Grecii au fost salvati de UE de la faliment. A fost un proces dur si uneori nedrept. Dar nu a existat alternativa. De marti, incepe un nou experiment.
Timp de opt ani, UE a dat dovada de o solidaritate enorma si a aratat ca impreuna pot fi realizate lucruri uimitoare. Sanitizarea finantelor Greciei, cu toate greselile comise in acest proces si cu toate greutatile uriase suferite de poporul elen, este un succes pentru UE si, mai ales, pentru tarile din uniunea monetara.
In 2010, cand a devenit clar ca Atena este in pragul falimentului de stat, din cauza deficitelor enorme, a productivitatii scazute, a salariilor prea mari si a consumului privat exagerat, Europa si FMI au decis sa ajute statul elen.
Nu au fost obligate sa o faca. Tratatele comunitare exclud un asa-zis "bailout", adica o anulare a datoriilor acumulate de un stat membru. De aceea, solutia a fost de a imprumuta bani Greciei in conditii foarte avantajoase, pentru a-si putea achita obligatiile financiare, printre care si plata salariilor si a pensiilor propriilor cetateni.
Desigur ca zona euro nu a luat aceste masuri din pura solidaritate, ci si din interes propriu, pentru a evita transmiterea crizei si la alte tari membre ale uniunii monetare.
Da, au fost evitate astfel si falimentele unor banci din Germania, Franta sau Spania, care ar fi fost trase in prapastie impreuna cu statul grec. Dar statele din zona euro si FMI puteau actiona si altfel, se puteau teme si asculta avertismentele celor care... mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 13:03
Germania, Polonia si Romania au fost in 2016 principalii producatori de tigari din Uniunea Europeana, arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In 2016, in UE au fost produse peste 527 de miliarde de tigari, cu 36 de miliarde mai putine decat in 2015 si cu aproximativ o treime (aproape 300 de miliarde) sub productia inregistrata in urma cu zece ani.
Productia UE in 2016 a reprezentat echivalentul a 1.000 de tigari, sau aproximativ 50 de pachete a 20 de tigari, per locuitor. Valoarea productiei de tigari este estimata la 6,2 miliarde de euro.
Cu aproape 168 de miliarde de tigari, Germania a fost principalul producator din UE in 2016. Productia sa de tigari a reprezentat 32% din totalul UE. Cu alte cuvinte, una din trei tigari produse in UE a provenit din Germania.
Pe locurile urmatoare se afla Polonia (99 de miliarde de tigari produse in 2016, sau 19% din totalul UE), Romania (77 de miliarde de tigari, 15%), Grecia (31 de miliarde de tigari), Portugalia (27 de miliarde de tigari) si Bulgaria (21 de miliarde de tigari), fiecare cu o cota de aproximativ 5% si productia totala a UE.
Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celei de-a 21-a editii a Zilei Mondiale fara Tutun, celebrata in 31 mai de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Citeste si Romanii fumeaza 10% din tigarile de contrabanda traficate la nivelul Uniunii Europene ...citeste mai departe despre "Suntem pe locul trei in UE la productia de tigari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Mai 2018, ora 12:40
Parlamentul grec a aprobat, joi, un proiect de lege care va permite producerea de marijuana in scopuri medicale.
"Suntem in discutii pentru a licentia o singura unitate care sa includa productia, procesarea precum si fabricarea de produse finite din canabis. Despre asta este vorba", a spus Andreas Xanthos, ministrul Sanatatii.
Partidele din opozitie care au votat in favoarea proiectului de lege au apreciat ca fiind incomplet cadrul legal introdus de Guvern. De asemenea, au considerat ca nici nu este definit clar, dar ca este un pas in directia buna.
Noua Democratie, unul dintre partidele care au fost impotriva proiectului, a spus ca nu pune la indoiala valoarea marijuanei medicinale, dar este impotriva felului in care Guvernul aproba legile noi pentru ca nu se asigura ca va fi prevenita cultivarea, productia si vanzarea necontrolata.
Partidul Comunist a votat impotriva proiectului de lege si a facut apel catre minister sa il retraga, acuzand Guvernul ca a dat cale libera "vulturilor" si "multinationalelor criminale".
Citeste si:
Care sunt cele mai des intalnite produse care contin ulei de canabis?Un oras intreg a fost cumparat de o companie care produce marijuana - Ce planuri areO companie din Statele Unite va cultiva cannabis medicinal in RomaniaUnul din cinci americani poate consuma droguri fara probleme. California, al saselea stat care legalizeaza marijuana ...citeste mai departe despre "Grecia va produce marijuana in scopuri medicale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 12:42
Se anunta nori negri la orizont pentru economiile europene in urmatorii 20 de ani, conform calculelor efectuate de economistii Fondului Monetar International.
O analiza a impactului pe care fenomenul de imbatranire a populatiei il va avea asupra mediului economic de pe continent arata ca productivitatea muncii risca sa scada intr-un ritm dramatic, anunta Business Insider.
Un continent obosit
Productivitatea muncii in Europa este deja la cote scazute, cele mai mari probleme fiind inregistrate in Italia si Grecia, tari care se confrunta de mai multa vreme cu aceasta situatie.
De altfel, in Italia slaba crestere a productivitatii a generat si fenomenul de stagnare economica, remarca autorii studiului - Shekhar Aiyar, Christian Ebeke si Xiaobo Shao.
Economistii FMI isi bazeaza calculele pe prognoza de crestere cu o treime a procentului populatiei cu varsta de 55-64 de ani din tarile europene, in urmatoarele doua decenii, varstnicii urmand sa reprezinte 20% din populatia continentului.
Desi mai multe teorii emise pana acum tind sa se bata cap in cap in privinta productivitatii generate de muncitorii trecuti de o anumita varsta, punand in balanta atat experienta acestora, cat si oboseala acumulata in campul muncii, expertii FMI cred ca dupa varsta de 50 de ani experienta nu mai poate face diferenta.
"Pe de o parte, experienta data de anii de munca ii pot face mai productivi pe muncitorii varstnici. Pe de alta parte, starea fragila de sanatate si abilitatile... mai mult
Joi, 18 August 2016, ora 16:29
2Sindicalistii greci se pregatesc sa ia cu asalt strazile Atenei, joi, 12 noiembrie, intr-una dintre cele mai ample manifestari de protest impotriva politicii de austeritate la care s-a angajat guvernul elen in fata creditorilor internationali.
Pentru prima data, premierul Tsipras si sindicatele din tara se vor afla de parti diferite ale baricadei.
Sindicalistii au reprezentat cea mai mare masa de sustinatori ai partidului de guvernamant Syriza, iar acum par sa atraga si alte categorii sociale in protest, anunta Bloomberg.
Greva generala
Atena ar putea fi inundata de valuri de protestatari care vor marsalui spre Piata Syntagma, doctori si famacisti alaturandu-se grevei anuntate de lucratorii portuari, functionarii publici si angajatii de la metrou.
Este prima greva generala declansata de la preluarea puterii de gruparea Syriza, in ianuarie 2015, iar infruntarea intre guvernanti si protestatari este de asteptat sa dureze cel putin 24 de ore.
ADEDY si GSEE, cele mai mari organizatii sindicale din Grecia vor porni la ora 11 intr-un mars comun, ca semn al nemultumirii lor fata de acceptarea de catre guvern a tuturor cerintelor exprimate de creditori.
De partea cealalta, premierul elen Alexis Tsipras este unul dintre fostii protestatari care a marsaluit umar la umar cu sindicalistii in cadrul grevelor generale anterioare.
In acelasi timp, Tsipras este angajat in finalizarea negocierilor cu creditorii internationali pe tema implementarii unui set de... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 11:03
Economia Greciei da semne ca a inregistrat in trimestrul II o crestere mai mare decat cea prognozata de analisti.
In prima faza, PIB-ul tarii a inregistrat o crestere de 0,9 procente, cu putin mai mult fata de estimarea oficiala de 0,8% avansata la mijlocul lunii august, arata Bloomberg.
O explicatie consta si in cresterea consumului intern pe perioada tensionata in care in care premierul Alexis Tsipras s-a luptat sa asigure semnarea acordului pentru un nou imprumut de 86 de miliarde de euro.
Acum noile date statistice emise de Atena lasa sa se inteleaga ca inclusiv productia a avut o crestere de 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce ar reprezenta un record al ultimilor 7 ani in Grecia.
Inclusiv estimarea initiala de crestere economica, din 13 august, a socat intrucatva economistii, pana atunci datele prelucrate de analistii agentiei Bloomberg indicand o contractie de 0,5% a economiei elene.
Aceasta parea justificata, in contextul in care nesiguranta viitorului tarii in zona euro si intregul conflict starnit pe tema datoriei Greciei pareau sa fi afectat mediul economic intern.
Totalul cheltuielilor de consum din trimestrul al II-lea a inregistrat o crestere de 1,1 procente, in timp ce exportul a tresarit cu doar 0,1% in aceeasi perioada.
Totodata, nivelul importurilor a scazut cu 4,9%, dupa cum reflecta cifrele facute publice de Autoritatea Statistica Elena.
Bucuria este de scurta durata insa, statisticienii greci asteptandu-se la... mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 18:06
Oricat de crancena se arata criza economica din Grecia, proprietarii de livezi de masline si procesatorii de ulei nu isi fac griji in privinta incasarilor pe care le vor obtine in urmatoarele 12 luni.
Din octombrie, uleiul de masline din Grecia are sansa de a ocupa piata de desfacere a primelor doua tari exportatoare, Spania si Italia, in urma unei productii dezastruoase raportate de fermierii din aceste zone, relateaza Bloomberg.
Ebola maslinilor
Vremea capicioasa, o misterioasa boala care a atacat pomii si daunatorii care au atacat maslinele inca dinanite de a se coace au decimat productia din livezile italiene.
In Puglia, o regiune cunoscuta pentru plantatiile de maslini, 10% din pomi sunt afectati de boala pe care cercetatorii au denumit-o "ebola maslinilor".
Producatorii italieni se asteapta la o noua recolta saracacioasa dupa ce anul trecut au avut o productie in scadere cu aproximativ 34%, de aproximativ 302.000 tone, arata datele Consiliului International al Cultivatorilor de Maslini din Madrid.
In Spania, situatia este si mai drastica, in sezonul trecut inregistrandu-se pierderi de peste 50%, productia fiind limitata la 825.700 de tone si nici anul acesta nu se anunta mai bun, dupa ce seceta a lovit din plin
Liber la export
Grecii, in schimb, au motive sa sarbatoreasca. Anul trecut s-a dovedit bogat, cu peste 300.000 de tone adaugate productiei si un sezon la fel de manos anuntat pentru anul acesta.
Chiar si din punct de vedere al... mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 12:10
Dupa greci, rusii sunt cei mai harnici muncitori din Europa, insa efortul lor trece nebagat in seama din cauza lipsei de productivitate a muncii.
In termeni masurati in PIB produs pe ora lucrata, Rusia este codasa clasamantului cu un punctaj de 25,9, chiar si sub Grecia, care atinge 36,2. Oricum, ambele tari evolueaza mult sub media europeana de 50, dupa cum arata un studiu efectuat de OCDE, relateaza agentia Bloomberg.
Economie ravasita
La fel ca si gradul ridicat de indatorare, lipsa de productivitate poate da peste cap orice economie.
Laolalta cu scaderea investitiilor si imbatranirea populatiei, lipsa productivitatii muncii este unul dintre cele trei elemente structurale care duc la recesiune, conform economistilor Alfa Bank, cea mai mare institutie privata de credit din Rusia.
Conform estimarii facute de acestia, potentialul de crestere economica in Rusia este cuprins intre 0,5% si 1%.
"Potentialul redus de crestere economica pare sa fie generat de factori fundamentali si nu de politica economica.
Slaba productivitate, ca si cifrele demografice negative au fost substituite partial cu un numar mai mare de ore lucrate", remarca Natalia Orlova, economist in cadrul Alfa Bank.
In termeni de numar de ore lucrate, media in Rusia este de 1982 de ore, imediat sub cea inregistrata in Grecia, unde elenii lucreaza 2034 de ore pe an, arata ultimul studiu al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica.
Chiar si asa, acest fenomen nu se dovedeste de... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 09:51
Seful misiunii FMI in Grecia, Paul Thomsen considera ca salariile angajatilor greci sunt inca mult prea mari in raport cu productivitatea.
"Dupa un start impresionant, eforturile de reforma si modernizare necesare pentru ca economia sa devina competitiva si sa inregistreze crestere au stagnat", a declarat Paul Thomsen, intr-un interviu pentru cotidianul grec Kathimerini.
Oficialul MFI mai spune ca majoritatea obiectivelor care ar fi trebuit indeplinite pana la sfarsitul lunii decembrie au fost "ratate", iar noul guvern a facut prea putin pentru a recupera timpul pierdut.
"Recesiunea, scaderea salariilor si cresterea somajului sunt inevitabile pentru o tara care trebuie sa faca fata problemei deficitului fiscal si lipsei competitivitatii (...) De accea, FMI a avertizat asupra unui ritm prea rapid al procesului de consolidare fiscala. Cu siguranta ca Grecia trebuie sa continue reducerea deficitului bugetar, dar trebuie sa ne asiguram ca exista o balanta intre consolidarea fiscala si reforme", a precizat Thomsen.
Seful misiunii FMI considera ca salariile sunt "mult prea mari in comparatie cu productivitatea Greciei. Se poate spera doar intr-o crestere magica a productivitatii pentru a putea justifica actualul nivel al salariilor", a precizat Thomsen, adaugand ca Guvernul elen ar trebui sa recurga la interventii directe pentru a ingheta temporar salariul minim si pentru a renunta la al 13-lea si al 14-lea salariu din sectorul privat.
De altfel, Guvernul elen... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 17:40