Cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei din prezent se bazeaza pe politici prociclice, care accelereaza scaderea economiei dupa o criza financiara, in conditiile in care Romania a avut, dupa criza din 2008, cel mai rapid avans al datoriei publice din randul tarilor membre Uniunii Europene (UE), a declarat joi consilierul prezidential Cosmin Marinescu.
Potrivit acestuia, aderarea la zona euro nu trebuie sa se faca dupa ce "devenim pe deplin europeni", cele doua procese putand merge in paralel si sustinandu-se in paralel.
Economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care depasesc semnificativ prognozele analistilor.
Mai multi economisti si-au exprimat indoiala asupra sustenabilitatii asupra acestei evolutii si au avertizat asupra pericolului cresterii deficitelor si a inflatiei.
Acest avans se bazeaza pe politici prociclice, care au accelerat consumul si care fac mult mai grea revenirea economiei in cazul unei crize financiare, a avertizat Marinescu.
"In primul rand, daca ar trebui sa invatam ceva din criza economica recenta, ar fi, cel mai probabil, ideea ca politicile pro-ciclice, de care si Romania s-a lasat sedusa, fac mai brutala caderea si mai dureroasa redresarea.
De aceea este important sa discutam deschis, daca si pentru ce merita sa facem deficite mari tocmai atunci cand ne... mai mult
Joi, 18 Mai 2017, ora 11:44
Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, in termeni reali, fata de 2013, dupa ce in ultimul trimestru cresterea economica a fost de 0,5% fata de trimestrul anterior, serie ajustata sezonier, si de 2,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2013, serie bruta, potrivit datelor semnal ale INS.
Astfel, cresterea economica din trimestrul al patrulea a fost in termeni reali de 0,5% fata de precedentele trei luni, in functie de date ajustate sezonier fara corectia cu numarul de zile lucratoare, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.
Comparativ cu acelasi trimestru din 2013, produsul intern brut a avansat cu 2,6% pe serie bruta si cu 2,5% pe serie ajustata sezonier.
"Ca urmare a revizuirii seriei brute pentru anul 2013, in vederea reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive, si a includerii estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014", se spune in comunicat.
Cresterea economica din primul trimestru al anului trecut, fata de ultimul trimestru din 2013, a fost ajustata de la 0,8% la 0,3%, iar cea din trimestrul al treilea a fost revizuita in urcare, de la 1,8% la 2,2%, comparativ cu trimestrul al doilea. Datele pentru trimestrul al doilea au ramas nemodificate, la o contractie a PIB de 0,4%... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 12:43
Institutul National de Statistica publica, miercuri, datele detaliate despre produsul intern brut inregistrat de tara noastra in trimestrul al doilea din 2014, astfel ca vom vedea care au fost domeniile care au condus la o scadere de 1% comparativ cu primele trei luni ale anului.
"Vom avea ocazia sa evaluam perspectivele de crestere ale Romaniei, insa datele recente sugereaza aparitia unui nou punct slab.
Cifrele privind fondurile europene arata ca in iulie si in primele trei saptamani din august au intrat in Romania fonduri in valoare de 0,2 miliarde euro vs 1,1 miliarde in trimestrul al treilea din 2013. Acest lucru sugereaza ca exista riscul ca seria surprizelor negative indusa de datele de crestere economica sa nu fi luat sfarsit", sustin analistii ING Bank, intr-o nota remisa Ziare.com.
Comunicatul detaliat al INS va arata evolutia principalelor sectoare ale economiei in perioada mai-iunie 2014.
Pe 14 ...citeste mai departe despre "INS dezvaluie de ce a intrat Romania in recesiune - Noi surprize negative?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 09:52
Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2013, potrivit estimarilor "semnal" publicate, joi, de Institutul National de Statistica.
Conform sursei citate, Produsul intern brut in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier).
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a apreciat, miercuri, ca economia Romaniei a inregistrat o crestere economica de cel putin 3,5% in primul trimestru, avand in vedere datele referitoare la productia industriala si consum.
Cresterea anuala ar putea fi si mai mare
Potrivit ministrului citat, luand in calcul sezonalitatea, Romania ar putea avea o crestere economica de cel putin 4% pentru intregul an 2014. La finele anului trecut, la momentul realizarii proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o crestere economica de 2,2% pentru acest an.
La inceputul acestei luni, Comisia Europeana (CE) a imbunatatit previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2014 si 2015, estimate acum la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015, fata de de 2,3% si respectiv 2,5%, cat estimase la momentul prezentarii previziunilor de iarna, in februarie. Si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a modificat in crestere prognoza privind avansul economiei romanesti in urmatorii doi ani. Potrivit BERD, economia Romaniei va creste... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 12:10
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in urcare produsul intern brut, date ajustate sezonier, pentru trimestrul al treilea pe 2012, dupa ce premierul Victor Ponta l-a demis pe seful institutiei, Vergil Voineagu.
Produsul Intern Brut al Romaniei a fost usor mai ridicat in trimestrul trei 2012 decat nivelul estimat initial, iar scaderea economiei a fost mai mica cu 0,1 puncte procentuale, potrivit datelor provizorii revizuite ale Institutului National de Statistica (INS) publicate miercuri.
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul trei 2012 a fost de 153,767 miliarde lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 0,4% fata de trimestrul doi 2012 si cu 0,6% fata de trimestrul trei 2011, conform celor mai recente date.
In decembrie, INS a anuntat o scadere in termeni reali si pe date ajustate sezonier de 0,5% fata de trimestrul doi 2012, la un nivel al PIB de 153,008 miliarde lei, mai mic cu 759 milioane lei fata de cel revizuit acum.
De asemenea, in serie bruta, fata de trimestrul trei 2011, scaderea revizuita este de 0,5% comparativ cu 0,6% anuntata initial.
La noua luni, in 2012 scaderea pe datele revizuite este tot de 0,2 % comparativ cu 2011, dar nivelul PIB este de 417,41 miliarde lei, comparativ cu 416,268 miliarde lei, calculat la primul set de date provizorii date publicitatii in decembrie. mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 10:37
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei ar fi fost anul trecut de 148 miliarde euro daca nu s-ar fi inregistrat pierderi de 10 miliarde euro la nivelul economiei, diferenta care ar fi putut rezolva deficitul actual la pensii si sanatate, a declarat Florin Georgescu.
"Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Daca nu erau aceste pierderi sau firmele inregistrau profit zero, PIB-ul Romaniei era de 148 miliarde euro, se impartea o placinta mai mare catre consumatori, catre investitii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate", a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, mentionand ca vorbeste in calitate de profesor la Academia de Studii Economice (ASE).
El a participat marti la o reuniune a Clubului de la Bucuresti, cu tema "Romania, situatia economico-sociala - prezent si perspective".
Georgescu a aratat ca, din PIB-ul de 138 miliarde euro, circa 20% reprezinta evaluari prin metode statistice.
"Acela este PIB-ul evazionat, deci noi nu fiscalizam 138 miliarde euro, impozitam vreo 115 miliarde euro, pentru ca diferenta nu se stie pe unde este", a spus Georgescu.
Anul trecut, 37% din datoriile totale inregistrate de companii erau catre actionari sau asociati, fenomen catalogat de Georgescu drept "total anormal".
El a mentionat ca pierderile agregate la nivelul economiei au inceput sa creasca in 2007, fata de anul 2000, acestea majorandu-se de 3,5 ori, in timp ce PIB-ul a... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 09:34
Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,9% in al patrulea trimestru din 2011 fata de aceeasi perioada din 2010, potrivit primelor estimari INS.
Produsul intern brut in trimestrul al patrulea din 2011 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,2% comparativ cu trimestrul al treilea din 2011.
Fata de trimestrul corespunzator din anul 2010, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,9% pe seria bruta si cu 2,1% pe seria ajustata sezonier.
In anul 2011, comparativ cu anul 2010, Produsul intern brut (serie bruta) s-a majorat cu 2,5%.
Banca Mondiala (BM) anticipa o crestere de 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) pentru Romania in acest an, in scadere fata de o estimarile din iunie 2011, cand era preconizata o expansiune de 3,7%, pesimismul institutiei fiind determinat de vulnerabilitatile economiei romanesti la criza datoriilor de stat din zona euro.
Institutia de la Washington estimeaza ca economia Romaniei a crescut anul trecut cu 2,2% si urmeaza sa se extinda in 2012 cu 1,5%, in timp ce anul viitor ar trebui sa aduca rata de expansiune a PIB la 3%, potrivit raportului Perspective Economice Globale 2012. mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 10:00
Romania s-a situat in 2010 pe penultimul loc din Uniunea Europeana dupa valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), cu 46% din media UE, fiind urmata doar de Bulgaria, conform estimarilor Eurostat publicate marti.
Astfel, in Romania, valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat in PPS s-a situat in 2010 la 46% din media Uniunii Europene (UE-27, media egala cu 100%), fata de 47% in 2009.
Bulgaria a inregistrat 44% din media UE-27, la fel ca in 2009.
Cea mai prospera tara membra a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde indicatorul s-a situat cu 171% peste media Uniunii, urmata de Olanda, unde PIB per capita a fost cu 33% mai mare fata de media din UE.
Doar 12 tari au avut in 2010 un PIB pe locuitor exprimat in PPS mai mare fata de media din blocul comunitar. Dintre acestea, Irlanda, Danemarca, Austria si Suedia au avut un PIB pe locuitor exprimat in PPS intre 20% si 30% peste media UE, iar Belgia, Germania si Finlanda intre 15 si 20%. Marea Britanie a inregistrat 12% peste medie, Franaa-8%, iar Italia-1%, in timp ce Spania si Cipru s-au situat aproape de media UE.
Totodata, Slovenia, Malta, Portugalia, Cehia si Slovacia au avut in 2010 un PIB pe locuitor exprimat in PPS mai mic cu 10 pana la 30% fata de media din UE. Totodata, Ungaria, Estonia, Polonia, Lituania si Letonia au inregistrat in 2010 un PIB pe locuitor exprimat in PPS intre 30 si 50% mai mic fata de media UE. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 14:23
ING Bank Romania si-a revizuit prognoza de evolutie a economiei romanesti in 2012 de la 3,5% la 2,2%, conform NewsIn."Contractia cererii interne a continuat. Acest lucru, alaturi de tensiunile la nivel global, sugereaza o scadere pentru viitor; in plus, chiar si un an agricol normal in 2012 ar insemna o productie mai mica decat in 2011. Acestea sunt principalele motive pentru ne-am revizuit in scadere evolutia PIB pentru 2012 (de la 3,5% la 2,2%, fata de 3,7% estimata de catre FMI).
Asteptarile pentru o relansare a cererii interne se bazeaza in principal pe cresterile salariale (oarecum probabile din cauza alegerilor) si pe sprijin guvernamental pentru proiectele importante. Cu toate acestea, investitiile private sunt de obicei slabe in timpul unui an electoral", se spune in raport.
Potrivit analistilor ING, recuperarea in Romania a fost foarte lenta pana in prezent si, in principal, determinata de cererea externa. Cresterea economica in acest an ar putea fi inca de 1,5%, in conditiile in care productia agricola este foarte buna si acest lucru ar putea compensa un impact negativ ca urmare a incetinirii exporturilor.
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut in cel de-al trimestru din acest an, in termeni reali, cu 0,2% fata de trimestrul anterior, in date ajustate sezonier, a anuntat, cu o saptamana in urma, Institutul National de Statistica (INS), care a mentinut datele prezentate anterior.
Astfel, Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 12:57