Nu s-a gasit nicio dovada a unui decalaj intre est si vest in ceea ce priveste compozitia produselor alimentare de marca, insa, pana la o treime dintre produsele testate aveau o compozitie clar diferita, desi erau comercializate sub marci identice sau similare, a afirmat Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare.
Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru stiinta si cunoastere) a publicat luni un studiu bazat pe testarea de produse alimentare din intreaga Uniune Europeana, aplicand aceeasi metodologie, pentru a intelege mai bine dublul standard de calitate al produselor.
"Unii europeni au senzatia ca produsele alimentare de marca pe care le cumpara sunt diferite, posibil inferioare, fata de cele disponibile in alte tari. Comisia si-a invitat oamenii de stiinta sa contribuie la evaluarea obiectiva a amplorii acestui fenomen pe piata unica. Rezultatele sunt mixte: pe de o parte, ma bucur ca nu s-a gasit nicio dovada a unui decalaj intre est si vest in ceea ce priveste compozitia produselor alimentare de marca, dar, pe de alta parte, ma ingrijoreaza constatarea ca pana la o treime din produsele testate aveau o compozitie clar diferita, desi erau comercializate sub marci identice sau similare", a afirmat Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare.
In cadrul... mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 15:54
Autoritatile australiene au majorat joi la 15 ani pedepsa maxima cu inchisoarea la care poate fi condamnata o persoana gasita vinovat de manipularea produselor alimentare, dupa ce descoperirea unor ace de cusut in capsuni si alte fructe a declansat o panica care a cuprins intreaga tara, transmite Reuters.
Politia investigheaza peste 100 de cazuri de ace de cusut gasite in capsuni, cazuri care au obligat fermierii sa arunce fructele la gunoi pe fondul prabusirii cererii, ceea ce ridica semne de intrebare asupra unui sector evaluat la 116 milioane de dolari.
Joi, Parlamentul australian a adoptat un act legislativ care majoreaza pedepsa maxima cu inchisoarea la 15 ani, de la 10 ani anterior, pentru cineva condamnat pentru manipularea produselor alimentare, o pedeapsa comparabila cu cea pentru finantarea terorismului. De asemenea, a fost incriminata lansarea unor false alerte, o infractiune care poate fi pedepsita cu pana la 10 ani de inchisoare.
"Aceasta arata cat de serios sunt cand vine vorba de acest subiect", a spus presei premierul australian Scott Morrison.
Adoptarea in regim de urgenta a actului legislativ, in mai putin de o zi, este o incercare a parlamentarilor de a restabili increderea opinii publice in sectorul capsunilor. Cultivatorii de capsuni au salutat actul legislativ, avertizand ca se confrunta cu falimentul daca cererea nu isi revine rapid.
Cu toate acestea, consumatorii raman reticenti, astfel ca retailerii din Australia si Noua Zeelanda au... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 11:42
Taxa pe valoarea adaugata va putea fi redusa la alte produse alimentare decat cele de panificatie cel tarziu din ianuarie 2016, dar pe fondul unei cresteri a subventiilor pentru suprafetele agricole, a transmis parlamentarilor premierul Victor Ponta.
"1994 a fost ultimul an in care Romania a avut balanta pozitiva in ceea ce priveste produsele agro-alimentare, iar dupa 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o crestere a productiei si promovare a acesteia, avem insa nevoie in continuare de cresterea subventiilor, de cadastru in zona rurala si avem nevoie sa aratam ca putem sa avem nu doar 3, ci 5 ani de crestere in fiecare an a subventiilor pentru suprafetele agricole. Din acest punct de vedere, atat in discutiile cu institutiile internationale, dar sunt convins ca si cu sprijinul dumneavoastra, vom putea sa implementam cel mai tarziu de la 1 ianuarie 2016 scaderea TVA nu doar la produsele de panificatie, cum este deja, ci si la alte produse alimentare", a spus Ponta la sedinta de acordare a votului pentru noul guvern, potrivit Mediafax.
TVA nu poate fi redusa "in bloc", printr-o singura decizie, la produsele alimentare pana la finele anului 2015, insa poate fi scazuta pentru orice aliment, daca acesta clasificat ca submasura in cadrul celor doua cote reduse de TVA deja existente, de 5%, respectiv 9%, se arata intr-un document al Ministerului Agriculturii, prezentat de MEDIAFAX in urma cu doua saptamani.
Contactat de MEDIAFAX, ministrul Daniel Constantin a... mai mult
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 11:54
Romania a exportat, in primele patru luni ale acestui an, produse alimentare si animale vii in suma de 1,054 miliarde euro, cu 178,4 milioane euro peste nivelul din perioada similara din 2013, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica,potrivit Agerpres
Importurile de produse alimentare si animale vii s-au cifrat la 1,268 miliarde euro, fiind cu 5,6 milioane euro mai mari fata de cele din perioada ianuarie-aprilie 2013, inregistrandu-se astfel un deficit de 214,3 milioane euro pe acest segment.
In industria alimentara lucrau, la finele lunii aprilie, 156.300 persoane, castigul salarial mediu net fiind de 1.121 lei. mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 12:45
Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a inregistrat in luna iunie 2014 cea de a treia luna consecutiva de scadere, in principal ca urmare a scaderii preturilor la cereale si uleiuri vegetale, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 206 puncte, in scadere cu 3,8 puncte (sau 1,8%) fata de valoarea inregistrata in luna mai. FAO a precizat ca indicele preturilor la cereale a atins in luna iunie o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte (sau 5,2%) mai putin decat valoarea revizuita de 207 puncte inregistrata in luna mai, in principal din cauza unei scaderi de aproape 7% la grau si porumb. In cazul preturilor la uleiuri vegetale, FAO sustine ca acestea au scazut cu 2,4% in luna iunie pe fondul scaderii preturilor la ulei de palmier dar si a asteptarilor privind o recolta record de soia boabe.
Separat, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2014, pana la nivelul de 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult decat estimarile anterioare. Revizuirea a fost determinata de o prognoza de productie mai favorabila pentru porumb, cu un procent mai mare decat se... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:24
Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Timisoara, ca Guvernul doreste sa extinda gama produselor agroalimentare la care sa se reduca taxa pe valoarea adaugata, decizia urmand sa se ia dupa analiza din toamna asupra efectelor reducerii TVA la paine.
"Am redus TVA la paine, iar in septembrie vrem sa vedem efectele, care, din punctul meu de vedere, sunt benefice. Incet-incet mergem la toate celelalte produse alimentare, legume, fructe, produse bio si traditionale si carne, pentru ca astfel reducem evaziunea si crestem competitivitatea", a afirmat prim-ministrul.
Victor Ponta a mai spus ca a dorit sa vada importantele investitii economice din sectorul privat din tara, sprijinite atat din fonduri europene, cat si din programe nationale, constatand ca acestea se dezvolta si creeaza locuri de munca.
"Ceea ce noi avem de facut la nivel guvernamental este sa facilitam folosirea banilor europeni. Putem sa imbunatatim infrastructura si avem investitiile pe care le facem mai departe in infrastructura rutiera si de alt tip", a afirmat Victor Ponta.
Seful Executivului a mentionat ca Aeroportul International "Traian Vuia" din Timisoara este singurul din tara care a mai ramas in subordinea Ministerului Transporturilor si ca va trebui sa treaca in administrarea locala pentru a beneficia si de fonduri europene pentru o dezvoltare suplimentara.
Ponta a spus ca asteapta cu nerabdare data de 1 iulie cand intra in vigoare scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
"Toata... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 14:35
Site-ul de comert online Amazon isi va extinde serviciul de livrare a produselor proaspete, deja testat in Seattle, in mai multe orase de pe coasta de vest a SUA si, in curand, in afara frontierelor americane, scrie in editia sa de miercuri cotidianul francez Le Figaro.
"Gigantul american de vanzare online testeaza discret de cinci ani, la Seattle, serviciul sau AmazonFresh, specializat in vanzarea de produse proaspete. Doreste de acum sa se extinda in Los Angeles in aceasta saptamana si la San Francisco, in cursul anului (...) In caz de reusita, serviciul va fi propus in 20 de noi orase in 2014, inclusiv in afara SUA", scrie cotidianul citat.
Pentru dezvoltarea serviciului Fresh, Amazon a instalat echipamente de racire in mai multe dintre centrele sale de distributie. Grupul se bazeaza pe flota sa de camioane si pe logistica bine rodata pentru a livra produsele la clienti in aceeasi zi. Aceasta miscare este de natura sa ii sperie pe comerciantii specializati in livrarea la domiciliu, care se tem mai ales ca Amazon sa nu strice preturile.
Potrivit observatorilor, AmazonFresh este mai ales un mijloc eficient pentru grup de a gasi noi resorturi pentru cresterea veniturilor. Piata alimentara, care a insemnat anul trecut 568 miliarde de dolari cifra de afaceri in SUA, pare indispensabila. Cu atat mai mult cu cat concurenta s-a pozitionat deja.
In luna martie, Google a lansat faza de experimentare a serviciului sau Google Shopping Express, care permite cumpararea,... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 15:28
Indicele preturilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a scazut cu 1,8% in luna iunie, comparativ cu luna mai si a atins cel mai scazut nivel de dupa luna septembrie 2010, arata datele publicate joi de FAO.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2012, acest indice a atins o valoare medie de 201 puncte, in scadere cu patru puncte comparativ cu valoarea inregistrata in luna mai. De asemenea, luna trecuta a fost a treia luna consecutiva de scadere a Food Price Index. Potrivit FAO, in prezent acest indice este cu 15,4% sub nivelul de varf atins in luna februarie 2011, cand preturile produselor alimentare au atins cel mai ridicat nivel de la debutul publicarii datelor statistice.
Perspectivele economice in continuare incerte si prognozele suficiente privind recoltele au permis scaderea preturilor internationale la majoritatea produselor alimentare se arata in comunicatul FAO.
Separat, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si-a revizuit joi, in jos, cu 23 milioane tone estimarile privind recolta mondiala de cereale din acest an. In pofida acestei revizuiri, FAO estimeaza ca recolta mondiala de cereale din 2012 se va situa la nivelul record de 2.396 milioane tone. mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 17:15
Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.
El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%.
"La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.
Pretul oualor s-a dublat in ultima saptamana
Pretul oualor s-a majorat in ultimele zile, ajungand in pietele din Capitala sa se vanda cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata in urma cu o saptamana. Motivul are legatura cu acoperirea investitiilor pentru schimbarea custilor in care sunt crescute gainile, o prevedere europeana obligand toti producatorii din Uniunea Europeana sa reduca densitatea pasarilor in custi, dupa cum sustin crescatorii de oua.
"La poarta fabricii ouale s-au scumpit recent, ajungand sa se vanda cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul il constituie schimbarea custilor pentru gaini. In noile custi densitatea pasarilor scade cu 25%".
"De la 1 ianuarie 2012, toti producatorii europeni sunt obligati sa schimbe custile pentru gaini.... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 16:26