Cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei din prezent se bazeaza pe politici prociclice, care accelereaza scaderea economiei dupa o criza financiara, in conditiile in care Romania a avut, dupa criza din 2008, cel mai rapid avans al datoriei publice din randul tarilor membre Uniunii Europene (UE), a declarat joi consilierul prezidential Cosmin Marinescu.
Potrivit acestuia, aderarea la zona euro nu trebuie sa se faca dupa ce "devenim pe deplin europeni", cele doua procese putand merge in paralel si sustinandu-se in paralel.
Economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care depasesc semnificativ prognozele analistilor.
Mai multi economisti si-au exprimat indoiala asupra sustenabilitatii asupra acestei evolutii si au avertizat asupra pericolului cresterii deficitelor si a inflatiei.
Acest avans se bazeaza pe politici prociclice, care au accelerat consumul si care fac mult mai grea revenirea economiei in cazul unei crize financiare, a avertizat Marinescu.
"In primul rand, daca ar trebui sa invatam ceva din criza economica recenta, ar fi, cel mai probabil, ideea ca politicile pro-ciclice, de care si Romania s-a lasat sedusa, fac mai brutala caderea si mai dureroasa redresarea.
De aceea este important sa discutam deschis, daca si pentru ce merita sa facem deficite mari tocmai atunci cand ne... mai mult
Joi, 18 Mai 2017, ora 11:44
Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, in termeni reali, fata de 2013, dupa ce in ultimul trimestru cresterea economica a fost de 0,5% fata de trimestrul anterior, serie ajustata sezonier, si de 2,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2013, serie bruta, potrivit datelor semnal ale INS.
Astfel, cresterea economica din trimestrul al patrulea a fost in termeni reali de 0,5% fata de precedentele trei luni, in functie de date ajustate sezonier fara corectia cu numarul de zile lucratoare, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.
Comparativ cu acelasi trimestru din 2013, produsul intern brut a avansat cu 2,6% pe serie bruta si cu 2,5% pe serie ajustata sezonier.
"Ca urmare a revizuirii seriei brute pentru anul 2013, in vederea reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive, si a includerii estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014", se spune in comunicat.
Cresterea economica din primul trimestru al anului trecut, fata de ultimul trimestru din 2013, a fost ajustata de la 0,8% la 0,3%, iar cea din trimestrul al treilea a fost revizuita in urcare, de la 1,8% la 2,2%, comparativ cu trimestrul al doilea. Datele pentru trimestrul al doilea au ramas nemodificate, la o contractie a PIB de 0,4%... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 12:43
Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat o crestere de 7,4% in 2014, arata datele oficiale publicate marti, ratand tinta de crestere fixata de autoritatile de la Beijing (7,5%), dupa un avans de 7,7% in 2013, transmite Reuters.
Ritmul de crestere a economiei mondiale nu a coborat niciodata sub 7,6% dupa 1990, an in care PIB-ul Chinei a crescut cu doar 3,8% din cauza sanctiunilor internationale introduse dupa masacrul din Piata Tiananmen, informeaza Agerpres.
Biroul National de Statistica din China a anuntat marti ca investitiile fixe, principala forta din spatele cresterii economiei chineze, au avansat cu 15,7% in ritm anual in 2014, dupa o crestere de 20% in 2012 si 2013. De asemenea, productia industriala a crescut cu 8,3% in 2014 dupa un avans de 9,7% in 2013 iar vanzarile cu amanuntul au crescut cu 12% in 2014 comparativ cu 13,1% in 2013.
Economia chineza se confrunta in ultimii ani cu incetinirea pietei imobiliare, un mediu deflationist si probleme cu supracapacitatile industriale. Pentru acest an, conducerea de la Beijing ar urma sa-si reduca tinta de crestere pana la aproximativ 7% pe masura ce cererea interna si productia industriala vor ramane la un nivel scazut.
Agentiile internationale si-au revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei mondiale unul din motive fiind si incetinirea economiei chineze, unul din motoarele economiei mondiale. Fondul Monetar International a revizuit marti, in jos, estimarile privind cresterea economiei... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 09:26
Institutul National de Statistica publica, miercuri, datele detaliate despre produsul intern brut inregistrat de tara noastra in trimestrul al doilea din 2014, astfel ca vom vedea care au fost domeniile care au condus la o scadere de 1% comparativ cu primele trei luni ale anului.
"Vom avea ocazia sa evaluam perspectivele de crestere ale Romaniei, insa datele recente sugereaza aparitia unui nou punct slab.
Cifrele privind fondurile europene arata ca in iulie si in primele trei saptamani din august au intrat in Romania fonduri in valoare de 0,2 miliarde euro vs 1,1 miliarde in trimestrul al treilea din 2013. Acest lucru sugereaza ca exista riscul ca seria surprizelor negative indusa de datele de crestere economica sa nu fi luat sfarsit", sustin analistii ING Bank, intr-o nota remisa Ziare.com.
Comunicatul detaliat al INS va arata evolutia principalelor sectoare ale economiei in perioada mai-iunie 2014.
Pe 14 ...citeste mai departe despre "INS dezvaluie de ce a intrat Romania in recesiune - Noi surprize negative?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 09:52
Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2013, potrivit estimarilor "semnal" publicate, joi, de Institutul National de Statistica.
Conform sursei citate, Produsul intern brut in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier).
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a apreciat, miercuri, ca economia Romaniei a inregistrat o crestere economica de cel putin 3,5% in primul trimestru, avand in vedere datele referitoare la productia industriala si consum.
Cresterea anuala ar putea fi si mai mare
Potrivit ministrului citat, luand in calcul sezonalitatea, Romania ar putea avea o crestere economica de cel putin 4% pentru intregul an 2014. La finele anului trecut, la momentul realizarii proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o crestere economica de 2,2% pentru acest an.
La inceputul acestei luni, Comisia Europeana (CE) a imbunatatit previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2014 si 2015, estimate acum la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015, fata de de 2,3% si respectiv 2,5%, cat estimase la momentul prezentarii previziunilor de iarna, in februarie. Si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a modificat in crestere prognoza privind avansul economiei romanesti in urmatorii doi ani. Potrivit BERD, economia Romaniei va creste... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 12:10
Institutul National de Statistica (INS) va recalcula Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2013 conform noii metodologii a Uniunii Europene (UE) ESA 2010, potrivit presedintelui INS, Tudorel Andrei.
"Vor fi o serie de schimbari la nivelul valorii PIB pentru 2013. Aceste schimbari nu se datoreaza unor inadvertente introduse de statistica, ci exclusiv aplicarii noii metodologii", a declarat joi, la o conferinta, Tudorel Andrei, care a subliniat ca INS va trebui sa deruleze o campanie atenta si corecta pentru a comunica aceste eventuale diferente de PIB utilizatorilor de date statistice.
UE a schimbat recent metodologia de calcul a PIB, pornind de la faptul ca, in ultimii 20 de ani, au avut loc schimbari majore care au impact in economie - cresterea rolului tehnologiei informatiei, al activelor intangibile, proprietatii intelectuale si serviciilor.
Romania a consemnat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul patru din 2013, atat comparativ cu precedentele trei luni cat si cu perioada octombrie-decembrie 2012.
Datorita unei cresteri economice trimestriale de 1,7%, Romania este lider in UE, urmata de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda si Letonia (toate cu 0,7%). Potrivit Eurostat, in perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, dupa un avans de 0,1% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,4%, dupa o expansiune de 0,3% in trimestrul trei din... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 12:17
SUA vor schimba metodologia de calcul a PIB in aceasta saptamana, pentru a include componente precum cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare, care vor fi clasificate ca investitii, iar modificarea va majora valoarea PIB cu circa 3%, echivalentul economiei Blegiei.
"Istoria economica a SUA va fi rescrisa in aceasta saptamana, intrucat cele mai ample schimbari de metodologie din ultimii ani vor adauga la PIB-ul celei mai mari economii a lumii echivalentul unei tari precum Belgia", scrie cotidianul american Financial Times.
Produsul Intern Brut al SUA s-a situat la 15.685 miliarde de dolari anul trecut, iar cel al Belgiei la 484 miliarde de dolari.
Schimbarile vor fi anuntate miercuri de Biroul de Analiza Economica, iar cele mai importante sunt includerea pentru prima data in calculul PIB ca investitii a cheltuielilor pentru cercetare - dezvoltare si a drepturilor de autor, precum si reflectarea pensiilor in deficite. Impreuna, modificarile ar trebui sa conduca la o revizuire in crestere a PIB cu 3%.
In prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare si dezvoltare sunt tratate in PIB drept costuri ale afacerii. Astfel, produsul final este inclus in PIB, dar cercetarea derulata pentru a crea produsul nu este luata in calcul.
Modul in care este calculat PIB este reanalizat odata la cinci ani in SUA, pentru a reflecta mai precis situatia economica.
"Operam aceste schimbari majore si pentru datele din trecut, ceea ce pentru noi inseamna pana in 1929, astfel... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 15:58
O politica monetara mai relaxata ar avea un rol important in stimularea consumului intern si a investitiilor prin relansarea imprumuturilor, sunt de parere oficialii Garanti Bank. Ei prognozeaza astfel o scadere in trepte a ratei dobanzii de politica monetara, de 0,75% in acest an, pana la 4,5%, si de 0,5% la inceputul lui 2014, pana la 4%.
Revenirea presiunilor de depreciere asupra leului, asa cum s-a intamplat la inceputul lunii iunie, ar putea determina insa BNR sa amane temporar relaxarea politicii monetare, pentru a proteja moneda nationala.
Cresterea consumului intern este determinata de mai multi factori, precum relaxarea politicii monetare si inregistrarea unor rezultate mai bune decat anul trecut in ceea ce priveste productia agricola care ar contribui pozitiv la cresterea prognozata de 1,7% a Produsului Intern Brut in 2013.
Privatizarea companiilor de stat, imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene si relansarea proiectelor de infrastructura sunt alti factori care ar putea stimula economia nationala.
Mai mult, banca anticipeaza ca, pana la finalul acestui an, cursul de schimb euro/leu se va stabiliza la aproximativ 4,35 si va ajunge la 4,25 in 2014, in conditiile unui mediu politic stabil.
In primul trimestru, Produsul Intern Brut real a fost peste asteptari, cu o rata de crestere trimestriala de 0,7%, respectiv de 2,2% fata de primul trimestru din 2012.
In plus, cresterea economica din primul trimestru a fost sustinuta exclusiv de... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 13:04
Omenirea se afla in fata unui paradox. Traim intr-o lume cu o bogatie globala cum n-a mai fost atinsa niciodata in trecut, dar suntem nemultumiti.Lumea aceasta a noastra a invins ciuma si holera, infrunta tuberculoza, s-a vaccinat de variola, nu tremura de teama hunilor si gotilor, dar se teme de PIB, simbolul indicatorului "Produsul Intern Brut". De asta, ne plangem noi.Indicatorul care te ameteste In majoritatea sondajelor facute de institutii respectabile, declaram darz ca mergem pe un drum gresit. Cei intrebati vad prezentul in negru, iar viitorul si mai negru. Speranta in ziua de maine a scazut, speranta in ziua de poimaine pluteste in necunoscut. Daca intrebi expertii, politicienii, analistii de tot felul iti vor raspunde la unison: cheia problemei se numeste PIB. Daca intri in detalii, ametesti. Problema este ca in luna curenta PIB a crescut mai putin decat crescuse in aceeasi luna a anului trecut, iar pe intreg anul va reveni, dar nu va ajunge asa cum era acum doi ani. Simti cum incet, incet, PIB devine un numar fatidic. Este ca numarul "pi", pe care nu-l poti rosti exact nici cu cinci milioane de zecimale, iar numarul acesta, PIB, atat de imprecis, care creste si descreste de la o luna la alta este singura explicatie pentru care noi sutem condamnati sa ramanem nemultumiti si convinsi ca mergem pe un drum gresit.Banii nu aduc fericirea Recunosc, n-as fi indraznit sa spun si altora aceste idei care imi framanta capul, daca nu citeam, exact pe tema... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 07:37