "falsuri, de calitate inferioara", potrivit directorului ICE, John Morton.
Operatiunea a coincis in Statele Unite cu "Cyber Monday", ziua unor importante reduceri online, care urmeaza in mod traditional weekendului de Ziua Recunostintei.
"Aceasta operatiune este un bun exemplu de cooperare excelenta intre ICE si partenerii nostri internationali", s-a bucurat Morton. "Este o problema importanta, nu numai pentru industria americana, ci si pentru cele legitime din Europa, Asia sau alte zone. Ne gandim la locurile de munca pierdute, la venituri din taxe pierdute".
Chanel, Gucci, Lacoste, Dior, McAfee, Symantec, Armani, Guess, Burberry, Tommy Hilfiger, Versace, YSL sau Michael Kors se afla, de asemenea, printre marcile contrafacute.
Site-urile blocate au nume de domenii care se... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 08:05
Autoritatile americane au anuntat miercuri ca au blocat 70 de website-uri banuite ca au comercializat produse contrafacute, purtand numele unor marci de renume precum Louis Vuitton, Tiffany, Burberry sau cu siglele unor cluburi sportive.
Unele dintre aceste portaluri erau foarte bine puse la punct si le imitau cu succes pe cele originale, afirma John Morton, directorul vamilor americane. "Sunt website-uri foarte sofisticate, care le copiaza pe cele autentice si nu vand produsele contrafacute la preturi reduse, ci au tarife apropiate sau similare cu cele ale produselor originale", explica acesta. Unele dintre ele foloseau chei de securitate false pentru a-i face pe cumparatori sa creada ca informatiile legate de cardurile lor erau protejate.
Aceasta operatiune a autoritatilor americane, denumita "Projet Copy Cat", a inceput in anul 2010. De atunci, un numar de 839 de asemenea portaluri au fost blocate.
Printre acestea se numara si website-uri precum louisvuittononlineoutletus.com sau tiffanyandcojewelrysale.net care pretindeau ca vand produse Louis Vuitton ori Tiffany, dar de fapt comercializau articole contrafacute in China.
Purtatorul de cuvant al autoritatii vamale americane avertizeaza ca de cele mai multe ori cei care au realizat astfel de portaluri ce ajung sa fie blocate creeaza altele noi pentru a-si continua activitatea. mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 19:28
Apple este atat de obsedat de pastrarea secretului care sta in spatele succesului companiei, incat noii angajati lucreaza la produse contrafacute pana cand castiga increderea reprezentantilor companiei.
Adam Lashinsky a vorbit despre acest lucru in noua sa carte, "Inisde Apple", iar un fost angajat al companiei a confirmat acest lucru, potrivit Business Insider.
"Un prieten care lucreaza ca inginer senior la Apple, a lucrat pe produse contrafacute timp de 9 luni, pana a castigat increderea conducerii", mentioneaza acesta in cartea sa.
Angajatul considera, de asemenea, ca Tim Cook are carisma de a fi presedinte. Nu presedintele Apple, ci presedintele SUA. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 08:45