Cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei din prezent se bazeaza pe politici prociclice, care accelereaza scaderea economiei dupa o criza financiara, in conditiile in care Romania a avut, dupa criza din 2008, cel mai rapid avans al datoriei publice din randul tarilor membre Uniunii Europene (UE), a declarat joi consilierul prezidential Cosmin Marinescu.
Potrivit acestuia, aderarea la zona euro nu trebuie sa se faca dupa ce "devenim pe deplin europeni", cele doua procese putand merge in paralel si sustinandu-se in paralel.
Economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care depasesc semnificativ prognozele analistilor.
Mai multi economisti si-au exprimat indoiala asupra sustenabilitatii asupra acestei evolutii si au avertizat asupra pericolului cresterii deficitelor si a inflatiei.
Acest avans se bazeaza pe politici prociclice, care au accelerat consumul si care fac mult mai grea revenirea economiei in cazul unei crize financiare, a avertizat Marinescu.
"In primul rand, daca ar trebui sa invatam ceva din criza economica recenta, ar fi, cel mai probabil, ideea ca politicile pro-ciclice, de care si Romania s-a lasat sedusa, fac mai brutala caderea si mai dureroasa redresarea.
De aceea este important sa discutam deschis, daca si pentru ce merita sa facem deficite mari tocmai atunci cand ne... mai mult
Joi, 18 Mai 2017, ora 11:44
Institutul National de Statistica (INS) va recalcula Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2013 conform noii metodologii a Uniunii Europene (UE) ESA 2010, potrivit presedintelui INS, Tudorel Andrei.
"Vor fi o serie de schimbari la nivelul valorii PIB pentru 2013. Aceste schimbari nu se datoreaza unor inadvertente introduse de statistica, ci exclusiv aplicarii noii metodologii", a declarat joi, la o conferinta, Tudorel Andrei, care a subliniat ca INS va trebui sa deruleze o campanie atenta si corecta pentru a comunica aceste eventuale diferente de PIB utilizatorilor de date statistice.
UE a schimbat recent metodologia de calcul a PIB, pornind de la faptul ca, in ultimii 20 de ani, au avut loc schimbari majore care au impact in economie - cresterea rolului tehnologiei informatiei, al activelor intangibile, proprietatii intelectuale si serviciilor.
Romania a consemnat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul patru din 2013, atat comparativ cu precedentele trei luni cat si cu perioada octombrie-decembrie 2012.
Datorita unei cresteri economice trimestriale de 1,7%, Romania este lider in UE, urmata de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda si Letonia (toate cu 0,7%). Potrivit Eurostat, in perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, dupa un avans de 0,1% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,4%, dupa o expansiune de 0,3% in trimestrul trei din... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 12:17
Grecia si-a atins obiectivele bugetare pentru 2012 incheind anul cu un deficit de 6,6% din Produsul Intern Brut, a declarat luni adjunctul ministrului elen de finante, Christos Staikouras, transmite AFP.
Potrivit datelor preliminare, deficitul general al tarii s-a redus cu o treime in 2012 pana la 12,882 miliarde de euro de la 19,69 miliarde de euro, 9,4% din PIB, in 2011. In consecinta, Grecia si-a atins obiectivele bugetare pentru prima data de la solicitarea programului de ajutor al UE si FMI in 2010.
"Aceste evolutii pozitive in executia bugetara demonstreaza ca eforturile de consolidare, ajustare si disciplina fiscala incep sa-si arate roadele, creand conditiile necesare pentru stabilizarea si relansarea graduala a economiei", a declarat Christos Staikouras intr-un comunicat de presa.
Datele statistice arata chiar un excedent primar (inainte de plata dobanzilor pentru datoria suverana) de 434 milioane de euro, fata de un deficit primar de 3,5 miliarde de euro in 2011.
Aceasta performanta vine intr-un context in care Grecia este in recesiune din 2008. In pofida a doua programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International precum si creditorii privati, Grecia ar urma sa inregistreze in 2013 al saselea an de recesiune.
Conform celor mai recente estimari ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% in acest an, dupa o cadere de 6% inregistrata anul trecut, dar va reveni in teritoriul pozitiv... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 08:24
Guvernul grec va obtine o extindere de doi ani a perioadei in care trebuie sa-si reduca deficitul bugetar, informeaza cotidianul german Suddeutsche Zeitung in editia sa de miercuri, citand un protocol de acord cu creditorii internationali ai Greciei, scrie AFP.
Atena va trebui sa atinga tintele de deficit bugetar, sub pragul de 3% din Produsul sau Intern Brut (PIB), in 2016, si nu in 2014, asa cum era prevazut pana in prezent, continua publicatia de la Munchen.
Termenele acordate Greciei pentru punerea in practica a reformelor pe piata interna a muncii si in sectorul energiei, precum si pentru noi privatizari vor fi de asemenea prelungite, potrivit sursei citate.
Premierul Antonis Samaras poate sa mai conteze si pe faptul ca partenerii europeni ai Greciei vor debloca rapid o noua transa de ajutor, in valoare de 31,5 miliarde euro, adauga Suddeutsche Zeitung.
Atena prevede un program de privatizare cu venituri de numai 8,8 miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2015, fata de 19 miliarde euro estimate pana in prezent.
O chestiune era insa in suspans marti, si anume cum va reusi Atena sa acopere deficitul bugetar din 2013 si 2014, ziarul german precizand ca este necesar un efort suplimentar de 15 pana la 18 miliarde de euro.
Samaras a anuntat marti seara ca guvernul sau de coalitie va continua negocierile pentru a pune la punct masurile de austeritate cerute de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
Deblocarea transei de 31,5 miliarde de euro... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 09:16
Economia Uniunii Europene (UE) va stagna in acest an, iar cea a zonei euro se va contracta, urmand ca anul urmator sa revina pe crestere atat UE pe ansamblu, cat si uniunea monetara, potrivit prognozei Comisiei Europene, citata de Bloomberg.
In februarie, CE estima o contractie de 0,3% pentru zona euro si stagnare pentru UE in acest an. In prognoza din toamna, executivul comunitar estima o crestere economica de 0,5% pentru uniunea monetara si de 0,6% pentru UE.
La nivelul UE, PIB ar putea creste cu 1,3% anul urmator, potrivit prognozei.
Dintre cele 17 state ale zonei euro, doar Spania va ramane in recesiune si anul urmator.
Produsul Intern Brut al zonei euro va creste cu 1% anul urmator, dupa o contractie de 0,3% in acest an, estimeaza CE in prognoza economica de primavara.
In timp ce Grecia va inregistra in acest an cea mai mare contractie din randul statelor euro, de 4,7%, economia tarii ar putea stagna anul urmator. Italia si Portugalia vor reveni pe crestere in 2013. Spania ar putea inregistra un declin de 1,8% in acest an, urmat de o scadere de 0,3% anul urmator.
Raportul UE vine in contextul unor noi turbulente pe pietele financiare, dupa ce alegatorii din Franta si Grecia s-au exprimat, la sfarsitul saptamanii trecute, impotriva programelor de austeritate. Avand in vedere accentuarea declinului economic si somajul la maximul a 15 ani, guvernele statelor membre ar putea avea probleme in a restabili increderea investitorilor.
"Perspectiva... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 14:57
Datoria guvernamentala totala a Uniunii Europene a crescut usor, in al treilea trimestru al anului trecut, pana la 82,2% din produsul intern brut.
Conform agentiei de statistica a UE, Eurostat, datoria este mai mica decat cea a Statelor Unite, insa reprezinta o povara de care se va scapa in urmatoarele decenii, conform mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 15:10
Romania s-a situat in 2010 pe penultimul loc din Uniunea Europeana dupa valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), cu 46% din media UE, fiind urmata doar de Bulgaria, conform estimarilor Eurostat publicate marti.
Astfel, in Romania, valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in PPS s-a situat in 2010 la 46% din media Uniunii Europene (UE-27, media egala cu 100%), fata de 47% in 2009.
Bulgaria a inregistrat 44% din media UE-27, la fel ca in 2009.
Cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde indicatorul s-a situat cu 171% peste media Uniunii, urmata de Olanda, unde PIB per capita a fost cu 33% mai mare fata de media din UE.
Doar 12 tari au avut in 2010 un PIB pe locuitor exprimat in PPS mai mare fata de media din blocul comunitar. Dintre acestea, Irlanda, Danemarca, Austria si Suedia au avut un PIB pe locuitor exprimat in PPS intre 20% si 30% peste media UE, iar Belgia, Germania si Finlanda intre 15 si 20%. Marea Britanie a inregistrat 12% peste medie, Franaa-8%, iar Italia-1%, in timp ce Spania si Cipru s-au situat aproape de media UE.
Totodata, Slovenia, Malta, Portugalia, Cehia si Slovacia au avut in 2010 un PIB pe locuitor exprimat in PPS mai mic cu 10 pana la 30% fata de media din UE. Totodata, Ungaria, Estonia, Polonia, Lituania si Letonia au inregistrat in 2010 un PIB pe locuitor exprimat in PPS intre 30 si 50% mai mic fata de media UE. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 14:23
Deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la 7,4 miliarde lei, adica 1,36% din PIB, conform NewsIn.Ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata cu 35,6%, din accize cu 28,2% si din veniturile din capital cu 39,8%, in intervalul ianuarie-mai veniturile la bugetul general consolidat s-a majorat cu 10,1%, la 70,7 miliarde lei, comparativ cu anul precedent.
De asemenea, incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 3,2% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.
Acestea reprezinta 40,5% din programul anual, iar incasarile din impozitul pe profit le-au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,2%.
"Fata de anul precedent, principalul decalaj se mentine la incasarile din impozitul pe venit, care s-au micsorat cu 1,2%.
Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 17,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent", se arata in raportul lunar al MFP (Ministerul Finantelor Publice).
Totodata, cheltuielile bugetului general consolidat s-au redus in termeni nominali cu 3,4%, la 78,2 miliarde lei, fata de anul precedent, si cu 1,4 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, astfel ca la bugetul de stat cresterea a fost de 9,2%, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli la bunuri si servicii la Ministerul Sanatatii, iar la bugetele locale de 18,5%, pe fondul preluarii... mai mult
Luni, 27 Iunie 2011, ora 15:59
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 0,8%, atat in zona euro (EA17), cat si la nivelul intregii Uniuni Europene (EU 27) in primul trimestru din 2011, comparativ cu ultimul trimestru din 2010 si cu 2,5% fata de T1 din 2010, potrivit Eurostat, citat de NewsIn.In T4 din 2010, cresterea PIB a fost de 0,3% pentru zona euro si de 0,2% pentru EU 27. Fata de primul trimestru din 2010, rezultatele din T1 2011 inregistreaza un avans de 2,5%, atat pentru zona euro cat si pentru EU 27.
Comparativ, in primul trimestru al anului, PIB-ul Statelor Unite a crescut cu 0,4% fata de T4 2010 (cand a inregistrat un avans de 0,8%) si cu 2,3% fata de T1 2010. mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 14:08